Jeg har et par B&O S45 høyttalere (2-veisversjonen), som jeg kjøpte sammen med et gammelt Beocenter 5000 for en tid siden.
Da skumophengene i mellomtonene på disse tok kvelden, kjøpte jeg et par nye elementer av denne typen som erstatning i påvente av en reparasjon som det selvsagt aldri ble noe av.

Jeg gjorde egentlig ikke annet enn å bare bytte ut elementene, og jeg må si jeg ble positivt overrasket. Høyttalerne spiller rent og pent, og jeg må si jeg er spesielt imponert over mengden tight bass de nå leverer.
Jeg føler likevel at det er noe som mangler. Jeg savner litt mer definisjon i mellomregisteret, og de kan bli litt spisse i toppen for meg innimellom. De har altså sine mangler, men det de gjør bra, gjør de meget bra(:
Kort sagt så høres det for meg ut som at Monacor-elementene har mye større potensiale enn jeg klarer å utnytte.

Har derfor begynt å leke med tanken på å tweake høyttalerne litt, eller eventuelt bygge nye høyttalere rundt Monacor-elementene.
Spørsmålet mitt er om det er noe å hente på noe av dette, evt hva som er mest hensiktsmessig?
Å forsøke å gjøre det beste ut av høyttalerne slik de er, kunne kanskje bestå i å oppgradere diskanter, delefiltre, evt demping/avstiving av kasser osv? Mottar gjerne synspunkter på dette.
Å bygge selv er også aktuelt, ønsker i såfall å benytte meg av trykkammer-prinsippet; både fordi jeg vil holde størrelsen nede og fordi jeg har hørt at de gamle Tandberg-receiverne er mest glad i slike (disse er tenkt å kombineres med en TR 2075). Disse er vel noe enklere å konstruere også; noe som passer meg fint, da jeg ikke har noen erfaring med diy-høyttalere fra før.

Som det kanskje fremgår av dette (beklageligvis meget lange) innlegget, er jeg ikke interessert i å gjøre dette til en hobby foreløbig, det er mer et prosjekt for egen nytelse og for å se hvor mye godlyd jeg kan få ut fra komponenter jeg allerede har. Her er det altså kun lyd og ikke utseende som prioriteres. HiFi på budsjett!
Jeg vet ikke helt hvor jeg skal starte for øyeblikket, så jeg er takknemlig for alle tanker og meninger, evt irettesettelser (: