Hjelp til å få gang i gammelt seas selvbygg

Klarlyd

Medlem
Ble medlem
05.10.2013
Innlegg
13
Antall liker
0
Hei!

Jeg har da et gammelt Seas selvbygg liggende som jeg har lyst å få lyd i igjen. Interessen for lyd og hi end har blusset opp og ser for meg at dette kan være fint å putle på med, men trenger litt hjelp, tips og råd for å få dette til å spille da jeg er mer eller mindre ny i "gamet".

Oppsettet består av følgende elementer fordelt på 2 gulvstående kabinett. ;)

2 stk. Seas diskant 1" - ukjent
2 stk. Seas dome mid 3" - 3" DOME H204
4 stk. Seas mellomtone 6.5" - CA17RCX H290
4 stk. Seas bass element 10" - 25F-EWX H108 ( Disse er montert slik at de spiller mot hverandre inni kabinettet )

Det første jeg trenger hjelp til, er å velge ut en passende forsterker for å få dette til å spille på en best mulig måte. Har sett litt rundt og kom over noen plateforsterkere med innebyd delefilter. Noen som har erfaring med disse? Hvordan fungerer det å bruke plateforsterker med innebyd delefilter når høytalerne er koblet opp mot et delefilter fra før? Evt. noen som har forslag til greie løsninger ang. forsterker?

Første prioritet er å få dette til å spille på en god måte, men dersom det viser seg at elementene er utslitt osv. er det gjerne ønskelig å skifte ut alle elementene. Lurer derfor på om noen kan komme med gode forslag til høytaler elementer som kan erstatte de som nå står i kabinettet, ønsker at også disse elementene skal komme fra seas, samtidig som dimensjonen må være lik som nevnte elementer over da jeg ønsker å bruke samme kabinettet. De eventuelle nye elementene må være såpass gode at mitt første møte med high-end blir en GOD(!) opplevelse, men samtidig må det være til en overkommelig pris. :D

Setter pris på alle svar!

Mvh
 

GeirH

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
26.03.2014
Innlegg
122
Antall liker
61
Sted
Singsås, Sør-Trøndelag
Hei,

Dette hørtes ut som et spennende prosjekt, så det er synd du ikke har fått svar på denne tråden ennå. Klassiske Seas-elementer alt sammen, som burde duge i mange år ennå, og som neppe er "utslitt" med mindre de har blitt utsatt for skade. Burde være fullt mulig å få godlyd ut av dette, uten å bytte ut så mye, dersom du fremdeles sysler med dette prosjektet.

Når det gjelder aktiv drift, har jeg gode erfaringer med Hypex' gamle analoge plateforsterkere, og bruker i dag Active Home 3-Way (maken til dem du ser her: Hypex Active Home 3 Way, Selbstbau / DIY - HIFI-FORUM) i et par studiomonitorer. Eltek/Dynabel forhandlet disse tidligere, men er dessverre ikke lenger å oppdrive. Utvalget av tilsvarende er i dag bortimot null, og det meste er gjerne toveis. Dagens løsninger er gjerne digitale, med programmerbare filtre og langt større effektkapasitet enn mine. Danske Ground Sound's 4-veis Coolback ville jo vært skreddersydd til ditt system, men prislappen er definitivt high-end...

En høykvalitets toveis plateforsterker, som Hypex'en du har nevnt, kan være et godt prismessig kompromiss. Denne har to identiske forsterkerkanaler, som jeg ser for meg kan brukes på to måter:
1: Én forsterkerkanal til 10" bassene alene, og én til de resterende tre elementene, som i sin tur må deles passivt.
2: Én forsterkerkanal til bass/nedre mellomtone, og én til øvre mellomtone/diskant, med passiv deling i hver gren.

