En litt annerledes høyttaler…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • mattism

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    27.12.2005
    Innlegg
    64
    Antall liker
    18
    Sted
    Asker
    Jeg har lyst til å dele det jeg mener er en vellykket høyttalerkonstruksjon med dere. Det som gjør det annerledes er at den ikke måler rett. Men ført litt om bakgrunnen for høyttaleren.

    For mange år siden arvet jeg en Chartwell PM 110 av min far. Et for lengst utdødd merke, men som er utspring i BBC sine monitordager. Konstruktøren var tidligere BBC ingeniør og jobbet med de første BBCmonitorene. Chartwell har bl.a en 15 ohms LS3/5a modell som er regnet for en av de aller beste. Nok om det. Det spesielle med disse høyttalerne er at de har et enormt lydbilde og har enfyldig nedre mellomtone, samt svært god oppløsning, og har god utklinging. Jeg har i årevis vært på leting etter høyttalere med samme lydkarakteristikk, men har ikke lykkes. Alt lyder tynt synes jeg. Harbeth er vel det nærmeste jeg har kommet.
    Varm rørlyd er av mange ettertraktet og jeg leste en gang et innlegg på forumet hvor et medlem etterlyste den deilige bil-lyden, som var varm og fyldig og som han ikke fant i hifibutikkene.
    Jeg har lenge vært usikker på om en høyttaler bør ha en rettfrekvensgang, da jeg synes de fleste høyttalere lyder tynt, og at jeg i eksprementering med en lydtrykkemåler synes jeg hører ulikt lydvolum selv om db-meteret visersamme nivå. Kanskje øret ikke er like følsomt for alle frekvenser, hva vet jeg.
    Det er i hvert fall bakgrunnen for denne høyttaleren. Jeghar målt meg frem slik at kurven stemmer svært godt med Chartwellene og er veldig godt fornøyd med resultatet. Målingene er tatt med et db-meter som er koblet til REW(Room Equliser Wizard) på en meters avstand i ørehøyde i min stue, så de ser ikke veldig bra ut(sikkert mye romresonanser som spiller inn), men det lyder svært bra synes jeg. Jeg legger ved et bilder der jeg har målt frekvensene til Chartwellene og mine DIY høyttalere samt et bilde av filteret.

    frekvens.jpg


    Den blå kurven er Chartwellene og den røde er min DIY(slik er det i min stue i hvertfall)

    Elementene jeg har brukt er fra SEAS. Jeg har brukt Seas ca18 rly og seas 22taf/g. Førstnevnte er en avart av det som sitter i Proac d25og har en svært god mellomtone og sistnevnte snakker den danske høyttalerkonstruktøren Truls Gravesen svært varmt om. Han sier faktisk at han synes denne domen er like god som Hiquiqem domen. Denne aludomen er også brukt av Harbeth i deres siste minimonitor som har høstet gode kritikker rundt om iverden.

    Filteret ble tilslutt et enkelt 2. ordensfilter og delingenligger mellom 3000 og 3500 Hz slik som Harbeth har på alle sine høyttalere(det var mye mer avansert i starten, men mye falt av i lyttedelen av prosjektet).Kondensatoren i serie med diskanten er viktig, ikke bruk dårlige kondensatorer, det spiller stor rolle. Jeg har brukt Soniccap og synes det låter bra selv om man sikkert kan finne bedre og dyrere alternativer. Jeg har også VishayRoderstein MKP 1837 i parallell og det spiller en stor rolle på luftigheten, så den anbefales på det sterkeste. I bassen har jeg en jernkjernespole fra Dynabel.
    delefilter 004.jpg



    Kassene er gulvstående på 25 l og det er en lukket konstruksjon. Jeg har tattutgangspunkt i Truls Gravesen sin konstruksjon( http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_CA18RLY-COMPACT.htm)og beholdt kassen(dog lukket) og laget et nytt filter. Utseendet vil du derforfinne på lenken ovenfor. 16 liters kassen fungerer også, men har mindre bass.
    Jeg synes det lyder fantastisk, med god oppløsning, stort rom, varmt og stramt og rette snerten på cymballene. Jeg kan si at jeg hører mest på jazz og vokal, så om dine preferanser heller den vegen tror jeg du blir fornøyd.
    Har du lyst til å prøve noe litt annerledes så er du velkommen. Jeg setter pris på tilbakemeldinger om noen prøver seg på denne.
     

