Terminere feit kabel

Fisken_Bob

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
21.05.2006
Innlegg
147
Antall liker
0
Dette er sikkert 'piece of cake' for dere der ute.

Jeg fikk nettopp kjøpt meg noen nye kabler, AudioQuest Midnight+, men så ser jeg når jeg åpner pakken at det ikke er noen duppedingser i endene, bare 16 små ledninger som stikker ut. "Terminering" er vel det magiske ordet her.

OK. Så hva er smartest å sette på endene? Gamle-kablene var så slanke og greie at noen søte små bananplugger gjorde nytta, men de er for små til disse hageslangene. Det jeg lurer på er da:

- Hva gir best lyd å terminere med, banan, spade eller hva det nå heter? (Ikke XLR)
- Har noen en anbefaling av en spesifikk plugg som passer til disse kablene?
- Hvis noe skal loddes, er det noen spesiell loddetråd som skal brukes for å få best lyd? Loddetråder skal jo ikke bli det svakeste leddet i kjeden?

Takker for tips!
 

Audiomix

Bransjeaktør
Ble medlem
05.07.2004
Innlegg
13.110
Antall liker
4.961
Sted
Kongsberg
Torget vurderinger
28
Krymp eller lodd vil jeg si. Krymp kan ofte være den beste løsningen (tilfører ikke noe annet metall som mange er skeptiske til), men krever spesialverktøy. I dette tilfellet bør du nok benytte en karftigere enn standard loddebolt dersom det er lodding du velger. Og spader er det beste.
 

Fisken_Bob

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
21.05.2006
Innlegg
147
Antall liker
0
Takk for tipsene!

Disse spadene fra Takefiveaudio så veldig kjekke ut, men jeg ergret meg såpass over prisen de tok for å sende det fra Canada at jeg lot det være. Ved nærmere ettertanke ser jeg jo at det ikke hadde blitt dyrere enn noe som helst annet, det hadde bare tatt lenger tid å få dem. Akk, så utålmodig jeg er!

Det jeg gjorde først her, var å kjøpe noen Argon bananplugger fra Hi-fi-klubben, men til min store overraskelse fant jeg at lyden ble litt for spiss for mine sarte ører. (Smertegrensa nås litt for fort i mitt venstre øre etter en liten skade etter trommespilling og dårlig monitoring fra noen år tilbake. Jeg reagerer veldig fort på spiss diskant.) Alle sier jo at AudioQuest Midnight låter varmt, ikke spisst! Kanskje var jeg ikke flink til å skru fast ledningene ordentlig, ikke vet jeg, men det låt ikke helt som jeg hadde håpet på.

Jeg bestemte meg for å forsøke noen spader i stedet, så jeg kjøpte en neve spader (tror det var fra Norodst) for ca 40,- kr/stk. på Hificenteret. Resultatet ble faktisk bedre, så bra at jeg gjerne vil leve videre sammen med mine nye kabler. Til krympinga klemte jeg bare til med en vanlig knipetang. Det ser ut som det har funket greit nok. Den største overraskelsen til nå er at de gamle skivene til Toto, med "Africa" og "Hold The Line" og alt det der, høres mye "riktigere" ut enn noen gang!

Det har slått meg at mine gamle Isoda-kabler (med bananplugger) var mer forsiktige i toppen enn jeg var klar over. Isoda-ene var slett ikke dårlige, men først og fremst voldsomt "varme".

Så lurer jeg også litt på dette: Hadde det lyden blitt annerledes dersom man hadde loddet i stedet?
 

Audiomix

Bransjeaktør
Ble medlem
05.07.2004
Innlegg
13.110
Antall liker
4.961
Sted
Kongsberg
Torget vurderinger
28
Til krympinga klemte jeg bare til med en vanlig knipetang. Det ser ut som det har funket greit nok.
Så lurer jeg også litt på dette: Hadde det lyden blitt annerledes dersom man hadde loddet i stedet?
Krymping skal gjøres med "voldsom" kraft. Langt på vei slik at kabel og sko blir klint sammen til et stykke. Vanskelig å få til med hobbyverktøy.
Slik du beskriver din hørsel, vil jeg tippe at du ville hørt forskjell. I hvilken retning vil jeg ikke tippe på.
 
S

slowmotion

Gjest
De fleste bilverksteder har en stor tang til krymping av batterikabler og liknende, med 60-70cm lange håndtak og utskiftbar eller roterende kjeft.
Verd å gå å spørre om de evnt kan klemme til litt.

;)
 
Topp Bunn