Verdens beste Dali RIAA - Total makeup!

fatty

Medlem
Ble medlem
17.06.2007
Innlegg
5
Antall liker
0
Har du en Dali RIAA liggende, da har du muligheten til å få en virkelig vellydende RIAA ;D På slutten av -80 tallet kjøpte jeg min Dali, og var kjempefornøyd! Spilte sammen med en Thorens 280 og lød virkelig dynamisk og engasjerende. Senere ble det oppgraderinger i anlegget, og det var tydelig at Dalien var en grei mellomklasse-RIAA, men manglet finesse og ambience :-[

I utgangspunktet er det en RIAA med potensiale, en grei strømforsyning, en vel gjennomtenkt bruk av høyklasse transistorer i innngangstrinnet (MAT02), fleksibel med tanke på tilpasning til ulike pickuper. Så da DIY iveren tok tak i meg et tiår senere, bestemte jeg meg for å teste ut ulike oppgraderinger. Komponenter hadde jeg etterhvert liggende fra andre prosjekt. Jeg er IKKE et El-fagmenneske, og baserer DIY på hørsel og prøve og feile. Forsøker likevel å forstå litt av elektronik-skjemaer, men mangler nok for mye basiskunnskap :-[

Oppgraderingen har gått særdeles trinnvis, med feiling og prøving, og lytting. Om du har en Dali liggende og vil ha noe mer ut av den, så har jeg listet opp mine egne oppgraderinger, rangert etter hva som gir størst lydforbedring. Om du vil gjøre noe av dette selv, er det bare å ta kontakt om du trenger noen tips og råd.

1. Bytte ut de to 2200 uF Phillips kondensatorene i strømforsyningen, bruker nå Black-Gate bipolare. Meget stor forskjell, størrelse på lydbilde, oppløsning, dynamikk, alt... Phillipsene suger! De andre oppgraderingen kommenteres med %-vis lydforbedring sammenlignet med denne oppgraderingen!
2. Bytte av OP-Amper, kan gjøres ganske enkelt, Dalien bruker ingen offset-nulling e.l. Har forelpig testet ut OPA627 og diskret amper fra GD-Audio, Moon, Sun og Earth. Støy er ingen problem med GD-Audio, de gir en stor forbedring av ambience (akustikk, mellomtone, tekstur). 50-100% forbedring avhengig av type OP-Amper. Måler 2-7mV DC på utgangene, så ikke noe problem det heller.
3. Likeretter-dioden, den diodebroen som står der er elendig. Bruk gjerne MUR 120, MUR 860, Schottky. Gjør lydbilde større, mer åpent, mer flytende, akkurat som om å åpne opp for en kran, lyden strømmer mer fritt. (50%)
4. Regulatorene i strømforsyningen. Gir et roligere lydbilde (50%)
5. Bytte de resterende små kondisene som står på rekke i strømforsyningen, samt fjerne de Red Dropsene som står parallelt med kondisene. Anvender også her BG. Øker dynamikken ytterligere og forbedrer bass og oppløsning (50%).
6. Bytte resistorene på inngangen (de som brukes for å tilpasse motstand til pickup). Bruker her Shinkoh-mostandere. Gjør lyden mindre kornete/slørete (20%).
7. Bytte resistorene rundt OP-Ampene i utgangstrinnet, bruker her Kiwame karbonmotstandere, gir en bedre mellomtone og større lydbilde (20%).
8. Bytte kondesatorene i feedbackloopen til OP-Ampene i utgangstrinnet (de blå Phillipsene rundt OPA 27-ene). Har mye å si for lyden har enda ikke funnet de optimale, men har igjen endel å gjøre med kornete/slørete lydbilde (20%).
9. Bytte transformator/veggvorta til en bedre. Ikke den helt store forbedringen, men mindre støy i lydbilde? (10%)

For de som har peiling på skjemaer, har jeg tegnet opp utgangstrinnet på Dalien. Jeg lurer veldig på funksjonen til kondensatorene C1 og C2, kan de byttes med noe mindre? De står ikke direkte i signalveien, så de har vel ikke så stor innflytelse på lyden? Også C3 lurer jeg om må være feildimensjonert? De skal vel hindre oscillering, men burde de ikke da være 27pF, ikke 27nF, får ikke dette til å stemme.. Kan jeg våge meg til å fjerne dem helt når jeg bruker de diskre ampene, har ikke peiling på deres båndbredde? Er redd for å brenne ut Op-Ampene ved å prøve det...