    bambadoo

    Æresmedlem
    Moderator
    Ble medlem
    11.10.2002
    Innlegg
    22.082
    Antall liker
    10.486
    Sted
    Lørenskog
    Torget vurderinger
    16
    Supert innlegg!.. Interessant lesning og mye sammenfaller med hva jeg synes er "bra" lyd og lydfilosofi også.
     

    mattism

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    27.12.2005
    Innlegg
    64
    Antall liker
    18
    Sted
    Asker
    Har ikke kommet langt på skjønnhetssiden dessverre, har jobbet med å tune lyden i noen måneder, så akkurat nå har jeg bare en prototype i mdf, men jeg jobber med en ”pen” utgave.

    høyttaler 010.jpg

    Men dere kan jo få se på Chartwellen:
    høyttaler 011.jpg
    høyttaler 012.jpg


    Den er ikke så vakker, men spiller vakkert. Og ikke så er den så stor, det sitter bare en 5,5 tommer i den(egenprodusert av Chartwell) og en Audax HD 100 d25 diskant. State of the art i sin tid og fortsatt svært bra. Faktisk kan jeg vel si at jeg har hørt mer diskant, men ikke en mer naturlig diskant. Og Chartwellen blir alltid godt tatt i mot i hifibutikker. Den er så liten at den er lett å ta med inn for å sammenlikne med andre ting. Jeg husker bl.a at jeg tok den med til Lyric(der den ble kjøpt i sin tid) for å høre om de hadde noe liknende. De koblet den opp ute i det store lokalet. Så kom det: Men denne var jo jævli bra. Så ble den koblet opp inn på et av godrommene hans på dyrt utstyr. Vi ble sittende å spille en stund og nyte musikken, og det var stort varmt og med et enormt lydbilde. Faktisk trodde de først at det fasefeil på høyttaleren, men det var det jo ikke, den spilte bare så mye større enn Proac’enesom vi også prøvde. Enden på visa var at de ikke hadde noe som var i den sjangeren lenger, og at jeg måtte passe veldig godt på de høyttalerneJ.Og det har jeg gjort, men nå er basselementet i den ene reparert to ganger ogdet begynner å nærme seg slutten tror jeg. Jeg har lett i 20 år etter en størrehøyttaler med samme grunnegenskaper, men ikke klart det.
     

    samlanes

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.02.2008
    Innlegg
    2.463
    Antall liker
    550
    Sted
    Hordaland
    Torget vurderinger
    1
    Hei.

    Intr tråd du har startet her.
    Ka bruker du av elektronikk?

    Den grafen du viser ser ut som høgtaleren har veldig lav følsomhet,er det riktig?
    Har du lytta på spendor,den Chartwell kan minne litt om spendor sine eldre BBc modeller,spesiellt mellombassen?

    Har liggende Morel supremo diskanter+gamle infinity kabinetter på ca33liter netto,trur jaggu eg skal kjøpe mellombasser og filterdeler og kopiere dine høgtalere.

    Mvh.
     

    mattism

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    27.12.2005
    Innlegg
    64
    Antall liker
    18
    Sted
    Asker
    Den har ikke så lav følsomhet som vist på målingen, den varierer i forhold til hvor stort volum jeg har på forsterkeren. Jeg har stilt testsignalet på REW til 75 db og det var det som db meteret viste, men jeg aner ikke hvor følsom høyttaleren er. Men den er omtrent like følsom som Chartwellene og de opplever jeg som svært lettdrevne.
    Jeg har ikke super elektronikk, men jeg bruker en Acurus dia 100 som er modifisert av Roar Malmin med større strømforsyning, nye kondensatorer og jeg har lyttet meg frem til de beste motstandene i signalveien. Nå sitter det Vishay dale rn 55? og en Arcol carbonmotstand der. De synes jeg låt best. Prøvde rundt 20 ulike motstander, alt fra Vishay dale s102 til riken før jeg valgte disse.
    Som signalkilde har jeg en modifisert Marantz KI63 signatur hvor Roar Malmin igjen har fått holdt på litt. Men det spiller bra synes jeg.
    Har såvidt hørt på spendor (sp 100?) som låt bra, men jeg likte Harbeth sine 7 ere bedre.
    Kan jo si at det er bare to høyttalere som jeg har fått store opplevelser med, dvs, gåsehud, og det er Chartwellene og Snell E4. De gamle Snellene har jeg stor respekt for.

    Høres forresten ut som et spennende prosjekt med de diskantene du har. Har selv noen MDT33 som fungerer godt med 1 ordens filter, men har ikke prøvd dem i denne kombinasjonen.
     

    mattism

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    27.12.2005
    Innlegg
    64
    Antall liker
    18
    Sted
    Asker
    Har forresten lyst til å si at på målingen ser høyttalerenlys og spiss ut, men det er den absolutt ikke, det er nok bare utslag av atmitt db-meter ikke måler rett. Denne høyttaleren har en liten heving mellom100-200 tror jeg og det er det som skaper det store rommet og den varme lyden.
     

    samlanes

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.02.2008
    Innlegg
    2.463
    Antall liker
    550
    Sted
    Hordaland
    Torget vurderinger
    1
    Takker for svar.
    Ang elektronikk vil eg tru det funker når malmin har hatt fingrene i både amp og cd.

    Etter dine gode skriblerier om lyd,kan eg tenke meg du også hadde likt Audio note dac,dei har ein veldig naturleg lyd/klang over heile fjøla.

    Mvh.
     

    Kabeldragern

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.01.2003
    Innlegg
    4.315
    Antall liker
    1.173
    Sted
    Kristiansund
    Torget vurderinger
    1
    Samme ekte-het i lyden som du beskriver finner du i Tannoy Dual Consentric elementer med alnico-magneter.
     
    L

    lasse5214

    Gjest
    Jeg har tenkt å klone mine Snell E3 den dagen de ikke orker mere.
    Utrolig live aktig og måler sikkert ikke snorrett på noen måte.
    Men som sagt, de skal klones.
     

    mattism

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    27.12.2005
    Innlegg
    64
    Antall liker
    18
    Sted
    Asker
    Det synes jeg du skal gjøre, de eldre snellene er fantastike, har både E4 og K lagret i kjelleren og synes de spiller flott. Bare synd skumopphenget gir seg på dem. Har forresten vurdert å sette på en bakutrettet diskant på chartwellkopiene, synes det hadde god effekt på E-ene. Skapte mer luft synes jeg. Fint om noen har prøve dette på egne DIY høyttalere og kan gi tilbakemelding på hvordan det fungerte.



    Jeg har forresten tenkt å bygge den "vakre" utgaven etter"Thin wall" konseptet. Dvs 12 mm MDF med bitumenplater limt på og skumdemping innenfor. Slik er mine Chartwell bygget opp, og det var det som BBC forskerne kom frem til var den beste løsningen på å lage et høyttalerkabinett. Harbeth lager høyttalerene sine slik ennå. Teorien tror jeg er at stive kabinett resonerer ved høyere frekvens(ca 1000 hz for 19mm mdf tror jeg) og at den er vissnok svært vanskelig å fjerne, mens et tynt kabinett som svinger kan tunes til å svinge i en frekvens som er mindre hørbar, dvs rundt 100-200 hz. Jeg har tidligere funnet en side på internett der det var målt vibrasjoner på sidene til et kabinett som var laget i ulike tykkelser. 12mm, 16mm 19 mm, 22 mm og 25mm. Kabinettene ble målt både udempet, dempet med bitumen, avstivet osv, men jeg mener konklusjonen var at et tynt kabinett hadde minst hørbar påvirkning(fint om noen kunne finne den lenken, jeg fant den ikke i farta). Vet at svært mange er uenige med meg her, og jeg har ingen fasit, men jeg har tro på konseptet og det er morsomt å prøve.
    Legger ved noen lenker som støtter denne påstanden. Fint om noen har innspill til dette eller har prøvd noe liknende...

