Jeg lager dempeplattform

Ketil

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.05.2004
Innlegg
2.318
Antall liker
886
Utgangspunktet er at jeg ikke har vært helt fornøyd med lyden fra mine B&W 805D i det jeg mener å kunne detektere en del uønskede resonanser i lydbildet. Tidligere har jeg prøvd litt forskjellige løsninger med Vibrapods under stativene i kombinasjon med spikes uten at jeg har vært 100% fornøyd med resultatet.

Jeg kom så frem til at jeg ville prøve med dempeplattformer under HT stativene. Min første tanke var å få fatt i et par Base 4, men disse er gått ut av produksjon og ellers vanskelig å få fatt i på bruktmarkedet og bør i tillegg helst kjøpes lokalt på grunn høy vekt. Andre dempeplattformer fant jeg ut var ganske dyre, ofte rundt 5k per stk.

Jeg bestemte meg derfor å prøve å lage et par plattformer på egen hånd. Etter litt frem og tilbake kom jeg frem til dette konstruksjonprinsippet:



Med andre ord to plater med myk demping imellom og deretter spikes under med tilhørende spikes underlag. Platene burde ikke være altfor tykke da jeg ikke ville ha en plattform som bygget for mye i høyden. Jeg hadde noen glasshyller liggende fra et gammelt rack liggende som passet bra til formålet:



Det eneste som ikke er helt ideelt er at glass ikke er det beste materiale for å dempe vibrasjoner. Det brukes nok mest for estetiske grunner. Hva blir løsningen? Jo, to lag med filt limt på glasshyllene. De ser da slik ut:



Så var det å finne frem til en form for demping mellom platene. Igjen ville jeg ikke ha noe som bygget for mye i høyden og fant til slutt frem til IsoNode:



I utgangspunktet tenkte jeg det ville holde med seks stykker som ville holde en vekt inntil 29.5 kg, men jeg la på to ekstra for å kompensere for eventuell ujevn vektfordeling. Den øverste av de to hyllene blir da seende slik ut:



På den nederste hyllen monterte jeg tre Dali spikes jeg hadde liggende. Jeg brukt en kombinasjon av lim og dobbeltsidig tape for å feste disse:



Så var det å finne frem til en form for spikes underlag. Selvfølgelig kunne jeg bare brukt det gamle trikset med en krone under hver spike, men jeg hadde lyst til å se om det fantes noe mer sofistikerte greier. Etter litt research fant jeg frem til Herbie's Audiolab. De lager ulike typer dempedippedutter, og jeg gikk selvfølglig for toppmodellen beregnet til høyttalere; Giant Cone/Spike Decoupling Glider i titanium utførelse til $37.85 per stk:



Ferdig montert ser herligheten slik ut:



Nærbilde:



Og endelig satt opp med høyttalere på toppen:




Det lydmessige resultat? Det jeg ønsket å oppnå. Musikken flyter bedre, tendensen til hardhet er borte, og i tillegg så spiller det høyere rent subjektivt ved samme volum. I mine ører var dette en stor oppgradering på det lydmessige plan.
 

Pilsern

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.02.2002
Innlegg
1.750
Antall liker
871
Torget vurderinger
35
Har du prøvd noen "demperemedier" mellom HT og stativ - stort sett alt av stativhøyttalere jeg har hatt har reagert positivt på det.

mvh
 

Ketil

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.05.2004
Innlegg
2.318
Antall liker
886
Ja, jeg bruker Audioquest Sorbothane sheet mellom HT og stativ. Disse er klebrige på begge sider så de limer høyttalerne fast til stativet. Tidligere skrudde jeg HT fast til stativet, men sorbothane flakene fungerer bedre. Ble litt dyrt da jeg trengte 3 flak per høyttaler, men i forhold til diverse andre tweak kan det kanskje karakteriseres som billig.
 
Topp Bunn