Og lyden nå? Himmelsk, en helt annen RIAA, stort, flott oppløst lydbilde, med en god mellomtone ;D Lite støy, dynamikk så det holder, meget fornøyd, tester nå ut mot andre lydkilder. Finn fram loddebolten :p Tips til videre tveeks tas imot med stor takk!
 

Vedlegg

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.149
Antall liker
4.307
Torget vurderinger
1
Jeg ville muligens ha jobbet litt med å gjøre dette «litt» ryddigere. Spesielt de lange ledningene fra inngangstrinnet til diskret opamp er en potensiell kilde til problemer. Jeg ville også ha flyttet likerettingen ut av kabinettet (likerettingen på kortet kan likevel beholdes som sikring mot feilpolaritet), og laget en småvoksen ekstern DC-forsyning.

mvh
KJ
 

fatty

Medlem
Ble medlem
17.06.2007
Innlegg
5
Antall liker
0
Jepp, det ser ut som et skjærereir! Etter uttesting av ulike OP-Amper må jeg få rydda opp, og ikke minst få bort de lange ledningene på OIP-Ampene. Utfordringener at printet er 15x15cm, og gode komponeneter er som regel store. Så det blir å trokle alt på plass, da blir estetikken heller dårlig :-[ En god ide å få ut likeretteren!

Jeg er ikke sikker, men jeg tror RIAA filteret ligger i inngangstrinnet, men du kan ha rett. Grunnen til at jeg antar at C3 er feildimensjonert (om det da er oscillering den skal forhindre) er at formelen F(avskjæringsfrekvens)=1/(PI*2*C*R) gir en verdi på rundt 50 Hz, d.v.s. at alt over dette vil bli redusert for å hindre at OP-Ampen går i spinn. Men dette må være feil med en faktor på 1000...

Tok en titt på den nye LME kretsen - ser i hvert fall meget god ut på papiret! Googlet også noen kommentarer fra de som har testet den ut, bl.a. mot OPA 627 (som er OP-Ampen montert med alle ledningene på bildet over):
l.a. I just got the LME49710s and installed them in my PPAv2. Compared with OPA627 they are a cooler sounding opamp. IMO the OPA627 are very detailed but not in your face so, the LME49710 with its more upfront presentation seems a bit more detailed but I'm yet to be decided.

Tydeligvis bedre enn 627 som er bra oppløst, men litt laidback og myk i lyden. Grunnen til at jeg imidlertid satser videre på diskret OP-Amper er at jeg til dags dato ikke har hørt noen IC-er som gjengir rom og akustikk, samt tekstur like bra. Ser også at ELFA ikke har den, da er litt mer hassel med å få tak i den. Men flott om National har greid det denne gangen, gjett om det hadde gjort livet lettere om så var tilfellet...
 

BerntJ

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.11.2002
Innlegg
1.401
Antall liker
185
Hentet fra Wiki: It carefully defines transition points in three places: 75 µs, 318 µs and 3180 µs, which correspond to 2122 Hz, 500 Hz and 50 Hz. Så 50 Hz er en "knekk". Ifølge Allen Wright er det en knekk til på 35KHz eller høyere, men denne er ofte glemt.

Digikey hadde disse kretsene sist jeg sjekket.

Vh. Bernt
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.149
Antall liker
4.307
Torget vurderinger
1
fatty skrev:
...
Jeg er ikke sikker, men jeg tror RIAA filteret ligger i inngangstrinnet, men du kan ha rett. Grunnen til at jeg antar at C3 er feildimensjonert (om det da er oscillering den skal forhindre) er at formelen F(avskjæringsfrekvens)=1/(PI*2*C*R) gir en verdi på rundt 50 Hz, d.v.s. at alt over dette vil bli redusert for å hindre at OP-Ampen går i spinn. Men dette må være feil med en faktor på 1000...
...
RIAA-filteret ligger i utgangstrinnet som du la ut skjema på R4 og C4 er HF avrullingen for 2122 Hz. R3||C3+R1+R2+(C2||C1) gir forsterkingen i opampen, den samlede forsterkingen ved 1KHz (inkl R4 og C4) er ca 13,5 dB. LF tidskonstantene for 500,5 Hz og 50,05 Hz er gitt av C3||R3+R1. C1||C2 i kombinasjon med R2 gir et subsonisk filter med - 3dB omkring 8 Hz. EQen med de verdiene som er angitt er omlag 0,2 dB over ved 100 Hz ref 1K Hz. «Referanseriaaen» jeg har modellert har en pol ved 50K05Hz («Neuman konstanten») så den gir for lave nivåer for HF responsen ekskl. «Neuman». Jeg tipper DALIen er ganske padde flat fra 1 KHz til 20 KHz.

...
Tok en titt på den nye LME kretsen ...
LME49710 med avarter og OPA627 er ikke direkte sammenlignbare, da de er optimert for ulike arbeidsbetingelser, særlig mht kildeimpedans på inngangene ift støy. LME med avarter foretrekker lave kildeimpedanser - fortrinnsvis omkring 5K-1K eller litt lavere. OPA627 passer bedre til høye kildeimpedanser fra rundtomkring 5-10K og oppover. I området omkring 5-10K kan resultatene antagelig varier litt fram og tilbake. Til utgangstrinnet tipper jeg OPA627 passer best. Til inngangstrinnet ville jeg har gitt LME en sjanse, på den andre siden så passer OPA27 antagelig ganske godt akkurat der. I inngangstrinnet er støyytelsen antagelig dominert av de diskrete doble transistorene - er det MAT 02 eller 03?

På den andre siden er det også et spørsmål om smak og behag ... liker du det du hører så er det det du gjør.

EDIT t.o. DALI RIAAen ligner veldig på en forenklet utgave av RIAAen som ble publisert i Alt om Elektronik (ELEKTOR) #3/87. «Superproffsig förförsterkare del» 2 het artikkelen. Det er mulig en kopi kan skaffes : http://www.elektor.se/

mvh
KJ
 

fatty

Medlem
Ble medlem
17.06.2007
Innlegg
5
Antall liker
0
Beklager sent svar, men i går bruke jeg tiden på å justere inn et annet DIY-prosjekt som nå er avsluttet, en Lenco 75 som jeg fant dumpet i elektroavfallet. Har laget ny plint og montert på Mørch-arm med en Micro Benz på. Hørte på Dalien for første gang på lydanlegget og ikke bare tilkoplet PC m. små KEF-høyttalere på arbeidsrommet.

Endelig har jeg forstått utgangstrinnets oppbygging, en særdeles lærerik forklaring, takk KJ! Og det er MAT02 som står der. Og jeg legger meg flat for å ha trood at RIAA-en var i inngangstrinnet. RIAA-tråden var også meget god, et godt tips, forsøker å lese meg opp nå!

Det siste døgnet har hvert justering av VTA, lodd, vatering, bytte av OP-Amper etc. Som KJ påpeket er OPA627 best med høyere kildeimpedans, de lyder best i utgangstrinnet. Men, fasiten blir foreløpig at de diskret oppbygde OP-Ampene fra Audio-GD Sun/Moon/Earth er de mest vellydene. Ikke perfekt, de mangler litt på fokus/avgrensing av de enkelte artistene på scenen. Men når det gjelder tekstur, rominnformasjon/ambience, størrelse på lydbilde, 3D, da er de i en egen klasse, og forskjellen er lett hørbar. Kanskje litt som rør vs IC? Har også forsøkt med Burson diskret OP-Amper tidligere, det er noe som disse diskret saken gjør riktig, som jeg enda ikke har hørt IC-kretsene greier å få til, i hvert fall ikke de som jeg har liggende. Lurer på om jeg skal hente inn de LME49710-ene Bernt, kanskje de kunne bli untaket?

Så var det bare å sette i gang igjen, få alt optimalisert og fått sammenlignet enda mer de ulike OP-Ampene!
 

Vedlegg

BerntJ

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.11.2002
Innlegg
1.401
Antall liker
185
Jeg har blitt litt skeptisk til FET transistorer på mine gamle dager. Leste litt om dette, og har etter hvert fått en anelse hva enkelte mener. Så jeg er ikke alltid overbevist om at en FET inngang er det beste, selv om den måler bra. Det er noe med disse gamle kretsene som stod i de første Philips CD spillerne, men det kan også være DAC-en som ofte var TDA1541, 40 og 43.
Skal ta mot til meg å bytte IC-ene i SIM CD-en engang.

http://www.national.com/analog/audio/high_performance

Her er en oversikt over National. ( Current feedback er rå på Slew Rate, men har lav impedans )

I tillegg nevner Douglas Self denne som kongen av lavstøy ved lav impedanse kretsløp:

http://www.analog.com/static/imported-files/data_sheets/AD797.pdf

Digikey.com har mye av dette på lager om du ikke finner det hos Elfa.
Sist jeg bestillte hos Digikey leverte jeg bestillingen fredag rundt 1700 og Mandag 1200 lå de på bordet.

VH. Bernt
 

LMC

Æresmedlem
Ble medlem
03.08.2006
Innlegg
24.958
Antall liker
13.287
Sted
Drøbak
Torget vurderinger
45
jeg har en diplom is boks hjemme med ulike op amper som har vært testet og byttet ut og de beste jeg har funnet er LME49723
lodder de over på BrownDog dil8 adaptorer fra Cimarron technology
må bare avkobles med noen pF for å unngå oscillering
bruker de både i Elliot filteret og eq krestsen til basstårna
ingen som har klaget ennå!
mvh
Leif
 

fatty

Medlem
Ble medlem
17.06.2007
Innlegg
5
Antall liker
0
Har du da sammenlignet LME49723 med LME 49710? Ser at den første er dual-amp, men bortsett fra det er den på papiret ikke like bra, men nå sier det lite om hvordan det faktisk høres ut... Spennenede dette, nå må jeg vel hente inn noen av disse ampene også, jeg har ikke stiftet bekjentskap med dem tidligere, Digikey får en bestilling! Men hva med de diskret ampene, har andre høstet erfaring med dem (fra Burson,
Audio-GD eller andre)?

Jeg har ellers 797 liggende, tenkte jeg skulle teste dem også i RIAAen, men må lodde på noen avkoplinger, bruker forresten litt mer enn pF-verdier, heller i området 0,1-1uF, og har god erfaring med det, vel å merke med høykvalitets filmkondensatorer.
 

LMC

Æresmedlem
Ble medlem
03.08.2006
Innlegg
24.958
Antall liker
13.287
Sted
Drøbak
Torget vurderinger
45
797 var min favoritt før 49723 kom rekende
mvh
Leif
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.149
Antall liker
4.307
Torget vurderinger
1
fatty skrev:
Har du da sammenlignet LME49723 med LME 49710? Ser at den første er dual-amp, men bortsett fra det er den på papiret ikke like bra, men nå sier det lite om hvordan det faktisk høres ut...
LM4562 er en dual variasjon av LME49710 og tilgjengelig fra www.elfa.se

mvh
KJ
 

fatty

Medlem
Ble medlem
17.06.2007
Innlegg
5
Antall liker
0
Fint, KJ, da stikker jeg innom og henter et eksemplar til uttesting! Lette også etter Leifs LME49723, men den hadde de ikke inne. Da får LM4562 ta æren av å stille opp mot de diskret ampene. Men, det overrasker meg at så få har sjekket ut disse diskret ampene, de fra Audio-GD er ikke spesielt kostbare...
 

Trondmeg

Æresmedlem
Ble medlem
28.12.2003
Innlegg
13.062
Antall liker
7.913
Torget vurderinger
12
Finnes det en singelversjon av LME49723?
 

McLaren

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.02.2002
Innlegg
1.911
Antall liker
273
Torget vurderinger
11
Kan man bare ta en op amp og bytte vilkårlig ut med en annen uten større omgjøringer?

Hva nestemmer hvilken op amp som passer inn hvor?

McLaren
 

BerntJ

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.11.2002
Innlegg
1.401
Antall liker
185

def420

Fersking
Ble medlem
13.06.2012
Innlegg
1
Antall liker
0
Sted
Århus, Danmark
More questions on this matter. I found one of these great RIAA's in my hideavay. Been recapping it, and just wanted to ask, if theres any trouble involved, in replacing the Op-Amps ?? If i just buy 4 pieces of OPA627, and solder them in, is there anything i must be avare of ?? Does dual and mono op-amps just "plug'n'play" ?? Im a total noob in this field, but do know how to handle a solder-station :-]

P.S. Im from Denmark, but my preferred language is English, feel free to just answer in Norwegian :-]
 

LESSisdox@

Overivrig entusiast
Ble medlem
16.10.2006
Innlegg
706
Antall liker
242
Sted
Åkrehamn,karmøy
Torget vurderinger
1
Ødelagt strømforsyning til Dali Riaa
hei
har altså som overskriften sier en ødelagt strømforsyning (død ).
er det noen som har en annbefaling om en ny(link) som må kjøpes inn .
Innput 220 v/50Hz/6Va
Output 2x15v/220mA
Står påtrykt på Forsyning
Mvh Roy
 

Oblivion

Medlem
Ble medlem
22.11.2017
Innlegg
30
Antall liker
7
Har du en Dali RIAA liggende, da har du muligheten til å få en virkelig vellydende RIAA ;D På slutten av -80 tallet kjøpte jeg min Dali, og var kjempefornøyd! Spilte sammen med en Thorens 280 og lød virkelig dynamisk og engasjerende. Senere ble det oppgraderinger i anlegget, og det var tydelig at Dalien var en grei mellomklasse-RIAA, men manglet finesse og ambience :-[

I utgangspunktet er det en RIAA med potensiale, en grei strømforsyning, en vel gjennomtenkt bruk av høyklasse transistorer i innngangstrinnet (MAT02), fleksibel med tanke på tilpasning til ulike pickuper. Så da DIY iveren tok tak i meg et tiår senere, bestemte jeg meg for å teste ut ulike oppgraderinger. Komponenter hadde jeg etterhvert liggende fra andre prosjekt. Jeg er IKKE et El-fagmenneske, og baserer DIY på hørsel og prøve og feile. Forsøker likevel å forstå litt av elektronik-skjemaer, men mangler nok for mye basiskunnskap :-[

Oppgraderingen har gått særdeles trinnvis, med feiling og prøving, og lytting. Om du har en Dali liggende og vil ha noe mer ut av den, så har jeg listet opp mine egne oppgraderinger, rangert etter hva som gir størst lydforbedring. Om du vil gjøre noe av dette selv, er det bare å ta kontakt om du trenger noen tips og råd.

1. Bytte ut de to 2200 uF Phillips kondensatorene i strømforsyningen, bruker nå Black-Gate bipolare. Meget stor forskjell, størrelse på lydbilde, oppløsning, dynamikk, alt... Phillipsene suger! De andre oppgraderingen kommenteres med %-vis lydforbedring sammenlignet med denne oppgraderingen!
2. Bytte av OP-Amper, kan gjøres ganske enkelt, Dalien bruker ingen offset-nulling e.l. Har forelpig testet ut OPA627 og diskret amper fra GD-Audio, Moon, Sun og Earth. Støy er ingen problem med GD-Audio, de gir en stor forbedring av ambience (akustikk, mellomtone, tekstur). 50-100% forbedring avhengig av type OP-Amper. Måler 2-7mV DC på utgangene, så ikke noe problem det heller.
3. Likeretter-dioden, den diodebroen som står der er elendig. Bruk gjerne MUR 120, MUR 860, Schottky. Gjør lydbilde større, mer åpent, mer flytende, akkurat som om å åpne opp for en kran, lyden strømmer mer fritt. (50%)
4. Regulatorene i strømforsyningen. Gir et roligere lydbilde (50%)
5. Bytte de resterende små kondisene som står på rekke i strømforsyningen, samt fjerne de Red Dropsene som står parallelt med kondisene. Anvender også her BG. Øker dynamikken ytterligere og forbedrer bass og oppløsning (50%).
6. Bytte resistorene på inngangen (de som brukes for å tilpasse motstand til pickup). Bruker her Shinkoh-mostandere. Gjør lyden mindre kornete/slørete (20%).
7. Bytte resistorene rundt OP-Ampene i utgangstrinnet, bruker her Kiwame karbonmotstandere, gir en bedre mellomtone og større lydbilde (20%).
8. Bytte kondesatorene i feedbackloopen til OP-Ampene i utgangstrinnet (de blå Phillipsene rundt OPA 27-ene). Har mye å si for lyden har enda ikke funnet de optimale, men har igjen endel å gjøre med kornete/slørete lydbilde (20%).
9. Bytte transformator/veggvorta til en bedre. Ikke den helt store forbedringen, men mindre støy i lydbilde? (10%)

For de som har peiling på skjemaer, har jeg tegnet opp utgangstrinnet på Dalien. Jeg lurer veldig på funksjonen til kondensatorene C1 og C2, kan de byttes med noe mindre? De står ikke direkte i signalveien, så de har vel ikke så stor innflytelse på lyden? Også C3 lurer jeg om må være feildimensjonert? De skal vel hindre oscillering, men burde de ikke da være 27pF, ikke 27nF, får ikke dette til å stemme.. Kan jeg våge meg til å fjerne dem helt når jeg bruker de diskre ampene, har ikke peiling på deres båndbredde? Er redd for å brenne ut Op-Ampene ved å prøve det...

Og lyden nå? Himmelsk, en helt annen RIAA, stort, flott oppløst lydbilde, med en god mellomtone ;D Lite støy, dynamikk så det holder, meget fornøyd, tester nå ut mot andre lydkilder. Finn fram loddebolten :p Tips til videre tveeks tas imot med stor takk!
Hei,jeg venter et slikt riaa i posten nå. Og jeg lurer på om det ble bra det du gjorde? Og hva ville det kostet å få det gjort i tilfelle? Jeg er ingen kyndig person på slikt som dette,så noen må gjøre det for meg. Kanskje du vet om noen som kan?
Mvh
Hans Olav Kostveit
 
Topp Bunn