Side 1 av 7 123 ... SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 124
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Sep 2010
  Innlegg
  654
  Tagget i
  0 Innlegg

  Transmission Line sub

  Inspirert av Cobra2 sitt inlegg om el-pipe-o subwoofer i ett annet innlegg http://www.passdiy.com/pdf/el-pipe-o.pdf, er det bare uungåelig å komme i fra å måtte starte et nytt prosjekt.
  Altså, en quarter wave sonic tube sub woofer. Siden det er utopisk å tro at jeg får lov til å skjære hull i stuegulvet for å få plassert herligheten, må jeg gå for en "folded" løsning.
  På anlegget mitt kan jeg høre at bassen ruller av litt tidligere enn jeg ønsker. Derfor ønsker jeg ikke mer bass, men dypere.

  Målet er at dette skal være morsomt å gjennomføre - ikke dyrt siden resultatet er helt uvisst - og at det forhåpentligvis virker som tiltenkt. I tillegg skal det være enkelt (noe som nok har gått til helvete allerede).

  Jeg har laget det som må kalles en skisse hvor det eneste viktige målet er lengden på røret som må være 2337mm for å oppnå en forsterkning av resonansen på 35,4Hz og som etter sigende da skal krype under 20Hz uten problem?
  For å ha noen ide om hvor jeg befinner meg har jeg bestilt et nytt 2-kanals oscilloskop som ikke kommer før om ca. tre uker. Jeg ønsker å vite frekvensområdet målt på utgangene. I tillegg å måle med mikrofon koplet til skopet. Det er her jeg møter på den første utfordringen - jeg vet ikke om det i det hele tatt lar seg gjøre - med mikk mener jeg.

  Bildet under viser effektforsterkeren som jeg har tenkt å bruke. Den leverer 2 x 240W i 4Ohm. Uansett hvordan prosjektet går så kommer jeg til å bruke den. 1: fordi jeg har den. 2: fordi den er ubrukt. 3: jeg vet ikke noe annet å bruke den til.  Jeg har ikke tenkt å bruke filter på sub(ene), men montere inn to Butterworth aktive lav pass filter i forsterkeren. Disse må jo bygges og ha spenning. Det er her det ikke ble enkelt lenger. Jeg finner ikke noen brukbar + jord/- jord spenning å bruke på opAmpene slik at jeg må bygge inn det også. Dessuten vet jeg ingenting om hvor filteret deler i frekvensverdenen (skop).
  I grove trekk er det så langt jeg har kommet.

  Sonny

  Edit! meninger, ideer, råd er veldig velkommen
  Vedlagte bilder Vedlagte bilder   

 2. #2
  Hifi-entusiast CarstenS's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2005
  Innlegg
  212
  Tagget i
  0 Innlegg

  Transmission Line sub

  Vet ikke Sonic - har hørt på mye hifi i 29 år. Er det EN dybbas som jeg fremdeles husker - så er det IMF (nokså lik var TDL og byggesettet "Bailey") sin egentlig nokså enkle transmissionslinie. Tangband har en 8x12 enhet som ligner VELDIG på TDL sin - og iøvrig i data (bortsett fra litt større areal) er nesten prikk-lik på data for enheten til et tysk selskab (AOS) som har produsert en ny enhet (men som var konstruert netop for at kunne nyttes i samme kabinett som tidl. TDL-enhet).

  Jeg husker denne bassen som knusktør, helt resonnansfri og går så dybt at du nesten kjenner den i tarmene. Dette høyttalerprinsipp er en av to gange jeg har hørt en stortromme i symfoniorkester OG et stort kirkeorgel korrekt gjengitt. Andre var virkeligheten.

 3. #3
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Sep 2010
  Innlegg
  654
  Tagget i
  0 Innlegg

  Transmission Line sub

  Hei Carsten!
  Det var hyggelig å høre at du har opplevet et tilsvarende system. Jeg har en god følelse av at dette kommer til å fungere. Uansett så skal jeg måle resultatene slik at man ikke bare har ørene som referanse.
  Jeg har begynt å samle deler til filterne. Rør er veldig enkelt få tak i siden det er standard 200mm "kloak" rør.

  Forsterkeren har som bildet viser, en kjølevifte, som selvfølgelig støyer. Det er vel derfor jeg ikke har brukt den til noe. Jeg har funnet en viftestyre krets som jeg kan bygge inn. Men som vanlig så stopper det seg fordi jeg ikke vet hvilken temperatur som er akseptabel/maks på kjøleribbene før man starter vifta. Effektdelen er MOS FET! Er det noen som kan hjelpe til med å svare dette så setter virkelig pris på det.

  Sonny

 4. #4
  Hifi Freak
  Ble medlem
  May 2002
  Sted
  Narvik
  Innlegg
  5,929
  Tagget i
  2 Innlegg

  Transmission Line sub

  Det flotte med en transmisjonslinje er den teksturen som den greier å få fram i bassen. Savner enda mine 2 gamle "badekar" av noen transmisjonslinjer.

  Har spekulert litt på den Tangbanden, ja :-)

  Johan-Kr
  Solid State: A component that has been specifically designed to make a guitar amplifier sound bad. Compared to tubes, these devices can have a very long lifespan, which guarantees that your amplifier will retain its thin, lifeless, and buzzy sound forever.

 5. #5
  audiosan
  Guest

  Transmission Line sub

  ikke la kjøleribbene overstige 45 grader. da har du litt slingringsmonn
  vifta kan gjerne sette igang ved ca 35 grader.

 6. #6
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Sep 2010
  Innlegg
  654
  Tagget i
  0 Innlegg

  Transmission Line sub

  Fenalaar - jeg satt og spilte musikk i går kveld og tenkte på finishen som i utgangspunktet ikke vil være særlig vakkert. Men man kan jo kle igjen hele saken i en pen trefinish siden all lyd kun kommer ut fra bunnen.

  Audiosan - tusen takk! Jeg hadde en viss følelse av at vi lå i det temperaturområdet. Med en gang jeg så svaret, vet jeg hvordan jeg skal løse viftestyringen.  Bildet over viser en mikroprosessorstyrt regulator for kjøleprodukter. Den har tre følere, 2 "kalde" og en for styring av noe som heter kondensatorvifte. Den siste kan jeg programmere om til å kunne starte og stoppe vifta i forserkeren. I tillegg kan jeg programere den til å vise temperaturen på kjøleribbene i forsterkeren. Det er jo helt unødendig, men når man kan, så er jo det tøft da!

  Sonny

  Edit:
  Enda en idé - Lavpassfilteret må mates via 230V, altså på forsiden av hovebryteren. Via styringen over får jeg et relé å kople over slik at filteret blir strømløst når jeg slår av hovedbryteren på forsterkeren. Dette løser seg veldig bra.
  Vedlagte bilder Vedlagte bilder  

 7. #7
  Hifi-entusiast mwt's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2007
  Sted
  vestfold
  Innlegg
  291
  Tagget i
  0 Innlegg

  Transmission Line sub

  opampen til delefiltre bør ha en symetrisk spenning mellom +\- 8v-24v. Dette henter du fra et sted i forsterkere -se etter andre opamp icer ved inngangene -de har nok en allrede stabilisert spenning rundt +-16v ta eventuelt bedre/nærmere bilder av icen du ser der nede så kan vi hjelpe deg mer.

  Å bruke 240AC FØR brytteren er helt upraktisk og unødvendig, da det krever en dedikert power supply ++ stabeliserings kretser til en opamp som krever minimalt med strøm.... i verste fall kan du hente en symetrisk DC spenning fra de 2 store sorte elektrolyttene som dominerer bildet, der har du en pluss, minus og jord, bare at dette spenningen må senkes til ønsket nivå

  morsomt prosjek forresten,

  Ellers når du først du har en vifte styrer ville jeg nok også montert en vifte rett på selve kjøleribben -da blir enda bedre og mer effektiv kjøling -slik jeg ser fra bildet, så er viften montert litt unna horizontal kjøle ribben, Personlig ville jeg heller fått den opprinelig vifta lått den gå i redusert fart (litt over halv hastighet) og viften som er montert i selve kjøleribben temp regulert, da orig vifta sørger for frisk luft til alt inne i boksen, men ny påmontert vifte vil blåse rett på kjøleribbene etter temperaturen i ribbene... den vil også "høres mindre" da den er "inne" i kassen

  EDIT: tittet litt mer på bildet av forstekeren:
  der kan man se 2 stk opamper, de er inngangs trinner/buffer, de har også 2 stk metal 2-4w. vertikale motstander, som utifra layouten ville jeg anta at disse sørger for å redusere rail spenningen fra utgangene til mer normal opamp spenning  til rundt +- 16volt.
  Ellers ser du også inngangs kablen (den som er like ved 2 stk "små" elektrolytt kondensatorer på siden av opampene. Dette er inngangs kondensatorene, følg printet og se hvilken inngangen i opampene brukes -bruk den nye osciloskopet og du kan koble delefiltren like etter første opamp.

  I bildet også vises 2 store plugger som fører forstekerne med strøm, rød=+ maks 63volt, sort=jord, brunn??=-maks 63v. den siste grønn eller lilla?=høyttaler utgangen... på den andre siden kan jeg skimte en gult kabel som jeg antar er høyttaler utgangen på den andre kanalen self.  Antar ut ifra det jeg kan se på bildet at maks CD rail spenning er på 63volt -mener det er det som står på de store sorte elektrolyttene. Derfo antar jeg det... relleen like ved er enten til soft start eller høyttaler beskytelse.

  Forresten en extra vifte foran ved et av inngangs rillene som også blåste på halv fart og blåste ut luften som vifta på baksiden dytter inn ville vært enda et bedre

  EDIT2: fikk pusset brillene også ser jeg at de 2 store pluggene: den ene har 2 stk R&#216E kabler: self! en med + spenning til kanal 1 og den andre med + sp. til kanal 2... da i bildet kan man se 2 blå kabler som MÅ gå til den andre pluggen, og da stemmer bedre da en blå er - spenning til kanal 1 og den andre blå til kanal 2 da hver kanal har garantert en sikring for hver rail spenning= 4 sikringer til rail spenning.

 8. #8
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Sep 2010
  Innlegg
  654
  Tagget i
  0 Innlegg

  Transmission Line sub

  Tusen takk mwt. Selv om det er litt flaut..... selvfølgelig, det sitter 2 stk JRC4580D som er dual op amp. De har arbeidspenning fra +-2 til +-18V. Jeg har ikke fått målt arbeidspenningen enda, men det skal jeg love at jeg kommer til å gjøre. De blå og røde ledningene opererer ved +59V. Jeg har faktisk valgt ut op amp med de samme karakteristikkene som de som sitter i ampen.
  Det er uproblematisk å hente spenning fra op ampen.
  Dermed så sparte jeg både tid og en del penger.

  Viften sitter ca 2cm bak kjøleribbene. Spenningen er 12V. Det er selvfølelig mulig å sette inn en mer stillegående CPU vifte rett på kjøleribbene og ha en kontroll av temperaturen. Den styringen som jeg henviser til over kan nemlig slå av forsterkeren om temerpaturen overstiger en programmert verdi.

  Da er jeg vel egentlig der at jeg kan bestille inn delene til lav pass filteret.

  Sonny

 9. #9
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Sep 2010
  Innlegg
  654
  Tagget i
  0 Innlegg

  Transmission Line sub

  Tøft?
  Da er viftestyringen lagt inn med temperaturavlesning. Den kan justeres fra -110°C til +110°C. Jeg starter vifta på +30°C. Ved +47°C går temperaturalarmen. Hvordan disse verdiene fungerer får tiden vise. Benytter 10k ohm NTC føler i kjøleribbene. Styringen er programmerbar.  Delene til lavpass filteret er bestilt. Etter at jeg betalte oscilloskopet ble det stille. Hvor det måtte befinne seg vet jeg ingenting om. Jeg skal være tålmodig - til i morgen - før jeg etterlyser om det er sendt.

  Jeg vil ikke begynne på selve suben før jeg er ferdig med forsterkeren og vet at den leverer som forventet.

  Sonny
  Vedlagte bilder Vedlagte bilder  

 10. #10
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Sep 2010
  Innlegg
  654
  Tagget i
  0 Innlegg

  Transmission Line sub

  Test av viftestyring!
  Som bildet viser så kan man fort få nok av de blå blafrende lysdiodene. Derfor så skal saken stues i et hjørne under bruk. Da kan det jo være greit å vite at viftestyringen virker som den skal. Bare for gjenta - kjølevifta skal normal sett ikke være i gang. (Etter eget utsagn spiller jeg ikke så høyt. Dessuten ved høy spilling hører man ikke vifta uansett).

  Koplet to lyspærer på HT-utgangene. En disckman som signalkilde. Full guffe på discman, full guffe på forsterkeren.
  Startet testen på +23°C. Etter 25 minutter nådde temerpaturen de innstilte 27°C og vifta startet. Temperaturen begynte å synke umiddelbart. Etter 50 minutter var temperaturen 25,2°C. Kun to tidels grad over programmert stopptemperatur for vifta.  Testen gikk perfekt!
  Oscilloscopet ligger hos Hongkong postal services for videresending, puhhh.
  Filterdelene skal sendes i morgen.

  Sonny
  Vedlagte bilder Vedlagte bilder  

 11. #11
  Hifi-entusiast mwt's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2007
  Sted
  vestfold
  Innlegg
  291
  Tagget i
  0 Innlegg

  Transmission Line sub

  skal den sette litt bortgjemt kan du like så greit sette den på høytkant, da skal original viften blåse inn med kaldt luft på de kjørleribbene som står i bedre posisjon: vertikal og i bilden kunne man se at den ampen også har ventilasjons riller på framme på sidene, da kan som sagt monteres en vifte som blåser ut lufta på høyre siden og den trenger bare å gå på halv konstant hastighet. Bare et forslag om den settes på høykant vil varm luften som kjent stigge fortere opp og komme ut den veien, uten mye hjelp fra viftene...

  Ellers er ikke noe problem å sette vifte styringen til noe høyere temperatur synes jeg, rundt 40-45 funker helt greit og, 25grd. er litt "hysterisk" egentlig -min mening jeg bruker DP (3 stk.) og viftene starter ikke før rundt 45grd.

 12. #12
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Dec 2008
  Innlegg
  682
  Tagget i
  1 Innlegg
  Album
  1

  Transmission Line sub

  Blir interessant å følge denne tråden, kan jo bygge lange lengder for så og kle inn i et designer vennlig kabinett.
  Vh
  S

 13. #13
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Sep 2010
  Innlegg
  654
  Tagget i
  0 Innlegg

  Transmission Line sub

  mwt - hysterisk var en god definisjon. Det å "safe" er vel meg i ett nøtteskall. Jeg tar backup av backup'en på PC'n. Det er helt sant.

  cathrine1 - jeg har også begynt å se løsningen med å kle inn rørene i en "snygg" tresak av et eller annet slag.

  Ellers står alt på vent
  21 desember bestilt jeg ny bil - den har ikke kommet, og på dashbordet på den gamle lyser lampen serious engine failure forsatt etter 5 verksted besøk, men den går, sort of. Scopet har grodd fast på et postkontor i Hong Kong. Delene til filteret har ikke vist seg.
  Sukk!

  Så nå fordriver jeg tiden med voldelige dataspill. Laster ned ett nytt akkurat nå 38% nedlastet - vente igjen - dobbelt sukk.

  Sonny

 14. #14
  Hifi-entusiast mwt's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2007
  Sted
  vestfold
  Innlegg
  291
  Tagget i
  0 Innlegg

  Transmission Line sub

  hehe... det er jo self også lov det

  Synes rørene var litt "kunstnerisk", hvorfor ikke ha de udekket med en en bedre farge? å beklee den med en apekiste i stoff kan jo self settes over, om farge eller lignende ikke skule falle i smak?

  Delene til den aktive delefiltren er ikke mange, så den bitten vil sikker gå fort å lage. Det blir artig å følge med resultatene. Hvor har du bestilt elementene forresten? pris? jeg har et par maggies dipoler som jeg skal supplere med et par subber etterhver -derfor lurer jeg på om dette hadde passet meg bra også

 15. #15
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Sep 2010
  Innlegg
  654
  Tagget i
  0 Innlegg

  Transmission Line sub

  mwt - det å beholde "rørutseende" kan jo hende blir den endelige løsningen. Men det vil være litt paradoksalt fordi jeg planlegger å kle igjen alle synlige rør på vaskerommet. Og da beholde rørutseende på lytterommet......... men det jo litt inspirasjon i bildet under. En konstruksjon som kalles for Poor Plumbers Pluto.  Høyttaleren jeg har beregnet ut i fra er en Sammi MO-08B50 fra Dynabel. http://www.mamut.net/dynabel/subdet185.htm
  Prismessig så støtter den vel Poor Plumbers konseptet med sine overkommelige 398,- per stk.
  I innledningen så skrev jeg at prosjektet skal være morsomt å gjennomføre. Konstruksjonen er høyst ukonvensjonell, men bygger på kjente prinsipper. Jeg liker å gjøre ting som ikke er mainstream. Jeg mener at man kan oppnå de samme mål uten å følge opptrådde stier.

  Sonny
  Vedlagte bilder Vedlagte bilder  

 16. #16
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Sep 2010
  Innlegg
  654
  Tagget i
  0 Innlegg

  Transmission Line sub

  Endelig begynner i alle fall oscilloskopet å nærme seg.
  Item Number: CP831001475HK

  Posting Date Drop-off Point Origin
  28-Jan-2011 Sha Kok Post Office Sha Kok Post Office

  Date # Location Delivery Status
  28-Jan-2011 Hong Kong Item posted.
  28-Jan-2011 Hong Kong In transit.
  2-Feb-2011 Hong Kong Processed for departure.
  7-Feb-2011 Hong Kong The item left Hong Kong for its destination on 7-Feb-2011
  9-Feb-2011 Norway Pending customs inspection.
  9-Feb-2011 Norway In transit.

  Filterdelene glimrer med sitt fravær. Har startet prosessen med å få tak i rør. Den nye bilen har jeg ikke hørt hvor befinner seg. Den skulle bli produsert 31. januar. Engine failure lampen kom på igjen på veg til jobben i dag så det er bare å krysse fingerne å håpe at "gammel'n" går litt til.

  Sonny

 17. #17
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Sep 2010
  Innlegg
  654
  Tagget i
  0 Innlegg

  Transmission Line sub

  Oscilloskopet har kommet - har kalibrert det og probene. Så nå kan jeg ikke skryte lenger. Nå kommer det til å komme fram hvor dårlig jeg er til å bruke det.

  I haugen på bildet under skal det da ligge et dobbelt lavpassfilter.

  Da er det jo et spørsmål om man får sammen noe av denne haugen til noe som virker!

  Rørene var ikke så enkelt å få tak i som jeg hadde håpet, men internett firmaet Haiex.no skal forsøke å skaffe de rørdelene jeg trenger.

  Bilen får bygget inn dieselvarmer på en annen fabrikk i Tyskland og ingen leveringsdato er satt. Jeg hater å vente.

  Sonny
  Vedlagte bilder Vedlagte bilder  

 18. #18
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Sep 2010
  Innlegg
  654
  Tagget i
  0 Innlegg

  Transmission Line sub

  Jeg håper at noen kan hjelpe meg med følgende spørsmål?
  Først jeg beklager at bildet under ble så dårlig, brukte digital istedenfor speilrefleks.

  Så til saken - for å kunne velge mellom "normal" drift og lav pass filter så har jeg tenkt å sette inn en vender. Jeg har kjøpt en 4-pol, men det ble litt lite dersom jeg også må bryte spenningen til kortet når jeg bryter signalet.

  Jeg har tre valg:
  1: Bryte signalet inn/ut, men ikke spenningen til kortet?
  2: Bryte spenningen til kortet, men la signalet inn gå parallell med "normal" drift slik at det kun er ut signalet som brytes på lav pass?
  3: Gi blaffen i å kunne kjøre forsterkeren uten lav pass filter? Altså uten vender.

  Som bildet viser er jeg ferdig med filteret. Før jeg begynner å bore i forsterkeren må jeg vite hva jeg gjør med det overstående. Så mens jeg venter på hjelp fra noen kunnskapsrike sjeler så får jeg begynne å lete fram de nødvendige spenningene i forsterkeren. :-)

  Sonny
  Vedlagte bilder Vedlagte bilder  

 19. #19
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Sep 2010
  Innlegg
  654
  Tagget i
  0 Innlegg

  Transmission Line sub

  Hmmm........ det ser visst ut til at jeg stort sett spør og svarer meg selv. Jeg behøver jo ikke å gjøre det på nettet.

  Ingen sure miner, men da forstsetter jeg prosjektet innenfor husets fire vegger.


  Sonny

 20. #20
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Mar 2008
  Innlegg
  557
  Tagget i
  0 Innlegg

  Transmission Line sub

  Kjør signalet til jord på ingangene til filteret når lavpassfilteret er koblet ut.
  Da tåler filteret å stå med spenning på.

  Mvh
  Christopher

  Redigert gang 2:
  hmm, ser at inngangen nå også går inn mot utgangen av filteret.. dette gir en utfordring..

  Løsning, la vribryteren styre releer?

  REDIGERT:
  lagt til bilde:
  Vedlagte bilder Vedlagte bilder   
  Abrahamsen Fanboy<br />&lt;hr&gt;<br />Det er teknolgi som skaper magi

Side 1 av 7 123 ... SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed