Reparasjon av Magnepan

Arcturus

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
19.04.2006
Innlegg
150
Antall liker
28
Sted
Vestfold
Det fine med å kjøpe gamle høyttalere er at man kan få noe som er veldig bra til en billig penge.
En ulempe er selvsagt at forventet levetid er mindre og når de er veldig gamle som de jeg har (MG0.5 SE) som er fra tidlige 90-tallet kan man forvente at ting skjer etterhvert.

For et par måneder siden oppdaget jeg en ulyd i bassområdet. Jeg sjekket med sinustoner og fant ut at den var særlig utpreget ved resonansfrekvensen (40 Hz).

Jeg har kost meg med høyttalerne over en periode på muligens 4 år etter å ha betalt nesten ingenting for dem. Jeg har lest at anrde har reparert slike høyttalere, noen bytter tråd, andre limer tråden pent på plass om den løsner, litt avhenig av hva det er som er skjedd.

Jeg er ikke særlig bekymret for salgsverdien på disse høyttalerne, og har tidligere modifisert endel på dem med heldig resultat, så det var bare å sette i gang.

Og når jeg fikk frem membranen, var det lett å se hva som var feil. Tråden til bassen hadde revet seg løs fra polyesterfilmen ved de popnaglede gjennomføringene (med gummipakning) som er for å dempe resonanser. Der har nok den mekaniske belastningen vært størst over tid.

Jeg renset den løse delen av tråden med aceton og limte det på plass med aralditt.
Jeg hadde også dc-strøm i tråden slik at den trakk litt mot polyesterfilmen.

Jeg var tålmodig og ventet til limet hadde herdet ordentlig før jeg prøvde.

Og jeg må si det som det er, det gikk veldig bra, ulyden er borte og jeg kan ikke høre at det reparerte elementet oppfører seg annerledes enn det andre.

Jeg har nå brukt høyttalerne i en måned og limet holder fortsatt. Jeg tror det kommer til å holde svært lenge.
 

Vedlegg

wilbur-x

Overivrig entusiast
Ble medlem
03.07.2006
Innlegg
844
Antall liker
1
Gratulerer, herlig å kunne fikse slikt selv !
Noen må jo sende panelene sine i øst og vest med vekslende resultat.
Litt spesiell den resonansdempingen (tilføre masse med en viss treghet).
På Magnepan løsner tråden her samt i "180 grader svingene".
Geir Fredriksen byttet ut all tråden med alu-folie på et liknende prosjekt, den har større klebe-flate, men fy tusan for en tålmodighetsjobb !! Loctite har også en limvariant som er fint egnet mellom kobber og polyester.
 

Arcturus

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
19.04.2006
Innlegg
150
Antall liker
28
Sted
Vestfold
Takk for det :)

Jeg syntes det var litt morsomt å kunne legge frem hva jeg har gjort.
Det er ikke så mye stoff å finne om temaet, men jeg har sett at enkelte har byttet tråden. Og noen sørger til og med å få tilsendt originalt lim. Men det sendes hvistnok kun om sommeren på grunn av problemer med frost.

Jeg kikket ikke så nøye på den resonansdemperen, og tok det for gitt at den var låst fast i magnetbrettet bak membranen.

Geir Fredriksen har gjort mye interessant innen høyttalerbygging.

Jeg har også oppgradert delefilteret. Den originale spolen hadde en serieresistans på ca 1 Ohm, noe som er svært mye med tanke på at motstanden i basstråden er på 3,9 Ohm. Simuleringer viser et tap på 1 dB gjennom spolen. Høyttaleren sliter ikke med for mye bass i utgangspunktet, så her er det lett å bli inspirert til å gjøre noe.

For et par år siden kjøpte jeg en vanlig spole med diameter på 1,2 mm som ga serieresistans på 0,55 Ohm. Jeg simulerte hvordan effekten ville bli så lenge høyttaleren oppfører seg som en resistans og det var lett å se at nivået burde øke i tillegg til at den effektive dempingsfaktoren ble bedre. Og lydmessig var det veldig lett å høre at ting ble mye bedre enn originalen. Mer bass og mer detaljert og ren lyd. En billig og god investering. Simulert tap gjennom spolen er ca 0,55 dB

Jeg har i sommer brukt noen penger på enda en større spole og det er den største foliespolen som er å få tak i. (At det er foliespole var ikke noe poeng for meg, kun lav motstand selv om andre faktorer muligens påvirker lyden noe.)
Denne spolen har en resistans på 0,26 Ohm. Simulering viser et beregnet tap på 0,28 dB.
Ja, jeg hørte en del forskjell denne gangen også, men ikke med like mye wow-effekt da avviket som ble rettet var mindre enn forrige gang.

Grafene jeg har lagt ved viser større tap enn jeg listet opp, men det er fordi grafene beregner spenningen og ikke effekten.

Neste prosjekt med delefilteret er å sette sammen en kondensator i serie med diskanten jeg skal bruke mange (noenogførti 0,47uF) wimakondensatorer MKP10 i parallell i håp om at det er litt mindre tap i disse enn den originale Solenkondensatoren som står der. Diskanten har en resistans på 2,7 Ohm og da er det enda viktigere med en strømsterk kondensator enn med vanlige "høyohmige" 6 Ohms diskanter.
 

Vedlegg

Topp Bunn