Side 1 av 2 12 SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 37
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Jun 2011
  Innlegg
  180
  Tagget i
  0 Innlegg

  Skal bygge HT + filter, noen spm....

  Har fått en fiks ide om at jeg skal bygge HT + filter. Er fullstendig klar over at det ikke er bare bare hverken med bygging eller beregning, men det skal nok gå bra... Har lest endel etterhvert, og formler etc er ikke værre enn å regne på motorer.

  Hva er fordeler/bakdeler med de forskjellige ordens filtre?? Er klar over at 4 ordens "faller" brattere enn f.eks 1 ordens, men hva vil forskjellen si i praksis??

  Hvor langt skal man dra det i filterberegninga?? Å beregne filteret er egentlig helt ok, men så kan man dra inn "sugefiltre", impedansjustering, shunt i diverse variasjoner osv
  Skjønner jo at det avhenger en del av elementet i bruk, men er dette vanlig å klusse med??

  Håper noen gidder å svare, har masse spørsmål på hjertet etter hvert.....

 2. #2
  Mr-T
  Guest

  Skal bygge HT + filter, noen spm....

  Det vanlige er å legge alle formlene på hylla, og heller designe et filter som gir den ønskede akustiske responsen som sluttresultat. Dette er da en sum av elementets frekvensrespons i et gitt baffel/kasse, elementets impedans og selve filteret. Du vil raskt finne ut at å beregne et filter et fra standard formler går helt galt av sted, siden disse tar utgangspunkt i elementer med flat respons og impedans, noe som er meget langt fra virkeligheten.

  For å komme i gang på en god måte anbefaler jeg å basere konstruksjonen din på noe som er prøvd før, dvs et byggesett eller en ferdig oppskrift.

 3. #3
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Sep 2009
  Innlegg
  866
  Tagget i
  0 Innlegg

  Skal bygge HT + filter, noen spm....

  Må bare si meg enig med Mr.T her.

  Har testet litt selv med måling av elementer i ulike bafler/kasser i SpeakerWorkshop og Arta. Resultatene av dette har stort sett gitt helt andre delefilterkomponenter enn en ren formelberegning skulle tilsi.

  Ta en titt på prosjektene til f.eks. dynaBel, Troels Gravesen eller Zaph Audio. Det finnes mye å velge blandt - i alle størrelser og prisklasser.

 4. #4
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  21,704
  Tagget i
  42 Innlegg

  Skal bygge HT + filter, noen spm....

  Fordelen med et brattere filter (f eks fjerdeordens fremfor førsteordens) er at det begrenser hvor mye lyd elementet må gi fra seg utenfor det tilsiktede området. Slakke filtre, f eks førsteordens, forutsetter elementer som er "snille" langt utenfor det båndet de egentlig skal spille i. Noen elementer, f eks Seas Excel med magnesiummembraner, har oppbrytningsfenomener som er alt annet enn "snille og må deles med brattest mulig filter for å spille rent. Da må du kanskje også legge til en ekstra krets i delefilteret som undertrykker de frekvensene spesielt. I tillegg påvirker dette frekvensgangen utenfor hovedaksen, ettersom du får interferenser mellom de forskjellige driverne, mest med slakke filtre og minst med bratte.

  Som de to foregående har nevnt, så blir det neppe spesielt bra om du går ut fra nominell impedans på elementet (f eks 8 ohm) og en standard formel for delefilter. Minstekravet er nok å måle faktisk impedans på de aktuelle elementene i den aktuelle kassen, og så regne, måle og lytte seg frem til noe som fungerer bra. Elementene har sjelden flat frekvensgang og flat impedans, så du kan lett ende opp med elektrisk asymmetriske filtre for å få det hele til å stemme. F eks fjerdeordens lavpass og andreordens høypass for å ta hensyn til elementets naturlige avrulling i kassen, og en eller annen mellomting mellom Linkwitz-Riley, Butterworth og Bessel-karakteristikk for å få det til å summere "flatt". Det er også ganske vanlig å legge inn kompensasjonskretser for å flate ut impedansen i elementet, eksempelvis resonansfrekvensen i diskanten. De fleste diskanter har også høyere følsomhet enn typiske mellomtonedrivere, så det er snarere regelen enn unntaket at diskanten må pad'es ned litt i nivå. Så ja, det er vanlig å klusse ganske mye med de tingene.

  Det er et veldig godt råd å starte med et byggesett eller oppskrift for å få litt erfaring. Her er en hel skokk: http://www.humblehomemadehifi.com/history.html/

 5. #5
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Jun 2011
  Innlegg
  180
  Tagget i
  0 Innlegg

  Skal bygge HT + filter, noen spm....

  Takker for kjappe svar

  Ja er innforstått med at virkeligheten neppe kommer til å stemme med hva jeg regner ut, men man må vel ha et utgangspunkt å begynne med?? Uten ivertfall noe veiledende i starten henger jo en del i det blå , for å si det mildt... Endringer i kabinett og filter er endel av moroa så det regner jeg med....

  At nominell impedans er i beste fall veiledende har jeg fått fortåelse for, den endres jo uavlatelig med det meste, desverre Likeså en del andre parametre.

  Er også klar over at det enkleste hadde vært å kjøpe et eller annet sett og bygd det, antagelig nok å spekulere på i alle fall regner jeg med. Har prøvd det før, og har aldri blitt så skuffa men det er en annen historie...


  Ikke misforstå meg dit at jeg skal være egen og sta, takker hjertelig for alle tips og synsvinkler, men noe av bakgrunnen for dette er ønsket om å forhåpentligvis ende opp med å forstå, derfor føles DIY-kit som at jeg hopper over noe.... Målet med prosjektet er i stor grad prosessen i seg selv, å ha noe å pusle med i sene høstkvelder.. Blir HT i enden av prosjektet akseptabelt og kanskje til og med bra, er det selvfølgelig og gledelig
  Håper folk gidder å svare etterhvert som jeg kommer med nybegynnerspørsmål...


  Enn når man er "ferdig" med filter og alt er impedanskorrigert, følsomhet justert osv, da må det jo bli et ganske komplisert og omfattende filter, vil ikke dette ta litt av nerven i musikken bort??
  Endel effekt må jo og bli borte i alle spolene osv?

  Kommer sterkt tilbake etterhvert som jeg vet hva jeg skal spørre om...

 6. #6
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Sep 2009
  Innlegg
  866
  Tagget i
  0 Innlegg

  Skal bygge HT + filter, noen spm....

  Har du tenkt å bruke det som en læringsprosess, er det selvsagt bare å sette i gang. Anbefaler da å kanskje gå til anskaffelse av en pakke med mikrofon/lydkort for å måle litt i tillegg til å bruke ørene.

  Hvor avansert/stort har du tenkt å begynne? Det kan være stor forskjell på arbeidsmengden som kreves for å få et akseptabelt resultat med en 2-veis eller 2,5 i forhold til 3- eller 4-veis.

  For å slippe å handle inn et lass med delefilterkomponenter, kan du jo også gå for DSP. Det finnes både løse bokser for digital deling, og plateforsterkere med innebygget filter/eq-mulighet.

 7. #7
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Jun 2011
  Innlegg
  180
  Tagget i
  0 Innlegg

  Skal bygge HT + filter, noen spm....

  Planen er 3-veis etterhvert, men planen var å begynne i det små med en 2-veis konstruksjon og så utvide siden. Både av økonomiske årsaker og for å føle litt på sakene...

  Er det slik å forstå at et element endrer frekvenskurver etc i en gitt kasse? Er det isåfall den man må "filterere" etter??

  Da er jo databladet litt hjelpesløst hvis det ikke stemmer med noen ting...

  I ditt første innlegg skriver du noe om simulering; er det lurt å simulere forskjellige situasjoner først for å finne et utgangspunkt for filterbygging etc??

 8. #8
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  21,704
  Tagget i
  42 Innlegg

  Skal bygge HT + filter, noen spm....

  Det er lurt å starte først med en idé om hva du er ute etter. "God lyd" kan være så mangt, men hva legger du i det? Alle høyttalere er ukomfortable kompromisser mellom motstridende hensyn, selv i hundretusenkronersklassen. Den mest jernharde loven om høyttalere sier at av høy følsomhet, dyp bass og liten kasse kan du få hvilke to som helst, men aldri alle tre. Uten en idé om hva som er viktig for deg vet du ikke hva som er "bra" eller "dårlig" før du hører det ferdige produktet.

  Deretter kan du prøve deg frem med simuleringer for å grovsortere mellom konstruksjonsprinsipper og mulige elementer. Databladet gjelder for elementet i friluft eller på en standard baffel. "Alt" endrer seg når du har det i en virkelig kasse med en virkelig baffel på.

  Høyttalertråden det er linket til i signaturen min er "lab-journalen" fra en løs idé til "ferdigtenkt". Det har av forskjellige grunner tatt mer tid enn jeg trodde før jeg fikk satt i gang med å bygge, men det kommer, det kommer. Da vil jeg også oppdatere den tråden etterhvert.

 9. #9
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Jun 2011
  Innlegg
  180
  Tagget i
  0 Innlegg

  Skal bygge HT + filter, noen spm....

  Skal lese den tråden din, interesant å se gangen i det fra børjan.
  Har egentlig vært klar over at det er en kronglete vei til "god" lyd, men trodde forsåvidt man tok utgangspunkt et litt annet sted (les: datablad...)

  Skal prøve å forklare litt hva jeg håper å ende opp med:

  Av de tre du nevner i "jernloven" er lite kabinett nr 1, følsomhet er ikke viktig da det ikke er tenkt å være partyHT og jeg får alikevel ikke nytte av det, kan gjerne være relativt lav for min del.
  Bass er relativt nedprioritert; str på HT (har liten stue), jeg har små barn i huset som helst ikke skal vekkes, effektbehov for at det skal bli bra medfører oppgradering av forsterker er jeg redd. Blir neppe å bruke mer enn 8", antagelig 6,5". Har alikevel sub til de gangene jeg trenger mye bass.(les: har huset for meg selv)
  Vil nok legge fokus på mellomtone og diskant. Spiller mye akustisk musikk så stemmegjengivelse er 1 pri. Er også allergisk mot skarp diskant.... Kvinnestemmer som brekker over i ulyd er det verste jeg vet.

  Summa sumarum: En plasseringsvennlig, smal HT med antagelig max 6,5 " element med en god mellomtone og myk diskant.

  Skal drives av EC 4.7 og AW 120.

  Kan antagelig legge pengene i XTZ 99.36 med en gang

 10. #10
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  21,704
  Tagget i
  42 Innlegg

  Skal bygge HT + filter, noen spm....

  Jeg bygde disse for en tid tilbake etter ferdig oppskrift fra andre:


  http://www.hifisentralen.no/forum/in...c,39305.0.html

  82-83 dB følsomhet, bass ned til kanskje 45 Hz, men du ville likt dem.

 11. #11
  Mr-T
  Guest

  Skal bygge HT + filter, noen spm....

  Ahem... fin høyttaler det der. Barnet mitt.

 12. #12
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  21,704
  Tagget i
  42 Innlegg

  Skal bygge HT + filter, noen spm....

  Ja, ikke sant? (Aha. Jeg er litt treg som ikke koblet signatur og person før nå.)

  Det ble særdeles vellykket, både som DIY-prosjekt og som konfirmasjonspresang. Poden har kvalitetshøyttalere som holder til andre siden av studietiden, minst. Det eneste er at han ønsker seg matchende subwoofer, men storesøster i naborommet har erklært at "da flytter jeg!". Han får bygge sub selv når han er klar for hybellivets gleder og kan irritere noen andre.

 13. #13
  Bransjeaktør
  Ble medlem
  Sep 2009
  Sted
  Røyken
  Innlegg
  487
  Tagget i
  0 Innlegg

  Skal bygge HT + filter, noen spm....

  Bruk elementer som kan spille en god del høyere/lavere(frekvensområdet) enn planlagt delefilter. Da slipper du kanskje unna å måtte bruke filter med høy ordens, som er mer komplisert og har flere komponenter. Om jeg skulle konstruert en høyttaler, basert på dine preferanser, fra bånn tror jeg at jeg ville sett på å bruke et ca 8" fullrange/widerange element sammen med en god diskant som deles inn ganske høyt med slak ordens. Ville forsøkt kun et første ordens filter på begge elementer først, og eventuelt jobbet derfra om nødvendig. En slik konkstruksjon vil bli enklere å konstruere, samtidig som du slipper unødvendig mange delefilterkomponenter som ødelegger dynamikken og nerven i musikken. Høy sensitivitet er ikke nødvendigvis for å spille høyt, men for å kunne benytte forsterkere med lavere effekt(som ofte har bedre lydkvalitet, eksempelvis klasse A og/eller rørforsterker).

  Fostex FE208 kan jo være en fin kandidat til basselement:

  https://www.madisound.com/store/prod...roducts_id=275

  Tang band sine 6" og 8" elementer ser også veldig fine ut. Selges på dynabel.

  Av diskanter er det mange løsninger, det er lurt å velge diskant med høyere sensitivitet enn bass/mellomtone element. Her er en fin kandidat til fostex elementet for eksempel:

  https://www.madisound.com/store/prod...roducts_id=295
  https://www.madisound.com/store/manuals/t90arev.pdf

  Fostex har kasseforslag(og delefilterforslag ser jeg) til disse elementene Det kan jo være noe å jobbe ut fra....
  Representerer Mala Audio.

 14. #14
  Bransjeaktør
  Ble medlem
  Sep 2009
  Sted
  Røyken
  Innlegg
  487
  Tagget i
  0 Innlegg

  Skal bygge HT + filter, noen spm....

  Denne ser også ut til å være en fin kandidat som diskant til fostex fe208:

  https://www.madisound.com/store/prod...roducts_id=290
  Representerer Mala Audio.

 15. #15
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Sep 2009
  Innlegg
  866
  Tagget i
  0 Innlegg

  Skal bygge HT + filter, noen spm....

  Sitat Sitat fra arne vegar
  I ditt første innlegg skriver du noe om simulering; er det lurt å simulere forskjellige situasjoner først for å finne et utgangspunkt for filterbygging etc??
  Det jeg gjorde, var følgende:
  -simulere bass/mellomtone ut fra spesifikasjonene på elementet for å finne en fornuftig kasse (med f.eks. WinISD eller BassBox).

  -deretter brukte jeg SpeakerWorkshop (gratis program) for å måle frekvensrespons/fase/impedans til elementet i den faktiske kassen. Norcad har laget en fin guide for dette.

  -i SpeakerWorkshop kan du så leke deg med simulerte resultater av ulike filtere, basert på målingene du har gjort.

  -sett sammen det filteret som ser ut som om det gir deg ønsket resultat, og lytt.

  -ta gjerne en måling av elementene hver for seg og sammen, med filteret koblet til, slik at du ser om det faktisk oppfører seg som teorien tilsier.

  Det er litt jobb, og det tar en del tid - men det er lærerikt og moro!

 16. #16
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Sep 2010
  Innlegg
  654
  Tagget i
  0 Innlegg

  Skal bygge HT + filter, noen spm....

  MR-T!
  Det vanlige er å legge alle formlene på hylla, og heller designe et filter som gir den ønskede akustiske responsen som sluttresultat. Dette er da en sum av elementets frekvensrespons i et gitt baffel/kasse, elementets impedans og selve filteret. Du vil raskt finne ut at å beregne et filter et fra standard formler går helt galt av sted, siden disse tar utgangspunkt i elementer med flat respons og impedans, noe som er meget langt fra virkeligheten.
  Jeg håper at det du mener å si her er at "standard formler" som ikke tar hensyn elements og bafflets spesifikke verdier, ikke bør brukes?
  At man bruker formler SOM TAR hensyn til dette?
  Formler kommer man ikke utenom (heldigvis). Matte er gøy!

  Sonny

 17. #17
  Mr-T
  Guest

  Skal bygge HT + filter, noen spm....

  Det finnes ingen standard formler som tar hensyn til elementets egenart. Hvordan ville en formel som tar hensyn til følgende frekvensresponser til bass og diskant sett ut tror du?

  Vedlagte bilder Vedlagte bilder   

 18. #18
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Jun 2011
  Innlegg
  180
  Tagget i
  0 Innlegg

  Skal bygge HT + filter, noen spm....

  Sitat Sitat fra freddie77
  Sitat Sitat fra arne vegar
  I ditt første innlegg skriver du noe om simulering; er det lurt å simulere forskjellige situasjoner først for å finne et utgangspunkt for filterbygging etc??
  Det jeg gjorde, var følgende:
  -simulere bass/mellomtone ut fra spesifikasjonene på elementet for å finne en fornuftig kasse (med f.eks. WinISD eller BassBox).

  -deretter brukte jeg SpeakerWorkshop (gratis program) for å måle frekvensrespons/fase/impedans til elementet i den faktiske kassen. Norcad har laget en fin guide for dette.

  -i SpeakerWorkshop kan du så leke deg med simulerte resultater av ulike filtere, basert på målingene du har gjort.

  -sett sammen det filteret som ser ut som om det gir deg ønsket resultat, og lytt.

  -ta gjerne en måling av elementene hver for seg og sammen, med filteret koblet til, slik at du ser om det faktisk oppfører seg som teorien tilsier.

  Det er litt jobb, og det tar en del tid - men det er lærerikt og moro!
  Ahh, nå snakker vi... Nå har jeg fått en ende å begynne i.

  Har en kompis så har en del SEAS-elementer som muligens er til salgs, skal dra en dag og se hva han har.
  Har forstått det slik at flere av disse (Excel-serien?) ikke alltid er de enkleste å holde på med desverre, så vi får se hva det blir til... Pris er og et tema her, er begrenset hvor langt jeg kan gå i innkjøp desverre.

  Skal se litt på progframvaren du nevner, takk for tipset!!

  @ Asbjørn: Har lest i den tråden din, gøy å se gangen i det, veldig interesant

 19. #19
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Sep 2010
  Innlegg
  654
  Tagget i
  0 Innlegg

  Skal bygge HT + filter, noen spm....

  Hei Arne Vegar!
  Jeg holder på med et 2-veis bassrefleks prosjekt hvor jeg har beregnet kasser og filtre selv. Det bygger på SEAS elementer, hvor jeg var i kontakt med SEAS for valg av elementer og kassestørrelse. Alle komponenter er basert på Dynabel komponenter. Low Q på Dynabel har kontrollert tegningene.

  Den opprinnelige tanken med prosjektet har utartet seg, men utgangspunktet er standard materialer man kun behøver å skjære på tvers, ikke på langs. 16mm hel eik. Demping etter Low Q sin tråd her på HFS om demping av små høyttalere. Nedre frekvensområde ca. 45Hz. Engelsk crossover for å få best mulig mellomtone - 3000Hz.

  Nå har/hadde jeg ikke tenkt å gå ut med dette før jeg har fått kvalitetssikret tegningene ved å bygge det selv.

  Men.......
  Unnskyldning nr. 1: Sagen jeg skjærte materialene med hadde vært med på å skjære 60kv.meter med laminat og var gåen. Måtte begynne på nytt.
  2: Fresen falt ut av overfresen og ødela frontbafflet på den ene HT. Startet om igjen gang nr. 2.
  3: Materialene jeg har kjøpt hadde ikke idetisk bredde, og jeg kontrollerte det ikke på forhånd. Da er vi i nåtid hvor jeg må begynne på nytt for tredje gang.

  Så - deprimert og med sviktende selvtillit vedrørende egne ferdigheter, så prøver jeg å få det litt på avstand før jeg gyver på igjen.

  Om du ønsker det kan du selvfølgelig få underlaget og se om dette er noe for deg.

  Sonny (med redusert selvtillit)

 20. #20
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Sep 2010
  Innlegg
  654
  Tagget i
  0 Innlegg

  Skal bygge HT + filter, noen spm....

  Mr-T!
  Du svarer vel på ditt forrige spørsmål selv.
  Den perfekte høyttaler finnes ikke - det perfekte delefilter finnes ikke. Det er jo det som gjør det hele så forbannet spennede å drive med. Uten tvil så finnes minst like mange oppfatninger som det finnes ulike HT-systemer. Dersom man i det hele tatt ønsker å drive med dette må man ta et valg.

  Kanskje vi snakker forbi hverandre - formler. Beregne og og formler, er ikke det to sider av samme sak? Man må jo ha et utgangspunkt å beregne ut i fra. Det er det samme for meg hva det kalles, men man setter sammen ulike forutsetninger i et regnestykke og håper at det skaper den ultimate, fullstendig unike HT, helst i posistiv forstand.

  Sonny

Side 1 av 2 12 SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed