Side 1 av 3 123 SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 58
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi-interessert mattism's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2005
  Sted
  Asker
  Innlegg
  58
  Tagget i
  0 Innlegg

  En litt annerledes høyttaler…

  Jeg har lyst til å dele det jeg mener er en vellykket høyttalerkonstruksjon med dere. Det som gjør det annerledes er at den ikke måler rett. Men ført litt om bakgrunnen for høyttaleren.

  For mange år siden arvet jeg en Chartwell PM 110 av min far. Et for lengst utdødd merke, men som er utspring i BBC sine monitordager. Konstruktøren var tidligere BBC ingeniør og jobbet med de første BBCmonitorene. Chartwell har bl.a en 15 ohms LS3/5a modell som er regnet for en av de aller beste. Nok om det. Det spesielle med disse høyttalerne er at de har et enormt lydbilde og har enfyldig nedre mellomtone, samt svært god oppløsning, og har god utklinging. Jeg har i årevis vært på leting etter høyttalere med samme lydkarakteristikk, men har ikke lykkes. Alt lyder tynt synes jeg. Harbeth er vel det nærmeste jeg har kommet.
  Varm rørlyd er av mange ettertraktet og jeg leste en gang et innlegg på forumet hvor et medlem etterlyste den deilige bil-lyden, som var varm og fyldig og som han ikke fant i hifibutikkene.
  Jeg har lenge vært usikker på om en høyttaler bør ha en rettfrekvensgang, da jeg synes de fleste høyttalere lyder tynt, og at jeg i eksprementering med en lydtrykkemåler synes jeg hører ulikt lydvolum selv om db-meteret visersamme nivå. Kanskje øret ikke er like følsomt for alle frekvenser, hva vet jeg.
  Det er i hvert fall bakgrunnen for denne høyttaleren. Jeghar målt meg frem slik at kurven stemmer svært godt med Chartwellene og er veldig godt fornøyd med resultatet. Målingene er tatt med et db-meter som er koblet til REW(Room Equliser Wizard) på en meters avstand i ørehøyde i min stue, så de ser ikke veldig bra ut(sikkert mye romresonanser som spiller inn), men det lyder svært bra synes jeg. Jeg legger ved et bilder der jeg har målt frekvensene til Chartwellene og mine DIY høyttalere samt et bilde av filteret.

  Navn:   frekvens.jpg
Visninger: 3618
Størrelse: 67.6 Kb

  Den blå kurven er Chartwellene og den røde er min DIY(slik er det i min stue i hvertfall)

  Elementene jeg har brukt er fra SEAS. Jeg har brukt Seas ca18 rly og seas 22taf/g. Førstnevnte er en avart av det som sitter i Proac d25og har en svært god mellomtone og sistnevnte snakker den danske høyttalerkonstruktøren Truls Gravesen svært varmt om. Han sier faktisk at han synes denne domen er like god som Hiquiqem domen. Denne aludomen er også brukt av Harbeth i deres siste minimonitor som har høstet gode kritikker rundt om iverden.

  Filteret ble tilslutt et enkelt 2. ordensfilter og delingenligger mellom 3000 og 3500 Hz slik som Harbeth har på alle sine høyttalere(det var mye mer avansert i starten, men mye falt av i lyttedelen av prosjektet).Kondensatoren i serie med diskanten er viktig, ikke bruk dårlige kondensatorer, det spiller stor rolle. Jeg har brukt Soniccap og synes det låter bra selv om man sikkert kan finne bedre og dyrere alternativer. Jeg har også VishayRoderstein MKP 1837 i parallell og det spiller en stor rolle på luftigheten, så den anbefales på det sterkeste. I bassen har jeg en jernkjernespole fra Dynabel.
  Navn:   delefilter 004.jpg
Visninger: 3795
Størrelse: 38.2 Kb


  Kassene er gulvstående på 25 l og det er en lukket konstruksjon. Jeg har tattutgangspunkt i Truls Gravesen sin konstruksjon( http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_CA18RLY-COMPACT.htm)og beholdt kassen(dog lukket) og laget et nytt filter. Utseendet vil du derforfinne på lenken ovenfor. 16 liters kassen fungerer også, men har mindre bass.
  Jeg synes det lyder fantastisk, med god oppløsning, stort rom, varmt og stramt og rette snerten på cymballene. Jeg kan si at jeg hører mest på jazz og vokal, så om dine preferanser heller den vegen tror jeg du blir fornøyd.
  Har du lyst til å prøve noe litt annerledes så er du velkommen. Jeg setter pris på tilbakemeldinger om noen prøver seg på denne.

 2. #2
  Moderator bambadoo's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2002
  Sted
  Lørenskog
  Innlegg
  18,178
  Tagget i
  3 Innlegg
  Supert innlegg!.. Interessant lesning og mye sammenfaller med hva jeg synes er "bra" lyd og lydfilosofi også.

 3. #3
  Hifi-interessert Lydersen's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2010
  Innlegg
  79
  Tagget i
  0 Innlegg
  Spennende. Bilde?

 4. #4
  Hifi-interessert mattism's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2005
  Sted
  Asker
  Innlegg
  58
  Tagget i
  0 Innlegg
  Har ikke kommet langt på skjønnhetssiden dessverre, har jobbet med å tune lyden i noen måneder, så akkurat nå har jeg bare en prototype i mdf, men jeg jobber med en ”pen” utgave.

  Navn:   høyttaler 010.jpg
Visninger: 3964
Størrelse: 96.4 Kb
  Men dere kan jo få se på Chartwellen:
  Navn:   høyttaler 011.jpg
Visninger: 3513
Størrelse: 73.9 Kb Navn:   høyttaler 012.jpg
Visninger: 3694
Størrelse: 114.7 Kb

  Den er ikke så vakker, men spiller vakkert. Og ikke så er den så stor, det sitter bare en 5,5 tommer i den(egenprodusert av Chartwell) og en Audax HD 100 d25 diskant. State of the art i sin tid og fortsatt svært bra. Faktisk kan jeg vel si at jeg har hørt mer diskant, men ikke en mer naturlig diskant. Og Chartwellen blir alltid godt tatt i mot i hifibutikker. Den er så liten at den er lett å ta med inn for å sammenlikne med andre ting. Jeg husker bl.a at jeg tok den med til Lyric(der den ble kjøpt i sin tid) for å høre om de hadde noe liknende. De koblet den opp ute i det store lokalet. Så kom det: Men denne var jo jævli bra. Så ble den koblet opp inn på et av godrommene hans på dyrt utstyr. Vi ble sittende å spille en stund og nyte musikken, og det var stort varmt og med et enormt lydbilde. Faktisk trodde de først at det fasefeil på høyttaleren, men det var det jo ikke, den spilte bare så mye større enn Proac’enesom vi også prøvde. Enden på visa var at de ikke hadde noe som var i den sjangeren lenger, og at jeg måtte passe veldig godt på de høyttalerneJ.Og det har jeg gjort, men nå er basselementet i den ene reparert to ganger ogdet begynner å nærme seg slutten tror jeg. Jeg har lett i 20 år etter en størrehøyttaler med samme grunnegenskaper, men ikke klart det.

 5. #5
  Hifi Freak samlanes's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2008
  Sted
  Hordaland
  Innlegg
  2,463
  Tagget i
  0 Innlegg
  Hei.

  Intr tråd du har startet her.
  Ka bruker du av elektronikk?

  Den grafen du viser ser ut som høgtaleren har veldig lav følsomhet,er det riktig?
  Har du lytta på spendor,den Chartwell kan minne litt om spendor sine eldre BBc modeller,spesiellt mellombassen?

  Har liggende Morel supremo diskanter+gamle infinity kabinetter på ca33liter netto,trur jaggu eg skal kjøpe mellombasser og filterdeler og kopiere dine høgtalere.

  Mvh.
  Først nå forstår eg ingenting,før forstod eg ikkje det engang.

 6. #6
  Hifi-interessert mattism's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2005
  Sted
  Asker
  Innlegg
  58
  Tagget i
  0 Innlegg
  Den har ikke så lav følsomhet som vist på målingen, den varierer i forhold til hvor stort volum jeg har på forsterkeren. Jeg har stilt testsignalet på REW til 75 db og det var det som db meteret viste, men jeg aner ikke hvor følsom høyttaleren er. Men den er omtrent like følsom som Chartwellene og de opplever jeg som svært lettdrevne.
  Jeg har ikke super elektronikk, men jeg bruker en Acurus dia 100 som er modifisert av Roar Malmin med større strømforsyning, nye kondensatorer og jeg har lyttet meg frem til de beste motstandene i signalveien. Nå sitter det Vishay dale rn 55? og en Arcol carbonmotstand der. De synes jeg låt best. Prøvde rundt 20 ulike motstander, alt fra Vishay dale s102 til riken før jeg valgte disse.
  Som signalkilde har jeg en modifisert Marantz KI63 signatur hvor Roar Malmin igjen har fått holdt på litt. Men det spiller bra synes jeg.
  Har såvidt hørt på spendor (sp 100?) som låt bra, men jeg likte Harbeth sine 7 ere bedre.
  Kan jo si at det er bare to høyttalere som jeg har fått store opplevelser med, dvs, gåsehud, og det er Chartwellene og Snell E4. De gamle Snellene har jeg stor respekt for.

  Høres forresten ut som et spennende prosjekt med de diskantene du har. Har selv noen MDT33 som fungerer godt med 1 ordens filter, men har ikke prøvd dem i denne kombinasjonen.

 7. #7
  Hifi-interessert mattism's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2005
  Sted
  Asker
  Innlegg
  58
  Tagget i
  0 Innlegg
  Har forresten lyst til å si at på målingen ser høyttalerenlys og spiss ut, men det er den absolutt ikke, det er nok bare utslag av atmitt db-meter ikke måler rett. Denne høyttaleren har en liten heving mellom100-200 tror jeg og det er det som skaper det store rommet og den varme lyden.

 8. #8
  Hifi Freak samlanes's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2008
  Sted
  Hordaland
  Innlegg
  2,463
  Tagget i
  0 Innlegg
  Takker for svar.
  Ang elektronikk vil eg tru det funker når malmin har hatt fingrene i både amp og cd.

  Etter dine gode skriblerier om lyd,kan eg tenke meg du også hadde likt Audio note dac,dei har ein veldig naturleg lyd/klang over heile fjøla.

  Mvh.
  Først nå forstår eg ingenting,før forstod eg ikkje det engang.

 9. #9
  Hifi Freak Kabeldragern's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2003
  Sted
  Kristiansund
  Innlegg
  4,228
  Tagget i
  0 Innlegg
  Samme ekte-het i lyden som du beskriver finner du i Tannoy Dual Consentric elementer med alnico-magneter.
  Information is not knowledge - Knowledge is not wisdom - Wisdom is not truth - Truth is not beauty - Beauty is not love - Love is not music - Music is THE BEST... - FZ

 10. #10
  lasse5214
  Guest
  Jeg har tenkt å klone mine Snell E3 den dagen de ikke orker mere.
  Utrolig live aktig og måler sikkert ikke snorrett på noen måte.
  Men som sagt, de skal klones.

 11. #11
  Hifi-interessert mattism's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2005
  Sted
  Asker
  Innlegg
  58
  Tagget i
  0 Innlegg
  Det synes jeg du skal gjøre, de eldre snellene er fantastike, har både E4 og K lagret i kjelleren og synes de spiller flott. Bare synd skumopphenget gir seg på dem. Har forresten vurdert å sette på en bakutrettet diskant på chartwellkopiene, synes det hadde god effekt på E-ene. Skapte mer luft synes jeg. Fint om noen har prøve dette på egne DIY høyttalere og kan gi tilbakemelding på hvordan det fungerte.  Jeg har forresten tenkt å bygge den "vakre" utgaven etter"Thin wall" konseptet. Dvs 12 mm MDF med bitumenplater limt på og skumdemping innenfor. Slik er mine Chartwell bygget opp, og det var det som BBC forskerne kom frem til var den beste løsningen på å lage et høyttalerkabinett. Harbeth lager høyttalerene sine slik ennå. Teorien tror jeg er at stive kabinett resonerer ved høyere frekvens(ca 1000 hz for 19mm mdf tror jeg) og at den er vissnok svært vanskelig å fjerne, mens et tynt kabinett som svinger kan tunes til å svinge i en frekvens som er mindre hørbar, dvs rundt 100-200 hz. Jeg har tidligere funnet en side på internett der det var målt vibrasjoner på sidene til et kabinett som var laget i ulike tykkelser. 12mm, 16mm 19 mm, 22 mm og 25mm. Kabinettene ble målt både udempet, dempet med bitumen, avstivet osv, men jeg mener konklusjonen var at et tynt kabinett hadde minst hørbar påvirkning(fint om noen kunne finne den lenken, jeg fant den ikke i farta). Vet at svært mange er uenige med meg her, og jeg har ingen fasit, men jeg har tro på konseptet og det er morsomt å prøve.
  Legger ved noen lenker som støtter denne påstanden. Fint om noen har innspill til dette eller har prøvd noe liknende...

  http://screencast.com/t/xWVf0MzBJS


  http://www.harbeth.co.uk/usergroup/showthread.php?388-Harbeth-vs-accepted-wisdom&highlight=thin+wall+cabinett


  http://www.harbeth.co.uk/usergroup/showthread.php?351-BBC-style-thin-wall-cabinets-Why-so-special&highlight=thin+panel
  http://www.tnt-audio.com/clinica/cabinet_walls_e.html  http://www.stereophile.com/content/measuring-loudspeakers-part-two-page-6

  Sistnevnte lenke støtter vel ikke dette, men var interessant lesing. Synes også det er veldig mye interessant lesing på Harbeth sine sider. Han har en spennende tech talk siden og forum. Han er svært delaktig der og svarer på mye rundt høyttalerbygging, har selv fått svar fra ham angående spørsmål jeg har stilt. Og når du er medlem av forumet så får du en bursdagshilsen
  Legger ved en lenke dit også

  Harbeth UK
  Siste redigert av mattism; 05.08.2012 kl. 17:08.

 12. #12
  Hifi-interessert mattism's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2005
  Sted
  Asker
  Innlegg
  58
  Tagget i
  0 Innlegg
  Skal etterhvert igang med å finere. Er det noen som vet hvor man kan få tak i finer i nærheten av Asker?

 13. #13
  Hifi-entusiast stingrayV's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2011
  Sted
  Skodje
  Innlegg
  480
  Tagget i
  0 Innlegg
  Oslo Fin�rfabrikk AS - leverand�r av trelast og trebaserte r�varer til industrien er vel ikke så langt unna?
  Hilsen en som tror at alt sør for Dovre er like ved hverandre.
  Take a look to the sky just before you die, it's the last time you will.
  101-fucking obvious.
  Prof Dr.philos
  James Hetfield

 14. #14
  Overivrig entusiast rørlig's Avatar
  Ble medlem
  May 2008
  Innlegg
  957
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra mattism Se Innlegg
  Skal etterhvert igang med å finere. Er det noen som vet hvor man kan få tak i finer i nærheten av Asker?
  Billingstad Trelast, bak ikea, kan kanskje hjelpe deg.

 15. #15
  Hifi Freak Haavard's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2002
  Sted
  Lena
  Innlegg
  6,557
  Tagget i
  4 Innlegg
  Flott tråd.
  Det Seas elementet er også interessant for min del, skulle gjerne prøvd det i H6 klonene jeg har syslet med i noen år nå. Ikke lett å få tak i Vifa C17 elementer lengre. Dette Seas elementet er i slekt med Vifa og Seas sin Ca17 serie. Desverre tror jeg at Seas og Vifa faktisk er vel så gode elementer, men de er ikke like ettertraktet. Men se til Living Voice og se hvilke elementer de bruker i sine høyttalere.

  Lykke til med videre prosjekt, vil følge tråden framover.

  Håvard

  Esoteric x03se Sacd & Veridian Utopia dac
  Thor Audio into First watt b4
  Heart DoubleBeat 300b monoblokker
  Mark Levinson
  Great Plains Audio 414a, 288a, 802a
  Lakrissnorer fra Kimber & hjemmestrikket sølv

  Hornalliansen

 16. #16
  Hifi Freak lassemann's Avatar
  Ble medlem
  May 2007
  Sted
  Fredrikstad
  Innlegg
  2,498
  Tagget i
  4 Innlegg
  Spennende mattism!! Denne tråden skal følges..

  mvh
  lassemann
  Quicksilver Mid Mono rørmonoblokker
  Audio Research CD3MKII
  DPA Studio Line Vacuum Tube Preamplifier m/DIY RIAA
  DPA Classic 211 PSE rørmonoblokker
  Nottingham Analogue Spacedeck med Ace Space arm og Miyajima Wasa picup
  Marantz NA6005 streamer
  ProAcloner 2.95

 17. #17
  Hifi-interessert mattism's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2005
  Sted
  Asker
  Innlegg
  58
  Tagget i
  0 Innlegg
  Billingstad trelast er ikke langt herfra, så jeg prøver nok der først. Tusen takk for hjelpen, det er mange små hinder man skal over før man ferdigstiller et prosjekt.
  Må også få takke for hyggelige kommentarer. Jeg har prøvd å konstruere høyttalere på øret i 15 år uten å lykkes særlig godt, så det er morsomt når man endelig får til noe virkelig bra, og at litt annerledes tilnærming faller i smak hos flere.

 18. #18
  Hifi Freak Milenko's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2003
  Sted
  Steinkjer
  Innlegg
  5,569
  Tagget i
  0 Innlegg
  Flott prosjekt
  Synes de rå utgavene i mdf viste tegn på meget bra håndverk.
  Det er til syvende og sist ørene som skal lytte til høytaleren ikke måleprogrammer, synes du har en bra innstilling til det her

 19. #19
  Hifi-interessert mattism's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2005
  Sted
  Asker
  Innlegg
  58
  Tagget i
  0 Innlegg
  Da har jeg vært hos billingstad trelast og der fikk jeg en god og en dårlig nyhet. Den dårlige var at det å finere er for proffene og er visnok svært vanskelig å få til selv, men den gode nyheten var at det finnes ferdigfinert 12 mm MDF på Oslo finerfabrikk. Kommer til å bestille derfra i fremtiden. Men jeg har bestemt meg for å tweake delefilteret(dvs bytte ut komponenter) før jeg bygger den endelige versonen. Det lyder svært bra, men synes det er en liten hardhet et sted i diskanten og den vil jeg gjerne ha bort. Skal i først prøve ulike motstander(nå sitter det en standard keramisk tråviklet) for å se om det kan glatte ut noe. De jeg har tenkt å prøve ut er:
  Jantzen superresistor
  Mundorf supreme resistor(20w)
  Kiwame 5w
  Mills 12w
  Riedon
  Duelund standard
  Caddock MP930
  og så fant jeg disse som jeg ikke har hørt om før:HTR High-Tech-Resistors, Audiophiler Hochlastwiderstand

  Hvis noen har erfaringer med noen av disse er det spennende å høre dine erfaringer.

 20. #20
  Hifi Freak el_mariachi's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2002
  Innlegg
  5,582
  Tagget i
  0 Innlegg
  Når du har laget kabinettene har du nok ingen problem med finèren tenker jeg.
  Vet det finnes link til en bra guide på av-forum.

  EDIT: eller hififorum.nu
  Former hellraiser & messageboard pyromaniac.............................

Side 1 av 3 123 SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed