Viskoelastisk lim for ht-kabinetter

Elmer

Hi-Fi freak
Ble medlem
23.08.2009
Innlegg
1.944
Antall liker
2.193
Ser at det eksisterer et kommersielt produkt (Greenglue) som er laget for lyddempingsformål og som kan kjøpes her på berget. Dette kan jo være noe å prøve ut i en sandwichkonstruksjon av ht-kabinetter. Og selvfølgelig også til det tiltenkte bruksområde.

Det er jo f.eks en svensk herremann (Respons) som skryter fælt av sitt egenutviklede lim. Der i gården får han det til å høres ut som nesten rocket-science, men det er et jo et vanlig markedsføringstriks som ihvertfall hifijournalister sluker rått.

Viskoelastisk betyr egentlig ikke noe annet enn at limet ikke stivner og blir hardt. Men her er ihvertfall alternativet.

http://www.avshop.no/PartDetail.aspx?q=p:10502929;c:100207

E
 

wilbur-x

Overivrig entusiast
Ble medlem
03.07.2006
Innlegg
844
Antall liker
1

Elmer

Hi-Fi freak
Ble medlem
23.08.2009
Innlegg
1.944
Antall liker
2.193
Takker så meget, det var mange alternativer.

E
 

Hornlyd

Musikkglad
Ble medlem
01.04.2005
Innlegg
19.847
Antall liker
10.671
Torget vurderinger
10
Interessant. Det ultimate limet som er skikkelig klissete og ikke herder er vel butyl??
Ifbm et prosjekt jeg hadde med en diger hyttehøyttaler så klinte jeg 2 kg MS Polymer fugelim på innsiden av hvert kabinettet for å dempe vibrasjoner. Knoke testen ga hvertfall utslag.

* fugemassen var gratis, gått ut på dato men like fin
 

Todani

Overivrig entusiast
Ble medlem
20.05.2009
Innlegg
1.150
Antall liker
2.074
Prover du a gjore deg interessant pa mine vegne, Elmer? Jeg var vel den siste som skrev om Perrsons lim. Som du papeker er gjelder det simpelthen et lim som ikke stivner. Ingen av oss har pastatt noe annet. Sa vidt jeg forstar er dette med viskoelastisk lim en stor greie lokalt i Sverige. Dette limet er vel ogsa tilgjengelig kommersielt. Var det Bo i Gjoteborg som solgte det?
Hvis man prover a bygge kabinetter med 22 mm MDF rund baut, og legger pa bitumen, far man skuffende lite dempning. Det synger i ovre mellomtone/nedre diskant. Prov knoketesten pa Perrsons hoyttalere. De er helt dode og meget stive. Nesten umulig kombinasjon med tre.
Det er flere ting med Perrsons hoyttalerkabinetter enn tosjiktet med lim, men likevel er det her mye av forskjellen ligger. Se forovrig traden om tynnveggede og godt dempede BBC-kabinetter. Disse far meget god og dempet karakter i mellomtonen, men vibrerer alt for meget i bassen.

Unnskyld portugisisk tastatur. God sommer!
 

wilbur-x

Overivrig entusiast
Ble medlem
03.07.2006
Innlegg
844
Antall liker
1
Well, hvis det var så enkelt er det bare å la limet ha mindre andel av herder, men da er massen sannsynligvis bare viskøs og demper marginalt.
Når jeg skriver "sannsynligvis" er det fordi dette ikke kan forutses uten videre for aktuelle limtype.
I en viskoelastisk masse omsettes mer mekanisk energi til varme i tillegg til speilingen av vibrasjoner ved gitte frekvenser.
Dette følger stort sett prinsippene i optikken: Refleksjon, transmisjon og reduksjon (tap).
Demping av transmisjon (lavere frekvenser): Swedac anbefaler at masseforholdet (g/cm2) på de limte flatene ikke er mindre enn 1/3 for beste effekt. Optimalt er 1:1.
Persons lim er riktignok en highlight i reklamen, men prinsippet er gammelt.
I gamle verksteder hadde de noe som het maskinpapp under skoa på dreiebenkene. Dette brøt vibrasjonene og øket presisjonen på arbeidet. Selv har jeg i jobbsammenheng benyttet Swedacs produkter. Et tynt lag med viskoelastisk folie demper langt bedre enn et tjukt lag gummi (også av forskjellig type hardhet "shore").
Som sistemann skriver er bildet større enn dette mht kabinettform, tykkelse, avstivinger etc etc.
Husk at den tynneste kabinettveggen er selve høyttalermembranet.
All djevelskapen av kompakt ulyd inne i kabinettet blander seg inn med utstrålt lyd.
Ikke rart mange ser lyset med OB.
Også OB kan dempes mht sandwich-plater...
 
Topp Bunn