Pre-amp som hodetelefon forsterker?

GeirTj

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
10.03.2003
Innlegg
197
Antall liker
25
Torget vurderinger
6
Hei,
Lurer på om det er noen god ide å modifisere en rør forforsterker til å drive 300 ohms hodetelefoner. Mine forforsterkere har avkoblings-kondensatorer på utgangen men frykter at selv om hodetelefonene kan drives så vil frekvensgangen bli noe ujevn grunnet relativ lav-ohmig belastning (hodetelefonene) samt antatt noe høy utgangs-impedanse på pre'en.

Aktuelle kandidater er min deHavilland UltraVerve eller Conrad-Johnson 17 LS2.

Bruker idag en Music Fidelity X-Can v3 og det kan synes som om den har noen buffer transistorer mellom 6922-rørene og hodetelefon- utgang.

Mvh Geir
 

BerntJ

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.11.2002
Innlegg
1.401
Antall liker
185
Tja. Det er vel mulig å putte på en buffer etter siste rør. Jeg benyttet sluttsalget til Elfa og kjøpte noen av disse for test. Rundt 6 NOK stykket, så prisen er helt grei. Prisen var vel over $ 3 tidligere.
https://www.elfaelektronikk.no/elfa3~no_no/elfa/init.do?item=73-101-70&toc=0
PS: Har ikke regnet på om disse passer dine hodetelefoner, men de gir 10 Volt ved 75 Ohm last og 150 mA.

http://frank.pocnet.net/sheets/030/e/EL86.pdf
PPS: En OTL utgang hadde trolig passet 300 Ohm bra om man sjekker DC feil en gang iblant om man kjører DC. Der er EL86 meget interressant. VH. Bernt
 

GeirTj

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
10.03.2003
Innlegg
197
Antall liker
25
Torget vurderinger
6
Takk Bernt,
dersom du skulle sitte på et forslag til krets for transistor-basert buffer så hadde det vært fint (mye vil ha mer :). Skal google litt selv også selvsagt. Sitter og pønsker på om å ta signalet etter avkoblings-kondensatorene (utgangen) på min deHavilland pre og kjøre de til en transistor-buffer. Den aller enkleste veien å gå er muligens å benytte kun buffer-trinnet på utgangen av min X-Can hodetelefon-forsterker siden den allerede har strømforsyning for buffer-trinnet der. Morsommere er det jo å lage hele bufferen med strømforsyning selv da jeg har nok trafoer liggende og delene behøver ikke å bli så dyre.

Takk for svar ihvertfall og alle kretsforslag til buffer basert på LT1010CT eller lignende er kjærkommen.

mvh Geir
 

GeirTj

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
10.03.2003
Innlegg
197
Antall liker
25
Torget vurderinger
6
Takker,
likte også denne som i prinsippet skal gjøre at man kan unngå avkoblings-kondensatorer. Den er inspirert av en av de som du linket til ovenfor (gilmore2).

se link: http://phonoclone.com/diy-sze.html

Har funnet mosfets IRF510 på Elfa som er et substitutt til de Renesas (Hitachi) 2SK213 som oppgis i skjemaet nedenfor. Finner ikke 2SK213 men det er greitt nok da å bruke IRF510. Det jeg ikke forstår helt er at han nevner at substituttet IRF510 behøver beskyttelses-dioder (som 2SK213 har innbygget, se detaljer av mosfet på tegningen). Er det to zener-dioder som settes mellom gate og source? Dersom de settes i serie (mot hverandre), vil de da ikke bare blokkere all strøm? Beklager min ignorans.

Mvh Geir
 

Vedlegg

BerntJ

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.11.2002
Innlegg
1.401
Antall liker
185
Power Mosfets har bare en "kondensator" på inngangen. Transistoren styres av spenningen over denne kondensatoren, men denne tåler ikke mye statisk elektrisitet før transistoren er ødelagt. Derfor er det vanlig å sette inn dioder som demper overspenning. Noen har dette internt, men de gamle komponentene hadde ikke alltid dette. Vi måtte være forsiktig under installasjon. Tror det er dette som omtales i artikkelen. Dersom man er litt nøye med jording under installasjon går dette som regel bra. Når transistoren er installert har den alltid en motstand til jord for å lade ut "gate". Ellers vil den stå med samme spenning over sjiktet og lede like mye hele tiden, noe jeg opplevde engang med paralelle Mosfet's. Skjønte ingenting.
Bipolære transistorer styres av en strøm inn på Basis, og ikke av en spenning. VH. Bernt
 

GeirTj

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
10.03.2003
Innlegg
197
Antall liker
25
Torget vurderinger
6
Hei, for å konkludere tråden så har jeg nå bygget en Mosfet-basert buffer-trinn slik som skjemaet lengre opp i tråden viser. Bygget også en balansert og regulert strømkilde etter alle kunstens regler som gir +- 9.73 V.

Buffertrinnet ble koblet til pre ut fra min C-J Premier 17 LS mkII og lyttet til med min Sennheiser HD800. For å ta konklusjonen raskt; det låter ikke dårlig men min rørbaserte Musical Fidelity X-Can V3 eller transistor-baserte Burson HD-160 låter begge en god del bedre.

Ja ja, men det var gøy å bygge og god underholdning noen kvelder.

Takk igjen for innspill.
 
Topp Bunn