Resultater 1 til 8 av 8
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi Freak Audiodidakt's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2004
  Innlegg
  1,330
  Tagget i
  0 Innlegg

  Dipol - Forsman VSS5

  Tor Forsman med følge var i Stavanger i går og viste frem Forsman VSS5

  Jeg var innom en liten tur og fikk mitt første møte med dipol.

  Litt om høyttaleren:

  Det var bånd i diskant og mellomtone (ned til ca 400Hz) i form av elementer fra BG. Disse sto i et slags horn (som var åpen i det vertikale domene). I mine ører spilte disse meget bra og jeg var overrasket over den store vertikale spredningen!

  Bassen ble håndtert av 3 Seas 10" i det jeg vil tro er Prestige-serien. Her er jeg litt mer usikker på "lyden". Alle opptak som ble spilt hadde bassgang som var litt ullen/diffus. Jeg er med andre ord litt usikker på "presisjonen" men at det gikk dypt nok er det ingen tvil om (f3 oppgitt til 27 Hz, med 6 db avrulling per oktav)

  La det ikke være noen tvil: alt i alt en meget spennende høyttaler både teknisk, designmessig (WAF) og lydmessig.

  Det som var mest overraskende var selve plasseringen. Jeg har lest side opp og side ned om Linkwitz sine mantra, bl.a. at avstand til frontvegg skal være minst 1.2 meter. Forsman hadde satt opp høyttalerne med baffelavstand på ca 50 cm fra frontveggen og høyttaleren kunne iflg. salgspersonalet settes opp i domene 40-60 cm fra frontveggen. Jeg spurte Forsman om dette og han sa da at hans dipol hadde en annen design enn andre dipoler (sant nok!) og dette gjorde at den kunne stå nærmere frontveggen. Dette siste forstår jeg ikke for vi prater jo om at refleksjonene fra baksiden av elementene skal komme minst 20 MS etter forsiden. Ingen design kan vel endre på akkurat det?

  Noen som har forklaring? Kanskje det var dette som gjorde at bassen kanskje var litt ullen? 2. #2
  Bransjeaktør Snickers-is's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2004
  Innlegg
  11,539
  Tagget i
  14 Innlegg

  Dipol - Forsman VSS5

  Slik jeg har forstått Forsmanns konstruksjonsprinsipp gir det 2 egenskaper som er spesielt interessante. Den ene er at baffelen er foldet og på den måten blir kompakt og kan gå relativt dypt i bassen. Den andre er at siden splitten utvider seg gradvis omvendt på for og bakside er også posisjonen til den akustiske energien ute av plan med baffelen, og forskjellig fra topp til bunn. Det betyr at høyttalerens akustiske avstand til bakveggen varierer.
  Jeg driver Midgard Audio

  Nye greier på gang: https://www.hifisentralen.no/forumet...spinorama.html

 3. #3
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Oct 2004
  Innlegg
  9,429
  Tagget i
  4 Innlegg

  Dipol - Forsman VSS5

  Det er litt fristende å prøve en DIYvariasjon over VSS temaet til Forsmann, kanskje en VSS d'Appolito-variant ... ? Man tager et 12" støperør og skjærer ut svingende spalter, monterer på baffel (+ forsterking av støperør, avstiving etc), et skjønnsomt utvalg av HT-elementer, og bruker «resten av livet» på å eksperimentere vilt med delefrekvenser og EQ ...

  mvh
  KJ
  You can get away with anything if you give it a good tune

 4. #4
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jul 2007
  Innlegg
  1,267
  Tagget i
  0 Innlegg

  Dipol - Forsman VSS5

  Bassen er generelt sett litt ullen i det rommet, Audiodidakt Dvs. Alt jeg så langt har koblet opp inne der har aldri vært spesielt bassfattig, selv om rommet er dempet ganske mye sånn sett!


  Vi flyttet høyttalerne en god meter ut i rommet litt senere på kvelden, slik at jeg og Robert kunne gjøre oss litt mer kjent med høyttaleren, og da forsvant mye av brumlingen, og det ble oppfattet mer korrekt - uten at jeg skal gå i detaljer mtp. bransjeaktørregler. Vi benyttet dog elektronikk fra Naim og MBL når vi foretok flyttingen, det åpnet seg opp litt mer da. Den første plasseringen var bedre for EC-elektronikken enn for MBL+Naim.


 5. #5
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Jul 2006
  Innlegg
  844
  Tagget i
  0 Innlegg

  Dipol - Forsman VSS5

  Ullenhet kan bero på delefrekvensen i dette prinsippet.
  Mellomtone skal ikke reflekteres bak foldede baffler.
  Radionette Kurer

 6. #6
  Æresmedlem Valentino's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2008
  Sted
  Ottestad
  Innlegg
  17,268
  Tagget i
  3 Innlegg

  Dipol - Forsman VSS5

  Sitat Sitat fra Audiodidakt
  vi prater jo om at refleksjonene fra baksiden av elementene skal komme minst 20 MS etter forsiden. Ingen design kan vel endre på akkurat det?
  I følge Siegfrieg Linkwitz, som også har jobbet litt med dynamiske dipoler, er 6 ms nok. Det gir 102cm avstand diskant-vegg. 20 ms gir 340 cm. Da må man jo ha ballsal!
  Vik fra meg, O kjetterske Vranglærere! Jeg hører forskjell på alt! Halleluja!
  Anleggstråd: Bipolare Valentinos drodleDipol
  Grotesque music, million dollar sad / Got no tactics, got no time on hand

 7. #7
  Overivrig entusiast EiK's Avatar
  Ble medlem
  May 2007
  Sted
  Haslum
  Innlegg
  1,021
  Tagget i
  0 Innlegg

  Dipol - Forsman VSS5

  Er det noe bassen på Forsman er, så er den ikke ullen.

  Dette skyldes nok andre faktorer. Enten rommet eller utstyret som var koblet før.

  Har hørt nevnte VSS5 ved to anledninger. Først hos produsenten i Tønsberg. Her var bassen så stram, hurtig og definert som jeg knapt har hørt fra noen andre høyttalere. Den andre gangen var i Oslo (Bristol hotell), og da var bassen litt utsvevende, ikke så definert og med litt tendens til booming. Da spilte de i et helt annet rom som hadde problem i de nedre oktavene. Dessuten også med andre forsterkere som var helt nye, og ikke så god match for bassystemet til VSS.

  Liker man hurtig og definert stram bass, så er imo VSS blant det beste man kan få tak. Spesielt når de nå har fått et samarbeid med Seas om utvikling av et element som er tilpasset dipol med de rette Q-verdiene. Problemet for dipolhøyttalere er at alle dynamiske elementer som produseres i dag er ment for høyttalere med kabinett.
  1. VTL TL 7.5 Series2, VTL S-400, JR Trans Rotor Rondino Nero FMD, Kuzma 4point11, DS Audio W2 PU og EQ, dCS Paganini drivverk/DAC/klokke, Forsman VSS5 Classic
  Kabler: Midas Reference Flavia XLR, Midas Reference Silje SW, Strøm: PS Audio Power Plant P20
  2. Kii Three, Graaf Venticinque, Musical Fidelity E600, Aurender N100H, VTL TP-6.5/Aura Fidelity Audiophile RIAA,, Tandberg Thorens TD165 custom, Rega RB300, Hana SL

  http://www.oslo-audio-society.com/ www.oslovinylklubb.net


 8. #8
  Hifi Freak Audiodidakt's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2004
  Innlegg
  1,330
  Tagget i
  0 Innlegg

  Dipol - Forsman VSS5

  Ok

  Basert på kommentarene ovenfor så tror jeg at det jeg beskriver som "ullen" var et produkt av rommet og høyttalerplassering (litt for nærme frontveggen?)

  Hvorvidt matching med EC også spilte inn skal jeg ikke uttale meg om.

  Bare så det er sagt: det var en meget velspillende høyttaler!

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed