Zen V9/F3 billigprosjekt - beskrivelse og et par bilder

Gbatokai

Overivrig entusiast
Ble medlem
16.03.2002
Innlegg
698
Antall liker
45
Sted
Oslo
Torget vurderinger
3
Dette prosjektet hadde som mål å bygge en bra effektforsterker så billig som mulig. Jeg ble ferdig med forsterkeren i midten av februar, og den erstattet en DIY F4 jeg kjøpte brukt på HFS-torget i sin tid.

Sammenskrangling av deler:
- Delvis ferdige kort og de fleste delene ble kjøpt brukt av VT67 på diyaudio
- Trafo kjøpt brukt for en grei penge på HFS-torget
- Kjøleribbene byttet jeg til meg av en kollega... de kommer fra et LC Audio "The End"-vrak, og var allerede boret i osv.
- Russiske teflonkondensatorer til en billig penge som bypass for den store elektrolytten på utgangen
- Bunnplata er en slakteblokk fra Ikea som jeg hadde liggende

Totalprisen estimeres til 3000-3500,- ... pluss en del verktøy som trengtes. Alt funket fint fra første stund, og det er nok den tysteste forsterkeren jeg har eid - intet sus / brum i høyttalerne. Feilen jeg har gjort, er å ikke bore luftehull i slakteblokken, så ventilasjonen er litt for dårlig. Det lar seg dog fikse i etterkant.

Jeg innrømmer at WAF er helt i bunnsjiktet på denne, men i mangel av W er det et ikke-problem foreløpig. Noen av løsningene er litt Reodor Felgen, mye grunnet målet om lav pris og at dette er den første klasse A-ampen jeg har satt sammen, samt at jeg unngått plast og ferromagnetiske deler der det har latt seg gjøre. Alt er loddet med god kontaktflate i den grad det har vært praktisk mulig... ingen kjipe kabelsko på likeretterbroene her.

Forsterkern låter bra, og gir vel ca. 2x15 watt, som fungerer utmerket på Zu Druid.

Tilkoplinger:
zenv9_1.jpg


Ovenfra:
zenv9_2.jpg


JFET-en er gjemt på undersiden av en DIY kobberklemme - jeg bruker glimmerskiver for isolasjon og best mulig temperaturoverføring til ribbene:
zenv9_3.jpg


Puh! Det var mye mer jobb å bygge forsterker enn jeg hadde trodd! :D
 
Topp Bunn