Side 1 av 43 12311 ... SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 851
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi Freak permorten's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2005
  Innlegg
  3,505
  Tagget i
  6 Innlegg

  kjøperåd kompresjonsdriver

  Etter en hifi pause har jeg begynt og følge med på forumet igjen, ser at det er kjempeaktivitet på hornfronten, som diy`er ser jeg jo at endel benytter komresjonsdrivere , mens andre benytter dedikerte høyttalerenheter - ihvertfall til litt lavere frekvenser.

  må jo innrømme at i de beste anleggene jeg har hørt, var det horn involvert.

  begynner jo og sysle med tanken om det var mulig å få til noe morsomt, nå er det jo også mulig å få kjøpt flotte horn ferdig så veien ligger åpen.

  Dette er upløyd mark for undertegnede , registrerer at det er både altec , jbl og andre merker i både 1, 1,5 og 2", noen har vel gjort seg erfaringer her ? alternativt god mt. enhet med waveguide ? er 110 db.+ et must ?

  på forhånd takk
  Mest interessert i diy høyttalere

  Tilfører forvrengning musikalitet ?

 2. #2
  Rubinmedlem Sluket's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2006
  Innlegg
  40,807
  Tagget i
  20 Innlegg
  Torget
  1

  kjøperåd kompresjonsdriver

  Welcome to the jungle, baby. We'll take you for a ride

  Hva får herligheten lov å koste??
  Har alle løsningene. Nå gjelder det bare å finne problemene!

 3. #3
  Hifi Freak RojohII's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2011
  Sted
  Karmøy - Rogaland
  Innlegg
  2,973
  Tagget i
  2 Innlegg

  kjøperåd kompresjonsdriver

  Ønsket XO og totalkonsept?
  Yamaha CD-S1000 > Lavry DA-11 > EAR Yoshino 861 > Buchardt S400
  > MiniDsp NanoDigi > Lynx Aurora 8 > 2 x LabGruppen IP450 > S400 + 4 x 18" AE IB suber

 4. #4
  Moderator bambadoo's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2002
  Sted
  Lørenskog
  Innlegg
  18,236
  Tagget i
  3 Innlegg

  kjøperåd kompresjonsdriver

  Kit type ting eller totalt diy?

  PS: Har lite erfaring med kompresjonsdrivere selv. Men endel erfaring med Oris (www.bd-design.nl) som leverer orphean med modifisert bms driver. Folk sier orphean låter bra....

  Du får sikkert mange fine råd og vink
  I don't believe in system matching. If something is good, it's good. If it only sounds good under certain conditions, it is not good - it is incorrect. - Charles Hansen

 5. #5
  Hifi Freak permorten's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2005
  Innlegg
  3,505
  Tagget i
  6 Innlegg

  kjøperåd kompresjonsdriver

  takk for respons, jeg har en grei samling basser og mt enheter( altec, jbl, pd , seas) liggende, ting som nok kan dekke området opptil 300-400, så kostnaden vll jo ligge i driveren/horn , pluss evt diskant ( har også ettpar beyma amt - 99 db?) liggende .

  Har ingen hensikt å kaste seg ut noe som bare blir greit, grei lyd får jeg uten å måtte ty til horn.

  i utgangspunktet var det da kansje en løsning i mellomtonen, veldig usikker på hva som skal til får og få et godt resultat, og hvor stor vekt en må legge på følsomhet .

  Dynamisk sett er jo driver/horn i en annen liga enn tradisjonelle enheter, men fravær av farginger er også et krav - hva skulle en forsøke seg på ?
  Mest interessert i diy høyttalere

  Tilfører forvrengning musikalitet ?

 6. #6
  Hifi Freak permorten's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2005
  Innlegg
  3,505
  Tagget i
  6 Innlegg

  kjøperåd kompresjonsdriver

  for bedre å kunne komme meg til unnsetning, kan jeg forklare hvor jeg står.

  Har bygget en del ht. ,men så vel " lyset " med ankomst av seas sine magnesium elem. Det har blitt flere varianter i stort og smått, fant etterhvert ut at det var ett eller annet med stive membraner som tiltalte meg, seas sine alu i nedre hz. er helt ok.
  I siste prosjekt ( se hjemmeside 4 år siden ? ) , kom det inn accuton c79/6 i mt. et element jeg også umiddelbart likte, ( oppleves kansje som mindre macro dynamjsk enn seas sine 4,5 og 5, selvom det har 4-5 db mer følsomhet, men har mange andre kvaliteter), tanken var i dette prosjektet og få opp følsomheten noe og kjøre nedre mt/bass aktivt. Satte ut slik ; lot mt bestemme følsomheten, dvs udempet, diskanten ble litt dempet og justert inntil, seas 7 og 8 magnesium ble delt opptil mt og hadde allerede ved 220 - 250 hz for lite nivå.

