DIY digitalkabel

lassemann

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.05.2007
Innlegg
2.947
Antall liker
4.610
Sted
Fredrikstad
Torget vurderinger
1
Hei!

Vet ikke om dette tema hører under her, men jeg prøver.

Har liggende noen meter med Mundorf sølv/gull løse kabellengder. Tenkte i mitt stille sinn at disse muligens kunne blitt til en god digitalkabel istedenfor den clas ohlsson til 100 kr som jeg bruker i dag. Vet at en digitalkabel skal være godt skjermet i tillegg til at motstanden skal være 75 ohm.

Trenger tips til hvordan jeg får dette til i praksis. Setter jeg inn en fysisk motstand eller gjøres dette med spesielle rca-plugger?

mvh
lassemann
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.433
Antall liker
35.228
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Ingen av delene. Verdien 75 ohm er ikke motstand, men impedans, noe som kommer mest an på hvordan lederne i kabelen er plassert i forhold til hverandre og hvilket isolasjonsmateriale som er brukt. Det er også viktig at kapasitansen er forholdsvis lav, siden den vil begrense båndbredden i overføringen. Husk at digitalkabelen overfører data med ca 1,5 MHz frekvens, så du bør ha en god del mer båndbredde enn det. RCA-plugger har ingen klart definert impedans, så når signalkvaliteten er viktig bruker man andre typer plugger, for eksempel BNC. En "riktig" digitalkabel ville derfor brukt en 75 ohm kabel (coax eller tvinnet par) med BNC-kontakter i endene. Og, ja, det ville blitt nøyaktig likt en antenneledning for DAB eller digital-TV. Termineringsmotstanden skal apparatene i hver ende ta seg av, så det skal ikke være nødvendig å lodde inn noen motstand.

Nå har det meste av konsumentutstyr RCA-plugger på det digitale grensesnittet, så SPDIF er kompromittert allerede der. Konsekvensen er at det har egentlig ikke så forferdelig mye å si om kabelen også avviker litt fra "riktig" impedans, siden du sannsynligvis vil få litt refleksjoner likevel. Derfor kan du slippe unna med det meste, inkludert å bruke analog signalkabel og RCA-plugger. Det vil forsåvidt fungere om du tar de kablene du har og lodder på noen RCA-plugger, men det blir neppe bedre enn billigkabelen fra Clas Ohlsson, som formodentlig har omtrent riktig impedanse i selve kabelen. Mest sannsynlig vil du ikke høre noen forskjell, men hvis du er uheldig, skaper du såpass mye refleksjoner i kabelen eller begrenser båndbredden så mye at signalet tilføres hørbart jitter - en slags digital hardhet.

Hvis jeg skulle lagd en SPDIF digital signalkabel for eget bruk, ville jeg kjøpt 75 ohm datakabel fra Elfa (www.elfa.se, f eks Belden 9501NH, artikkelnummer 55-730-19, eventuelt en coax-kabel som f eks artikkelnummer 55-912-01) og loddet på gode RCA-plugger kjøpt samme sted (f eks artikkelnummer 42-263-20). Samlet kostnad for en meter ville blitt 10 kr for selve kabelen + 2x75 for pluggene + moms + porto, tilsammen et par hundre kroner. Resultatet ville blitt omtrent så bra som det er mulig å få det innenfor begrensningene i SPDIF-grensesnittet.

For å få bedre resultat enn det, ville jeg enten brukt AES/EBU med 110 ohms XLR-terminert kabel (bra), modifisert begge apparater til å bruke BNC-kontakter (bedre), eller sett etter apparater med andre grensesnitt som f eks I2S som overfører klokkesignalet separat fra bitstrømmen (best). "Dyrere kabel" er definitivt ikke veien å gå. I2S bruker vanlig Cat5 Ethernet-kabel med RJ45 plugger, og du får en meter for 40 kroner på Binders.
 

lassemann

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.05.2007
Innlegg
2.947
Antall liker
4.610
Sted
Fredrikstad
Torget vurderinger
1
Takk for et meget utfyllende og lærerikt svar!

Har jo hatt forskjellige SPDIF kabler opp igjennom, blant annet Wireworld Starlight til uhyggelige mange kroner. Et avbrekk i denne hobbyen gjorde sitt til at mye av dette ble solgt, også denne kabelen.

Noen stor ombygging av transport og DAC vil nok for meg ikke være et alternativ, men kanskje et forsøk på utbytting av rca-plugger på Clas Ohlsson kabelen er aktuelt, siden denne kanskje er mer "korrekt" enn sølvlederne jeg har liggende impedansmessig.
 

Haavard

Hi-Fi freak
Ble medlem
30.11.2002
Innlegg
7.018
Antall liker
2.108
Sted
Lena
Torget vurderinger
1
Kan en cd spiller som bare har spdif digitalutgang bygges om til AES/EBU?

Håvard
 
Topp Bunn