Tips og veiledning til å bygge subwoofer med 2 x 10" i isobarikk system

fredde72

Medlem
Ble medlem
24.03.2008
Innlegg
17
Antall liker
4
Hei, jeg har 4 stk. 10" Scanspeak 25W/8565-01 som jeg kunne tenke meg å bygge 2 stk subwoofere av.

Jeg er litt fristet til å sette de i et isobarikk system da jeg gjerne vil ha kassevolumet så lite som mulig. Men jeg er åpen for tips om noen mener det er dumt.

Primært skal de brukes til musikk, så jeg kunne ønske å tune de godt ned mot 20 hz eller under om mulig. Til å drive disse hadde jeg planlagt å bruke en Adcom GFA 5500 på 2x200 watt.

Har noen tips til hvordan dette best bør gjøres? Eventuellt noen som kan hjelpe meg med et forslag til kasse og bassport?

Håper på svar.

Mvh
Fredde
 

Tytte71

Hi-Fi freak
Ble medlem
06.01.2008
Innlegg
2.150
Antall liker
1.151
Sted
Hordaland
Torget vurderinger
2
Med 70 nettoliter Isobarik BR tunet til 19Hz får du flat respons ned til omtrent 30Hz før det ruller forsiktig av og er ca 6dB nede ved 20Hz. Med Ø7,5cm port blir portlengden ca 44cm. Belastbarheten er beskjedne 30W pr kasse innenfor xmax (i praksis en del mer for å kompensere for elementets ulinjariteter), noe som begrenser maks output til rundt 109dB ved 30Hz (- baffelstepp + romforsterkning). Vær obs på at en slik løsning kan gi en svulstig bass og kan kreve omhyggelig plassering om du har et rom med en del bass gain. Alternativt kan du prøve en boks som antimode i forkant av ampen din.
Isobarik har veldig lite for seg rent prinsipielt og det er i grunn kun en erkjennelse av at man ikke har optimale drivere tilgjengelig for sitt formål. Hvis du har mulighet så kan du vurdere å bygge kassene som en del av frontveggen og lage en bøs Dual Bass Array løsning av det :)
 
Sist redigert:

fredde72

Medlem
Ble medlem
24.03.2008
Innlegg
17
Antall liker
4
Når du skriver svulstig bass, mener du da overdreven og ukontrollerbar? Jeg har et eget musikkrom/kino som er meget godt dempet. Har heller ikke noen andre å ta hensyn til da rommet er laget for musikk, så plassering skal ikke være noe problem.

Jeg trodde isobarikk ga muligheten for driverne å spille dypere ved mindre volum på kassen. Er det helt feil?

Har lagt ved en tegning på ca. hvordan jeg hadde sett for meg det hele. Kan det funke tror du?
 

Vedlegg

Tytte71

Hi-Fi freak
Ble medlem
06.01.2008
Innlegg
2.150
Antall liker
1.151
Sted
Hordaland
Torget vurderinger
2
Bass i rom er en krevende seanse og det å simulere responsen i enkel software som vi gjør vil kun gi indikasjoner på et forventet resultat i anekoiske omgivelser. Resten overlates til kunnskap, erfaring, antakelser og ikke minst, prøving og måling. Hvis vi foreløpig holder selve elementets iboende utenfor så er det en del forhold realtert til rommet og må hensyntas for optimal bassgjengivelse.
- Romforsterkning som øker i nivå ved avtakende frekvens. Hvor stor forsterkningen er avhenger av rommets størrelse og konstruksjon.
- Rommoder som pga. refleksjoner (fase- summasjon og kansellering) bidrar til peaker og nuller i amplituden (frekvensrespons). Rommoder oppstår over shroederfrekvensen og er bestemt av lengden mellom rommets flater.
- Etterslep (finnes sikkert bedre ord for det) hvor energien lagres og bassen blir hengende igjen i tidsdomenet.
- Group Delay, som i tillegg til selve subwooferkonstruksjonen, bidrar til feil timing av bassens forskjellige frekvenskomponenter.

En del av amplitudeproblemene kan til en viss grad kompenseres for vha plassering og enkel EQ. Andre er vrine å få til og krever akustiske tiltak.

Amplitudekorreksjon, for den delen som kan EQ-es, har desverre den ulempen at den kun er gyldig for den posisjonen som det kompenseres for og den gjør fint lite og ingenting på tidsdomenet.
Nå har jeg ingen forutsetning for hverken å si noe om din kompetanse eller erfaring (så du får ha meg unskyldt om jeg snakker om trivielle ting for deg) eller hvordan rommet ser ut og er dempet, men akustiske tiltak i bassen krever sitt og er absolutt å foretrekke om du har plass og midler.

Et av tjuvtriksene ift. å omgå romproblem er distribuerte sub-er. Her er cluet å plassere flere subber strategisk i rommet for å få en jevnere distribusjon av rommoder. Teoretisk skal da frekvensresponsen i lytteposisjon bli nokså flat. Løsningen krever DSP for fase, tids og amplitudekorreksjon for hver enkelt sub. To subber er bedre enn en og tre bedre enn to, osv.

En annen løsning for HT bruk, som jeg personlig har sansen for, er dual bass array. Desverre krever det åtte drivere for optimalt resultat, men fire er bedre enn ingen. Her er formålet å skape en plan bølgefront fra frontveggen og kansellere denne når bølgen når bakveggen. Det blir litt som en høykapasitet dipol, men uten dipol på en måte... Dette krever også DSP for å fungere, men resultatet er at bakveggen virtuelt forsvinner og stående bølger i rommets lengderetning ikke er tema lengre. Se på frekvensresponsen og vannfallsplottet på linken jeg la ved i forrige post - det er imponerende i et ubehandlet rom, sett med måletekniske briller :cool:

Og så finnes det andre konstruksjoner også som omgår en del av problemene som beskrevet over (dipol, kardiode, horn etc.), men alle har sine designkompromiss. Riktige akustiske tiltak er gull og med dedikert rom så store muligheter for godt resultat.

DSP/romkorreksjon til bassen er uansett en opsjon du bør se på. Riktig brukt så kan den rydde opp i mange av rommets unoter. Men også her forutsettes det at ting er gjort så optimalt som mulig på forhånd.

Med utgangspunkt i at du har laget eget rom for musikklytting og HT så ville jeg som minimum beveget meg bort fra Isobarisk kassekonstruksjon. Store kasser kan alltids pakkes fint inn i miljøet de er plassert i.
En Isobarisk konstruksjon gjør egentlig ikke så mye mer enn å redusere VAS sammenlignet med en driver. Dvs. du oppnår like dyp bass men i mindre kasse. Andre store fordeler er vanskelig å påvise. Jajo det reduserer noe forvrengning, men den marginale effekten er en pølse i slaktetiden sammenlignet med forevreningsreduksjonen man får ved å doble systemets kapasitet - nemlig å lage fire subkasser.

Det var rimelig grovkornet og jeg forventer at det er de som har andre meninger enn meg rundt dette tema ;)
 

registrert

Hi-Fi interessert
Ble medlem
17.05.2011
Innlegg
64
Antall liker
12
Tittel tilsier at du er ute etter tips og veiledning til isobarikksystem, men jeg forstår du er åpen for annet også.
Med to elementer kan det være en ide å koble disse slik at bevegelsesenergien i elementene utligner hverandre.
En ide for basskasser med to element er båndpass á la KEF R107. En fordel med båndpass kontra bassrefleks er at en unngår at portbidraget og elementbidraget ikke er i fase med hverandre, siden det ikke foreligger noe elementbidrag, kun portbidrag. (Er ikke engang novise på dette området, så du må få veiledning av andre.)
En annen ide med to utlignende elementer i hver kasse kan det være å koble disse bipolart. Se Sunfire ATMOS XTATM265 eller B&W DB1 og PV1D.
Jeg er i ferd med å snekre meg mitt første par bipolare basskasser, så jeg kan ikke påberope meg noen erfaring med slik elementplassering, men Bob Carver har av sin erfaring noe å si om kreftene i en sub. Jeg har ikke funnet egnede stag og gjengestykker som hyllevare for å forbinde elementene, så det er mulig dette må lages. Jeg tror slike stag må ha en viss dimensjon. Egen erfaring med indre avstiving av andre kasser, og Magicos dimensjonering av indre stag tilsier det. Magico bruker metallstag (alu?) med tverrsnitt 1 kvadrattomme for å koble elementene mot bakvegg, en form for kobling som i prinsippet er nokså lik, men ikke fult så effektiv som en kobling av bipolare elementer.
En målemessig problemstilling ved bipolare kasser, er at nærfeltmåling kan bli forpurret av det motstående elementet. Jeg har lagt inn en skillevegg i mine lukkede kasser for å kunne måle bare ett element. Med parallellkoblede elementer velger jeg å tro at måleresultatet blir gangbart når bare ett element er tilkoblet. Problemstillingen er kanskje ikke så preserende for bassreflekskasser som vel må nærfeltmåles med dette i mente uansett? (Slik spør en som ikke engang er novise på dette området heller.)
Ellers er jo Tytte71s Dual Bass Array besnærende da.
 

fredde72

Medlem
Ble medlem
24.03.2008
Innlegg
17
Antall liker
4
Jeg takker for alle tips så langt. Er tydelig mange muligheter her :) har postet en tråd etter råd på diyaudio også. Der stiller de også spørsmålstegn ved isobarikk. Jeg får gruble litt på det :)
 
Topp Bunn