  Dette var forsåvidt etter planen fordi her hadde jeg montert to stive membraner fra focal 10k6411 og 13 kx , dette er elem. som lett skulle fungere til 220 hz. 13 KX kommer jo fra jm.lab sin utopia og er et meget påkostet element ( ikke foveksles med 33kx - bilstereo) . 10 k6411 - ja sjekk ut selv.

  Men NEI ! etter å ha benyttet magnesium i nedre mt/bass tidligere ble focal for grøtete og lite definert ! dele hz ble flyttet til ca 100 hz ved at hele høyttaleren måtte dempes. Tapte selvsagt både dynamikk og slagkraft, men orket ikke graut lyden.


  Har tatt konsekvensen av dette, og planlagt nye høyttalere med 6 stk 7 " magn linesource på hver side - som da får en eller annen bassløsning under. mt. var tenkt som 2 stk acuton 79 i paralell som burde gi en spenningsfølsomhet på ca 96 , men er jo da 4 ohm. dvs 93. Det er klart at med en liten waveguide på disse kunne en kansje få ting til å møtes til diskantens naturlige nivå 97 - 99 ? ( beyma amt)

  Tankene som kommer sigende er jo ; hvorfor starte opp et prosjekt hvis det finnes måter som gir bedre resultat ?hver gang jeg her hørt ag. trio ( ikke bare lmc sitt ) blir jeg overbevist. Her har en klart å ikke gå i fella med å svelge farginger, men bare lave godlyd. Ett sted må en jo begynne og tenkte kansje at selvom jeg fullførte planen med 6 stk 7" magn. og bass under - kunne en fortsatt gjort seg erfaringer med horn kontra tradisjonelle løsninger. Poenget er bare at elendige løsninger er uinteressante !

  tankene har vært inne på quasi løsninger som å montere waveguides på f.eks c79/6, men som sagt ; upløyd mark..
  mvh
  Mest interessert i diy høyttalere

  Tilfører forvrengning musikalitet ?

 7. #7
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jan 2008
  Sted
  Hordaland
  Innlegg
  2,113
  Tagget i
  0 Innlegg

  kjøperåd kompresjonsdriver

  Jeg er vel akkurat i samme båt som deg når det gjelder å være middels fornøyd med vanlige hifikonstruksjoner. Og, jeg er strengt tatt heller ikke komt så mye lengre enn deg når det gjelder realisering av noe i retning horn (har et påbegynt prosjekt http://www.diyaudio.com/forums/multi...ead-obeos.html som jeg håper å få litt fortgang i utover høstkveldene).

  Horn eller ikke - jeg er overbevist om at mye av hemmeligheten til godlyden ligger i spredningskontroll, voicing, dynamikk og kapasitet - resten er finjustering om man velger fornuftige komponenter.

  Det hjelper så lite med en superoppløst og forvrengningsfri diskant og mellomtone, når rommet sudler det til eller om man ligger helt på eller over kapasitetsgrensen til elementene. Eller for den del, en grisefet 8"-er som spiller hele veien til kjelleren når den i praksis leverer kun brøkdelen av behovet. Nå skal det sies at jeg har et rimelig livat rom som i tillegg spiser bass til frokost. Mitt kriterium har også vært at det MÅ passe inn i dagligstuen, siden jeg ikke har dedikert gutterom.

  Jeg tror det er mange av oss som synes at våre høyttalerne spiller helt akseptabelt opp til 80-85dB - og over det så begynner det å låte anstrengt og/eller komprimert (joda det er mange som foretrekker å spille på lave volum). For meg blir det liksom ikke helt den feelingen jeg søker med lyden.

  Skal lyden leveres med realisme (oppløst og uanstrengt på litt volum) så må det size til, i alle fall er det den konklusjonen jeg er komt til.

  Jeg tror de overnevnte punktene er noen av grunnene til at de med horn stort sett er så fornøyd - liksom aldri en klage å høre fra den kanten. Og så mistanker jeg at "hornfolket" liker å mate på litt mer enn de som foretrekker Quader f.eks

  På min evige tur til lydnirvana (jeg er nok ikke ferdig etter at det nevnte projektet er i mål nei...) så har jeg landet på 1" kompresjonsdriver som skal dekke 800Hz oppover, montert i en ca. 15" elliptisk waveguide. Denne deles over mot en 12" mellomtone hvor målet er cardioid spredning ned til subbene (med tiden kommer det nok et par røslige hjemmebrygg i hus ala Sluket sitt siste... eller et par Trioer med heftig bassystem :P). Planen er 4 subber distribuert i rommet... får jeg ikke det til så stables to og to i høyden. Faktisk usikker på om de fire vil være nok

  I mitt prosjekt så sikter jeg ikke aller høyest i prissegmentet - føler fallhøyden blir litt for stor for første forsøk. Siden min erfaring med typiske PA-drivere er next to null så har jeg måttet hente erfaring fra andre. I den forbindelse har jeg fått anbefaling om å bruke BMS4550, Beyma CP380M, B&C DE250 og Radian 475PB. Jeg har vel så langt konkludert med, uten å ha hørt de, at jeg lander på Beymaen.

  Tja... det var litt høyttenking.

 8. #8
  Bransjeaktør Bjørn ("Orso")'s Avatar
  Ble medlem
  Nov 2008
  Sted
  Bergen
  Innlegg
  10,698
  Tagget i
  12 Innlegg

  kjøperåd kompresjonsdriver

  Høres ut som et Geddes oppsett Tytte71.

  Denne kan være verdt å se på:
  http://redspade-audio.blogspot.com/2...g-b-de250.html

  http://redspade-audio.blogspot.com/2...Spade+Audio%29
  Representerer lydogakustikk.no og vera-audio.com

 9. #9
  Overivrig entusiast bia's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2007
  Innlegg
  961
  Tagget i
  0 Innlegg

  kjøperåd kompresjonsdriver

  Har ikke spesiellt god greie på dette, men hva er det disse driverene har som Altec ikke har? Bare tenker litt på pris/kvalitet. Mye bra på brukten for tiden...

  mvh

 10. #10
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jan 2008
  Sted
  Hordaland
  Innlegg
  2,113
  Tagget i
  0 Innlegg

  kjøperåd kompresjonsdriver

  Sitat Sitat fra orso
  Høres ut som et Geddes oppsett Tytte71.
  Tja, ikke helt 100% enig i det. Tankene var mest en lufting av erfaringer med diverse selvskading og lytting til andre mer vellykede oppsett Desverre har jeg til gode å få høre et "ekte" hornoppsett.

 11. #11
  Hifi Freak permorten's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2005
  Innlegg
  3,505
  Tagget i
  6 Innlegg

  kjøperåd kompresjonsdriver

  noen som har erfaring med dette ?;

  http://www.hifimagasinet.com/annonsD...annonsID=26512
  Mest interessert i diy høyttalere

  Tilfører forvrengning musikalitet ?

 12. #12
  Bransjeaktør Bjørn ("Orso")'s Avatar
  Ble medlem
  Nov 2008
  Sted
  Bergen
  Innlegg
  10,698
  Tagget i
  12 Innlegg

  kjøperåd kompresjonsdriver

  Sitat Sitat fra Tytte71
  Tja, ikke helt 100% enig i det. Tankene var mest en lufting av erfaringer med diverse selvskading og lytting til andre mer vellykede oppsett Desverre har jeg til gode å få høre et "ekte" hornoppsett.
  Synes det var et meget bra innlegg med tanker du deler. Og høyttaler systemet du skisserer virker til å ha klare likhets trekk med Earl Geddes sine høyttalere. Bortsett fra at du går for en treveis løsning med kardioide i tillegg til kompresjons driver og waveguide. Høres veldig spennende ut!
  Representerer lydogakustikk.no og vera-audio.com

 13. #13
  Rubinmedlem Sluket's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2006
  Innlegg
  40,807
  Tagget i
  20 Innlegg
  Torget
  1

  kjøperåd kompresjonsdriver

  Permorten:

  - hvor skal lista legges mht. kvalitetsnivå? Klarer du å definere dette?
  - hvor mye plass kan du avse - tenker da både til selve høytt. og også totalt område for lytting
  - Har du gjort deg opp en mening om budsjett? Før eller siden kommer spørsmålet uvergelig opp.
  Kompresjonsdrivere får du fra 1.000,- og oppover til en halv mill. - take your pick. Horna like så.
  - Hva med øvrig utstyr? Kompresjonsdrivere = 105 dB og OPPOVER ref. følsomhet. Dette legger
  visse føringer, bl.a. kan det være aktuelt med multiamping etc. Er det med i regnestykket?

  Før du har noen linjer her er det jo nærmest håpløst å foreslå alternativer, er jo uendelig mange muligheter selvsagt.

  Vær også oppmerksom på at kompresjonsdrivere er merkelige rasedyr, himmel & helvete er innen rekkevidde og balansegangen er ikke enkel. Vær klar til å gå med parykk, det er lett å rive av seg håret i desperasjon over ikke å få ting til å stemme.. På den annen side, belønningen NÅR det sitter, den er definitivt avhengighetsskapende.
  Har alle løsningene. Nå gjelder det bare å finne problemene!

 14. #14
  Hifi Freak permorten's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2005
  Innlegg
  3,505
  Tagget i
  6 Innlegg

  kjøperåd kompresjonsdriver

  Skal forsøke å besvare - etter beste evne...

  kvalitetsnivå henger unektelig sammen med pris såpass har jeg forstått, tilnærmingen er å følge med på brukt markedet, registrerer at du kan få tak på dyre jbl/ tad saker til under 10 000,- japansk goto er utopi. er det ting mellom her ?

  plassen lytterom er mitt største problem, men ting er i endring, så en forandring her kommer, erfaringene jeg gjør meg her vil jeg ta med meg videre.. begrenset plass, men skulle vel kunne få inn større ting, blir sittende for nærme så 3d vil jeg sansynligvis ikke få med horn - tror jeg

  budsjett har jeg aldri hatt, og hadde jeg ,ville jeg vel funnet en annen hobby, har imidlertid god erfaring med bruktmarkedet og ofte kan ting omsettes igjen uten vesentlig tap, har blitt latere og latere og derfor forspørsler som denne, arbeidet og energien du legger i er ikke betalt. Dukker det opp spesielle anledninger til å gjøre røverkjøp graver vi vel alle i lommeboka .

  har idag en tact millennium - ikke noe opplagt valg til horn, tre stk crown xti amper med innebygd dsp- de fungerer overraskende bra i nedre området, har valgt å benytte trafo fra ht. terminalene på tact og får her ett passende linjesignal . det fine med denne løsnigen er at jeg kan bytte hovedamp og høyttaler/bass amp fortsetter uforandret.

  tilnærmingen blir vel en slags flørting med temaet, men gidder ikke legge tid i ting som i utgangspunktet er håpløst

  Har endel høytalerelementer liggende så ser først på en løsning fra 300 - 400 og opp, har jobbet som modellbygger og snekker så har mulighet til å produsere ting selv hvis det skulle bli nødvendig - les over - latskap.

  har drevet med høytt, endel år og det som slo meg var; ofte er målingene ofte lineære og fine ned til rundt 500 for så og begynne ett berg og dal landskap, det virker jo utfra det at det var fra 400 og NED at man skulle ha begrenst spredning- horn. Kansje jeg skulle revurdere ?

  noe som er uklart ?

  Mest interessert i diy høyttalere

  Tilfører forvrengning musikalitet ?

 15. #15
  Overivrig entusiast bia's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2007
  Innlegg
  961
  Tagget i
  0 Innlegg

  kjøperåd kompresjonsdriver

  Har holdt på en del hjemme i et rom som ikke er noe bra. Mitt inntrykk er at å kontrollere spredningen over hele regsteret blir viktigere hvis du ikke har optimale forhold. Har brukt et billig Behringer filter og delt aktivt. Et meget nyttig vektøy for å finne ut av hva som funker av delefrekvenser og bratthet på delingen. Får du det til å funke har du holografi så det holder.

  mvh

 16. #16
  Rubinmedlem Sluket's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2006
  Innlegg
  40,807
  Tagget i
  20 Innlegg
  Torget
  1

  kjøperåd kompresjonsdriver

  Ja. Det meste er foreløpig uklart. Flørting holder ikke. Er du på dass så får du drite eller komme deg ut (pardon francaise). Slik er det med horn også - enten eller. Det er vanskelig å gjøre det halvveis, og så drar det ene det andre med seg. Men sånn first things first; BRA drivere fra JBL eller TAD koster nok mer enn 10' - regn med min. det dobbelte ++. Been there. Anstendige horn til disse vil ligge på 6-7' og oppover. Men fortvil ikke, det må ikke være TAD eller JBL. Eks. Altec eller Fostex. Da kan du få driver/hornkombinasjon ned i rundt 10'

  Et anstendig TAD oppset med 12" mellomtone (verdens beste) fra 200 - 1.000 Hz., deretter kombinasjonen TD-4001/TH-4001 med ET-703 i toppen vil sette deg tilbake rundt regnet 100' pluss litt filter og egeninsats med tanke på kabinett/stativ. Og du trenger fortsatt en bassløsning fra 200 og ned - tør jeg anbefale min egen.. . Dette er drivere som benyttes bla. i Westlake monitorer som koster i størrelsesorden 150.000,- US Dollar, that is.

  Legger du på 100' til så har du et bra begynner-oppsett med GOTO. Fortsatt uten bass, selvsagt.


  Der har du spennvidden. I mellom dette finnes selvsagt mange varianter, men som i mange andre settinger så er det oså her slik at en liten tørn på kvalitetsskruen representerer uendelig mange tørn på prisskruen etter et visst punkt. 30-40' = virkelig bra lyd, vesentlig bedre = 3-400'

  Veien til lykken med horn går via et kapabelt bassystem, hvor kvantitet kan skaleres , kvalitet ikke. Det MÅ matche hornene, ellers får du ikke glede av noen ting. Bassens innvirkning på lyden oppover i registeret er MYE større enn de fleste tror. Det samme gjelder fra toppen og nedover, forsåvidt.

  Ready to rumble??
  Har alle løsningene. Nå gjelder det bare å finne problemene!

 17. #17
  Rubinmedlem Sluket's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2006
  Innlegg
  40,807
  Tagget i
  20 Innlegg
  Torget
  1

  kjøperåd kompresjonsdriver

  BTW, sitter for tiden ca. 2,7 m. fra to store horn på nesten 1 m. i diameter, med bassene utenfor disse, og supertweetere over horna. Har 3D og holografi i BØTTER - jeg kan single ut de forskjellige trompet- og trombonestemmenes plasseringer i blåserekka på store orkestre, uten problemer.
  Har alle løsningene. Nå gjelder det bare å finne problemene!

 18. #18
  Rubinmedlem Sluket's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2006
  Innlegg
  40,807
  Tagget i
  20 Innlegg
  Torget
  1

  kjøperåd kompresjonsdriver

  Sitat Sitat fra bia
  Har holdt på en del hjemme i et rom som ikke er noe bra. Mitt inntrykk er at å kontrollere spredningen over hele regsteret blir viktigere hvis du ikke har optimale forhold. Har brukt et billig Behringer filter og delt aktivt. Et meget nyttig vektøy for å finne ut av hva som funker av delefrekvenser og bratthet på delingen. Får du det til å funke har du holografi så det holder.

  mvh
  Ganz genau. Skal du begunne å lefle med horn og flerveiskonstruksjoner er elektroniske delefiltre et meget hendig og ikke minst tidsbesparende verktøy. Variable slopes, delefrekvenser, fase og gain for hvert element er uvurderlige saker. Gjerne litt målinger for sjekk underveis også.
  Har alle løsningene. Nå gjelder det bare å finne problemene!

 19. #19
  Hifi Freak permorten's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2005
  Innlegg
  3,505
  Tagget i
  6 Innlegg

  kjøperåd kompresjonsdriver

  hei igjen

  Et frodig språk har du ihvertfall pengesluk, må si jeg satt her og smålo, dette var drøyt !

  jeg har vel heller ikke blitt klokere, ser jo i annonsen over ; jbl 2452 h med waveguides 7500,- og ;"JBL 2435HPL inkl P.audio horn PH316. 1,5" driver. Berylium membran. Sitter i array 1400, K2 ; 4500,- , for en uinvidd trodde jeg at hvis jbl puttet det i k2 , måtte det være på et visst nivå.

  Inn på sidelinjen her kommer det også inn tradisjonelle enheter i horn ? eller er det problemer, tilbake til utgangspunktet ; er 110 db, et must.

  Jeg forstår at dette er subjektivt og vanskelig å anbefale ting, men hvis jeg sier jeg kan leve med 99 db/w og ønsker heller frihet for resonanser og farging, hva ville du/ dere forslå .

  takk for engasjementet !
  Mest interessert i diy høyttalere

  Tilfører forvrengning musikalitet ?

 20. #20
  Hifi Freak permorten's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2005
  Innlegg
  3,505
  Tagget i
  6 Innlegg

  kjøperåd kompresjonsdriver

  jeg er såpass fornøyd med min tact, er usikker på hvordan denne vil funger på 110 db osv, vi forsøkte engang med en millennium mkll på ag.uno - det var IKKE bra.

  Det er klart hvis man føler at forsterkeren blir proppen i systemet går den ut, syntes accuphase transistor fungerte utrolig bra på trio på messa 2 år siden
  Mest interessert i diy høyttalere

  Tilfører forvrengning musikalitet ?

Side 1 av 43 12311 ... SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed