Ole Brum (det ekle kreket) i megaohm skogen

VegardW

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.02.2007
Innlegg
4.054
Antall liker
2.834
Sted
Kolsås
Torget vurderinger
4
Jeg bygget i fjor et linjetrinn,en pre uten gain altså en litt stor og tung volumkontroll.
I utgangspunktet var tanken å isolere volumkontrollen fra kilde og last, ved hjelp av 2 katodefølgere.Og jeg ville forsøke å lage en god chokeinput forsyning.En kan nok si at jeg glemte helheten i det hele.Hver for seg ble strømforsyning , volumkontrollen og katodefølgerene ganske bra.Sammensatt henger det ikke like godt på greip.Jeg laget først en fixed bias katodefølger.Denne versjonen var svært stille mhp støy og målte ganske bra ellers. Men siden jeg ville lære litt om katodefølgere rigget jeg om til en katodebiasløsning.

Det var da Ole B det ekle krypet flyttet inn i preen min.
Jeg tenkte først at jeg hadde prestert en dårlig lodding, en jord feil eller noe tilsvarende dumt.Jeg er en novise også med måleutstyr, klarte ikke å lokalisere dette nærmere enn til et sted inne i preen.Den har blitt plukket fra hverandrew flere ganger , og koplet i hop igjen .det er forsøkt skjerming både her og der ingen av disse tingene førte frem.Ole holdt på å gjøre meg småsprø.
Jeg tenkte det var verd å gjøre en siste ting før jeg stappet preen og Ole i bilen og satte kurs for en viss rør doktor på Kongsberg.
Så jeg koplet om til fixed bias i går kveld, og hva Skjedde da : Morna Ole.
Nå er preen akkurat like stille som til å begynne med.Det er jo bra men jeg ønsker å forstå hvorfor dette skjer.Jeg har forsøkt et utall verdier, også ganske lave for gitterlekk i katodebiasversjonen.Selv ikke en inngangsimpedans i noen hundre k størrelsen(slik den er i fixed bias versjonen) gjør noen forskjell.Det må være noe som skiller disse to katodefølgerene fra hverandre.Den ene funksjonerer her, den andre ikke.
Noen som kan "se" hva det er og gi en forklaring ?
Skissen viser preen slik den er koplet nå.Nedenfor denne ser dere en skisse av Megaohmskogen der ole bor
 

Vedlegg

andreas

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.10.2003
Innlegg
2.366
Antall liker
146
Det var nå i alle fall fint at det ble stille.

Man kan kanskje bare gjette på hvorfor det ble slik. Slik det ser ut for meg har CCSen høyere spenningsfall over seg i den versjonen som ikke støyer. Kan den i "olebrum" ha fått for lav spenning over seg slik at den falt ut av regulering?
 

Audiomix

Bransjeaktør
Ble medlem
05.07.2004
Innlegg
13.111
Antall liker
4.964
Sted
Kongsberg
Torget vurderinger
28
Da jeg gikk på jobb i dag, tenkte jeg også på at det kan være CCS'en som er årsaken.
Fint at du i hvert fall har et støyfritt alternativ.
 

VegardW

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.02.2007
Innlegg
4.054
Antall liker
2.834
Sted
Kolsås
Torget vurderinger
4
Det støyfrie alternativet er to elma vendere koplet slik at jeg kan sende signal bare gjennom den induktive volumkontrollen.Ole er forøvrig ganske liten en må legge øret ganske nær bassmellomtonen for å høre ham.Når det gjelder ccs har jeg forsøksvis koplet de fra katodene og satt inn en motstand på 10 k istedet.Det endret ikke på brum.Dette var i kretsen med katodebias.
 
R

Ronny_D

Gjest
Bjørnen sover... bjørnen sover

induktiv volumkontroll 150H ;D
U'r asking for trøffel 8)
 
Topp Bunn