Basselementers resonansfrekvens

Audiodidakt

Hi-Fi freak
Ble medlem
24.08.2004
Innlegg
1.419
Antall liker
622
Torget vurderinger
6
Jeg har til nå oppfattet det slik at et elements resonansfrekvens (FS) er av relevant betydning ved høyttalerkonstruksjon, og det er det fortsatt når det gjelder diskanter. Men hva med basser?

Det finnes "tonnevis" med basskonstruksjoner hvor basselementer med relativt høy FS - si 35 Hz - EQes slik at de har in-room respons som er "snorrett" ned til 20Hz. Elementet brukes med andre ord langt nedenfor resonansefrekvensen. Jeg tenker her ikke på ELF-er, hvor elementet kun brukes nedenfor resonansefrekvensen, men derimot konstruksjoner hvor elementets arbeidsområde også er i resonansområdet.

Er det slik at en kan se bort fra FS på eksempelvis en 15" og velge element kun ut fra øvrige TS-parametre?
 
R

Rojoh

Gjest
Å drive basselementer under fs kalles vel for EBS - Extended Bass Shelf. Ikke noe farlig i det, men slik jeg forstår det, så mister man nivå i mellombassen. Det finnes sikkert mer eller mindre egnede elementer/TS-parametre for bruk i EBS-tuning.

Mvh. Johan
 

Bx

Bransjeaktør
Ble medlem
04.08.2005
Innlegg
8.866
Antall liker
4.294
Hvis TS baserte simuleringer gir en OK frekvensrespons og elementet forøvrig har egenskaper som gjør det skikket til å flytte nok luft ser jeg ingen ting i veien for å bruke et element med relativt høy FS.
 

norcad

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.02.2006
Innlegg
1.262
Antall liker
22
- Konutslag, både ifht til Fs og effekttålighet. Mao porten i en BR kan avlaste elementet rundt Fs.
- Group delay er en annen ting, med lavere avstemming øker riktignok group delay men samtidig flyttes det nedover i frekvens og kan således gjøre mindre "skade" ved f.eks musikklytting.
- Forvrengningsmønstre ifht store konutslag og/eller Fs.
- Lavere avstemming gir som regel en slak avrulling nedover mot Fb noe som ofte fungerer bedre i sammen med rombidraget.

Som alltid er det altså snakk om kompromisser og prioriteringer.
Vi lærer stadig og elementene blir stadig bedre slik at det er vel svært få konstruksjoner i dag som følger Small og Thiele "strictly by the book"
 
R

Rojoh

Gjest
Har man tilgang til EQ, så vil sannsynligvis moderat EQ i passbåndet med EBS-tuning stresse elementet mindre enn høyere tuning på bassrik/dyp musikk.

Mvh. Johan
 

Audiodidakt

Hi-Fi freak
Ble medlem
24.08.2004
Innlegg
1.419
Antall liker
622
Torget vurderinger
6
Supert!

Alltid svar å få på hifisentralen! :)

Kan man for et gitt element med en allerede beregnet frekvenskurve (som også viser konutslag som i Unibox) regne seg til hvor mye eksempelvis konutslaget vil øke ved å EQ +6 dB ved 25 Hz? (Er det ikke en eller annen 4x regel?)

(Jeg vet at in-room responsen er annerledes enn Unibox)
 

Bx

Bransjeaktør
Ble medlem
04.08.2005
Innlegg
8.866
Antall liker
4.294
Du kan gjøre det med å manipulere effekten i Unibox.
 
Topp Bunn