    http://screencast.com/t/xWVf0MzBJS


    http://www.harbeth.co.uk/usergroup/showthread.php?388-Harbeth-vs-accepted-wisdom&highlight=thin+wall+cabinett


    http://www.harbeth.co.uk/usergroup/showthread.php?351-BBC-style-thin-wall-cabinets-Why-so-special&highlight=thin+panel




    http://www.tnt-audio.com/clinica/cabinet_walls_e.html



    http://www.stereophile.com/content/measuring-loudspeakers-part-two-page-6

    Sistnevnte lenke støtter vel ikke dette, men var interessant lesing. Synes også det er veldig mye interessant lesing på Harbeth sine sider. Han har en spennende tech talk siden og forum. Han er svært delaktig der og svarer på mye rundt høyttalerbygging, har selv fått svar fra ham angående spørsmål jeg har stilt. Og når du er medlem av forumet så får du en bursdagshilsen:)
    Legger ved en lenke dit også

    Harbeth UK




     
    Sist redigert:

    mattism

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    27.12.2005
    Innlegg
    64
    Antall liker
    18
    Sted
    Asker
    Skal etterhvert igang med å finere. Er det noen som vet hvor man kan få tak i finer i nærheten av Asker?
     

    rørlig

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    15.05.2008
    Innlegg
    957
    Antall liker
    77
    Torget vurderinger
    1
    Skal etterhvert igang med å finere. Er det noen som vet hvor man kan få tak i finer i nærheten av Asker?
    Billingstad Trelast, bak ikea, kan kanskje hjelpe deg.
     

    Haavard

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.11.2002
    Innlegg
    7.012
    Antall liker
    2.078
    Sted
    Lena
    Torget vurderinger
    1
    Flott tråd.
    Det Seas elementet er også interessant for min del, skulle gjerne prøvd det i H6 klonene jeg har syslet med i noen år nå. Ikke lett å få tak i Vifa C17 elementer lengre. Dette Seas elementet er i slekt med Vifa og Seas sin Ca17 serie. Desverre tror jeg at Seas og Vifa faktisk er vel så gode elementer, men de er ikke like ettertraktet. Men se til Living Voice og se hvilke elementer de bruker i sine høyttalere.

    Lykke til med videre prosjekt, vil følge tråden framover.

    Håvard
     

    mattism

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    27.12.2005
    Innlegg
    64
    Antall liker
    18
    Sted
    Asker
    Billingstad trelast er ikke langt herfra, så jeg prøver nok der først. Tusen takk for hjelpen, det er mange små hinder man skal over før man ferdigstiller et prosjekt.
    Må også få takke for hyggelige kommentarer. Jeg har prøvd å konstruere høyttalere på øret i 15 år uten å lykkes særlig godt, så det er morsomt når man endelig får til noe virkelig bra, og at litt annerledes tilnærming faller i smak hos flere:).
     

    Milenko

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2003
    Innlegg
    5.833
    Antall liker
    1.415
    Sted
    Steinkjer
    Flott prosjekt :)
    Synes de rå utgavene i mdf viste tegn på meget bra håndverk.
    Det er til syvende og sist ørene som skal lytte til høytaleren ikke måleprogrammer, synes du har en bra innstilling til det her :)
     

    mattism

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    27.12.2005
    Innlegg
    64
    Antall liker
    18
    Sted
    Asker
    Da har jeg vært hos billingstad trelast og der fikk jeg en god og en dårlig nyhet. Den dårlige var at det å finere er for proffene og er visnok svært vanskelig å få til selv, men den gode nyheten var at det finnes ferdigfinert 12 mm MDF på Oslo finerfabrikk. Kommer til å bestille derfra i fremtiden. Men jeg har bestemt meg for å tweake delefilteret(dvs bytte ut komponenter) før jeg bygger den endelige versonen. Det lyder svært bra, men synes det er en liten hardhet et sted i diskanten og den vil jeg gjerne ha bort. Skal i først prøve ulike motstander(nå sitter det en standard keramisk tråviklet) for å se om det kan glatte ut noe. De jeg har tenkt å prøve ut er:
    Jantzen superresistor
    Mundorf supreme resistor(20w)
    Kiwame 5w
    Mills 12w
    Riedon
    Duelund standard
    Caddock MP930
    og så fant jeg disse som jeg ikke har hørt om før:HTR High-Tech-Resistors, Audiophiler Hochlastwiderstand

    Hvis noen har erfaringer med noen av disse er det spennende å høre dine erfaringer.
     

    el_mariachi

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    5.636
    Antall liker
    394
    Når du har laget kabinettene har du nok ingen problem med finèren tenker jeg.
    Vet det finnes link til en bra guide på av-forum.

    EDIT: eller hififorum.nu
     

    samlanes

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.02.2008
    Innlegg
    2.463
    Antall liker
    550
    Sted
    Hordaland
    Torget vurderinger
    1
    Har god erfaring med standard Duelund ift orginale(grønne) motstander i spendor sp100.
    Altså på diskanten,som er skifta til Hiquphon ow1,blei litt glattere og luftigere med duelund motstander synst eg.

    Du er sikker på det du hører,er fra diskanten og ikkje mellomtone?
    Med så mange motstander,bør du finne ein med ønska resultat.

    Mvh.
     
    Sist redigert:

    mattism

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    27.12.2005
    Innlegg
    64
    Antall liker
    18
    Sted
    Asker
    Ganske sikker på at det er diskanten, da lyden virker så høyfrekvent. Duelund er vel trolig den beste, men jeg tenkte jeg ville prøve de andre for sikkerhetsskyld. Dessuten er det jo morsomt å prøve!
     

    mattism

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    27.12.2005
    Innlegg
    64
    Antall liker
    18
    Sted
    Asker
    Da har motstandene ankommet og jeg har hatt litt tid til å prøvelytte. Den eneste motstanden jeg ennå ikke har fått tak i er superresistor fra Jantzen, så den får komme inn senere.
    Først må jeg si at jeg opplever svært små forskjeller på de ulike motstandene, og ingen er dårlige, selv ikke den kjeramiske som jeg hadde fra starten. Den største forskjellen mellom dem er at de "highliter" deler av frekvensområdet på litt ulik måte. Det er derfor utrolig vanskelig å si noe om forskjellen, og isteden for å høre på diskant, så måtte kriteriene bli den som hørtes mest glatt ut og som låt mest naturlig for meg. Og jeg fikk etterhvert en klar favoritt som jeg syntes låt naturlig og jevnt i hele frekvensområdet. Siden det er vansklig å si noe om lyden på de ulike så nøyer jeg med å rangere dem slik jeg opplevde dem på mitt utstyr.

    1 Mills 12w
    2 Duelund standart
    3 Caddock 930
    4 standard kjeramisk
    5 grønne lynx
    6 kiwame 5w

    Er i grunn glad for at den ble en av de billigere som vant, og ikke duelund. Det hadde blitt dyrt i fremtidige prosjekter:)
    Skal nå bestille superresistor fra Jantzen, tony gee mener de er best, så det blir spennende.
     

    samlanes

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.02.2008
    Innlegg
    2.463
    Antall liker
    550
    Sted
    Hordaland
    Torget vurderinger
    1
    Artig lesning,ikkje alltid dyrest er best.

    Hadde det vert litt enklere å bytte om motstander på spendor skulle eg prøvd fleire typer.

    Har du fortsatt samme filterverdier ellers?

    Har tenkt å kjøpe inn mellombasser og filterdeler nermeste framtid,så eg vil prøve å kopiere dine filter:)

    Mvh.
     

    mattism

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    27.12.2005
    Innlegg
    64
    Antall liker
    18
    Sted
    Asker
    Filterverdiene er fortsatt de samme, jeg har kunn endret type motstand. Må si at jeg er ekstremt fornøyd med oppløsningen på diskanten nå.
    Det hadde vært utrolig morsomt å få høre andres tilbakemelding på høyttaleren, så kom gjerne med kommentarer når du har kommet så langt. Hadde du bodd nærmere skulle du selvfølgelig fått kommet innom på en prøvelytt, men jeg ser at du holder til i Hordaland, mens jeg befinner meg i Asker...
     

