Side 1 av 2 12 SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 33
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Overivrig entusiast slarssen's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2003
  Innlegg
  679
  Tagget i
  0 Innlegg

  Ikke-ideel hodetelefon forsterker som bare kanskje fungerer

  Av og til er det ett poeng å bare lage noe på gøy, og nye HFS3 må jo testes ut også. Jeg har lenge hatt ett par 6AH9 rør liggende med dette som formål. Dette er et såkalt Compactron rør (Compactron - Wikipedia, the free encyclopedia), som i stor grad ble laget for bruk i TV'er etter hva jeg har skjønt. Slike rør hadde vel ikke spesielt strenge krav på sortering og test-grenser, så variasjonene fra rør-til-rør forventer jeg kan være ganske store, grense til enorm. Jeg har rør fra Zenith, for hva det måtte være verdt.

  Navn:   P1180776.JPG
Visninger: 898
Størrelse: 110.0 Kb
  6AH9 tilbyr én effekt-pentode og én signal-triode i samme kapsling. Trioden har ganske fine anode kurver, og generelle parametre som er rimelig lik 6SN7 (se vedlagt datablad hvis interessen kiler).

  Navn:   6AH9-triode-curves.jpg
Visninger: 910
Størrelse: 74.6 Kb

  Pentode delen er av typen 'Frame-Grid' og det høres iallefall kult ut. Det hadde vel havna rett på forsiden av reklame brosjyren hadde dette vært ett kommersielt produkt. Pentoden har rimelig høy transkonduktans (forventet rundt 15-20 mA/V) og tåler en anodeeffekt på 10W.

  Estetisk er de ganske pene å se på, og jeg har lenge hatt lyst til å lage en liten forsterker av disse. Her om dagen bestemte jeg meg for å sette opp en liten tes-platform for å test ut følgende krets:

  Navn:   6AH9.JPG
Visninger: 1442
Størrelse: 98.3 Kb
  Dette er en såkalt MU-Follower; Mu Stage Philosophy © 1993 Alan Kimmel

  En MU-følger er i praksis en katodefølger med gain. Pentoden fungerer som katodefølger, samtidig som den bootstrapper anode-last-motstanden til trioden, slik at last-AC-impedansen til trioden blir mye høyere, og dernest øker forsterkningen mens forvregningen minimeres. I pose å sekk, skulle en tro, altså.

  Jeg har ikke brukt veldig mye tid på å beregne ideele verdier på komponentene, og planlegger vel mer å fikle direkte med kretsen. Verdier i skjema er mer tuftet på hva jeg har liggende enn hva som er best.

  Det er en rekke ting med hele konseptet som ikke er perfekt, derav tittelen. Ideen min er vel mer å se om det faktisk er mulig å lage en halveis brukende krets for å drive høy-impedante hodetelefoner.

  Ikke vet jeg om det går engang, spesielt mtp. glødingen som da er felles for begge rør halvdelene. 6AH9 spesifieserer maksimalt 100VDC mellom katodene og gløden. Det går akkurat om jeg hever gløden til ca. 90V tror jeg. Vi får krysse fingrene.

  Videre er jo løsningen med en diger elektronlytt på utgangen ikke spesielt elegant heller. Nærmest vulgær vil jeg si. 220µF burde gå greit med hodetelefoner med impedans høyere enn ca. 250ohm, fra kanskje 3-40Hz og opp (har ikke regna på det).

  Grove anslag forteller meg at utgangsimpedansen vil være en plasse mellom 70-140 ohm. Dette er også vel høy med tanke på hva den skal drive. Men lyd kommer det vel sikkert likeså. Det er vel bare å guffe på mer volum, noe som ikke skal så mye til da kretsen har alt for mye forsterkning.

  Anodestrøm i pentoden blir ca. 16mA (hvis ikke hele greia eksploderer) og dette er egentlig litt lavt det også, så her må det nok justeres kraftig for å få ting å fungere greit.

  Avslutter med ett bilde av test-plattformen:

  Navn:   20120510_193119.jpg
Visninger: 859
Størrelse: 70.0 Kb

  - slarssen
  Vedlagte bilder Vedlagte bilder
  Siste redigert av slarssen; 13.05.2012 kl. 11:02. Årsak: skrivefeil
  HTPC - WaveIO USB - RAKK-DAC MKIV m/passive LL1674 - Nottingham Horizon m/RB250 - Dynavector DV10X5 - DIY JFET SE RIAA - DIY Effekt med KT66/6550 PP-CFB - Coincident Triumph Signature Extreme

 2. #2
  Hifi Freak OAlex's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2006
  Sted
  Trondheim
  Innlegg
  2,851
  Tagget i
  1 Innlegg
  Hm.
  HTPC med Audiolense -> Audial AYA II DAC -> Diy aktivt filter ->
  ---> Aspen Amplifiers LF55 (modifisert) -> Fostex 208E Sigma + Scan Speak 2905/9000.
  ---> Crown XLS2000 -> Åpen baffel konstruksjoner med 2x Hawthorne Augies 15"

 3. #3
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Feb 2003
  Innlegg
  2,436
  Tagget i
  0 Innlegg
  6 dager siden du la ut det første innlegget og enda ingen bilder av sprengte rør, svidde treplanker eller forbrenningsskader? Hva skjer'a?
  ____________________________________
  Server / Audiolense / HTPC - DIY DAC-TVC - Heretical - Hegel H2A - Magnepan MG12 (moddet delefilter) - GIK Acoustics

 4. #4
  Æresmedlem emotikon's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2004
  Innlegg
  11,853
  Tagget i
  0 Innlegg
  Litt engstelig her også - kjørte forbi hjemme hos ham sent i går kveld - mørkt i alle vindu......
  mvh emotikon

  Without music, life would be an error. - Nietzsche
  Too many pieces of music finish too long after the end. - Igor Stravinsky
  Leidenschaften gehören nicht zum Menschen als etwas Natürliches. Sie sind immer Ausnahme oder Auswüchse. - Brahms

 5. #5
  Overivrig entusiast leifen's Avatar
  Ble medlem
  May 2006
  Innlegg
  1,020
  Tagget i
  0 Innlegg
  Enten har han emigrert, eller så har han vel fiklet med noe høyspent DC...
  Audio Aero Capitole Mk2, NAT Utopia,<br />McIntosh MC2102 Dynabel Euforia, <br />Renaissance Audio.

 6. #6
  Overivrig entusiast slarssen's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2003
  Innlegg
  679
  Tagget i
  0 Innlegg
  Er i live, såvidt jeg klarer å bedømme i allefall Har til og med klart å koble opp hele greia idag, og fått lyttet og testet littegrann.

  Good news; den eksploderte ikke. Men jeg brente fingern på en jævlig varm motstand. Og den spiller! Her er oppdatert skjema:
  Navn:   6AH9-Rev2.jpg
Visninger: 844
Størrelse: 73.3 Kb

  Begge kanaler kom opp på første forsøk, og rimelig greit innenfor antattet verdier. Jeg har bare 2x rør, og de har ca. 20% forskjell i bias, og endel forskjell i gain. Det kommer ut som et nogle skjevt lydbilde i hodetelefonene, kan man si. Videre har jeg ørlitegranne brum, som er 100Hz og kommer fra B+. Har ca. 30mV rippel på B+, og jeg mistenker at katodefølger-pentode delen ikke har allverdens demping av rippel.

  Navn:   P1180871.JPG
Visninger: 787
Størrelse: 242.6 Kb

  Ellers er begge kanaler fri for oscillasjoner, og oppfører seg noenlunde stabile over tid. Ulastet (10k) få jeg ut rett over 50V p-p. uten problemer, sannsynligvis mer også. Med 250R belastning får jeg ca. 4V ut før jeg har synlig klipping.

  Navn:   20120520_094027.jpg
Visninger: 741
Størrelse: 84.3 Kb


  Utgangsimpedansen later til å være endel høyere enn antatt; rundt 230ohm gjort med noen kjappe og primitive målinger. Her er en 1kHz firkant ulastet:
  Navn:   MAP002.png
Visninger: 688
Størrelse: 8.3 Kb
  Navn:   MAP005.png
Visninger: 741
Størrelse: 8.5 Kb

  Firkanpulsen indikerer god båndbredde og fasegang.

  Utgangskondisene har ett snev av lekasjestrøm; når jeg ikke har noe lavohmig belastning tilkoblet så siger DC spenningen opp mot ca. 1-2 volt over tid. Skal dette bli en permanent forsterker så må jeg finne noen bedre utgangskondiser med lavere lekasjestrøm.

