Et lite preprosjekt..

lassemann

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.05.2007
Innlegg
2.941
Antall liker
4.574
Sted
Fredrikstad
Torget vurderinger
1
Med rør og inspirert av Lukas Ficus..

Virker dette designet bra? Dette er min første DIY pre fra bunnen av så jeg trenger noen råd til en novise...

Proskjekt pre 1.jpg


Målet mitt er så korte signalveier som overhode mulig med bruk av gode ledere og komponenter. Har spart litt inn på volumpot og inngangskretsen. Inngangskretsen skal dog modifiseres med bedre ledere og skrukopplinger til ledninger skal loddes ut, og inngangene loddes direkte til releène. Jeg sparer masse signalvei på å velge en slik løsning. Det vil bli brukt aksel fra volumpot til dreiehjul. Kretsen skal klare alle russiske 6Nxx rørtyper og jeg tenker først å benytte 6N6p typen, men har vel egentlig mest tro på 6N23-EV som jeg også har et lite lager av i tillegg til 6N1p-EV. Bra rør alle sammen. Bilde viser ikke trafo og regulator for glødespenningen. Dette vil en svært støysvak (40uV) 3amp regulator med egen trafo ta seg av (ikke på plass ennå). Velger også å likerette glødespenningen.

Ønsker gjerne kommentarer på ideen, om svake og sterke sider..

Legger ut den enkle kretsen jeg skal bruke etterhvert :)

mvh
lassemann
 

pahf

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.12.2005
Innlegg
4.992
Antall liker
1.935
Sted
huttuheita
Torget vurderinger
8
Spennende Lassemann, har overhodet ikke noe å tilby på den tekniske fronten, men står på sidelinjen og heier deg helt inn til mål ;)
 

BerntJ

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.11.2002
Innlegg
1.400
Antall liker
184
Ser greit ut. Kjenner lite til de Russiske småsignalrørene utenom 6H30 og 6C45, men det er vel rør lik ECC88 du tenker å bruke?
Ville heller konsentrert meg om en anodespenning med lite brum/støy enn glødespenningen sålenge røret er indirekte glødet, men det er bare en fordel med lite støy overalt. Forsterkere med ECC88 typer kan ha mye gain, men røret har høy gm og er i utgangspunktet støysvakt nok for RIAA trinn riktig brukt.
Personlig ville jeg brukt rørlikeretter på B+ ( Anodespenningen ) med minst en Choke, men du kan også bruke støysvake likeretterdioder og en regulator. Der er det to typer. Serie og Shunt. Du kan bruke transistorer eller rør i regulatorene. To typer der og og mange meninger om du søker på nettet.

Det er såpass mange muligheter at du bør vel gjøre det du først hadde tenkt og deretter eventuelt bytte kopling/filosofi.
Det som er sikkert er at ECC88 typer har mu rundt 33 og du får mye gain om du ikke bruker en trafo eller en dempekrets som demper dette.
Vh. Bernt.
 

lassemann

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.05.2007
Innlegg
2.941
Antall liker
4.574
Sted
Fredrikstad
Torget vurderinger
1
Takk for utfyllende svar Bernt! Det er riktig at dette er rør ganske like ECC88, men med den forskjell at de trekker en god del mer glødestrøm og tåler opp mot 300 v på anoden. 6N6p er imidlertid mer likt 6H30 etter hva jeg har skjønt. Det unike med kretsen er at disse røra kan gå om hverandre, men med unntak av nettopp det vestlige ECC88. Kan egentlig for lite om dette til å si noe mer, men det er slik jeg har forstått beskrivelsene så langt.

Det du sier om regulering av anodespenningen er veldig spennende synes jeg. Jeg vil jo lage den perfekte rørpre :cool: Men hvordan jeg bygger noe slik aner jeg ikke. Har du tips til en slik krets som jeg kan studere? Og om jeg benytter rør til likeretting og regulering, hvor store bør høyvoltslyttene være? 470uF/450v blir kanskje for store da? Har dog gode og raske dioder liggende som jeg egentlig hadde tenkt å bruke.. Uansett starter jeg byggingen og får spørre meg til råds etterhvert :)

Mvh
lassemann
 

BerntJ

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.11.2002
Innlegg
1.400
Antall liker
184
I mai til August 1999 hadde Tubecad en serie om regulerte power supplies. Du finner artiklene her.

Tube CAD Journal

Dioder som HER108 har jeg brukt til høyspenning når jeg ikke bruker rørlikeretter. Rørlikerettere gir en forsinkelse av anodespenningen og det er bare en fordel at forsterkerrøret er varmt før høyspenningen settes inn for fullt.
En stor kondensator rett ut fra et likeretterrør er ingen god ide. 4 micro går greit for de fleste likerettere, mens 60 micro er max for GZ34. Om du derimot har en Choke først ( Choke input power ) kan du etter denne bruke en stor kondensator. Spenningen på kondensatorer bør alltid beregnes etter "Worst Case".
Beregn gode marginer.

VH. Bernt
 

whistler

Bransjeaktør
Ble medlem
28.11.2004
Innlegg
1.821
Antall liker
609
Som nevnt ovenfor vær obs på høyt gain!
Kretsene til Herr Fikus er ofte basert på SRPP (push-pull), og gainet ligger i størrelsesordren 10-80 ganger.
Ofte bedre egnet som utgangsptrinn i DAC, enn linjetrinn.
Nå vet jeg ikke akkurat hvilken krets du har tenkt å bruke, men SRPP blir vel ikke regnet som det optimale i et linjetrinn.

(Sjekk også tråden til Gunnar Brekke vedr. linjetrinn basert på 12B4 røret.)
 

Nightpuma

Hi-Fi freak
Ble medlem
23.01.2005
Innlegg
2.432
Antall liker
495
Sted
Agder
Torget vurderinger
2
Hvis du har en amp med høy inngangsimpedans kan du bruke en 6n6p som anodefølger ala dette Simple 5687-based preamp
Hvis du setter en CCS fra f.eks k&k på anoden, har du en vellydende og hurtig preamp.
Hvis du skal hakket opp i lydkvalitet kan du bruke 6n1p og en trafo på utgangen.

Puma
 

lassemann

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.05.2007
Innlegg
2.941
Antall liker
4.574
Sted
Fredrikstad
Torget vurderinger
1
Hei igjen!

Det er med en viss frustrasjon å ikke sitte med den nødvendige kompetansen men samtidig ha et stort ønske om å bygge denne preampen fra bunnen av. Jeg har lett litt rundt omkring etter en god voltregulator for anodespenningen. Jeg har funnet denne:

Janus Solo HV Regulator Kit

Høyvoltregulator.jpg


Vil denne kunne brukes? Trafoen jeg skal bruke gir ca 195 volt ut som råspenning. Må denne ytteligere opp for at regulatoren skal jobbe tilfredstillende?

Forøvrig planlegger jeg nå å bruke 6N1P-EV med utgangstrafo som Puma nevner over her.. Får unnskylde meg for kanskje litt dårlige spørsmål her, men jeg håper dere forstår hvorfor:rolleyes:

mvh
lassemann
 
Topp Bunn