Mer fokus på montasjeteknikk og plassering av komponenter.

Baard

Hi-Fi freak
Ble medlem
17.04.2002
Innlegg
2.163
Antall liker
689
Torget vurderinger
1
Alt for ofte ser man DIY prosjekter, spesielt forsterkere som lider under dårlig workmanship og montasjeteknikk. Det skyldes ofte mangel på erfaring, og det får man etter flere forsøk, men det er lite fokus på DIY sidene på www om betydning av god montasjeteknikk

Synes det er litt rart at audiophile som ellers er opptatt av å bekjempe: støy, brum og forbedre ytelse ikke er mer opptatt av en mer stram implementering av egne løsninger.

Bilde nedenfor er ved første øyekast en grei implementering av en kloning av Pass F4 - men ledningsføringen kunne med fordelt vært utført mye strammere og rett på forbruket/komponentene: Likeretterbro, PS-kort, effekttransistorer osv..hvis man hadde endret på den fysiske layouten. Bunnplata i dette tilfelle er for bred - det blir for lang avstand. Snu trafoen, få kortet ned ledninger på sekundær siden osv..

Bruk av solidcore der det går store strømmer - i stedet for lange og myke multikordel kabling. Bruk skinner. Det er mye å hente ved tilsynelatende små detaljer. Nå er ikke denne forsterkeren ment som et skrekkens eksempel. Den er ganske så ordinær/tradisjonelt løsningsdesign i så måte, men det kan gjøres mer optimalt.



Det er mye av lære av å se på bl.a Peter Daniel - nå er det selvfølgelig noen andre utfordringer ved å bygge klasse-A enn gain clone kopier - men ved å studere flere av PD's eminente løsningsdesign bør man kunne få litt inspirasjon til en mer optimal mekanisk layout.

 

Cobra2

Hi-Fi freak
Ble medlem
26.02.2003
Innlegg
4.980
Antall liker
1.055
Sted
Stavanger
Torget vurderinger
75
Peter D's kreasjoner er en øye-fryd, MEN, så krever en topp GC konstruksjon 100% "attention to details".

PassDIY/FirstWatt konstruksjoner bygger på en helt forskjellig filosofi, som ikke er layout-begrenset på samme måte som GC.

Når det er nevnt, går det selvfølgelig å lage pene innstallasjoner av disse også...

Arne K
 

andreas

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.10.2003
Innlegg
2.366
Antall liker
146
Det er jo en kjennsgjerning at de fleste som driver med DIY ikke har så stor basiskunnskap om elektronikk. Undertegnede er et kroneksempel. Siste uka fikk jeg ferdig en forsterkerk bygget om for ente gang. Ga nå f.. i å bruke dyre sølvkabler, fancy kontakter o.l, mens alt av kabler som fører stor strømmer ble koblet med tykke SC ledninger, layouten ble nokså tett og grei, og alt av jord ført til en felles 3mm tykk stor aluplate. For det første ble konstruksjonen helt støyfri (hører nesten ikke om den er påslått med øret inntil HT) og den spiller veldig mye bedre enn før.
 

Baard

Hi-Fi freak
Ble medlem
17.04.2002
Innlegg
2.163
Antall liker
689
Torget vurderinger
1
Enig Andreas - det var min innfallsvinkel også. Det en selvbygger trenger er råd og hjelp om hvordan man kan få til en god layout og godt løsningsdesign så man unngår flagrende ledninger, unødvendig stor avstand mellom "forsyning og forbruk" etc..

I tillegg så trenger man en hvis forståelse om materiallære og hvilke materialer som passer/ikke-passer sammen for å unngå krypstrømmer, dårlig kontakt etc..

Som regler bruker man en mix av: galvaniserte skruver/kobber/stål/aluminium/jern plater osv….ikke alt dette som går like godt sammen.

Konnektering burde vies litt oppmerksomhet – ikke bare bare å få til gode koplinger med tilstrekkelig kontaktflate som er holdbar over tid ved bruk av harde materialer som skinner og SC kabler..

I det hele tatt – det er mye å ta fatt i for en selvbygger når det gjelder mekanisk montasje og layout. Og mitt poeng er at det er lite støtte i nettsteder som tar opp dette spesielt.
 

Animal

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
15.03.2005
Innlegg
239
Antall liker
0
Jamen mekanisk layout er jo det eneste de som ikke kan konstruere kretsene fra grunnen av har glede av!
Jeg synes det er det gøyeste med byggingen å få innmaten perfekt plassert og kablene dandert optimalt.
Det er viktig å kunne "ta av topplokket" på forsterkeren også, alt skal vises.

Andreas
 

whistler

Bransjeaktør
Ble medlem
28.11.2004
Innlegg
1.823
Antall liker
610
Synes dette er et godt eksempel på hvordan et vakkert ytre kan lyve. :mad:
Greit at det låter bra, men noe yrkesstolthet kunne man godt ha!
 

Vedlegg

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.147
Antall liker
4.305
Torget vurderinger
1
Jeg synes det er en egen «estetikk» ved «god» mekanisk «layout» og ryddig montering. Som hjemmfusker er det også en stor fordel om kretsutlegget er ryddig og oversiktlig. Det er dog en potensiell «konflikt» mellom ryddig og optimalt utlegg mht ytelse, f.eks. uhensiktsmessig kobling mellom ulike paralelle og samlede kabler. Enkelte kråkereir, er laget som kråkereir forde konstruktren har ment at det er «best» (typiske hensyn er korte og direkte kabeltrekk).

Et elektrisk sett dårlig kretsutlegg (inkl kabeltrekk) kan potensielt sett ødelegge ganske mye for ytelsen, selv om det ser ryddig ut. Ditto med kråkereir foresten, som det i tilegg kan være tilnærmet umulig å feilsøke i. F.eks. feil og asymetrisk plassering av referansepunktene i tilbakekoblingen i en effektforsterker kan bidra til ganske mye forvregning. Det samme med hensyn til «parasittisk» kobling mellom «sterk» og «svak» strøm i en effekforsterker .

mvh
KJ
 

kneip

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
19.04.2010
Innlegg
137
Antall liker
0
Et ryddig design oppfører seg i alle fall nogenlunde likt, fra eksemplar til eksemplar.

Jeg nekter å tro at det er system i kaoset. :p
 

TAS

Hi-Fi freak
Ble medlem
09.12.2007
Innlegg
1.801
Antall liker
2.025
Sted
Norge
Torget vurderinger
9
I matematikken er faktorenes orden likegyldig, for produktet av 3 x 4 er lik produktet av 4 x 3. I språkets verden er faktorenes orden ikke likegyldig: Fatøl er øl på fat, og de fatene som ølet oppbevares på, heter ølfat. I og med at fatøl er en type øl og ølfat en type fat, ser vi at det siste leddet i en sammensetning er det viktigste, og at førsteleddet spesifiserer sisteleddet nærmere. Kabelorden veier tyngre en likegyldighet selv om enn eller annen sær konstruktør mener noe annet. Lamm er godt eksempel på topp lyd med særskilt ryddig kabel/kretsløsning.



mvh,
tas
 

Vedlegg

Baard

Hi-Fi freak
Ble medlem
17.04.2002
Innlegg
2.163
Antall liker
689
Torget vurderinger
1
Bilde fra Lamm - får meg til å tenke på en artikkel med Dieter Burmester fra år tilbake: "Kabler er djevelens verk" - Dieters konstruksjoner er optimalisert med hensyn på lite kabling.

Nå må man passe seg for å tro at PCB layout er det eneste saliggjørende, men de er i alle fall gunstige å feilsøke på motsetning til skjærereiret ovenfor. Punkt til punkt forbindelser i et skjærereir kan fungere godt det - men ser bare ikke så pent ut.
 

Audiomix

Bransjeaktør
Ble medlem
05.07.2004
Innlegg
13.111
Antall liker
4.964
Sted
Kongsberg
Torget vurderinger
28
Når en skal bygge noe selv, kan det være lurt å se litt på hva andre har laget. Det er ikke så vanskelig å skille pent fra stygt.
"Ugly design" kan fungere utmerket, men............
Det er nesten umulig å kopiere med samme resultat.
Det er enda nærmere umulig å overta et slikt reir for feilsøking og reparasjon.
Betydningen av kablenes tverrsnitt er sterkt overdrevet i rørkonstruksjoner. Det går nesten ikke strøm i rørkretser.
Hvis en har koblet sammen en del kretser på en mindre optimal måte, kan tykke kabler bøte på noen av problemene som kan oppstå pga ground loops. Kobler en riktig og unngår ground loops, har kabeltykkelsen liten betydning.
 
Topp Bunn