Ville kanskje tatt utgangspunkt i alternativ 1 selv. Noen filterkomponenter vil uansett bli overflødige, så litt modifisering/ombygging av den eksisterende "innmaten" må til. Dersom det er flere sett kontakter bakpå høyttalerne (for bi-, tri- eller quad-wiring) vil filteret allerede være delt inn i seksjoner, noe som forenkler prosessen en hel del. Lydmessig kan det samtidig være en god del å hente på å oppgradere de eksisterende passive filterkomponentene, ettersom det gjerne ble spart mer her enn på selve høyttalerenhetene, i alle fall dersom vi snakker om et ferdig høyttalerkit.

Ser at diskant-elementet er ukjent. Har du sjekket vintage-sida til Seas? Vet at de bl.a. lagde polyamid/plast-domer på denne tiden, som jeg synes er helt fine, men som andre mener låter så-som-så. De fleste nyere 1" Seas-diskanter bør kunne passe i kabinettet, men det er en fordel å vite litt mer om den du har fra før, dersom du vil bytte denne og samtidig spare deg for større inngrep i delefilteret.

Har ikke hørt H204, som også er polyamidbasert, men tekstilutgaven (H304) er en god kjenning som fikk mye god omtale (se f.eks. Seas' eget Argon-kit, samt Geir Fredriksen's MultiCell) i sin tid.

Mellomtonen er identisk med den Rauna brukte disse i sine betonghøyttalere. Wilson Audio brukte en versjon med større magnet i første utgave av legendariske WATT/Puppy på midten av 80-tallet. Ikke akkurat siste skrik, men så blir gjerne papirmembraner undervurdert etter min mening! Mange vil nok foretrekke en oppdatering her for å unngå membranoppbrytningen/pukkelen rundt 700-800 Hz, som er nokså typisk for papirmembraner. Bortsett fra dette er imidlertid frekvensgangen ganske pen, noe som vil gjøre det overkommelig å modifisere/konstruere nytt delefilter. Andre 17cm elementer fra Seas skal passe som hånd i hanske i eksisterende utskjæring, og her finnes det mye å velge mellom dersom du leter litt på bruktmarkedet. Det gikk nærmest inflasjon i nye membranmaterialer på 80-tallet, og standardserien til Seas omfattet til slutt både papir, polypropylen/TPX og glassfiber. På 90-tallet kom også varianter i aluminium, og de første Excel-elementene baserte seg også på 17cm kurvstørrelse. Seas' nyeste kurvdesign har imidlertid 18 cm ytre diameter.

Bassen er en videreutvikling av 25F-EW, som mange kjenner fra senere utgaver av Dynaco A-25, samt flere av Seas' egne høyttalerkit på 70- og 80-tallet. Din utgave har en større magnet, og jeg tipper den kan egne seg i flere typer kabinett. Svært jevn og fin frekvensgang på disse, og kan klare seg med enkle passive filter. Har erfart at båndpass-kasser, slik du beskriver er brukt her, kan låte nokså monotont og livløst. Å endre på dette vil imidlertid innebære nokså omfattende inngrep, og vil praktisk talt være umulig å få til dersom du ønsker å bevare kabinettene.

Hadde jo vært fint om du kunne legge ut bilder, både av høyttaler og filtre, dersom du fremdeles jobber med denne saken. :)

Geir
 
Sist redigert:

AAaF

Overivrig entusiast
Ble medlem
12.01.2007
Innlegg
1.034
Antall liker
147
Dersom du kan tenke deg å gå for aktiv deling, så kunne du jo kjøpt 6 eller 8stk LM3886 baserte forsterkararar på td. Alibaba. Desse koster lite(Dei sender gratis og du kan holde deg under 200kr grensa.), og har lyd som er bra. Men du får ikkje ut meir enn 40-50W over 8ohm. Dette er normalt nok, uten at eg kjenner elementa i detalj. Filterberekning blir i tillegg langt enklare med aktiv deling. men du har kanskje eit passivt filter ferdig når eg tenker meg om..?
 
Topp Bunn