  Håper på å få tid til å måle forvregning og båndbredde og utgangsimpedans til uka. Det er kanskje på sin plass å prøve ut en eller annen form for feedback også, for å få senket utgangsimpedansen ytterligere. Si ifra hvis noen har gode ideer rundt implementasjon på dette.

  Har lytte littegranne til forsterkeren, og må vel si at sålangt så låter den ikke særlig bra. Den er ganske slørete, og den låter rett og slett som om den har masser av lavere ordens forvregning. Kanalseparasjonen er også ganske dårlig. Har kun en enkel B+ som forsyner begge kanaler, og denne danser meget mye når jeg guffer på litt, så her må det taes grep også.

  Som forventet så er resultatet sålangt ikke så veldig bra, men det jeg håper å oppnå er å kunne fikkle å lære litt mer om denne topologien, samt å utforske hva som påvirker lyden utover det jeg har nå.

  - slarssen
  HTPC - WaveIO USB - RAKK-DAC MKIV m/passive LL1674 - Nottingham Horizon m/RB250 - Dynavector DV10X5 - DIY JFET SE RIAA - DIY Effekt med KT66/6550 PP-CFB - Coincident Triumph Signature Extreme

 7. #7
  Bransjemedlem Audiomix's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2004
  Sted
  Kongsberg
  Innlegg
  11,242
  Tagget i
  6 Innlegg
  Album
  7
  Torget
  26
  Ut i fra tittelen så er vel ikke resultatet så galt?
  Er det de ganske store kondensatorene omtrent midt på bildet som er utgangskoblingen?
  Pussig om de lekker.

  Edit:
  Ser nå at det ikke er disse. I hvert fall ikke de som lekker.
  Hans - DIY'er

 8. #8
  Overivrig entusiast slarssen's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2003
  Innlegg
  679
  Tagget i
  0 Innlegg
  Hehe, neida, som forventet egetnlig, og det er jo godt det også Ting blir egentlig værre når dette skal drive litt for lav belastning. Som ett rent forsterker-trinn så fungerer det egetnlig utmerket. Denne topologien er nok et meget intressant drivertrinn til SE forsterkere kan jeg tenke meg. Jeg tror båndbredden er rimelig bra, kanskje opp mot ett par hundre kHz?

  De utgangskondisene er i praksis to stykk 100µF/400V elektrolytter som er parallelkoblede sammen med en 2.2µF polyprop kondis. Jeg tror det er de elektronlyttene som lekker... De er noen billige Jamicon LP greier. Det er de helt i front på hver sin side av volumpot braketten.

  - slarssen
  HTPC - WaveIO USB - RAKK-DAC MKIV m/passive LL1674 - Nottingham Horizon m/RB250 - Dynavector DV10X5 - DIY JFET SE RIAA - DIY Effekt med KT66/6550 PP-CFB - Coincident Triumph Signature Extreme

 9. #9
  Overivrig entusiast slarssen's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2003
  Innlegg
  679
  Tagget i
  0 Innlegg
  Yes, da har jeg fått målt ytterligere på forsterkeren. Har gjort FFT målinger med lydkort, målt utgangsimpedans, samt målt og beregnet dynamisk lastimpedans til trioden.

  Det første først. Her er skjema av benyttet strømforsyning. Enkleste system jeg klarte å lage. Begge kanaler deler som nevnt tidligere dette direkte. Vil prøve en simpel Mosfet regulator etterhvert for å prøve å få litt bedre isolering og mindre rippel.
  Navn:   6AH9-PSU.jpg
Visninger: 915
Størrelse: 63.2 Kb

  Og oppdatert Rev-3 skjema av signaldelen:
  Navn:   6AH9-Rev3.jpg
Visninger: 792
Størrelse: 73.9 Kb

  Så; jeg har målt AC spenning på inngang og på utgang av pentode-katodefølgeren. Dette vil gi meg mulighet til å beregne nøyaktig forsterkningsfaktor for dette trinnet, samt benytte denne til å beregne dynamisk lastimpedans til trioden. Bruker formelen fra Alan Kimmels artikkel til dette.

  Av(CF)= 0.952
  Drp= Rp/(1-Av(CF) = 5490/(1-0.952) = 114.4k

  Trioden har ser da altså en lastmotstand på 114.4k. Denne lasten står jo da i praksis i parallel med motstanden på 1M så til slutt havner jeg på at trioden jobber mot ca.102k. Ikke så værst økning fra 5.49k:

  Navn:   6AH9-triode-curves.jpg
Visninger: 739
Størrelse: 76.7 Kb

  Videre har jeg gjort litt bedre målinger av utgangsimpedans. Dette også etter instruksjoner fra Alan Kimmels artikkel. Jeg målte spenningen på utgangen med og uten en ekstern lastmotstand på 10k. Jeg fikk da en utgangsimpedans på ca. 142ohm på den ene kanalen, og 300ohm på den andre. Dette da målt ved 100Hz. Da har utgangskondisene en impedans på ca. 8R.
  Ved 50Hz, stiger dette til 160 ohm. En 200µF kondis har ca. 16ohm impedans ved 50Hz, så dette svarer for det meste av økningen.

  Den kanalen som måler 300ohm er samme kanal som har ca. 20% mindre bias.Jeg har definert dette røret som 'feil' siden det har så store avvik og bruker herved videre det andre røret som referanse for videre målinger.

  Så til litt FFt'er kanskje? Kort oppsummert, så yter forsterkeren rundt 1% forvregning ved normale lyttenivå i 330ohm last. Dette bestående av 2. og 3. harmoniske for det meste:

  0.5Vrms i 330R:
  Navn:   1khz_500mVrms_330Rlast.jpg
Visninger: 721
Størrelse: 71.0 Kb

  Denne forvregningen skaper da altså den lyden jeg tidligere beskriver; noe mørkt, og slørete, mangler endel luft og detlajer.

  Her er FFT ved 2Vrms i 330R:
  Navn:   1khz_2Vrms_330Rlast.jpg
Visninger: 721
Størrelse: 77.5 Kb

  og IMD ved 1Vrms i 330R:
  Navn:   IMD_19_20khz_1Vrms_330Rlast.jpg
Visninger: 733
Størrelse: 76.6 Kb

  Og til slutt; støygulvet, målt uten ekstern last:
  Navn:   Støygulv.jpg
Visninger: 732
Størrelse: 71.8 Kb

  Har ikke gjort skikkelige målinger av båndbredden ennå, men det ser ut til at den går godt opp mot 100kHz.

  Neste: Prøve andre utgangskondiser, redusere rippel og 50Hz, juster OP til trioden, få ett par andre testrør så jeg kan få to like kanaler mtp. utgangsimpedans og gain.

  - slarssen

  Edit: la til oppdatert signal skjema.
  Siste redigert av slarssen; 01.06.2012 kl. 00:42. Årsak: rettet skrivefeil "0.5mVrms" til riktige 0.5Vrms for fig.4.
  HTPC - WaveIO USB - RAKK-DAC MKIV m/passive LL1674 - Nottingham Horizon m/RB250 - Dynavector DV10X5 - DIY JFET SE RIAA - DIY Effekt med KT66/6550 PP-CFB - Coincident Triumph Signature Extreme

 10. #10
  Hifi Freak VegardW's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2007
  Sted
  Kolsås
  Innlegg
  3,357
  Tagget i
  0 Innlegg
  Torget
  1
  Artig.slenger noen 6ad10a rundt i en flyttekasse her, lyst til å prøve de siden et av dine er vassent ?

 11. #11
  Hifi Freak jane's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2004
  Sted
  NO-6600
  Innlegg
  2,493
  Tagget i
  1 Innlegg
  Sitat Sitat fra slarssen Se Innlegg

  Av(CF)= 0.952
  Drp= Rp/(1-Av(CF) = 5490/(1-0.952) = 114.4k

  Trioden har ser da altså en lastmotstand på 114.4k. Denne lasten står jo da i praksis i parallel med motstanden på 1M så til slutt havner jeg på at trioden jobber mot ca.102k.
  I praksis kan du se bort fra motstanden på 1M. Denne er også bootstrappet, her via spenningsdeleren på 330R+11k+2k4+680R -- ganger du forholdet i spenningsdeleren (330R og resten) med Av(CF) finner du graden av bootstrapping for motstanden på 1M.
  And I love to live so pleasantly - Live this life of luxury
  Lazing on a sunny afternoon

 12. #12
  Overivrig entusiast slarssen's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2003
  Innlegg
  679
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra vega65 Se Innlegg
  Artig.slenger noen 6ad10a rundt i en flyttekasse her, lyst til å prøve de siden et av dine er vassent ?
  Takk for tilbudet, Vegard. Men det ser ut til at dette er en dobbel pentode med litt annen pinout.. Jeg har ett par nye 6AH9 på vei fra det store ebay for hårreisende 12 dollar totalt. Takker for tilbudet dog Kunne kanskje vært artig å prøvd på en enkel spenningsregulator med de 6AD10A som basis

  - slarssen
  HTPC - WaveIO USB - RAKK-DAC MKIV m/passive LL1674 - Nottingham Horizon m/RB250 - Dynavector DV10X5 - DIY JFET SE RIAA - DIY Effekt med KT66/6550 PP-CFB - Coincident Triumph Signature Extreme

 13. #13
  Overivrig entusiast slarssen's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2003
  Innlegg
  679
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra jane Se Innlegg
  I praksis kan du se bort fra motstanden på 1M. Denne er også bootstrappet, her via spenningsdeleren på 330R+11k+2k4+680R -- ganger du forholdet i spenningsdeleren (330R og resten) med Av(CF) finner du graden av bootstrapping for motstanden på 1M.
  Takk for den Jane. Hmmm... intressant... da får jeg at 1M motstanden får en dynamisk verdi på rundt 14Mohm. Ikke dårlig, det betyr kanskje at jeg kan redusere den faktiske motstandsverdien til rundt 220k som i Rev1 skjema. Da er jeg innenfor gitterlekk spesifikasjonen nemlig, men jeg økte denne til 1M av frykt for å trekke ned den dynamiske Rp for mye. 220k gir meg omlag 3Mohm så det burde jo duge bra det også

  Har bare lekt littegranne med litt tilbakekobling fra utgangen til katoden, og det ser definitivt ut til å hjelpe på utgangsimpedansen, men det gjorde fint lite med forvregningen. Skal utforske mer.

  - slarssen
  HTPC - WaveIO USB - RAKK-DAC MKIV m/passive LL1674 - Nottingham Horizon m/RB250 - Dynavector DV10X5 - DIY JFET SE RIAA - DIY Effekt med KT66/6550 PP-CFB - Coincident Triumph Signature Extreme

 14. #14
  Hifi Freak jane's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2004
  Sted
  NO-6600
  Innlegg
  2,493
  Tagget i
  1 Innlegg
  Sitat Sitat fra slarssen Se Innlegg
  Har bare lekt littegranne med litt tilbakekobling fra utgangen til katoden, og det ser definitivt ut til å hjelpe på utgangsimpedansen, men det gjorde fint lite med forvregningen.
  Det mulig jeg misforstår, men jeg leser dette som tilbakekobling fra utgangen til katoden på det nederste røret (triode-delen)?
  I så fall blir dette positiv feedback.

  Nå kan det være at pentoden i toppen gjør ting jeg før øyeblikket ikke ser helt klart men feedback i en slik krets som dette (µ-follower) burde påvirke utgangsimpedans og THD på omtrent samme måte. For eksempel burde 6dB feedback halvere både Zo og THD (og også øke PSRR med ca 6dB). På den annen side er ikke alltid halvert THD så bra som det kan høres ut, feedback vil også endre spektret av THD og ofte tilføre høyere harmoniske, men det er en annen sak.

  PS: Ellers vil jeg takke for en interessant tråd. Alltid gøy når noen kombinerer teori og praksis.
  And I love to live so pleasantly - Live this life of luxury
  Lazing on a sunny afternoon

 15. #15
  Overivrig entusiast slarssen's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2003
  Innlegg
  679
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra jane Se Innlegg
  Det mulig jeg misforstår, men jeg leser dette som tilbakekobling fra utgangen til katoden på det nederste røret (triode-delen)?
  I så fall blir dette positiv feedback.

  Nå kan det være at pentoden i toppen gjør ting jeg før øyeblikket ikke ser helt klart men feedback i en slik krets som dette (µ-follower) burde påvirke utgangsimpedans og THD på omtrent samme måte. For eksempel burde 6dB feedback halvere både Zo og THD (og også øke PSRR med ca 6dB). På den annen side er ikke alltid halvert THD så bra som det kan høres ut, feedback vil også endre spektret av THD og ofte tilføre høyere harmoniske, men det er en annen sak.

  PS: Ellers vil jeg takke for en interessant tråd. Alltid gøy når noen kombinerer teori og praksis.
  Bare hyggelig Ja, dine misforståelser stemmer, hvis det går ann å si. Altså; ja, jeg prøvde en 10k motstand fra utgangen til katoden på trioden. Prøv først, beregn etterpå var mottoet Forsterkeren oppførte seg stabil og oscillerte ikke. Jeg tenkte som så: når spenningen på utgangen starter å synke på grunn av utgangsimpedansens attunering sammen med lastimpedansen, så ville jeg kompansere dette med å skru forsterkeren hardere på, altså da øke utgangspenningen. Spenningen på utgangen, som er invertert ifr. til spenningen på gitteret, vil da trekke nivået på katoden ned, mens gitteret fortsatt har samme nivå og dernest; trioden skrus hardere på.

  Tilsynelatende så var det dette som skjedde også, bortsett fra at jeg ikke fikk spesiellt stor endring i forvregningspekteret eller støygulv. Utgangsimpedansen ble noe bedre, uten at jeg skrev ned tallene. Skal få gjort litt bedre målinger av dette senere.

  Videre så ramlet jeg over an artig artikkel på Vacuumstate sine sider:

  http://www.vacuumstate.com/fileuploa...lves%20pix.pdf

  Det omhandler baking av 'dårlige' rør. Jeg prøvde dette på mitt dårlige 6AH9; 13 timer på 120 grader.
  Navn:   P1180941.JPG
Visninger: 647
Størrelse: 115.9 Kb

  Fungerte ikke. Røret var fortsatt like dårlig så jeg antar at det kanskje er brukt. Baking ville uansett bare ha en effekt på visse type problemer uansett. Oh well...

  - slarssen
  HTPC - WaveIO USB - RAKK-DAC MKIV m/passive LL1674 - Nottingham Horizon m/RB250 - Dynavector DV10X5 - DIY JFET SE RIAA - DIY Effekt med KT66/6550 PP-CFB - Coincident Triumph Signature Extreme

 16. #16
  Overivrig entusiast slarssen's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2003
  Innlegg
  679
  Tagget i
  0 Innlegg
  Idag har jeg fått prøvd ut en liten spenningstabilisator på B+. Den tidligere B+ forsyningen bestod av CRC med 100µF-470R-470µF og det var lett å se at signalet fra forsterkeren ble modulert ut på strømforsyningen. Jeg ville bote på dette med en dobbel stabilisator som både kunne stabilisere spenningen til 350Vdc samt isolere kanalene fra hverandre.

  Følgende kretsløsning ble skrapet sammen:
  Navn:   6AH9-PSU-Rev2.jpg
Visninger: 1686
Størrelse: 42.5 Kb
  Navn:   20120601_231514.jpg
Visninger: 662
Størrelse: 102.3 Kb

  Jeg har benyttet en liten mosfet for å lage en konstant referanse-strøm som genererer en rimelig stabil og støyfri referansespenning igjennom to seriekoblede motstander. Denne referansespenningen benyttes videre av de to IRF840 som deretter forsyner hver sin kanal. Jeg kaller dette en stabilisator siden denne løsningen ikke har noen form for tilbakekobling eller aktiv regulerings sløyfe. Stabiliseringen/reguleringen er kun avhengig av mosfettenes parametre (og referanse spenningen). Kondisene på 0.1µF og 4.7µF sørger for å avkoble rippel og støy på referansen, samt at de sørger for en sakte stigende B+ som en ren bonus. Jeg har også 1µF/400V papir-i-olje kondiser på hver B+ (vises ikke i PSU skjema).

  Her er støyspekter på hhv. B+ og forsterkerens utgang UTEN stabilisator:

  B+ UTEN stabilisator:
  Navn:   Støy_B+.jpg
Visninger: 631
Størrelse: 69.2 Kb

  Utgang (som vist i tidligere innlegg):
  Navn:   Støygulv.jpg
Visninger: 601
Størrelse: 71.8 Kb


  Så, etter at stabilisatoren er implementert:
  B+:
  Navn:   Støy_B+_med_regulator.jpg
Visninger: 655
Størrelse: 73.7 Kb

  Og utgang:
  Navn:   Støygulv_med_regulator.jpg
Visninger: 641
Størrelse: 78.8 Kb

  Ganske stor forkjell, spesielt på B+. Rippel og overtoner fra likerettingen har blitt redusert med over 40dB, og dette vises på utgangen også. I ettertid fikk jeg i tillegg redusert 50Hz på utgangen med ytterligere 10dB enkelt ved å koble godset i powertrafo til jord.

  Videre vil jeg si lyden ble endret til det bedre også. Jeg opplever en tydeligere mellomtone og topp, mens basstoner fortsatt er slørete og slapp.

  Til slutt et bilde av måleoppsettet:
  Navn:   P1190269.jpg
Visninger: 679
Størrelse: 117.4 Kb
  HTPC - WaveIO USB - RAKK-DAC MKIV m/passive LL1674 - Nottingham Horizon m/RB250 - Dynavector DV10X5 - DIY JFET SE RIAA - DIY Effekt med KT66/6550 PP-CFB - Coincident Triumph Signature Extreme

 17. #17
  Hifi Freak jane's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2004
  Sted
  NO-6600
  Innlegg
  2,493
  Tagget i
  1 Innlegg
  Litt synd du ikke får utnyttet potensialitet i pentoden til å undertrykke støy fra B+. Av grafene ser det ut til at PSRR ligger i området 15-20dB. I utgangspunktet har pentoder langt høyere PSRR i en slik krets, men det som ødelegger er at B+ med tilhørende ripple føres inn i g2 via motstanden på 2k og videre til utgangen via koblingskondensatoren på 22µF.
  Så jeg tror det var et smart grep å rense B+ før den når frem til kretsen.
  And I love to live so pleasantly - Live this life of luxury
  Lazing on a sunny afternoon

 18. #18
  Overivrig entusiast slarssen's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2003
  Innlegg
  679
  Tagget i
  0 Innlegg
  Aha, ypperlig forklaring Jane. Med 'Pentodens egenskaper' tenker du på at pentodens nærmest horisontale IV karakteristikk fører til at en endring i Va ikke fører til spesielt stor endring av Ia?
  Rippelet som slipper ut på utgangen vil da altså bli attenuert av 2k motstanden og utgangsimpedansen vil jeg tro? Regner jeg på det med 142ohms utgangsimpedans så får jeg ca. -23dB attenuering. Stemmer jo på en prikk

  Så kommer spørsmålet; må den kondisen være der, eventuelt kan jeg returnere avkoblingen rett til jord? Fjerner en avkoblingen så vil jo skjermgitteret bli modulert av rippelet, så da er man nok like langt.
  Avkobler jeg til jord, så vil det vel oppstå katode-skjermgitter modulasjoner. Eller sett på en annen måte; skjermgitter og anoden er da begge AC koblet til samme plass (jord) og da har jeg vel omgjort pentoden til en triode, med dertil tap av katodefølger gain...

  -slarssen
  HTPC - WaveIO USB - RAKK-DAC MKIV m/passive LL1674 - Nottingham Horizon m/RB250 - Dynavector DV10X5 - DIY JFET SE RIAA - DIY Effekt med KT66/6550 PP-CFB - Coincident Triumph Signature Extreme

 19. #19
  Hifi Freak VegardW's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2007
  Sted
  Kolsås
  Innlegg
  3,357
  Tagget i
  0 Innlegg
  Torget
  1
  kan dette løses ved å regulere g2 ?

 20. #20
  Hifi Freak jane's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2004
  Sted
  NO-6600
  Innlegg
  2,493
  Tagget i
  1 Innlegg
  Jeg vet ikke helt om regulere er det riktige ordet. G2-spenningen skal svinge i takt med katoden så stiv kan den ikke være - men den bør være ripplefri. En typisk plass å hente Vg2 fra er via en droppmotstand fra B+ og så lenge B+ er ren vil det fungere godt. Ulempen er at droppmotstanden også blir en del av lasten sett fra µ-followeren..
  And I love to live so pleasantly - Live this life of luxury
  Lazing on a sunny afternoon

Side 1 av 2 12 SisteSiste

Tags for denne Tråden

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed