Resultater 1 til 19 av 19
Abonnér på denne tråden
  1. #1
    Hifi Freak lassemann's Avatar
    Ble medlem
    May 2007
    Sted
    Fredrikstad
    Innlegg
    2,517
    Tagget i
    4 Innlegg

    Lodding av brudd i høyttalerspole - får ikke til..

    Hei!

    Har demontert et basselement og funnet bruddet i spolen. Har fått frem tampene og skrapet av lakk, men får ikke loddet tampene sammen.. Bruker mitt vanlige blyloddetinn, men det "biter" ikke..

    Noen tips her?

    mvh
    lassemann
    Quicksilver Mid Mono rørmonoblokker
    Audio Research CD3MKII
    DPA Studio Line Vacuum Tube Preamplifier m/DIY RIAA
    DPA Classic 211 PSE rørmonoblokker
    Nottingham Analogue Spacedeck med Ace Space arm og Miyajima Wasa picup
    Marantz NA6005 streamer
    ProAcloner 2.95

  2. #2
    nysjerrigper
    Guest

    Lodding av brudd i høyttalerspole - får ikke til..

    hm...loddetinn med mer flussmiddel? riktig temperatur?

  3. #3
    Hifi Freak
    Ble medlem
    Mar 2007
    Innlegg
    1,448
    Tagget i
    0 Innlegg

    Lodding av brudd i høyttalerspole - får ikke til..

    Dette kan være en vrien oppgave å løse på en holdbar måte.

    Det er ikke godt nok å legge de to avbrente endene mot hverandre og så lage en elektrisk forbindelse mellom dem ved hjelp av loddetinn. Loddetinn er et skrøpelig materiale mekanisk sett, så denne fremgangsmåten vil i beste fall fungere i en kort tid.

    De to trådendene må, etter at de er tilstrekkelig rengjort for lakk, festes sammen mekanisk på en solid måte. Så er det tid for lodding.

    Fjerning av lakken kan enten gjøres med hjelp av tynner (Lynol el.l.) eller mekanisk med et skarpt knivblad/barberblad. Vær forsiktig så ikke mer av tråden skades.

    Når lakken er borte vil du oppdage at tråden er for kort! Det er simpelthen ikke mulig å få laget noen fornuftig, solid mekanisk forankring av de to endene. What to do?

    To muligheter: Enten skjøte inn en bit med lik, lakkisolert tråd. Har ikke?

    Plan B: Fjern en runde av spolen, og avisolèr på nytt før mekanisk sammenkopling.
    Dette vil føre til en ørliten endring av impedans i spolen. Ikke noe å hisse seg opp over.

    Den mekaniske forbindelsen før lodding gjøres ved å brette to små "kroker", en på hver ledningsende, føre disse sammen og klemme de forsiktig til.

    Så er det tid for lodding. Ørlite tinn; husk at skjøten skal passere uhindret i det smale magnetgapet....

    Til slutt fikseres tråden med noe lakk eller lim i området rundt skjøten. Viktig at ikke noe kan beveges mekanisk her, det utsettes for mye vibrasjon og mekaniske påkjenninger.

    Tar du deg god tid og jobber pirkete nøyaktig går dette fint. Lykke til.

    Mvh
    Delle

  4. #4
    Hifi Freak lassemann's Avatar
    Ble medlem
    May 2007
    Sted
    Fredrikstad
    Innlegg
    2,517
    Tagget i
    4 Innlegg

    Lodding av brudd i høyttalerspole - får ikke til..

    Tusen takk for svar! Utfyllende og bra

    Siden dette er et Dynaudio element har spolen stor omkrets, så jeg håper ikke en runde mindre med tråd vil påvirke impedansen for mye..? Men pytt, jeg prøver. Ved å ta av en runde vil jeg også få bedre plass til å legge trådskjøten som oppstår ned i mellomrommet etter den fjerna kabelrunden..

    Spennende, dette har jeg aldri gjort før

    Tips til lim jeg skal bruke på sentreringsfjær (tekstil mot metal) og den ytre gummiringen (gummi mot metal)?

    mvh
    lassemann
    Quicksilver Mid Mono rørmonoblokker
    Audio Research CD3MKII
    DPA Studio Line Vacuum Tube Preamplifier m/DIY RIAA
    DPA Classic 211 PSE rørmonoblokker
    Nottingham Analogue Spacedeck med Ace Space arm og Miyajima Wasa picup
    Marantz NA6005 streamer
    ProAcloner 2.95

  5. #5
    Moderator bambadoo's Avatar
    Ble medlem
    Oct 2002
    Sted
    Lørenskog
    Innlegg
    18,326
    Tagget i
    5 Innlegg

    Lodding av brudd i høyttalerspole - får ikke til..

