Side 1 av 536 1231151101501 ... SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 10714
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi Freak OB-BB's Avatar
  Ble medlem
  May 2012
  Innlegg
  5,287
  Tagget i
  2 Innlegg

  Loftet – superlang byggetråd

  Innledning
  Siden det er rimelig labert med byggetråder her i Skedsmo Audio (- og Kakeklubb) for tida, og at jeg plutselig sitter med masse ubrukt kvalitetstid i fanget en god stund framover, tenkte jeg at det kanskje var på tide å legge ut noe av det som foregår på loftet hos meg på Korset.
  I utgangspunktet skal dette være et gledesrom for meg, kona og ungene og vennene deres (rettigheter i denne rekkefølge) der jeg skal prøve å kombinere både lyd og bilde. Både ut fra at mange skal bruke rommet, og at jeg prøver å begrense kostnadene fornuftig, legges lista sånn passelig på midten. Jeg kommer i store trekk til å benytte meg av komponenter som allerede er anskaffet. Noe er godt brukt og noe er godt støvet ned og noen av disse igjen, skal modifiseres litt.
  Undertegnede har i en mannsalder lekt med de samme lekene som dere, men likevel er det skralt med dokumenterbar elektrisk erfaring. Serie- og paralellkobling av ledninger går greit, men delfilter med suging og all slags rar kompensasjon, har jeg gitt opp. Begynner dessuten å få litt dårlig tid – fylte 55 i nylig. Takker Sentralen for oppmerksomheten i den anledning.
  Av grunner som nevnt før, er bredbåndselementer utgangspunktet mine venner og alle andre det motsatte. DSP og aktiv deling blir derfor løsningen i et prosjekt, men tror likevel det blir mest OB.
  Skal utbrodere saker og ting etterhvert, men må først og fremst advare de som tror dette blir en eksotisk kjøpetipstråd om at de nok kommer til å bli skuffet. Jeg liker å konstruere og lage ting selv og prøver med mer eller mindre hell å bygge en eller annen funksjonalitet inn i skapelsene.
  The sky is the limit – i tillegg til pengeboka.

  Nok prat – her er dei magiske boksane (bildene er forløpig lånt fra nettet pga immobilitet):


  Forforsterker/Surroundprosessor/DSP/Elektronisk delefilter: EAD Ovation

  Navn:   EAD Ovation.jpg
Visninger: 21075
Størrelse: 16.8 Kb
  Dette er en gammel luring fra EAD, et firma som for mange år siden gikk konkurs – en skikkelig nedtur. Han EAD-gutten var visst kompis av Jeff Rowland, noe som sees på fronten av preampen. Før kostet den en anstendig rull kroner men i dag har den av flere forståelige årsaker ingen interesse blant hjemmekinofolket. Lydmessig har den fremdeles nok muskler i massevis for meg – både analogt og digitalt. Mangel av OSD (on-screendisplay) og en bibel av en manual gjør den til et sant helvete å sette opp. Plages i tillegg av at den originale fjernkontrollen har sagt takk for seg og at jeg nå må bruke minst to andre til for å komme rundt til de viktigste funksjonene.
  Den har innebygget DSP og målemikrofontilkobling og elektronisk sub-deling, noe som ”dengang” var ganske skrytbart, men i dag – desverre ingenting å nevne.
  Har likevel en følelse av at dette er en jeg kommer til å leve lykkelig med ei god stund til – ser ingen grunn til å skifte ut noe man har et godt forhold til og som fremdeles lyder topp – for meg er dette et ordentlig Kinderegg.
  You’ll never walk alone.


  Sluttrinn: 1 stk Adyton Cordis 1.6 Signature/2 stk Adyton Cordis 1.6 Standard

  Navn:   Adyton Cordis 1.6.jpg
Visninger: 21352
Størrelse: 15.0 Kb
  Disse er resultatet av et powerbuy på 90-tallet – en kjøpt privat og to hos Hr. Tømmervik sammen med EAD-en. Jeg er nok stuck til disse tre også.
  Forferdelig varme saker som hadde fortjent større eller i alle fall bedre ventilert kabinett. Klangmessig går jeg ut fra at de låter som en grei transistoramp forventes å gjøre – spesielt legger jeg vekt på kontrollen og reserven disse ampene tilbyr i de lavere frekvensene. To av disse skal derfor brokobles og brukes til å drive hver sin sub. Må ha litt hjelp til dette da jeg ikke aner hvordan Adyton-gutta har planlagt det. Og så trenger jeg en penere sort frontplate og en av/på-knapp som ble borte under en forholdsvis lang og kostbar reise. Likevel er den død i en kanal nå. De to andre får nå skiftet kondensatorer og alle tre skal få viftene byttet – og så fjerner jeg topplatene for bedre lufting.


  Sluttrinn: Red Wine Audio 30.2

  Navn:   Red Wine Audio 30.2.jpg
Visninger: 20784
Størrelse: 9.8 Kb
  En liten luring fra Vinnie Rosso. Klasse D, batteriforsynt (ikke den nyeste, men den med SLA-batterier som snart skal skiftes). Galvanisk (tipper jeg) avkoblet fra det stygge strømnettet under avspilling. Skal få ta seg av mellomtone og topp med passiv deling der det er nødvendig.


  Mediaspiller: Logitech Transporter – Modwright-modifisert (sort)

  Navn:   Logitech Transporter – Modwright.jpg
Visninger: 40054
Størrelse: 16.0 Kb
  En oppspritet Transporter. Synes den låter bra. Bruker den sammen med Logitech Duet fjernkontroll – noe som gir en brillebruker som meg litt bedre kontroll. Skal ikke utbrodere greia noe særlig – en god del tester på nettet. Kommer til å bruke denne ei stund til.


  EQ/Elektronisk delefilter: Peavey VSX26

  Navn:   Peavey VSX26.jpg
Visninger: 20810
Størrelse: 8.5 Kb
  Masse muligheter – skjønner så langt ikke en dritt av den – må lese. Egentlig er ikke denne vanskelig å sette opp med mikrofon, men den står framfor meg og bare venter på å glefse. Plutselig en dag tar jeg mot til meg.....


  - og her er høyttalerelementene (bildene fremdeles lånt fra nettet):


  Basselementer: 2 stk 15”

  Husker ikke hva elementene heter og greier ikke finne ut av det på ei stund. Disse er kjøpt brukt av en råing fra Vestfold som kjøpte et par Supravox 215-2000 EXC OB av meg. Ornt’lige pappmembraner med vettugt magnetsystem og moderat slaglengde. Disse er allerede montert inn i noe som nærmest kan kalles IB (infinite baffle) i isolerte knevegger på loftet (ca 2000 liter hver). Denne løsningen fungerer greit, men trenger mer power enn en kanal Adyton for å spille helt overbevisende. Her kommer de to brokoblede inn etterhvert. Selv med under ¼ power koker det skikkelig i de ytre hjørnene av rommet så jeg tør ikke tenke på hvordan det blir når hele korpset er på banen. Jeg bruker ikke så mye av tida mi i disse hjørnene, så remedier for å avhjelpe dette problemet får vente. Morro er det lell – og skillelig leivføling a’la Drammenshallen.


  Basselementer: 4 stk Eminence Alpha-15A 15"

  Navn:   Alpha-15A.jpg
Visninger: 20867
Størrelse: 15.5 Kb
  En usminket blikkhøyttaler som sies å gjøre en grei jobb – billigste 15”Eminence. Har blitt litt nysgjerrig på denne, men kommer til å gjøre noen forsterkninger på ”basketen” – litt for å eventuelt dempe resonanser jeg ikke vet om er der og litt for å pimpe den. To skal inn i hver sin H-ramme og da parvis koblet i motfase. Fordelen med slike rammer skal være at de ikke genererer sånn mengde stående bølger som vanlige kabinetter på grunn av dipolens spredningskarakteristikk. Uansett, her må det nok flere bøtter EQ til for at det skal låte gromt – 18-24dB er mitt stalltips. Her kommer muligens Peavey VSX26 inn som en nyttig dings. Tviler likevel.


  Coax: Eminence Beta-12CX 12"/Selenium D220TI

  Navn:   Eminence Beta-12CX .jpg
Visninger: 20817
Størrelse: 13.7 Kb
  Navn:   Selenium D220TI .jpg
Visninger: 20982
Størrelse: 15.7 Kb
  Emerald Physics bruker dette oppsettet i modellen de kaller Spatial. Tolvtommeren har samme basket som ovenfor og muligens samme treat selv om den skal jobbe i øvre bass/mellomtoneregistret - men så er det jo her resonansene også sannsynligvis oppstår. Titan-driveren fra brasilske Selenium har jeg heller ikke hørt. Er spent på om dette blir for mye glasskjærer, men har trua. Fordelen med en coax-løsning er at lyden, som kommer fra to elementer, likevel har et akustisk sentrum. Ikke OB for diskantens del.


  Fullrange: EMS LB7

  Navn:   EMS LB7.jpg
Visninger: 20872
Størrelse: 13.9 Kb
  En fransk, liten luring med ordinært magnetsystem og stiv og forholdsvis lett membran. Den har en fin, blank uniformsknapp i midten som nok bidrar med et lite løft mot toppen. Denne spiller i mine ører ganske så fint uten stor dramatikk - nøytral og velklingende - egentlig imponerer den meg.
  EMS er en liten, nystartet fabrikk eid av Fertin (ja, han Fertin) og datter. Navnet er nok kjent for mange. For noenår siden solgte Fertin fabrikken og varemerket Fertin til en eller flere ansatte menere jeg å huske. Nå har han og hans datter startet småskalaproduksjon av høyttalerelementer – både dynamiske og elektrodynamiske. Flott håndtverk og god byggekvalitet.


  Fullrange: 6 stk Philips 9710 Alnico (Kjøpt her på Børsen)

  Navn:   Philips 9710 Alnico.jpg
Visninger: 20987
Størrelse: 15.6 Kb
  Dette elementet er nok også kjent for mange, men ikke for meg. Har lest en god del om dette og er virkelig spent på om de lever opp til forventningene.
  Seas handlet en eller flere slike på Ebay da de skulle utvikle sin Exotic. Jeg eide et par Exotic og fikk så vidt prøvespilt de før en sleiping raidet meg for dem og brukte de som erstatning for Lowther DX3 i sine TQWT-kasser. Exoticene imponerte meg stort den korte tiden jeg eide dem og likeså i ettertid.
  Hvis Philipsene har en karakter i nærheten, er jeg derfor relativt spent på hvordan de kommer til å spille i mitt eget, kasseløse oppsett. Der er det meningen tre stykker 9710 skal spille sammen med en Lowther DX55 i hver kanal. Det blir spennende. De elementene jeg har, tipperjeg, uten å ha gjort noe som helst bakgrunnsresearch, er fra 70-tallet. Konstruksjonen er nærmest minimalistisk med en altfor tett basket av blikk – sånn som det skulle være i gamle dager. De små hullene tenker jeg ikke gjøre noe med, men blikket vil bli avstivet med trepinner som på Eminencene, litt fordi jeg synes det er tøft og litt fordi jeg tror det kan avhjelpe noen utidige resonanser – har ikke veid hva som er viktigst. Kanskje kommer det litt lakk på det korroderte blikket og kanskje prøver jeg å farge membranene slik at de ikke ser så værbitte ut. Jeg er ikke sikker på hva jeg kommer til å bruke – ønsker jo ikkke forandre elementenes klang, men det er jo artig å presentere et pent uttrykk. Noen som har erfaringer angående dette?


  Høyfrekvens: 2 stk Lowther DX65

  Navn:   Lowther DX65.jpg
Visninger: 20768
Størrelse: 11.9 Kb
  Lowther og jeg har et evigvarende kjerlighetsforhold. De første lowtherbyggene gjorde jeg på begynnelsen av åttitallet – åtte par horn. Brukte også på den tiden Coral fra Audioscan i noen ditto.
  Mye er sagt, og mye kommer til å sies om Lowther, og som en som liker store deler av det som kommer ut av disse elementene, har jeg en følelse av at mange av de som har uttalt seg om disse, liker å hyle med ulvene. Lowther har peaker og mangler membranutslag. Det er riktig. Det fins også fulltoner som faktisk spiller bedre, men Feastex og Voxativ koster jo skjortaogboksa. Tang Band har noen luringer som jeg tror kan komme godt ut i forhold til Lowther, men disse har jeg ikke hatt gleden av å ødelegge ennå.
  Jeg har alltid før brukt de store Lowtherne. Martin King fra Uneiten Steiten derimot, brukte de små som topper i en av sine OB-konstruksjoner. Det fristet så pass at jeg ble inspirert og bestilte noen fra Kent, UK.
  DX65 har samme magnetsystem og faseplugg som storebror DX4 og spiller deiligere og deiligere etterhvert som de myknes. Kantopphenget er av skum som gir tilnærmet null fjæringseffekt. Desverre har det den ulempen at det rett og slett forvitrer.... og når de er modne for utskifting, er det et en umenneskelig jobb å sentrere systemet. Vi snakker her om sigarettpapirtoleranser.


  Høyfrekvens: 4 stk Lowther DX55

  Navn:   Lowther DX55.jpg
Visninger: 20832
Størrelse: 10.5 Kb
  DX55 har samme magnetsystem og faseplugg som DX3. Ellers har jeg intet å fortelle om disse bortsett fra at de skal inn i systemet med de tre Philipsene utpå høsten.


  Øvre bass/mellomtone: 2 stk Supravox 215-2000 EXC OB

  Navn:   Supravox 215-2000 EXC.jpg
Visninger: 20762
Størrelse: 16.9 Kb
  Supravox er et merke som gir få gjenkjennende blikk her i Norge. Den vi snakker om her, er en tung jævel – over sju kilo. Mesteparten av vekta ligger heldigvis i elektromagneten. Til denne er koblet en ekstern, variabel, stabilisert strømforsyning. Greia med elektromagneter, er blant annet at man, ved å variere spenningen, også endrer noen T/S-parametre - og derav også lydkarakter. De elementene jeg har, er bygget for OB, og har derfor et høyere Q enn standard. Klangen fra dem er rett og slett villig, deilig og varm. Punktum. Papirmembran og stoff opphemg.
  Jeg har også et par standard 135 LB og 165 LB. Det er utrolig hva disse også gir av morro.
  Har sett at Dansketruls (Nordens største lowtherhater) har brukt en variant av 215. Ser ut som at han likte dem.

  Warning (sikter ikke til Skedsmo Audio-folk)!
  Dette er min første tråd på forumet og er ment å skulle være en positiv byggetråd for utvekslinger av erfaringer eller rett og slett bare meninger og tips. Ettersom jeg har fulgt med på forumet en del år, har det ikke vært til å unngå å se at mange tråder bli forsøplet av pøbler som tror alle sannheter er absolutte – og som tror at det fins bare en. Jeg håper vi slipper det her - selv om vi naturligvis ikke klarer å omgå temaet relbak (har skrevet det baklengs for ikke å sette igang krangelen med en gang). Jeg forbeholder meg også retten til å endre mening hvis jeg etterhvert blir klokere - uten å bli driti ut. Alle uklarheter og skrivefeil er tilsiktet.

 2. #2
  Hifi Freak steinost's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2004
  Sted
  Skedsmo
  Innlegg
  6,767
  Tagget i
  4 Innlegg
  Album
  1
  Torget
  2
  Hei.
  Her i Skedsmo (kakeklubb) vil vi ha oss frabett skittkasting.
  Så ta det helt med ro, alle har vi lov til å ha meninger uten att noen blir sett ned på.
  Forandre mening er også en LOV her hos oss, så jeg ser fremover i din videre frembrift.
  Ja det har vært stille her det siste, men noe har fåregått uten at det har vært så mye skriving det siste.

  Steinar.
  Dac Lynx. Pre Jriver. Platespiller Micro seiki bl 51 med fr 64 fx med B 60 base, Ortofon Cadanza Blue, NLE 17.
  8 stk 15" Dayton+8 stk 15" Dynabel i motfase. 48 stk 3,5" i linjekilde. Mundorf AMT 29.
  Kabler, rekker helt frem, 9m3 med isolasjon på de rette stedene for godlyden.

 3. #3
  Rubinmedlem JanR's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2006
  Sted
  Sarpsborg
  Innlegg
  32,190
  Tagget i
  0 Innlegg


  Yay, varmer en rørmanns hjerte å se denslags

  /jan
  Nomen mihi Legio est, quia multi sumus

 4. #4
  Æresmedlem HCS's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2007
  Sted
  Nesten Gjøvik..
  Innlegg
  20,262
  Tagget i
  22 Innlegg
  Torget
  1
  En Lowther mann som trer frem her... Så bra... Bruker selv DX4 og trives med dette...Byttet elementer for 200 timer , og som du riktig sier, å få de sentrert er ikke lett... Gleder meg til forsettelsen...
  “Music expresses that which cannot be put into words and that which cannot remain silent”

 5. #5
  Hifi Freak OB-BB's Avatar
  Ble medlem
  May 2012
  Innlegg
  5,287
  Tagget i
  2 Innlegg
  Til Steinost: Har ingen grunn til å frykte mobb fra gutta i Skedsmo – flott gjeng. Tenkte på alle de andre sintingene ute i verdensveven.
  JanR: Det er rart hvordan ting kan henge sammen – varme rør/varm lyd?
  HCS: DX4 – i horn, går jeg ut fra? Livsfarlig å komme ut av skapet. Etter å ha sittet musestille og ikke turt lage en lyd mens dere andre har tatt julingen føles skapet litt for trangt. Deilig å komme ut, slå ut armene og omfavne alle anglofile likesinnede. Rett og slett befriende – men så er det jo fellesferie snart – et fint skjulested om det blir for mue tyn.

 6. #6
  Æresmedlem HCS's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2007
  Sted
  Nesten Gjøvik..
  Innlegg
  20,262
  Tagget i
  22 Innlegg
  Torget
  1
  Ja, baklada horn. Tror det går bra nå. De fleste " krigene" her inne går på kabler...Og hvor hypet disse nye ncore forsterkerne blir...Time will show.. :-)
  “Music expresses that which cannot be put into words and that which cannot remain silent”

 7. #7
  Hifi Freak OB-BB's Avatar
  Ble medlem
  May 2012
  Innlegg
  5,287
  Tagget i
  2 Innlegg
  Til HCS: Hvilke horn er det du har?
  Huff, ja. Iblant skjønner jeg ikke greia med letinga etter godlyd.

 8. #8
  Hifi Freak OB-BB's Avatar
  Ble medlem
  May 2012
  Innlegg
  5,287
  Tagget i
  2 Innlegg
  Smultringer
  Har somsagt en plan om å lage et testsystem som gjør at man kan prøve ut elementene både akustisk, designmessig og funksjonelt. Forsøker å lage tilstrekkelig mange monteringspunkter som er plassert slik at kravene til fleksibilitet oppfylles. I denne omgangen benyttes 19 mm MDF – skal leke med mer eksotiske materialer som aluminium, akryl og tre etterhvert. Jeg vet at det kommer til å bli en del forandringer underveis. Tenker derfor ikke å ta det helt ut i denne omgangen – bare gjøre det funksjonelt og brukandes. Det hele handler om kostnader og framdrift og ikke henge seg opp i at forsøkene trenger være ”show-offs”.
  For å favne de elementstørrelsene jeg skal bruke, lander jeg på fire smultringstørrelser. Disse (unntatt den største) skal kunne plasseres hengende fra tak, brukes i rammer på gulv, stå på tripod på gulv eller hylle eller henge på vegg. I front kommer det et domeformet gitter. Elementet blir montert bakfra med en gummilist mellom gitter og element. Alt blir så montert med flere braketter fra baksiden. Det blir ikke lagt særlig vekt på estetikk i denne fasen. Her er det kun snakk om å samle erfaringer for å lage Det Endelige Design (en mobbefrase hjemme).

  Slik blir Smultringene:

  Oppheng Lowther DX 65 Hylle Gulv
  Navn:   Oppheng Lowther DX 65 Hylle_Gulv.jpg
Visninger: 20963
Størrelse: 30.8 Kb

  Oppheng Lowther DX 65 Ramme
  Navn:   Oppheng Lowther DX 65 Ramme.jpg
Visninger: 21086
Størrelse: 34.1 Kb


  Oppheng Lowther DX 65 Tak Dreibart
  Navn:   Oppheng Lowther DX 65 Tak Dreibart.jpg
Visninger: 20888
Størrelse: 22.0 Kb
  Vedlagte bilder Vedlagte bilder  
  Siste redigert av OB-BB; 25.06.2012 kl. 19:35.

 9. #9
  Hifi Freak OB-BB's Avatar
  Ble medlem
  May 2012
  Innlegg
  5,287
  Tagget i
  2 Innlegg
  Høsten på Loftet
  Selv om hele sommeren smurte seg bort i år, vet vi som ikke skal høste korn, slakte buskap, kløve ved og plukke bær - heller ikke måke snø, at høsten er ei perfekt tid for å krype inn i de mørke kroker og gjøre det som alle gutter vet at gutter liker best.

  Har kommet litt videre i min streben, og maktet å klemme lyd ut av bakeverket. Det første bildet viser et testoppsett av tre smultringer hendende i wire fra taket. Det er laget slik at jeg kan henge flere ringer under hverandre og dreies for å finne beste vinkling – men altså kun et testoppsett for å se om driverne i det hele tatt egner seg i et slikt – og finne ut hvordan de spiller sammen.

  Supravox 215 EXC og Lowther DX65 spiller sammen i stereooppsettet og som fronthøyttalere i hjemmekinoen. Lowther DX55 brukes foreløpig som spinkel senterkanal i kinoen, men skal erstattes av noe med adskillig vektigere nedre mellomtone.

  Navn:   1- Hengende OB - Forfra.jpg
Visninger: 21515
Størrelse: 111.8 Kb

  Bakside ditto – kun et prøveoppsett – derav finish og uferdige detaljer.
  Navn:   2- Hengende OB - Bakfra.jpg
Visninger: 21416
Størrelse: 105.5 Kb

  Supravox 215 EXC

  Navn:   3-Supravox 215 EXC.jpg
Visninger: 21747
Størrelse: 53.3 Kb

  Lowther DX65
  Navn:   4-Lowther DX65.jpg
Visninger: 20983
Størrelse: 63.8 Kb

  Lowther DX55
  Navn:   5-Lowther DX55.jpg
Visninger: 20949
Størrelse: 64.5 Kb

  H-ramme Eminence

  Har to av disse som er like på for- og bakside – membraner mot hverandre og koblet i motfase. Har så vidt testet disse. Resultat: Grei lyd, men forferdelig lav effektivitet. Det siste var forventet – regner med å måtte booste Peaveyen med 18 dB, så vi får høre hvordan det kommer til å låte til slutt med så masse elektronikk innkoplet.
  Navn:   6-H-ramme Eminence.jpg
Visninger: 20643
Størrelse: 48.0 Kb

  Peavey elektronisk delefilter og DSP
  Ikke helt husvarmt med PA i Audiokretser, men dette er et profft no-nonsense-produkt, så jeg regner med at det i prinsippet holder for meg. Men hvor lenge jeg må sloss med denne gærningen, gjenstår å se.
  Navn:   7-Peavey Elektronisk delefilter DSP.jpg
Visninger: 20735
Størrelse: 56.6 Kb

  IB 15-tommer
  Her er bassene jeg bruker i dag. I og med at jeg bruker to isolerte knevegger der volumet er på ca 2000 liter hver, regner jeg med at man kalle disse IB – infinite baffle. Til tross for at det bare er snakk om to 15-tommere, er definisjon og output helt etter forventningene. Kjører en Adytonkanal på disse foreløpig, men det skal bli fire etterhvert.
  Navn:   8-IB 15-tommer.jpg
Visninger: 20595
Størrelse: 52.8 Kb

  Ramme Eminence Beta-12CX og Selenium D220TI
  Snart klar for utprøving: Amerikansk/Brasiliansk combo. 3.ordens filtrering. Ikke ordentlig OB i og med at dette er en coax med horndriver. Forventer god og fyldig mellomtine, men er spent på om titaniumdriveren blir hard.
  Navn:   9-Ramme Eminence Beta-12CX-Selenium D220TI - Forfra.jpg
Visninger: 21767
Størrelse: 91.7 Kb

  Bakside samme
  Navn:   10-Ramme Eminence Beta-12CX-Selenium D220TI - Bakfra.jpg
Visninger: 21556
Størrelse: 60.5 Kb
  Siste redigert av OB-BB; 19.08.2012 kl. 05:54.

 10. #10
  Hifi Freak slowmotion's Avatar
  Ble medlem
  May 2009
  Innlegg
  5,860
  Tagget i
  0 Innlegg
  Dette IB basssystemet, hvordan fungerer det med hensyn til vibrasjoner i resten av huset?

 11. #11
  Hifi Freak authentic's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2007
  Innlegg
  9,133
  Tagget i
  2 Innlegg
  Hos meg er kjelleren tildelt (som gledesrom), ikke helt optimalt fordi da en vegg må ned og den har bærende elementer så det blir en langsom byggetråd der og.
  Følger spent med hva som skjer hos deg og post inn så ofte du kan. Blir du og lage kabinettet i MDF og skjærer du ut selv ?

 12. #12
  Hifi Freak OB-BB's Avatar
  Ble medlem
  May 2012
  Innlegg
  5,287
  Tagget i
  2 Innlegg
  slowmotion;
  God morgen til deg.
  Mht vibrasjoner til resten av huset, fungerer det som faen. Hele huset rister. Naboene på hver side sier de ikke hører bassen på loftet, i senga si, men kjenner at det vibrerer. Er ikke sikker på om jeg helt kjøper det - ser det som mulig at de skryter på seg litt ekstra av en eller annen grunn. Har ikke turt å spørre om jeg også kan få prøve i fall det kunne bli misforstått.
  På tross av dette og at plagsomme bilder har blitt fjernet (de var stygge alikevel), har jeg erkjent at dette er bassens natur. Og så er det gøy. Gir innimellom virkelig live feeling. Tror likevel det er færre stående-bølger-problemer enn med kasser. Skal innrømme at det koker en del i hjørnene, men skal ta tak i det etterhvert. Foreløpig rir jeg bare på bølgen i og med at alt ikke er på plass ennå. Anbefales.
  BBBJ

  johnnygrandis;
  God morgen til deg også.
  Bra at ikke alle har rakett i rumpa - liksom greit at vi er flere å dele på skammen. Skal vedlikeholde tråden så lenge noen poster noe på den også. Jeg er liksom inne i en OB-greie nå. Har lyst til å leke meg litt med det, og etterhvert som det materialiserer seg litt mere mtp elektriske hjelpemidler, hadde det vært hyggelig med besøk og innspill. Sjansene for å gå skjevt (ikke skjeivt), er så asolutt tilstede.
  Kommer nok også til å lage noen kabinetter etterhvert - har noen tegninger liggende. De blir nok ikke i MDF, men i gammeldags spon - 19 mm, for å gjøre det enkelt.
  Tror kanskje at MDF svinger litt høyere oppe der mange av elementene jeg bruker, allerede har problemer. Kryssfiner er best, har jeg hørt, men det er så forbannet dyrt og da blir det også dyrt å eksperimentere. Satser heller på å dempe de flatene som vibrerer uønsket og å unngå for store flater.
  Griner meg til å få stå på et eller annet verksted innimellom men prøver å bli ferdigryddet i garasjen slik at jeg kan flytte høvelbenken fra hagen dit.
  BBBJ
  Siste redigert av OB-BB; 20.08.2012 kl. 14:54.

 13. #13
  Hifi Freak slowmotion's Avatar
  Ble medlem
  May 2009
  Innlegg
  5,860
  Tagget i
  0 Innlegg
  Hele huset rister, ja, det er nok derfor jeg ikke har prøvd IB ennå.
  Liker å kunne spille musikk midt på natta uten å behøve tenke på naboene.

  Åpne bafler kan nok gjøres på mange måter,
  selv foretrekker jeg PA-elementer med stor magnet + eq.

 14. #14
  Moderator bambadoo's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2002
  Sted
  Lørenskog
  Innlegg
  18,182
  Tagget i
  3 Innlegg
  Dette kan fort bli en helt super tråd Bra!

 15. #15
  Hifi Freak OB-BB's Avatar
  Ble medlem
  May 2012
  Innlegg
  5,287
  Tagget i
  2 Innlegg
  slowmotion;
  Høres ut som et fornuftig valg hvis du har nabo vegg i vegg. Mine ligger utenfor brannsikkerhetsgrensen på begge sidene - tror reglene for lydsikkerhet er definert noenlunde likt. Har også lyst å lage noen reale OB-basser men de blir nødvendigvis store - skal fyre H-rammene med EQ denne måneden og er kjempenysgjerrig på hvordan andre leker med EQ. Vil du dele - også når det gjelder elementvalg?

  bambadoo;
  Tusen tall - enten blir det bra, eller så blir det ikke. Eller så blir det noe midt omellom, Flott at noen oppmuntrer. Tusen takk.

  BBBJ

 16. #16
  Hifi Freak OB-BB's Avatar
  Ble medlem
  May 2012
  Innlegg
  5,287
  Tagget i
  2 Innlegg
  Smultring med bein - forside
  Ringene er de samme som henger fra taket, og som kan brukes i den minste av de tre rammevariantene jeg har laget - to nummer mindre enn ramma som er avbildet ovenfor. Denne gangen med bein slik at de kan stå i hylle eller på gulvet. Elementet er det franske EMS LB7 – synes dette er et utmerket element som det skal bli spennende å sammenlikne med Seas’s FA22RCZ som jeg er overbevist om vil gi en fyldigere mellomtone/øvre bass. Gjetter på at den siste vil være mer dempet i toppen.
  Navn:   Smultring med bein 1.jpg
Visninger: 20515
Størrelse: 100.2 Kb

  Samme, bakfra
  Navn:   Smultring med bein 2.jpg
Visninger: 20509
Størrelse: 107.0 Kb

  God natt.
  BBBJ
  Siste redigert av OB-BB; 21.08.2012 kl. 17:40.

 17. #17
  Hifi Freak slowmotion's Avatar
  Ble medlem
  May 2009
  Innlegg
  5,860
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra BBBJ Se Innlegg
  slowmotion;
  Høres ut som et fornuftig valg hvis du har nabo vegg i vegg. Mine ligger utenfor brannsikkerhetsgrensen på begge sidene - tror reglene for lydsikkerhet er definert noenlunde likt. Har også lyst å lage noen reale OB-basser men de blir nødvendigvis store - skal fyre H-rammene med EQ denne måneden og er kjempenysgjerrig på hvordan andre leker med EQ. Vil du dele - også når det gjelder elementvalg?

  BBBJ
  Du har jo ganske gromme magneter på Lowther og Supravox enhetene dine,
  så da blir det nok litt tammere med Eminence greiene som har bittesmå magneter.
  Kan godt hende du får det til å henge sammen med litt ratting på delefiltrene,
  men rent filosofisk er det kanskje litt på en måte 2 forskjellige retninger liksom?

  Jeg har også tenkt å bygge noen H-bafler etterhvert, til å bruke under 80Hz,
  men det blir med vanlige PA-elementer + eq.
  Tar nok litt tid, som du ser av nicket mitt.

 18. #18
  Hifi Freak OB-BB's Avatar
  Ble medlem
  May 2012
  Innlegg
  5,287
  Tagget i
  2 Innlegg
  slowmotion;
  Riktig. Fullstendig inkonsekvent, men da jeg satt og planla smultringene, var hensikten å prøve ut flere størrelser. Og da jeg fant disse, og såg at Emerald gjør noe av det samme, var valget greit. Men det kiler litt i magen, må jeg innrømme.
  BBBJ

 19. #19
  Hifi Freak Heimdall's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2009
  Sted
  Sørlandet
  Innlegg
  1,511
  Tagget i
  0 Innlegg
  Inspirerende tråd!!!

  Jeg har fått litt interesse for dette IB-greiene, men har noen spørsmål som jeg håper du som har prøvd det kan besvare.

  Blir "trøkk" av IB, får man den fysiske bassen?

  Kan man montere begge kanalene i samme knevegg, uten noen form for separasjon? Jeg spiller på langsiden så høyre og venstre må monteres i samme vegg. Jeg regner ikke med det har noe å si i bassområdet?

  Så var det dette med fuktsperren da... Det er jo fuktsperre i kneveggen, og denne må jo nødvendigvis brytes. Finnes det noen god praktisk løsning på dette?

  IB virker som en god løsning for meg da rommet mitt er relativt lite og har skråtak, og derfor ikke egner seg spes for OB ol.
  Men jeg har heller ikke kunnskap eller utstyr til å måle, så jeg vet ikke helt hvilke konkrete utfordringer jeg har.
  IB er jo uansett reverserbart hvis det bare blir tull.

  Heimdall

 20. #20
  Æresmedlem
  Ble medlem
  Apr 2005
  Innlegg
  14,847
  Tagget i
  7 Innlegg
  Her var det mye spennende. Skal følge med her.
  LowQ nevnte for en tid tilbake noen dempemetoder for å redusere resonanser i H og U frame. Er det den metoden du bruker? (hvis du har drøftet dette med LowQ da)

Side 1 av 536 1231151101501 ... SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed