"luft tett" absorbent ?

ØivindJ

Overivrig entusiast
Ble medlem
01.07.2009
Innlegg
1.130
Antall liker
0
Fant noe pent stoff, men det var 90% luft tett.

Vil en liten grunn absobent trukket med noe nesten helt luft tett stoff ha noen særlig effekt?

Det må vel reflektere lyd dårligere enn veggen i alle fall.
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.284
Antall liker
34.819
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Noe gjør det alltids, men spørsmålet er hva det gjør og ved hvilken frekvens det gjør noe. Forestill deg at en lydbølge treffer og reflekteres fra en fast vegg. Absorbsjonen skjer i "ulla" før og etter at lydbølgen reflekteres. Utsvinget av luftpartiklene må nødvendigvis være null i refleksjonspunktet og følger en sinuskurve derfra. Maks utsving er 1/4 bølgelengde fra refleksjonspunktet. Hvor mye "ull" er det der utsvinget på sinusen begynner å bli merkbart, la oss si fra 1/8 bølgelengde og oppover? Det sier noe om hvor mye absorbsjon du kan vente deg. Hvis stoffet er tett og raggete vil det likevel absorbere noe i diskanten, men hvis det er tett og glatt gjør det fint lite. Uansett vil du ikke få noen virkning fra absorbenten under stofftrekket.

Hvis stoffet er riktig tett og spent opp som en membran vil det ikke reflektere som en fast vegg, men snarere respondere på trykket som en panelresonator. Da vil du også plukke ned noen frekvenser i bassen, men eksakt hvilke frekvenser som absorberes vil komme an på tyngden av stoffet, hvor stramt det er spent, og hvor langt det er fra stoffet til reflekterende vegg.

Dette kan man skrive differensialligninger for å regne ut, men kanskje ikke i dag. ;)
 

wilbur-x

Overivrig entusiast
Ble medlem
03.07.2006
Innlegg
844
Antall liker
1
Du har 3 forhold som i optikken: Refleksjon, absorbering (overgang til varme) og gjennomstråling.
Det tette stoffet er tynt (liten masse) og vil ha svært liten virkning med mindre det spennes så hardt som ei bongotromme og endrer massetettheten til absorbenten under.
Lydfeller (for vifter) for offhore-bruk hadde plast utenpå absorbenten på 80-tallet. Dette for å verne de mot fukt. Lydfellene ble ikke forringet av den grunn. (Når en absorbent er våt er massen en elendig absorbent). Det hører til historien at plast ble forlatt fordi fukt fant frem likevel og ble fanget bak plasten uten mulighet for å tørke ut.
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.284
Antall liker
34.819
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Nå vet vi ikke hvor tynt det stoffet er, men jeg er enig i at hvis det bare er tynt nok, vil det formodentlig "svinge med" og formidle trykkbølgene til absorbenten under. Det går jo an å prøve.

Jeg ville ellers nevnt diffraksjon som tredje punkt i listen, ettersom gjennomstråling er en delvis refleksjon.
 

wilbur-x

Overivrig entusiast
Ble medlem
03.07.2006
Innlegg
844
Antall liker
1
Refleks og diffraksjon er samme lappskausen.
 
Topp Bunn