    Dynaudio element har vel aluminium spoler så det kan forklare problemet med lodding?
    I don't believe in system matching. If something is good, it's good. If it only sounds good under certain conditions, it is not good - it is incorrect. - Charles Hansen

  6. #6
    Hifi Freak lassemann's Avatar
    Ble medlem
    May 2007
    Sted
    Fredrikstad
    Innlegg
    2,517
    Tagget i
    4 Innlegg

    Lodding av brudd i høyttalerspole - får ikke til..

    Sitat Sitat fra bambadoo
    Dynaudio element har vel aluminium spoler så det kan forklare problemet med lodding?
    Hmm, det er er i allefall ikke kopper kan det se ut som. Blankt som sølv.. Bruker de aluminium for å lette vekten da sikkert...!?

    Noe skjøtetips da?

    mvh
    lassemann
    Quicksilver Mid Mono rørmonoblokker
    Audio Research CD3MKII
    DPA Studio Line Vacuum Tube Preamplifier m/DIY RIAA
    DPA Classic 211 PSE rørmonoblokker
    Nottingham Analogue Spacedeck med Ace Space arm og Miyajima Wasa picup
    Marantz NA6005 streamer
    ProAcloner 2.95

  7. #7
    Bransjeaktør Snickers-is's Avatar
    Ble medlem
    Feb 2004
    Innlegg
    11,903
    Tagget i
    15 Innlegg

    Lodding av brudd i høyttalerspole - får ikke til..

    Er det ikke relativt greit å få tak i recone til Dynaudio da?
    Jeg driver Midgard Audio

    Nye greier på gang: https://www.hifisentralen.no/forumet...spinorama.html

  8. #8
    Moderator bambadoo's Avatar
    Ble medlem
    Oct 2002
    Sted
    Lørenskog
    Innlegg
    18,326
    Tagget i
    5 Innlegg

    Lodding av brudd i høyttalerspole - får ikke til..

    Jeg reconet et dynaudio element en gang. Dvs. 2 stk. Ble aldri bra. Fikk gjort det av "høyttalerdoktoren". Dustcapen må skjæres i for sentrering og da ser det ikke pent ut.
    I tillegg virket aldri sentreringen med tilhørende skraping.
    (voicecoil som var smeltet). Tror ikke de tåler mye disse Dynaudio elementer... Skulle heller ikke mye til før de bunnet.
    I don't believe in system matching. If something is good, it's good. If it only sounds good under certain conditions, it is not good - it is incorrect. - Charles Hansen

  9. #9
    Hifi Freak lassemann's Avatar
    Ble medlem
    May 2007
    Sted
    Fredrikstad
    Innlegg
    2,517
    Tagget i
    4 Innlegg

    Lodding av brudd i høyttalerspole - får ikke til..

    Jeg har kjøpt et par Audience 52 for en slikk og ingenting.. Tenkte å bruke de til et hytteanlegg e.l.. Coilen er ikke brent, men det har vært en fysisk slitasje slik at det har blitt brudd.. Tenkte det hadde vært morro og få det til å spille igjen, men jeg ser helt lart utfordringene med sentrering, skraping o.l.. Nytt element fåes hos forhandler? Kan ikke finne noen nettbutikk som selger disse løse..

    mvh
    lassemann
    Quicksilver Mid Mono rørmonoblokker
    Audio Research CD3MKII
    DPA Studio Line Vacuum Tube Preamplifier m/DIY RIAA
    DPA Classic 211 PSE rørmonoblokker
    Nottingham Analogue Spacedeck med Ace Space arm og Miyajima Wasa picup
    Marantz NA6005 streamer
    ProAcloner 2.95

  10. #10
    Bransjeaktør Snickers-is's Avatar
    Ble medlem
    Feb 2004
    Innlegg
    11,903
    Tagget i
    15 Innlegg

    Lodding av brudd i høyttalerspole - får ikke til..

    Recone er en membran, talespole og oppheng-enhet som monteres i eksisterende chassis/magnetsystem. Enkleste er nok å spørre Dynaudio direkte.
    Jeg driver Midgard Audio

    Nye greier på gang: https://www.hifisentralen.no/forumet...spinorama.html

  11. #11
    Bransjeaktør Snickers-is's Avatar
    Ble medlem
    Feb 2004
    Innlegg
    11,903
    Tagget i
    15 Innlegg

    Lodding av brudd i høyttalerspole - får ikke til..

    Sitat Sitat fra bambadoo
    Jeg reconet et dynaudio element en gang. Dvs. 2 stk. Ble aldri bra. Fikk gjort det av "høyttalerdoktoren". Dustcapen må skjæres i for sentrering og da ser det ikke pent ut.
    I tillegg virket aldri sentreringen med tilhørende skraping.
    (voicecoil som var smeltet). Tror ikke de tåler mye disse Dynaudio elementer... Skulle heller ikke mye til før de bunnet.
    De får det jo til på fabrikken...
    Jeg driver Midgard Audio

    Nye greier på gang: https://www.hifisentralen.no/forumet...spinorama.html

  12. #12
    Hifi Freak lassemann's Avatar
    Ble medlem
    May 2007
    Sted
    Fredrikstad
    Innlegg
    2,517
    Tagget i
    4 Innlegg

    Lodding av brudd i høyttalerspole - får ikke til..

    Da har jeg sendt en henvendelse til Dynaudio

    Har nå fått liv i elemtet, men siden aluminium ikke lar seg lodde vil fortsatt bruddet være der. Jeg har nå fjernet lakk og tvinnet den tynne lederen og trykket kopplingen forsiktig ned i sporet etter der den ene viklingen lå. Kan i allefall ikke høre noe skraping når jeg beveger membranen opp og ned.. Skal nå forsøke å lime delene på plass igjen

    mvh
    lassemann
    Quicksilver Mid Mono rørmonoblokker
    Audio Research CD3MKII
    DPA Studio Line Vacuum Tube Preamplifier m/DIY RIAA
    DPA Classic 211 PSE rørmonoblokker
    Nottingham Analogue Spacedeck med Ace Space arm og Miyajima Wasa picup
    Marantz NA6005 streamer
    ProAcloner 2.95

  13. #13
    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    Jan 2007
    Sted
    Bodø
    Innlegg
    1,005
    Tagget i
    0 Innlegg

    Lodding av brudd i høyttalerspole - får ikke til..

    Må da vel være bedre å kjøpe ett nytt element?
    De er da vel ikke så dyre? Eller?
    Rørentusiast og kabelnisse Det skal en dyktig musiker til for å lage gode musikkopplevelser... Og en dårlig hi-fi produsent til for å ødelegge den

  14. #14
    Hifi Freak lassemann's Avatar
    Ble medlem
    May 2007
    Sted
    Fredrikstad
    Innlegg
    2,517
    Tagget i
    4 Innlegg

    Lodding av brudd i høyttalerspole - får ikke til..

    Sitat Sitat fra ansepe74
    Må da vel være bedre å kjøpe ett nytt element?
    De er da vel ikke så dyre? Eller?
    Undersøker saken hos Norsk Audioteknik nå..

    Synes det er morsomt å fikse ting, derfor åpnet jeg elementet og skal jammen prøve om jeg får det til å spille også

    Men realistisk så blir det nok bestilt et nytt element

    mvh
    lassemann
    Quicksilver Mid Mono rørmonoblokker
    Audio Research CD3MKII
    DPA Studio Line Vacuum Tube Preamplifier m/DIY RIAA
    DPA Classic 211 PSE rørmonoblokker
    Nottingham Analogue Spacedeck med Ace Space arm og Miyajima Wasa picup
    Marantz NA6005 streamer
    ProAcloner 2.95

  15. #15
    Hifi Freak
    Ble medlem
    Mar 2007
    Innlegg
    1,448
    Tagget i
    0 Innlegg

    Lodding av brudd i høyttalerspole - får ikke til..

    Hadde jeg visst at spolen var viklet av aluminium kunne jeg spart meg for det lange og vidløftige svaret tidlig i tråden..
    Jaja, kanskje det kan brukes av noen ved en annen anledning.

    Mvh
    Delle

  16. #16
    Hifi Freak Vidar Øierås's Avatar
    Ble medlem
    Jan 2003
    Innlegg
    3,200
    Tagget i
    0 Innlegg
    Album
    1

    Lodding av brudd i høyttalerspole - får ikke til..

    Kjenner en som kan sveise aluminium, men det spørs vel om ikke det blir litt kraftig kost
    Det går forøvrig å lodde aluminium. Problemet er at aluminium oksyderer omtrent umiddelbart i kontakt med luft. Det går an å slipe aluoverflaten, men i olje så ikke luft slipper til, og så lodder man i oljesølet. Har ikke prøvd det selv, men har hørt at det går an.

    Vidar
    Lyset går raskere enn lyden. Det er derfor de fleste mennesker virker opplyste inntil du hører de snakke....

  17. #17
    Hifi Freak lassemann's Avatar
    Ble medlem
    May 2007
    Sted
    Fredrikstad
    Innlegg
    2,517
    Tagget i
    4 Innlegg

    Lodding av brudd i høyttalerspole - får ikke til..

    Sitat Sitat fra Delle
    Hadde jeg visst at spolen var viklet av aluminium kunne jeg spart meg for det lange og vidløftige svaret tidlig i tråden..
    Jaja, kanskje det kan brukes av noen ved en annen anledning.

    Mvh
    Vel, det var ikke bortkastet innlegg Delle. Jeg har nå etter beste evne skjøtet bruddet ved å tvinne tampene sammen, lakket, for så å presse denne ned i sporet etter den fjernede runden med tråd. Det ble fin kontakt og jeg testet forsiktig med et lite batteri at motoren virket. Det gjorde den. Har nå limet på plass sentreringsfjær og ytre gummibelg. Liten tørkeperiode.. Så har jeg tørrtestet elemente uten kasse med musikk og det spilte fint! Ingen skrapelyd selv om jeg dro på med litt volum. Nå skal elementet få tørke på badegulvet et døgns tid før montering i kassa...

    Noen bilder av prosessen legger jeg ved

    mvh
    lassemann
    Vedlagte bilder Vedlagte bilder        
    Quicksilver Mid Mono rørmonoblokker
    Audio Research CD3MKII
    DPA Studio Line Vacuum Tube Preamplifier m/DIY RIAA
    DPA Classic 211 PSE rørmonoblokker
    Nottingham Analogue Spacedeck med Ace Space arm og Miyajima Wasa picup
    Marantz NA6005 streamer
    ProAcloner 2.95

  18. #18
    Hifi Freak
    Ble medlem
    Mar 2007
    Innlegg
    1,448
    Tagget i
    0 Innlegg

    Lodding av brudd i høyttalerspole - får ikke til..

    Flott!

    Det kan oppstå brudd i den flettede kobberlissa (synlig på det siste bilde i forrige innlegg) som forbinder tilkoplingsbrettet med selve spolen etter lang tids bruk. Særlig store basselementer med stort membranutsving er utsatt for dette.

    Vanlig loddelisse beregnet for utlodding av komponenter fungerer greit som reservedel her.

    Mvh
    Delle

  19. #19
    Hifi Freak lassemann's Avatar
    Ble medlem
    May 2007
    Sted
    Fredrikstad
    Innlegg
    2,517
    Tagget i
    4 Innlegg

    Lodding av brudd i høyttalerspole - får ikke til..

    Hei!

    Satte opp høyttaleren i dag når jeg kom fra jobb og det er intet annet å si at den spiller feilfritt. Blir spennende om skjøten holder i lengden

    Takk for gode råd i saken!

    Edit; Om noen har noen greie stativer til salgs som kan brukes til disse HT så send meg en PM

    mvh
    lassemann
    Vedlagte bilder Vedlagte bilder  
    Quicksilver Mid Mono rørmonoblokker
    Audio Research CD3MKII
    DPA Studio Line Vacuum Tube Preamplifier m/DIY RIAA
    DPA Classic 211 PSE rørmonoblokker
    Nottingham Analogue Spacedeck med Ace Space arm og Miyajima Wasa picup
    Marantz NA6005 streamer
    ProAcloner 2.95

Skrive Tillatelser

  • Du kan ikke starte nye tråder
  • Du kan ikke svare på innlegg
  • Du kan ikke laste opp vedlegg
  • Du kan ikke redigere dine innlegg
  •  


 

Om Hifisentralen

    Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed