Liten, aktiv sub som spiller høyt i frekvensregisteret.

Rocke-Rolf

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
23.02.2011
Innlegg
488
Antall liker
36
Torget vurderinger
19
Hei,
ønsker å bygge en liten sub som skal parres med et par bokhyllehøyttalere med Tang Band 3". Disse spiller veldig detaljert og pent, men totalt uten bass. Delvis fordi det er 3", og delvis fordi kassene ble bygd etter krav til yttre dimensjoner, så de er ikke optimale for elementene.

Jeg tenker da at med en liten, aktiv sub og høy delefrekvens kan dette funke som et kjøkkenanlegg sammen med ipod. Men av det jeg kan lese her på forumet er det vanskelig å dele høyt og få det til å høres bra ut?
Men siden diskantht'ene neppe spiller veldig lavt, må jeg vel forberede meg på et hull i frekvensgangen uansett hvor høyt sub'en spiller?
Dette skal jo være et kompakt anlegg, så jeg tenker vel å bruke en 8". Men siden det ikke er viktig at den går veldig dypt, kan en 6" være en bedre match med diskantene?

Til forsterker har jeg to tanker:
- Plateamp til sub'en og T-amp til diskantene. Eller
- 3 kanals plateamp som driver alle ht. Disse ville vært bra (svak subutgang, men som sagt; kjøkkenanlegg), men er "no longer available" og "out of stock":
http://www.parts-express.com/pe/sho...772&FTR=300-772&CFID=6571200&CFTOKEN=84967801
https://www.madisound.com/store/product_info.php?cPath=360_1&products_id=369

Vanlige plate amper:
Minste hos Dynabel: http://www.mamut.net/dynabel/subdet784.htm
Minste hos Ljudia: http://ljudia.no/hifi-hjemmekino-s82107/subwoofer-forsterker-c75234/zachry-dsw-150-p77977/

Jeg ville heller stolt på en amp fra Dynabel enn Ljudia, men det er jo minimale greier den skal dra. Vil det være noe å hente på å bruke Hypex'en? (gjennom en kompis har jeg rabatter hos Ljudia, så Zachry'en ender opp på halve prisen av Hypex'en)


Spørsmål:
Noen som har ideer til hvilke element jeg burde bruke?
Ideer til forsterker?
 

norcad

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.02.2006
Innlegg
1.262
Antall liker
22
Jeg har flere spørsmål enn svar er jeg redd.
Hvor stor kan suben være?
Kun en sub og bass i mono selv om du deler "høyt"?
Og hva er "høyt" i frekvens?
Hva er kravene til lydkvalitet og bass, dvs hvor dypt bør den gå?

En plateforsterker med justerbar fase og eq (bassboost) kan være til god hjelp, men kanskje overkill ifht bruksområde?

Men har du mulighet for å booste de laveste frekvensene kan du slippe unna med en mindre lukket kasse til et 6-7" element med god slaglengde. Men enormt med effekt vil det ikke tåle og over 100dB vil neppe låte pent ;D

Ellers kan selv lille Seas CA15RLY spille godt ned på 40 tallet i en BR på ca 15L, og den vil i teorien toppe 100dB med 30w inn før du når X-max.

Hvis du kikker på de mindre 2-veis DIY konstruksjonene til f.eks Troels Gravesen og Zaph Audio så får du en viss formening om hva som kan fungere av elementer.
 

Rocke-Rolf

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
23.02.2011
Innlegg
488
Antall liker
36
Torget vurderinger
19
Ingen fare, gode spørsmål.

- Størrelse - tja.. der har jeg ingen absolutter ennå, prøver heller å finne ut hvor liten den kan være og alikevel få noe som fungerer.
- Kun en sub var planen ja, selv om jeg antar utifra spørsmålet at med høy deling vil en sub være direksjonal og langt vanskeligere å plassere?
- Det er jeg jaggu usikker på, men har skjønt at 80-100 hz er en "normal" (hvis det finnes en standard) delefrekvens? Alt over dette må vel være høyt, men som jeg skrev tror jeg ikke 3"erne går særlig lavt, men jeg vet ikke hvor lavt, så det spørs om det blir et hull i frekvensgangen. Vidar på Dynabel inviterte til å ta de med tilbake for måling, så jeg tror jeg må ta ham på ordet :)
- Kravene er ikke så store, siden kassene på 3" er laget utifra krav om yttre dimensjoner, ikke lydkvaliteten. Det skal brukes som kjøkkenanlegg av noen som ikke er så kravstore på lyd (en barnefamilie), men som setter pris på musikk. Så jeg vil det skal være så bra som jeg kan få det innenfor rimelig størrelse, enkel gjennomførelse/byggeprosess og kostnad.
- En plateamp på mer enn 100w er kanskje overkill? Men plateamp i seg selv ser jeg som den enkleste løsningen for å drive sub'en, eller hva tenker du? Har blitt tilbudt en Embla audio 1012, 100w, men denne deler på 80 eller 100hz, så jeg vet ikke om den er optimal til dette prosjektet.
- Har blitt tipset om denne http://www.rjbaudio.com/Cerberus/cerberus.html, som bruker Tang Band W6-1139SI 6,5".
 

Rocke-Rolf

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
23.02.2011
Innlegg
488
Antall liker
36
Torget vurderinger
19
Bernt, hvilken størrelse brukte du? Lukket eller åpen kasse? Fornøyd eller fortvilet? :)
 

BerntJ

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.11.2002
Innlegg
1.401
Antall liker
185
22W/8534G00
Den er Minst 8". Måtte frese ut litt mer i forehold til min 8" Seas.
Kassen er rundt 50 liter og tunet etter anbefaling fra Øyvind på Dynabel, såvidt jeg husker. Bassrefleksrøret er 38 cm langt og nesten 10 cm i diameter.
Jeg er mange ganger fortvilet, men det har ikke vært over denne bassen...
Jeg synes den gjør en god jobb. Nå må det sies at jeg ikke spiller bildene ned av veggen lengre. VH. Bernt
 
Topp Bunn