    McLaren

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    1.911
    Antall liker
    273
    Torget vurderinger
    11
    Jeg er godt fornøyd med min Duelund resistor. CAST 1 ohm og 3.3 ohm i sølv.

    McLaren
     

    CarstenS

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    12.03.2005
    Innlegg
    308
    Antall liker
    115
    Takker for spennende tråd Mattis - fra gammel "Rodgers LS3/5A" eiger - du så gode de egentlig var (den tid på hybel - og her var de mer end "kraftige nok"). Bare lurer litt på "tynnplate" mdf med bitumen? Mener at det (ikke heng meg - kan huske feil) var kryssfiner som av BBC ble valgt som materiale for sine monitorer konstruert ut fra denne tankegang med "tynnplater".
     

    mattism

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    27.12.2005
    Innlegg
    64
    Antall liker
    18
    Sted
    Asker
    Takker for spennende tråd Mattis - fra gammel "Rodgers LS3/5A" eiger - du så gode de egentlig var (den tid på hybel - og her var de mer end "kraftige nok"). Bare lurer litt på "tynnplate" mdf med bitumen? Mener at det (ikke heng meg - kan huske feil) var kryssfiner som av BBC ble valgt som materiale for sine monitorer konstruert ut fra denne tankegang med "tynnplater".

    Det er nok helt riktig det med kryssfiner, har vurdert å bruke det også, og grunnen til at jeg går for MDF er nok at Harbeth (som ellers virker tro mot BBC prinsippene) merker liten forskjell og sier det er lettere å arbeide med. Men om man skal tro en av lenkene jeg la ut tidligere så blir mellomtonen bedre med kryssfiner. Den har nok en mer naturlig resonans, men sørger også for at du får en noe "bløt" bassrespons, ikke så kontant som det som er annsett som bra bass i dag. Så spørs det da igjen hva som er viktigst, mellomtone eller bass?? For meg er det helt klart mellomtone, så jeg kommer nok til å bygge en høyttaler i kryssfiner bare for å se om jeg kan høre forskjell.
     

    CarstenS

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    12.03.2005
    Innlegg
    308
    Antall liker
    115
    Det er jo egentlig noe av nevnte som alle høyttalerkonstruksjoner og de kompromisser som angår dette går på. Det er ikke en - men flere veier som (etter en del jobb) kan føre i mål. LS3/5a var kryssfiner - og egentlig et par relativ rimelige enheter, et relativ komplisert filter (som neppe var av bedste komponenter med dagens standard) - men de ble konstruert ut fra "ører" på folk som defintivt havde peiling. Dermed kom det et godt resultat ut av noe som egentlig "teoretisk" skulle bli boss.

    Jeg tror det i denne sammenhengen er to veier at gå. Enten "BBC"-løsningen at nytte et relativt stivt, elastisk og sterkt materiale som kryssfiner. Kryssforløbet av tre gir styrke - men vil nok og flytte resonanser opp i frekvens. Dermed vil de lettere kunne dempes med f.eks. bitumen.

    Andre veien kan vere "totalt dødt og uten resonnans". Har selv opplevd at dette og det er og en brukbar vei at gå. Bygde "HF 275" fra "High Fidelity" rundt 1991 (dengang jeg var ung (og som gutten på 6 engang kommenterte: da Dinosaurene levde...). En grei kasse-konstruksjon i MDF. Men "utvidede" den med et ytterkabinett slik at det var dobbelt-kabinett med et lite (4-5 mm) mellomrom på bakside, topp og sideflater - som via hul vart fyldt opp med sand. I utgangspunkt var det i konstruksjonen sand på ca. 10 kg i bunnen - men med aktuelle tillegg økte totalvekten til ca. 65 kg pr side. Jeg har vert rundt og hørt nye påkostede høyttalere som f.eks Dali 400) - og tør (alder og høretap som forbehold...) påstå at det definitivt ikke har forekommet noen revolusjon hva høyttalere angår.

    Rodgers er (tør jeg påstå) fremdeles meget vanskelige at slå på små emsembler og jazz. Ikke mange som slår "HF 275" på bredde og dybde i lydbilde. Andre "klassikere" som sliter med at bli degradert:

    DCM-Time-window ("dritt-enheter" - men den som konstruerte de - viste definitivt hva han holdt på med).
    Spendor's høyttalere: igjenn samme - konstruert ut fra tanke og ikke mindst øre.
    Yamaha 1000/2000 - som i begynnelsen av 90-tallet (LAAAANGT før en anerkjendt fransk konstruktør "fandt det opp") lagde høyttaler med beryllium diskant/mellomtone.
    Quad - som om noen burde få en premie - har lagt eksepsjonell lyd helt tilbake til 1957.
    Og - ikke mindst Bowers og Wilkins... Vet jeg der kan tråkke litt i et hvepsebol - men om det er noen større selskaber som jevnt over og konsekvent har produsert kvalitetsprodukter og fremskritt over tid - er det neppe noen som slår BW. Men en likeverdig - finnes hos Tannoy.
     

    bambadoo

    Æresmedlem
    Moderator
    Ble medlem
    11.10.2002
    Innlegg
    22.082
    Antall liker
    10.486
    Sted
    Lørenskog
    Torget vurderinger
    16
    Ja.. Audio Note har også gjort et nummer av dette. Mener mdf er dårlig egnet. De bruker x finer i alle.

    Og når man tenker på det.. Musikk/lyd er energi som skal ut i rommet.. Da er det ikke ønskelig at den energien skal absorberes i kabinettet...
     
    Sist redigert:

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    3.785
    Antall liker
    2.768
    Torget vurderinger
    1
    Løfter fram tråden igjen da den er særdeles interessant og aktuell. Mattism: hvordan ble resultatet til slutt? Hvordan vil du beskrive lydignaturen på høyttaleren din? Og hva slags utstyr er spent foran?Legg gjerne ved noen bilder av anlegget ditt hvis du har det:)
     

    samlanes

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.02.2008
    Innlegg
    2.463
    Antall liker
    550
    Sted
    Hordaland
    Torget vurderinger
    1
    Hei mattism.

    Har du gjort noko meir på dine høgtalere?

    Eg er snart klar med mine,venter på mellombasser,så skal hull til diskant og bass lages.
    Har brukt gamle infinity rs4000 med ny frontbaffel i mdf+hjørnelister(buet)pusset overganger,ganske bra resultat,men mangler finish.Prøver kanskje noko Alcantara .

    Frontbaffelen på mine er litt breiere enn dine,dvs ca 27cm.
    Eg har kopiert dine filter,verdimessig,men bruker luftspole på både bass og diskant,og ein russisk Nos kondis på diskanten+Jantzen(blå)på bassen.
    Eg prøver med ein Morel supremo diskant,ikkje sikkert det blir klaff men håper det blir bra.(har fleire verdier til demping av diskant.) Denne diskanten: http://www.google.no/imgres?imgurl=...a=X&ei=pe_FUYq2MYfV4QS4wICYDg&ved=0CEcQ9QEwBQ+spec her: http://winauto.ua/manuals/en/Manual-Tweeter-Morel-Supremo.pdf
    Relativ lik data på denne morel kontra seas 22taf,men litt ulik voice coil resistans bla.

    Kassevolum på mine er også litt større enn dine,dvs ca32L,mot dine 25L,så heilt lik lyd blir det nok ikkje.
    Skal drives av ein Synthesis Magnum 50,hybrid forsterker,slik ser den ut: http://www.google.no/imgres?imgurl=...a=X&ei=Z_HFUcXuLeXY4QTVx4GIBA&ved=0CDYQ9QEwAQ

    Mvh Arild.
     
    Sist redigert:

    mattism

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    27.12.2005
    Innlegg
    64
    Antall liker
    18
    Sted
    Asker
    Så morsomt at du prøver ut konstrusjonen min. Jeg har ikke kommet mye lenger, men jeg har prøvd ut endel andre diskantelementer, og foretatt nærfeltsmålinger av både chartwellen og min diy. Jeg var i utgangspunktet svært fornøyd, men tenkte kanskje at jeg hadde mer å gå på i diskanten, så jeg gikk til innkjøp av Hiquiem OW1, samt dayton rs tekstildome og fant frem min gamle Morel MDT 33. Etter mye testing synes jeg fortsatt at seas 22taf er den som passer best, selv om de andre har sine kvaliteter, så er det noe med klangen i denne metalldomen som tiltaler meg. Legger ved nærfeltsmålinger av basselementene. Som du ser så er hemmeligheten en heving av området rundt 200-300Hz. Dette skaper et enormt rom, samt at du får ordentelig brystklang i stemmene. Min utfordring er at jeg synes jeg får for mye bass, så jeg lurer på om jeg skal sette på en kondensator på ca 300uf for å dempe bassen under 200Hz. Har dessverre ikke fått testet ut dette ennå.


    chartwell 10cm.jpg


    Over er Chartwellen målt i avstand 40 cm. Under har du først Chartwell målt på 5 cm, så CA18RLY på 5 cm, deretter de to siste i samme vindu.


    chartwell close.jpg



    rly 10 cm ifra.jpg



    chartwell + ca18rly.jpg
     
    Sist redigert:

    mattism

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    27.12.2005
    Innlegg
    64
    Antall liker
    18
    Sted
    Asker
    Her er også nærfeltsmåling av diskanten. Jeg har også funnet ut at området fra 4kHz til 7-8 kHz er noe høyere i nivå enn området fra 400 - 2000Hz. Dette gjør at du får en sterkt nærvær og hører mye detaljer på instrumenter og kvinnestemmer. Diskanten er en Audax tekstildome.



    Vis vedlegget 205026
     
    Sist redigert:

    samlanes

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.02.2008
    Innlegg
    2.463
    Antall liker
    550
    Sted
    Hordaland
    Torget vurderinger
    1
    Ka trur du mattism det betyr med diskant sentrert kontra usentrert?

    Venter inn basselement i dag eller imorgo,så da blir det laget hull til diskant og bass samtidig.

    Artig at du har prøvd andre diskanter,ow1 har eg brukt i Spendor sp100 med orginalt filter,med godt resultat.
    Og bra at ein billigdiskant som 22taf kan konkurere med dyrere diskanter.

    Mvh.
     

    mattism

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    27.12.2005
    Innlegg
    64
    Antall liker
    18
    Sted
    Asker
    Kan ikke svare deg på spørsmålet om plassering av diskant da jeg ikke vet nok om det, men det finnes gode høyttalere med begge løsninger, så jeg vet ikke hvor viktig det er. Hvis det hadde vært avgjørende, ville vel alle komersielle høyttalere valgt beste løsning, for det koster jo ikke noe å flytte på diskanten?? Men det er sikkert andre som vet noe om det her på hifisentralen.
     

    samlanes

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.02.2008
    Innlegg
    2.463
    Antall liker
    550
    Sted
    Hordaland
    Torget vurderinger
    1
    Det har du nok rett i mattism.
    Fekk basselementa i dag,har holdt på med montering no i ca3timer.
    Monterte diskant i midten.

    Koblet det til i bilanlegget,med ein ok 2kanals forsterker,og plasserte høgtalerene i tunet.
    Lyden er heilt fabelaktig bra,kroppslig og digert lydbilde,og dette er utendørs.

    Blir veldig spennende når eg får forsterker ila veka,kanskje diskanten må dempes litt.

    Mvh.
     

    mattism

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    27.12.2005
    Innlegg
    64
    Antall liker
    18
    Sted
    Asker
    Det var da en lovende start! Hyggelig at du liker tuningen på høyttaleren og at du får frem det som jeg selv setter så pris på i høyttaleren. Det blir spennende hvordan det blir når du kommer innendørs, bassnivået vil nok øke da. Du får jobbe mer med diskanten, og så blir det spennende å høre fra deg videre. Bra jobba!
    Hvordan ser forrresten høyttalerne ut, er du fornøyd med utseendet på dem?
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn