NY 300B - HJELP!!!!!!!

esl

Medlem
Ble medlem
03.09.2003
Innlegg
33
Antall liker
0
Så skjedde det jeg fryktet mest! Nye Ming DA 300B SET monoblokker, kjøpt via Ornec, omsider på plass og tilkoblet; Det store øyeblikket er kommet. Flott lyd, men noe brum i høyre kanal, så lukt av brent komponent, og etter mindre enn et minutt; slutt på lyden i høyre kanal.

Av med strømmen, av med deksel; brent motstant i det som for meg ser ut for å være en del av stømforsyningen.

HVA gjør jeg NÅ?  Har gledet meg i 2 måneder til dette øyeblikket, denne helgen er satt av til dette, og har bare så lite lyst til å begynne på en runde med Ornec, og retur, og ny venting.

Og de som føler for å fortelle meg at dette er en av ulempene med å kjøpe direkte fra Kina må gjerne gjøre det, men jeg håpte noen kunne være litt mer konstruktive.

Derfor, er det noen her som kan slike kretser godt nok til å kunne gi meg noen råd??

Motstanden ser for meg ut for å stå mellom to hoved-deler av strømforsyningen, den ene siden bestående av to store kondensatorer og en slik stor likeretterbro, og den andre delen med også to konsatorer, hver med 4 dioder koblet i bro. (Slik ser det i hvert fall ut inne i boksen, noe skjema har jeg ikke. Motstanden er rett stor, 200ohm,10watt.

Ellers er kretsen totalt et 300B og 2 stk 6sn7.

Noen som kan hjelpe meg? jeg kan sende bilder pr mail av herligheten, jeg kan forklare pr. telefon, jeg betaler gladelig det det måtte koste å få noen til å se over den her i Stavanger, men finnes de???  

det er en svært så enkel krets, men jeg kan ingenting om rør. Og er redd det ikke nødvendigvis er alt som skal til å skifte motstand. Kunne kryssbyttet rørene, og prøvd med den som ennå virker, men har ikke så lyst til å risikrere den også??

veldig takknemmelig for hjelp....


og her er noen bilder; hvis de kan forklare noen noe mer...


 
G

G35

Gjest
Jeg vil nok tro at det ene 300B røret ditt har kortsluttet, slik at dette har tatt knekken på strømforsyningen. Det er nok bare å måle komponenetene, og bytte de som er defekte. Du bør også forlange å få ett nytt 300B -rør.
Grunnen til at jeg mener feilen ligger i røret, skyldes brummen du hadde. Dette kan noen ganger være et tegn på at ett rør er på vei til å ryke. Normalt vil ikke dette skade strømforsyning, men det hender.

G35
 

esl

Medlem
Ble medlem
03.09.2003
Innlegg
33
Antall liker
0
Tusen takk for svar! Hvordan kan jeg måle på selve røret for å sjekke om det er kortsluttet?
 
G

G35

Gjest
En visuell sjekk kan si mye om ett rør. Gode målinger er vanskelig å gjøre, men ved kortslutting kan det måles. Bruk det røret som er i orden som referanse, og mål pinne mot pinne.
 

esl

Medlem
Ble medlem
03.09.2003
Innlegg
33
Antall liker
0
har målt mellom pinnene på begge, uten å finne noen forskjeller. mellom de to tykke pinnene måler jeg ca 1 ohm på begge, mellom de øvrige synes mostanden uendelig, eller større enn de 100M jeg kan måle.

jeg får skaffe meg en ny motstand og to nye rør og ta det derifra kanskje
 

PX4

Bransjeaktør
Ble medlem
04.10.2005
Innlegg
263
Antall liker
1
Mest truleg er det røret som er gåen, og det har sikkert kortslutta. Slikt bør sikringa ta før andre komponentar vert øydelagde. Det er som regel vanskeleg å sjekke rør med eit vanleg multimeter, ein treng ein rørtestar til slikt. Dette bør vere sånt som soleklart går på garantien, men du kan no vurdere å skaffe deg eit par billige 300B rør som du har som naudløysing medan du ventar på nye frå leverandøren.
Er motstanden av den typen ein skrur fast i sjassis? Slikt får du hos Elfa, men du må nok bruke 220ohm som er næraste standardverdi. Det spelar inga rolle om det er 200 eller 220ohm.
 

esl

Medlem
Ble medlem
03.09.2003
Innlegg
33
Antall liker
0
motstanden er en vanlig en, og det god plass, så det skal gå greit å skifte den.
Tenkte på om det kunne være de 237 voltene jeg har på nettet her ift de 220(?) den er merket med som kunne være grunnen? tror det stod 5% toleranse på mostanden, og hvis den som er røket lå i motsatt ende av den andre??
 

Erland

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.04.2003
Innlegg
3.238
Antall liker
6
Hei esl,
Jeg håper ikke jeg ødelegger kvelden din ennå mer ved å skrive dette.  Jeg håper for din del at det "bare" er røret, men jeg har vært borti  MC300 fra Ming Da (det var en direkte-import og ikke en "Nordic"
Jeg hadde et sett på lån fra en bekjent, og jeg synes ikke lyden var helt som jeg hadde forventet, og returnerte dem etter få dager.

Den samme bekjente hadde blokkene oppe hos Motron for sjekk, og der kom det for dagen at spenningene i kretsen slik den var satt opp fra fabrikken var ganske så på trynet, og marginalt fra en skikkelig kortslutning som følge av dette. Forsterkeren ble bygget om av Motron slik at den fungerte rimelig bra, men kunne slik jeg forsto aldri bli 100% optimal.  Jeg håper for all del at dette ikke er tilfelle med din forsterker, men det kan absolutt være på sin plass og få den sjekket skikkelig før du går videre.

Hvem som kan hjelpe deg i Stavanger....aner ikke. Det er sikkert noen er på hfs?

Ta en tur til Maxwell audio i morgen og spør hvem de benytter til å reparere for dem?
Evt ring til Audiofoni på Karmøy (er det ikke der de holder til) og spør hvem de bruker. De er jo importør i Norge. Du får sikkert ikke stående applaus av dem for paralell-import, men i ditt tilfelle har du ingenting å tape på å spørre deg rundt, har du vel?
 

esl

Medlem
Ble medlem
03.09.2003
Innlegg
33
Antall liker
0
Ikke vet jeg hvor gode disse er, men det finnes etter hvert ganske mange som eier Ming Da utstyr, og som i ulike fora gir uttrykk for at de er ganske så fornøyde.
Det vil nå uansett vise seg når jeg får dem opp å stå igjen.

Tok nettopp sjansen på å kryssbytte rør, og det viste seg at begge rørene spiller i den monoblokken som er OK.
Så rørene er heldigvis Ok da.
Får prøve å skifte motstand og se hva som skjer. Synd det ikke er noe Motron her, som kunne ta en helsjekk, men tusen takk for gode råd Erland om hvordan jeg kan eventuelt ta dette videre.
 
G

G35

Gjest
Så rørene er heldigvis Ok da.
Heldigvis :eek: Dette er ikke heldigvis, nå tyder det på at feilen ligger i ampen ett sted, og det kan være så mangt.

Du får ringe Brynjar (Motron) og høre om han kan ta en titt. Da må du sende ampen(e), eventuelt ta deg en helgetur :)
 

esl

Medlem
Ble medlem
03.09.2003
Innlegg
33
Antall liker
0
Så, ikke heldigvis altså. Nei nei, tydelig at jeg kan trenge hjelp fra en ekspert da :)
 
G

G35

Gjest
Så, ikke heldigvis altså. Nei nei, tydelig at jeg kan trenge hjelp fra en ekspert da  :)
Heldigvis er din 300B konstruksjon enkel. Blokkene er jo pene og se til, så om ikke annet får du bruke "kassene", og få bygd om innmaten :)
 

Erland

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.04.2003
Innlegg
3.238
Antall liker
6
Ikke misforstå esl, jeg hevder IKKE at Ming Da er dårlig.
Jeg forteller at jeg har opplevd et sett slike forsterkere som var regelrett feil satt opp fra fabrikk!
Jeg hadde ikke, og har heller ikke nok kompetanse til å evaluere slikt, men jeg likte ikke det jeg hørte!
Jeg lånte dem med tanke på kjøp, og jeg ønsket virkelig at de hadde fungert godt, for de er rett og slett rå-lekre etter mitt skjønn.
De hadde relativt gode arbeidsforhold med mine 99db følsomme høytalere, men det ble bare ikke go'lyd! Det var "dullt" og kjedelig! Hvordan de fungerer etter at Brynjar Kvanlid hadde utført magien sin på dem har jeg ingen formening om, men sannsynligvis betydelig bedre.

Et faktum er at når forsterkeren begynner å brenne motstander i psu når rørene er helt ok, da trenger de kvalifisert stell. Alternativet er å "flikke på gammal moro", få det til å spille igjen og kanskje skadene neste gang blir både kostbare og mer alvorlige. Jeg er sikker på at det finnes en 300B SE guru i Rogaland som kan hjelpe deg.

OUPS!
Det er seint og jeg har jobbet alt for lenge i natt.....nå først ser jeg noe vesentlig her;
Forsterkerne jeg prøvde var MC300B push/pull og ikke SET. En annen forsterker! Men likevel, få sjekket dem grundig for du fortsetter. Kan de feilkoble/montere en forsterker, kan de også gjøre det med en annen!

Når ting varer så lite som ett minutt eller så, er det nok ingen grunn til å fortsette galskapen ved å sette inn og brenne opp en ny motstand. Men man skal kanskje ikke se bort i fra en feil i motstanden. Evt. sjekk nøye at alt annet er likt, og bytt til en tilsvarende motstand. Husk å koble til høytaler eller motstand når du tester. Det er ikke bra, og du kan ødelegge utgangstrafo om du ikke gjør det er jeg blitt fortalt!
Om du så slår den på mens den står åpen, så hører/merker du ganske umiddelbart om det summer fælt eller om noe blir sykelig varmt.
Jeg vet ikke hvor bra det er med slike hjemme-tester, men om du føler for å gamble litt så.......
 

PX4

Bransjeaktør
Ble medlem
04.10.2005
Innlegg
263
Antall liker
1
Når ein motstand vert overoppvarma kjem det av at det går for mykje straum i han og i ditt tilfelle må det då vere ei form for kortslutting til jord (sjassis) mellom motstanden og utgangsrøra. Den eine enden på motstanden går på ein eller annan måte til likerettaren som kan vere eit rør eller ei diodebru. Der står det sikkert også ein stor elektrolyttkondensator. I den andre enden på motstanden står der sikkert også ein elektrolytt og så går ei leidning vidare til utgangstrafoen. Det kan vere endå ein motstand og elektrolytt før ein kjem til trafoen. Du kan måle motstanden frå kvart punkt i denne kjeda og til sjassis med eit multimeter. Den skal vere frå 20-200Kohm og til uendeleg. På nokre forsterkarar står det ein motstand (evt fleire) på 20 - 200Kohm frå høgspenninga og til sjassis for å lade ut kondensatorane når du slår av, men det er ikkje sikkert det er slike på din forsterkar. Viss det ikkje er slike i din, skal motstanden vere uendeleg. Raud leidning på multimeteret skal til høgspenninga og svart leidning skal til sjassis. Måler du lav motstand (< 1 Kohm) så kan du lodde laus leidninga til likerettaren, til kondensatorane etc. for å isolere komponentane og slik finne feilen. I og med at motstanden vart brent, må altså feilen ligge mellom motstanden og trafoen. Viss alt her er i orden, kan det vere bias på røret som dura som er i ulage. Sjekk først på høgspenningssida.
 

esl

Medlem
Ble medlem
03.09.2003
Innlegg
33
Antall liker
0
Tusen takk for at dere tar dere tid til å komme med kyndig hjelp! Beskrivelsen ovenfor stemmer, motstanden står slik du beskriver. Jeg har to kondensatorer på hver side, koblet i serie ser det ut for, med en motstand verdi rød, rød,gul til jord, og en motstand med samme verdi på hver side koblet mot den som blir for varm. På den bakerste siden, består likeretterbroen av av 8 enkeltdioder 1N5408 (eller er det to bruer?) og på siden nærest rørene er det en sånn 4 bens likeretter(?), også med en elektrolytt koblet over.
Jeg har målt som beskrevet, og fått målinger i området 40 til 200-300Kohm på punktene som beskrevet. Så dette er altså tilsynelatende i orden da?

Har etter tips også forresten kryss skiftet de to småsignalrørene(6sn7), uten at det forandret noe.

Må kanskje også gjøre oppmerksom på at i det lille øyeblikket med strøm på, forut for at motstanden blir for varm (har loddet inn en ny i stedet for den som brant) så spiller forsterkeren fint, men med brum i høyttaleren.

Ble du/dere klokere av dette?
 

esl

Medlem
Ble medlem
03.09.2003
Innlegg
33
Antall liker
0
og nå fikk jeg, med god hjelp, omsider bildefunksjonen til å virke, det er sikkert lettere å forstå disse enn mine forklaringer på layout.
 

esl

Medlem
Ble medlem
03.09.2003
Innlegg
33
Antall liker
0
også når det er slik at den andre monoblokken spiller fint med de motsatte rørene?
 

esl

Medlem
Ble medlem
03.09.2003
Innlegg
33
Antall liker
0
måtte sjekke en gang til for å være sikker, men nei, bare vellyd! Aldeles tyst ellers.
 

esl

Medlem
Ble medlem
03.09.2003
Innlegg
33
Antall liker
0
Etter noen timer med forskning har jeg observert som følger: På det monotrinnet som er OK, måler jeg rundt 350K ohm på inngangen til likeretterbroen mot jord. På det med feil er det null, altså kortsluttning. Da må det vel være enten trafoen som er kaputt(går det virkelig an?) eller den der firkantete likeretterbroen som kortslutter mot jord? Hvis jeg lodder fra ledningene som kommer fra trafoen på begge, får jeg vel svar...
 

Svein_B

Overivrig entusiast
Ble medlem
07.04.2005
Innlegg
729
Antall liker
22
Sted
Lillestrøm
Ja, nå er du i ferd med å bli forsterkerreparatør  ;D

Når du måler på kretser med dioder, vær oppmerksom på at disse er høy-ohmige i den ene retningern, og lav-ohmige i den andre. Når du sammeligner så pass derfor på at du bruker rød og sort måleledning likt på begge to.

Likeretter-bro skal være lav-ohmig fra begge innganger til + utgang når rød måleledning er på +. Høy-ohmig i motsatt retning.
Motsatt til - utgang.

Når du har fått målt og evt. byttet dioder og likeretter bro, samt brente motstander er det tid for "røk-prøve". Uten at rør er satt i  kontrollere du spenninger og at det ikke ryker.
DA MÅ DU PASSE DEG FOR STØT !!!

Edit: så på bildet nå. Den firkantede likeretter broa er for likestrøms-gløding til 300B. Tror ikke det er feil der.

Svein.
 

PX4

Bransjeaktør
Ble medlem
04.10.2005
Innlegg
263
Antall liker
1
Det er litt vanskeleg å sjå på bileta, men er der 8 stk dioder på høgspenninga? Kan sjå ut som 1N54xx dioder. Det går ei leidning frå disse og til den første elektrolytten. Lodd laus denne og mål motstand frå dioden og til sjassis. Raud leidning til diode og svart til sjassis. Det skal vere uendeleg motstand, eller veldig mange Mohm. Mål deretter frå kondensatoren og til sjassis. Der skal du måle lav motstand med det same, men så stig han opp til nokre hundre Kohm. Måler du kortslutting på diodene, er nok dei gåen og du bør skifte alle saman. Det KAN også vere trafoen, men det er ikkje særleg sannsynleg.
 

esl

Medlem
Ble medlem
03.09.2003
Innlegg
33
Antall liker
0
Edit: så på bildet nå. Den firkantede likeretter broa er for likestrøms-gløding til 300B. Tror ikke det er feil der.
Nok en gaqng takk for hjelp. Jeg tror jeg har vært nøye med retning når jeg har målt på dioder, men får ta det en gang til..Hva er grunnen for at det er lite sannsynlig med feil i den firkanta likeretterbroa? Ser ut til at det er der jeg har helt ulike målinger, punkt for punkt målt likt på de to trinnene
 

Svein_B

Overivrig entusiast
Ble medlem
07.04.2005
Innlegg
729
Antall liker
22
Sted
Lillestrøm
..Hva er grunnen for at det er lite sannsynlig med feil i den firkanta likeretterbroa?
Det er mostanden til høyspent forsyningen som er brent. Normalt ville det ikke skyldes feil på glødespenning. Se imidlertid nederst i min kommentar.

Motstanden er brent p.g.a. for høy strøm. Dette kan mest trolig skyldes:
1. Kortslutning fra trafo til jord
2.  Kortslutning fra kondensatorer (de til venstre på bildet) mot jord
3.  For mye strøm gjennom 300B.
4. For mye strøm til driver-rørene - mindre sansynlig.

Feil 3 kan skyldes feil i 300B røret, men det har du sjekket ut.
Så kan det skyldes at 300B har fått feil katode-gitter forspenning. Da burde 300B gå veldig varm.  Så du evt. at den glødet ekstra kraftig før det ble stille?

Dersom glødekretsen er kortsluttet mot jord - som du er inne på - kan katoden blitt tvunget til 0 ( i stedet for å liggge på + et eller annet). kanskje du er inne på noe.

Edit: oppdatert resonement m.h.t. gløde/katodekretsen .

Svein
 

esl

Medlem
Ble medlem
03.09.2003
Innlegg
33
Antall liker
0
Det var ingen slik ekstra kraftig glød i røret, så langt jeg kunne se.

Må en liten tur ut, og så får det bli nye målinger iht det dere har lært meg...
 

Svein_B

Overivrig entusiast
Ble medlem
07.04.2005
Innlegg
729
Antall liker
22
Sted
Lillestrøm
Kanskje du skulle skru av dekslene på trafoene og sjekke om det har blitt noe kortslutning til gods under transport, evt. en ledning som har kommet i klem.

Svein.
 

Svein_B

Overivrig entusiast
Ble medlem
07.04.2005
Innlegg
729
Antall liker
22
Sted
Lillestrøm
Her er skjema på en lignende forsterker fra AN: http://www.audiodesignguide.com/se/quest.gif
(kilde: http://www.audiodesignguide.com/se/index.html)

Noen forskjeller fra din MingDa:
HT: Du har diodebro i stedet for rør, og så har du ikke de første kondensatorene og drosselen.

Glød: Du har ikke regulator, bare likeretterbroen og kondensator.

Utgangstrinnet: Hos deg er det én kondensator over de to nederste motstandene i stedet for de to til F.

Ellers er det meste ganske likt.

Svein.
 

esl

Medlem
Ble medlem
03.09.2003
Innlegg
33
Antall liker
0
Takk for all hjelp. Jeg fikk et tips her på forumet om en som sikkert kan hjelpe meg her i Stavangerområdet, og har nettopp levert den fra meg til vedkommende. Så får jeg krysse fingrene, vente og se. Litt dumt å gi opp selv, men må vel innse at en aldri praktisert og for lenge siden skarve ingeniørutdannelse ikke automatisk gjør en i stand til å feilrette.
Til slutt: Spiller mono på det trinnet som er i orden, og det er bare ganske så utrolig vakker lyd som stømmer ut. Og så skal det bli enda bedre etter hvert blir det sagt.....
 

kake

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
06.09.2006
Innlegg
160
Antall liker
0
høres bra ut.
hva er det som gjør dette 300b utstyret så dyrt egentlig, trafo? nesten ikke komponenter inni der. har sett integrerte mingda til under halve prisen med 4x så mye inni, samme type deler også.
 

esl

Medlem
Ble medlem
03.09.2003
Innlegg
33
Antall liker
0
hva som gjør som slikt utstyr dyrt har vært debatert her på forumet titt og ofte med mange bedre svar enn de jeg har. At det er få komponenter tror jeg er bra; og de som var der så rimelig bra ut, men som jeg vel har avslørt, det kan jeg ikke all verdens om da.
Men noe vet jeg allerede etter et par dagers lytting på denne ene: Jeg har hørt, og også eiet dyrere (transistor)forsterkere enn disse. I forhold til mine lyd idealer er dette det beste til dato. Med stor margin. Fantastisk match til resten. Som jeg håpte, men ikke visste sikkert. Før nå. Og det før jeg egentlig har startet innspillingen av rørene. I mono.
Det blir noen spennende dager fremover!
 

sclalars

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.05.2006
Innlegg
2.397
Antall liker
1.718
Sted
Skedsmokorset
Torget vurderinger
1
Til slutt: Spiller mono på det trinnet som er i orden, og det er bare ganske så utrolig vakker lyd som stømmer ut. Og så skal det bli enda bedre etter hvert blir det sagt.....
Kan jeg spørre deg hva du spiller på ved siden av Ming`ene?
Forforsterker, cd spiller og høyttalere?
Bare nyskjerrig! ;)

Mvh
 

esl

Medlem
Ble medlem
03.09.2003
Innlegg
33
Antall liker
0
Forforsterkeren er fra Mapletree Audio i Canada og heter Line 2A SE. Den består av 2 x 12SN7 rør (NOS) og så lite som mulig ellers.
Input via en Audio Note 1x DAC, fra en Arcam 9SE(?) som drivverk.
Høytallerene er en open baffle konstruksjon fra tyske Bastanis, og heter noe i retning av Prometheus mk2. I stedet for de kassebassene disse normalt leveres med har jeg nå 2 stk 2x12 tommere fra Perless igjen i åpen baffel, DIY etter inspirasjon fra Linkwitz lab/Gradient. Disse drives av hver sin Gammut 200W monotrinn mosfet forrsterker. Aktivt deling ved 100Hz, men kun lavpass; Ming Da monotrinnene direkte koblet til pre. ( Så langt i hvert fall.) Frem til nå har jeg også inne i loopen en Behringer DEX 2496, for romkorreksjon og ikke minst equalizing i bassen. Koblet digitalt inn og ut igjen mellom drivverk og DAC.
Og så har jeg en ikke så påkostet project platespiller, med en eldre Classe pre som RIAA, som kanskje blir neste investeringsprosjekt. Vi får se.

Etter mange år med denne syken, er det stadig mindre hyllevare som frister, og stadig kjekkere å realisere egne lydidealer med litt DIY i tillegg.

Og så glemte jeg kablene; all "ferdigvare" er nå etterhvert erstattet av DIY rent sølv i teflonkabler, både signal og høyttaler. Selv om jeg strever så det holder med å forstå at jeg tidvis synes jeg hører stor forskjell.
 

kake

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
06.09.2006
Innlegg
160
Antall liker
0
de bastanis spiller meget bra.
 

esl

Medlem
Ble medlem
03.09.2003
Innlegg
33
Antall liker
0
de Bastanis spiller aldeles nydelig ja :); stort, helt uten kasseressonanser, og de har følsomhet på 101db/1W/1m.
 

kake

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
06.09.2006
Innlegg
160
Antall liker
0
hva betalte du?
lurte på å kjøpe de selv, men jeg klarer ikke håndtere en halv sag og er clueless på delefilter.
 

esl

Medlem
Ble medlem
03.09.2003
Innlegg
33
Antall liker
0
Husker faktisk ikke hva jeg betalte. Sjekk www.bastanis.com så finner du priser der. Finnes også som ferdige høyttalere. Selv fikk jeg en liten lokal bedrift her til å lage greia for meg, i 22mm acrylglass. Ser veldig bra ut. Denne Bastanis er forresten en veldig hyggelig fyr, med topp oppfølging og service.
Delefilteret i disse høyttalerene er igjen iht "less is more" filosofien, det er kun en konsensator, og det er det, mellom mellomtone or diskant.
 

muzak

Overivrig entusiast
Ble medlem
13.07.2003
Innlegg
503
Antall liker
16
Kult ESL. Du kjører lik konfigurasjon med bastanisene og perless basser i dipol som meg. Litt offtopic dette, men hvordan kopler du inn signalet til gamut'ene som driver bassene? Hvordan deler du? Jeg benytter en DCX 2496 og deler med den. Digitalt inn.

PS: Noen bilder av acrylbafflene hadde gjort seg :)

Mvh
Bjørn
 
Topp Bunn