Side 1 av 2 12 SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 38
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi Freak OMF's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2002
  Sted
  Bergen
  Innlegg
  9,623
  Tagget i
  9 Innlegg

  Drømmeanlegget pr 25 jan 2011

  Hei.....

  Da kommer ennå et innlegg om mine dagdrømmer.....for de som allerede er gått lei, så kan de sikkert finne andre tråder, for de som synes dette kan være spennende – så er min lovnad at dette kommer til å bli gjennomført!


  Planen har i grunn tre deler – som jeg vil omtale hver for seg:
  1) Rommet
  2) Elektronikken
  3) Høytalerne

  Rommet
  Rommet vil bli med ca målene 6 meter x 7 meter, også vil jeg prøve å få til så mye takhøyde som mulig....målet er 280cm+.
  Her er en illustrasjon av demping i taket...ja jeg vet jeg er et geni på tegning!


  Dette er da lytterommet sett fra siden.
  *Det øverste området som er blått illusterere at det skal være litt lufting øverst mot betongtaket.
  *Det grønne er glava eller andre dempeplater, som gjerne kan gå ned i en liten kasse i ytterkantene (Fint å sette litt spotter i feks). Denne håper jeg at skal bli 30-40 cm tykk, med 10-15 cm luftspalte mot taket
  *Det røde illusterere at jeg kan feste litt diffusorere eller plater med mindre absorbsjon ved høye frekvenser for å få en jevn etterklang og ikke minst for å ikke overdempe høye frekvenser.
  *Til slutt skal de gule greiene inne i det blå illustrere helmHolz laget av støperør fra IKEA – de er selvsagt ikke helt skalert (siden rører er 30 cm og luftåpningen 10-15 cm)!

  Jeg er opptatt av å få en kort og jevn etterklang i rommet. Det har jeg tenkt å oppnå ved å:
  • Dekke hele taket med lydplater i en tykkelse på 30cm – 10 cm senket under taket (trenger god lufting mellom betongdekket og isolasjon).

  • Jeg har muligheten til å senke taket ytterligere 20-30 cm langt ytterveggen av taket, slik at man der får en tykkelse på nærmere 70cm.

  • Bruk av HelmHolz. Både ”støperør fra Biltema variantene” som kan avstemmes til stående bølger, og festes i taket – slik at de blir usynlige, samt Svanå sine som kan plasseres både i taket, i hjørner og ellers hvor det er behov.

  • Skal også ta en prat med SET om veggene....forstår det vel slik at hvis man bruker litt forskjellige platetykkelse, stenderavstand og slikt, så kan man tune veggene litt slik at de ikke alle absorberer samme frekvens


  Jeg regner med at det overnevnte skal greie å ta ned etterklangstiden i bassen nok. Jeg har også mulighetene til å bygge noen monster hjørneabsorbenter hvis det blir nødvendig.

  Så mye absorbsjon må selvsagt balanseres med diffusjon. Den delen av jobben kommer nok til å bli et lengre prosjekt som kommer til å ta tid etter at rommet er ferdig. Men målet er bredbånden diffusjon, på så mye av flatene som mulig . Stikkord her er akustikkprodukter som er pene og funksjonelle, med absorbsjon i førsterefleksjoner i tak og sidevegger, diffusjone på frontveggen og så var det vel gunstig med noen refleksjoner fra skrått bakenifra....

  Ellers kommer jeg til å legge vekt på støyisolereing – både med tanke på å skjerme resten av huset fra lyden av stereoanlegget, og for å senke støygulvet i lytterommet.


  Elektronikk
  Har ikke tenkt å skrive så mye om elektronikken her – det er liksom ikke der utfordringen ligger. Oppsettet vil som nå bestå av en PC som kjører avspilling, romkorreksjon og XO. Om lydkortet fremdeles er Lynx vet jeg ikke. DACen kommer nok fremdeles til å være en DAD AX24 – skulle den blitt utfordret ville det nok ha vært av en ”custom all out” flerkanals Sabre/Buffalo DAC.
  Effektforsterkeren kommer nok til å være i samme gate som i dag – gode specs og kraftige. Med eget rom til elektronikken er heller ikke kjølevifte noe problem og man kan trå til med noen skikkelige monsteramper fra PA verdenen med noen tusen watt tilgjengelig. En spennende sak er jo selvsagt Devaliet – som kan kobles rett på Lynx kortet...spennende, men foreløpig litt lite effekt til annet en diskant/mellomtone.


  Høytalere
  Dette er vel her mesteparten av prosjektet ligger......og jeg skal innrømme at dette har vært en modningsprosess, og jeg begynner vel i grunn og bevege meg et stykke vekk fra utgangspunktet som var en ”oppgradert Marten Coltrane”.

  Det er bassen som skaper de største utfordringene – det er her de store grepene må tas. Mine første tanker var store elementer i store tunge og døde kasser, stablet oppå hverandre. Så har jeg tenkt en del på enda større kasser og enda større elementer i dipolkasser, mens jeg nå heller mest mot IB bass!

  Det er etterhvert mange ting som tipper vektskålen i retning av IB, og siden jeg i grunn har bestemt meg for å bygge på et ekstra lite anneks på utsiden av lytterommet til elektronikk (og tekniske ting til huset) så har jeg god mulighet til å gjennomføre det:
  • Det som kanskje frister mest er å slippe og ha noen gedigne basstårn i lytterommet. Er en vanvittig spennende tanke å kun ha to relativt små satelitter stående helt fritt ute på gulvet. Ingen basskasser, forsterkere, eller annet rot. Hvis jeg i tillegg lykkes med å gjøre akustikktiltakene enten usynlige eller interiørmessig spennende/lekre så tror jeg dette kan bli bra. Ikke misnt siden rommet også skal ha andre bruksformål
  • Det er også reverserbart....dersom det ikke skulle funke, med IB bass er det ikke all verden arbeid å støpe i noen lecablokker i hullene og sette opp noen nye gipsplater. Elementene kan trolig også brukes i dipolsubb etterpå. Å ”racket” med 18 tommere kan sikkert fylle inn i bunnen uasett –å komme helt ned på 20Hz med dipolsubb er vanskelig!
  • Det skulle være fullt mulig å få særdeles god bass ut av dette. Mange mener IB er det beste – andre vil nok hevde dipol, og noen har sikkert andre meninger også. Jeg planlegger med to søyler på hver side – 1 dypbass søyle med 4 x 18 (21 kanskje hvis jeg får plass), og en mellombasssøyle med 6 x 12 evt 8 x 10. Mellombasssøylene plasseres i siktelinjen fra lytteposisjon til satelitthøytalerene, mens dypbasssøylen plasseres innenfor. Med (1) et godt behandlet og dempet lyterom, (2) nok headroom på høytalerne, (3) nok headroom på effektforsterkrene (jeg skal skaffe til veie noen tusen watt), (4) aktiv deling), (5) romkorreksjon og at dette i tillegg til IB også er (6) linjekilder – så skulle vel ikke dette stå tilbake for noe....det er ihvertfall en grei start  Dette kan bli seende ut omtrent slik (Vinduene inn til det lille rommet skal illustrere hvor IB subbene skal være):  Hva så med resten av frekvensspekteret.....vel, der tror jeg faktisk jeg skal begynne med mine nåværende Manger egg....I mitt nåværende oppsett er det uten tvil rommet og bassen som er den største utfordringen – og når det faller på plass, så tror jeg Mangerne fremdeles har en del å gå på. Også kan jeg begynne å tenke nytt når jeg kommer dit......når man har rommet, elektronikken og bassen på plass, er det jo ikke all verden utfordingen å sette opp en Quad, noen B&G Neo, dipolsystem ala SET eller noen store AMT.
  Da blir det omtrent slik.....  Så.....fra å planlegge med et stort alter med store stabler av effektforsterkere, nettfiltre, DAC, klokker og alskens ablegøyer stående midt i mellom 2-3 store tårn med massevis av elementer.....så er dagens plan et rom som kun har noen paneler/stoff-felter på bakveggen og et par av disse i rommet....
  Hva tror dere....? Personlig synes jeg at jeg har tatt noen skikkelig store steg i riktig retning, og før noe blir hugget i stein, så skal jeg selvsagt på en liten roadtrip for å verifisere litt preferanser!

  Noen innspill til lytterommet...? Hva med høytalere...?

  Mvh
  OMF[/list][/list][/list]

 2. #2
  Æresmedlem tkr's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2007
  Sted
  Nede i fjæresteinene
  Innlegg
  15,448
  Tagget i
  2 Innlegg
  Torget
  1

  Drømmeanlegget pr 25 jan 2011

  Jeg ville tatt en tur til Pedal, OMF, før jeg la meg helt fast på Mangerne.
  mvh
  If you want to make God laugh, just tell Him that you have made plans
  Musikkserver - Mac Mini - Metric Halo ULN 8 - 2 x CJ Premier 350 SA - Overkill Encore- Tannoy ST 100
  Verdier la Platine - SME V/ London Decca Reference - FR 64 S/Kondo Audio Note Io II -SAEC WE 308L/ Koetsu Coralstone- Soundsmith DL103 Gold - Manley Steelhead ....Apogee Big Ben digitalklokke. Strømførende kabler

 3. #3
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Jan 2005
  Innlegg
  1,057
  Tagget i
  0 Innlegg

  Drømmeanlegget pr 25 jan 2011

  Har vel i grunnen ikke så mange tips å komme med tror jeg.

  Jeg ønsker deg lykke til. Dette ser meget spennende ut.

 4. #4
  Æresmedlem Valentino's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2008
  Sted
  Ottestad
  Innlegg
  16,994
  Tagget i
  1 Innlegg

  Drømmeanlegget pr 25 jan 2011

  Veltenkt rom og bassløsning. Men det er vel to og en halv oktav mistrivsel der om du går for kun et par Manger-egg.
  Uansett: Med et så gjennomarbeidet rom og bassystem er det jo bare moro å leke med hovedhøyttalerløsninger. Det må jo være litt hobby igjen, eller har du tenkt å bare høre musikk i det videre?
  Vik fra meg, O kjetterske Vranglærere! Jeg hører forskjell på alt! Halleluja!
  Anleggstråd: Bipolare Valentinos drodleDipol
  And you can't find your waitress with a Geiger counter and she hates you and your friends and you just can't get served without her

 5. #5
  Hifi Freak OMF's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2002
  Sted
  Bergen
  Innlegg
  9,623
  Tagget i
  9 Innlegg

  Drømmeanlegget pr 25 jan 2011

  Sitat Sitat fra tkr
  Jeg ville tatt en tur til Pedal, OMF, før jeg la meg helt fast på Mangerne.
  mvh
  Jeg har da vært hos Pedal....

  Mangerne er vel omtrent den minst brikken i dette puslespillet.....det viktigste er å få på plass rommet og bassløsnignen, og for å ikke gjøre ting mer komplisert og uoverkommelig enn det er - så synes jeg det er greit å bruke Mangerne,....å kopiere toppene til Stig Erik er vel neste trinn - det er også et rimelig safe bet....altså AMT og SEAS Excel i dipol.....

  Mvh
  OMF

 6. #6
  Æresmedlem LMC's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2006
  Sted
  Drøbak
  Innlegg
  21,751
  Tagget i
  3 Innlegg
  Torget
  11

  Drømmeanlegget pr 25 jan 2011

  Drøbak roper!
  mvh
  Leif
  solderslinger og raskere enn sin egen skygge

 7. #7
  Hifi Freak Barbaresco's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  2,436
  Tagget i
  0 Innlegg

  Drømmeanlegget pr 25 jan 2011

  Manger er topp, hold på dem! Men som sagt, de er topp, du må ha en bunn, og de lar seg kombinere med hva det skal være i lukket kasse.

  Uten støtte i bunnen blir du bare fornøyd med Mangerene som monitorer på do.
  Alt for Piemonte

 8. #8
  Æresmedlem LMC's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2006
  Sted
  Drøbak
  Innlegg
  21,751
  Tagget i
  3 Innlegg
  Torget
  11

  Drømmeanlegget pr 25 jan 2011

  garantert kjappe do-besøk!
  mvh
  Leif
  solderslinger og raskere enn sin egen skygge

 9. #9
  Hifi Freak OMF's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2002
  Sted
  Bergen
  Innlegg
  9,623
  Tagget i
  9 Innlegg

  Drømmeanlegget pr 25 jan 2011

  Sitat Sitat fra LMC
  Drøbak roper!
  mvh
  Leif
  Hva ropes det om i Drøbak...?

  Mvh
  OMF

 10. #10
  Æresmedlem LMC's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2006
  Sted
  Drøbak
  Innlegg
  21,751
  Tagget i
  3 Innlegg
  Torget
  11

  Drømmeanlegget pr 25 jan 2011

  godlyd og kokosmakroner
  mvh
  Leif
  solderslinger og raskere enn sin egen skygge

 11. #11
  Hifi Freak Karma's Avatar
  Ble medlem
  May 2009
  Innlegg
  1,965
  Tagget i
  0 Innlegg

  Drømmeanlegget pr 25 jan 2011

  Spennende prosjekt!

  Forstår jeg deg riktig når jeg "leser" at du mener taket er viktigst m.h.t. akustiske tiltak?
  Har du brukt ekstern ekspertise til å beregne akustiske tiltak i dette spesifikke rom?
  Du har, etter min mening, forstått hvortdan kost/nytte forholdet skal optimeres for å få et "high-end resultat".

 12. #12
  J.J
  Guest

  Drømmeanlegget pr 25 jan 2011

  Jeg har ikke noe teknisk og bidra med , men ser at du skjønner tegninga sjøl Et dedikert lytterom - Ja jeg har ett historien...
  Det som jeg ser i andre tråder - og det er det som blir på en måte grunnen din i annlegget (bokstavelig talt) - bass.
  Se og få sparket igang dem som har peil her på forumet ...
  Lag et "all out" bassystem... uansett hva det er - IB - dipol .. kasseløsning. Lag det så bra som overhode mulig - gjerne 2 delt. et som går dønn i kjellern og et som kan ta det over f.eks. 60-80 hz - men best er jo et som tar hele område...

  Da kan du leke deg siden med alt som er av høytalere ...... alt ifra Dali Menuett til ..... ja - the higest high end om du vil

  Lykke til - jeg kommer til å følge nøye med ..... :P

 13. #13
  Hifi Freak OMF's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2002
  Sted
  Bergen
  Innlegg
  9,623
  Tagget i
  9 Innlegg

  Drømmeanlegget pr 25 jan 2011

  Sitat Sitat fra Karma
  Forstår jeg deg riktig når jeg "leser" at du mener taket er viktigst m.h.t. akustiske tiltak?
  Det er vel mer det at der kan man gjøre veldig mye uten at rommet bærer preg av det!

  Mvh
  OMF

 14. #14
  Hifi Freak Lieng's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2004
  Innlegg
  1,525
  Tagget i
  0 Innlegg

  Drømmeanlegget pr 25 jan 2011

  Dette ser ut til å bli komplisert! Hvorfor ikke gjøre det enkelt og bare kjøpe Avantgarde hornsub? Da får du den beste bassen som kan kjøpes/lages for penger og slipper å bygge et "bassrom" med div korrigeringer for å få det til å spille på lag
  Dynamic Precision A1b, Magnepan 3.7, Ken Kreisel DXD-808 Subwoofer * 2

 15. #15
  Hifi Freak OMF's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2002
  Sted
  Bergen
  Innlegg
  9,623
  Tagget i
  9 Innlegg

  Drømmeanlegget pr 25 jan 2011

  Sitat Sitat fra val
  Dette ser ut til å bli komplisert! Hvorfor ikke gjøre det enkelt og bare kjøpe Avantgarde hornsub? Da får du den beste bassen som kan kjøpes/lages for penger og slipper å bygge et "bassrom" med div korrigeringer for å få det til å spille på lag
  Jeg synes ikke dette er så komplisert jeg da, også har jeg nok langt mer tro på en slik løsning en AG hornsub.....

  Mvh
  OMF

 16. #16
  Æresmedlem LMC's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2006
  Sted
  Drøbak
  Innlegg
  21,751
  Tagget i
  3 Innlegg
  Torget
  11

  Drømmeanlegget pr 25 jan 2011

  Sitat Sitat fra val
  Dette ser ut til å bli komplisert! Hvorfor ikke gjøre det enkelt og bare kjøpe Avantgarde hornsub? Da får du den beste bassen som kan kjøpes/lages for penger og slipper å bygge et "bassrom" med div korrigeringer for å få det til å spille på lag
  det er ikke bare å slenge inn den heller!
  dessuten er det ikke en hornsub
  det er en sub med horn!hornet virker neppe ned noe særlig under 100hz, til det er det altfor lite
  hornet er bare satt på for å forenkle integreringen til midbasshornet på Trio
  skal du ha horn ned til 20-25 hz må du minst ha hornlengde på 4-5 meter, selv i kvartbølge
  mvh
  Leif
  solderslinger og raskere enn sin egen skygge

 17. #17
  Hifi Freak Lieng's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2004
  Innlegg
  1,525
  Tagget i
  0 Innlegg

  Drømmeanlegget pr 25 jan 2011

  Sitat Sitat fra LMC
  Sitat Sitat fra val
  Dette ser ut til å bli komplisert! Hvorfor ikke gjøre det enkelt og bare kjøpe Avantgarde hornsub? Da får du den beste bassen som kan kjøpes/lages for penger og slipper å bygge et "bassrom" med div korrigeringer for å få det til å spille på lag
  det er ikke bare å slenge inn den heller!
  dessuten er det ikke en hornsub
  det er en sub med horn!hornet virker neppe ned noe særlig under 100hz, til det er det altfor lite
  hornet er bare satt på for å forenkle integreringen til midbasshornet på Trio
  skal du ha horn ned til 20-25 hz må du minst ha hornlengde på 4-5 meter, selv i kvartbølge
  mvh
  Leif

  submedhorn eller hornsub som er for lite, det spiller uansett bra bass uten den j.... pløsete blafringa til mange tradisjonelle subber/basskasser
  Dynamic Precision A1b, Magnepan 3.7, Ken Kreisel DXD-808 Subwoofer * 2

 18. #18
  Hifi Freak Griffenfeldt's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2008
  Sted
  I en kjeller
  Innlegg
  7,481
  Tagget i
  1 Innlegg

  Drømmeanlegget pr 25 jan 2011

  Hvor langt har du kommet på rommet siden du håper på 2.80 under taket?
  Line magnetic 34ia / Lowther Acousta / Pioneer plx 1000 / rega dac

  Everybody calls her puta ‘cause nobody really knows her name..

 19. #19
  Hifi Freak OMF's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2002
  Sted
  Bergen
  Innlegg
  9,623
  Tagget i
  9 Innlegg

  Drømmeanlegget pr 25 jan 2011

  HEi!

  Glemte vel å skrive det, men jeg håper vel at dette skal begynne å nærme seg realiteter julen 2012.

  Utgangspunktet:

  I sommer
  OG nå...


  Slik skal det bli...lytterommet i klossen som er bygget på!  Mvh
  OMF

 20. #20
  Hifi Freak Griffenfeldt's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2008
  Sted
  I en kjeller
  Innlegg
  7,481
  Tagget i
  1 Innlegg

  Drømmeanlegget pr 25 jan 2011

  Ok.
  Vanligvis er det høyden på grunnvannet som bestemmer hvor dypt du kan grave, men du legger deg på grunnmurshøyde med eksisterende bygg?
  Line magnetic 34ia / Lowther Acousta / Pioneer plx 1000 / rega dac

  Everybody calls her puta ‘cause nobody really knows her name..

Side 1 av 2 12 SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed