DIY Mullard 5-20 røreffekt

andreas

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.10.2003
Innlegg
2.366
Antall liker
146
Som nevnt i denne tråden http://www.hifisentralen.no/cgi/yabb/YaBB.cgi/YaBB.cgi?board=diy2;action=display;num=1141169244 skal jeg i gang med en diy rør effektforsterker. Den skal bygges fra bunnen av, bokstavelig talt. Planen ble via veiledning penset inn på en mullard 5-20 konstruksjon med EL34 rør. Det er så langt jeg har hørt en klassisk, godt gjennomprøvd krets hvor jeg ikke trenger å jobbe med for høye spenninger, som gir meg effekt nok til høytalerne mine og der sjansen for å få et tilfredsstillende resultat også er god. Selv har jeg ingen erfaring med rør-effekt-trinn, så det er med stor respekt jeg går i gang. Har ingen tidsnød, selv om jeg liker å ha jevn fremdrift. Erfaringen fra andre prosjekter er jo at det tar tid og bygge selv. Heldigvis har jeg et anlegg som virker i mellomtiden. Implisitt ligger det at jeg håper å få innspill på veien fremover. Et delmål i prosjektet er å lære mer om rørforsterkere, men jeg vil ta det steg for steg mens jobben pågår. Et annet moment i valg av prosjekt er at det er lettere å få hjelp til en velkjent krets. Har fått tips om at dette dokumentet er en god start: http://www.lundahl.se/pdfs/claus_byrith/amplifier_30wpp.pdf
Kretsen vises på side 19 og psu på side 20
(Får ikke til å legge inn skjemaet)

Det er flere ting ved prosjektet jeg tar utg.pkt i: Et stereotrinn holder. Forrige effekttrinn jeg bygde var monoblokker og jeg har ikke hatt de store praktiske fordeler av det. Det er kanskje like greit å holde seg til SS likeretter. Dette skal være et innføringsprosjekt og SS fullwave har jeg bygget før. Så vil jeg ikke bruke Lundahl trafoer. Mine skal stå oppå kassen uten boks over.

En slags fremdriftsplan er nå å kanskje få noen innspill på valg av krets og erfaringer med lignende prosjekter, endringer i psu/ krets om man har erfaringer med osv.

Når delelisten så kan utarbeides har jeg tenkt å legge en del innsats i kassen, og gjerne kjøpe svært gode trafoer. Deler som motstander, kondiser, rør osv skal kun være helt greie saker. Det blir sikkert frem og tilbake med deler ut og deler inn i starten tenker jeg.

Har ikke funnet så mange andre EL34 prosjektbeskrivelser. Her er en nederst på siden http://www.vacuumstate.com/schematics.htm
 

Audiomix

Bransjeaktør
Ble medlem
05.07.2004
Innlegg
13.100
Antall liker
4.944
Sted
Kongsberg
Torget vurderinger
28
Gratulerer med avgjørelsen. Hvis den er endelig da. Jeg vil anbefale løsningen som du refererer til hos Lundahl. Ikke den noe foreldede Mullard 5-20. Ingen store forskjeller egentlig, men likevel. På sidene til Lundahl finner du også en god del dokumentasjon, beskrivelse og data på en slik ferdig forsterker. Høye speninger? Tja. Det blir vel hipp som happ om det er i underkant av 400V eller opp mot 500V. Jeg tenker ikke på utgangseffekten men oplevelsen ved kontakt.
 

andreas

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.10.2003
Innlegg
2.366
Antall liker
146
Gleder meg svært til den kontakten...

Hvordan er dette med spenning? (Ja, jeg går for Byrith-prosjektet) På skjemaet er det jo angitt spenning. Jeg får vel mer effekt ut med høyere spenning, men så er det en grense for hva kretsen (rørene) tåler og et poeng å finne spenningen de "liker best" (ler meg skakk over egen inkompetanse..).
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
Når det gjelder strømforsyningen er det et par ting du bør tenke på. Første spørsmål kan være: Hvor mange trafoer trenger du? Du trenger 3 ulike spenninger; B+ (ca 450V), negativ forspenning (ca –60V) og gløding (6.3V).
Til glødingen trenger du i overkant av 7 ampere. Ofte er en egen glødetrafo veien å gå. Til negativ forsyning kan du også bruke egen trafo, eller du kan kjøpe en hovedtrafo med tapping rundt 50VAC. De fleste av Hammonds nett-trafoer (300 serien som kan være aktuell her) har tapping ved 50VAC.
Det er mulig du finner en trafo som dekker alle disse behovene, men du står friere hvis du splitter litt opp.

En annen ting: hvordan gjøre glatting/filtrering? Push-pull konstruksjoner er ganske robuste ovenfor ripple på forsyningsspenningen så det er ikke påkrevet med choke filter. Uansett koster ikke en choke i størrelsesorden 5H/250mA all verden, så personlig ville jeg satt inn en for å bedre kvaliteten på B+.

Vær oppmerksom på at strømforsyningen i linken egentlig er en spenningsdobler. Det medfører at du trenger dobbelt opp med ladekondensatorer. En enklere løsning (færre komponenter) hadde vært en tradisjonell "full-wave"...
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
Jeg får vel mer effekt ut med høyere spenning, men så er det en grense for hva kretsen (rørene) tåler og et poeng å finne spenningen de "liker best"
Til ultra-linear eller distributed load som det også kalles, bør du ikke gå noe særlig over 450V med EL34. Hvis høyere spenning, bør skjermgitterspenningen reguleres ned, noe som ofte medfører en utgangstrafo med separate UL-vindinger.
Anodespenning på 450V vil sammen med en god utgangstrafo gir ca 50 watt utgangseffekt.
I ren pentodemodus er max Ua=800V, skjermgitterspenningen ligger da betydelig lavere. Effekten vil bli betydelig høyere, men pentodedrift fører ofte til økt forvregning og dårligere dempningsfaktor. UL er å foretrekke i HiFi-sammenheng.
 

Audiomix

Bransjeaktør
Ble medlem
05.07.2004
Innlegg
13.100
Antall liker
4.944
Sted
Kongsberg
Torget vurderinger
28
Min forsterker er ganske lik den du refererer til. Bare dubbelt så tung. Første versjon ga ca 22 watt. Som etter litt økte til 29 watt. Husker ikke nøyaktig hva anodespenningen var da. Det endte med at jeg byttet til en annen trafo for høyspenning, gløding til noen av rørene og -50V til bias. Pluss en glødetrafo til for 6.3V og en egen glødetrafo til likeretter rørene. Effekten er nå litt over 40 watt i hver kanal. Med økende høyspenning øker også sjansene for problemer. Du bør kanskje ikke gå over de spenningen som er angitt av Mr. Byrith?
 

andreas

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.10.2003
Innlegg
2.366
Antall liker
146
Glatting med choke anbefales også av Byrith når man lager stereotrinn, om jeg forstår ham rett.

Ang spenning og trafoer er det et poeng for meg å ha margin til problemer, men samtidig trenger jeg effekt til høytalerne. Opp i mot 450, og så kjøre på med egne trafoer til glød, evt negativ forspenning må må jo være veien å gå da.

Jeg lager gjerne en "full wave" psu med færre deler, da må kanskje skjemaet gjøres om litt?

Får man utg.trafo kun med UL viklinger. Pentodedrift trenger jeg ikke. Får jeg ut 40 watt holder det.

Byrith sier 410 V høyspenning. Jeg har ingen forutsetninger for å si om det kan økes noe.
 

andreas

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.10.2003
Innlegg
2.366
Antall liker
146
Her er kretsen


Og her er psu-en


fra Byrith dokumentet.

Tenker meg separat trafo til glød og choke i psu-en. Her kan man lage Pi-filter eller Choke-input filter. (Er jeg på jordet eller kan man også lage en CCS her = constant current supply, selv om det kanskje er å bevege seg bort fra rørenes verden)
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
CCS (constant current source) har ikke så mye med dette å gjøre.
Selv om det kalles strømforsyning er det i realiteten en spenningskilde det er snakk om i dette tilfellet. En (perfekt) spenningskilde har følgende karakteristika: a) spenningen er konstant uansett hvor mye strøm du trekker fra den, b) Utgangsresistansen er null ohm. Jo nærmere en kommer disse perfekte egenskapene, jo bedre er det som regel. Spenningskilder som oppfører seg tilnærmet slik, kalles gjerne "stive".


Hvis du ønsker å lære mer om power supply og hvordan de oppfører seg, anbefaler jeg å laste ned PSUD2 (http://www.duncanamps.com/psud2/index.html). Den lar deg simulere en rekke type power.

Her er simulering av et typisk full wave rørforsterker power:
 

SvErD

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
13.11.2002
Innlegg
246
Antall liker
9
Sted
Bergen
DCR er DC motstand; antar du tenker på choke?

Tror du blander litt begrep her: CCS er ikke samme som psu.

CCS står for constant current source og brukes f.eks til å sette bias(tommgangsstrøm) i et forsterkertrinn
 

Audiomix

Bransjeaktør
Ble medlem
05.07.2004
Innlegg
13.100
Antall liker
4.944
Sted
Kongsberg
Torget vurderinger
28
Bias i et PSU?
Et power supply kan være så mangt. Det kan levere en rekke spenninger. I tilfellet rørforsterker er det snakk om (høy) høyspenning til utgangsrørene og noe lavere høyspenning til inngang og driver trinn. Og glødespennig til rørene selvfølgelig. Vanligvis 6.3 volt til forsterker rør og 5 volt til likeretter. Men mange variasjoner her.
Bias er en forspenning til utgangsrørene. Vanligvis får jeg si her også. Den er negativ i forhold til jord / katode. Alt dette omfattes av betegnelsen PSU. (Også eventuelt CCS, men det lar vi ligge her).
Egen bias er ikke alltid nødvendig. Ikke dersom det benyttes automatisk bias ved hjelp av spenningsfallet en får over katodemotstanden. Denne måten å lage forspening på er nesten alltid regelen i trinnene før utgangsrørene. Jeg foretrekker fixed bias (som kan justeres) til utgangen. Det gjør det enklere å justere hvilestrømmen til ønsket verdi. Litt mer jobb å lage, mer fleksibel å bruke.
 

andreas

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.10.2003
Innlegg
2.366
Antall liker
146
Nettet hjemme er nede igjen så jeg vet ikke om jeg kommer videre med prosjektet i helgen. Utrolig irriterende. Nesten så man må bli på jobben ???
 

andreas

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.10.2003
Innlegg
2.366
Antall liker
146
("noen" i huset hadde tuklet med bredbåndkablene)

Med et choke input filter kan man bygge "full wave" eller "bridge" likerettere. Forholdet mlm dc strøm og dc spenning er noe forskjellig ved samme ac høyspent i "bridge" og "full vave".

Da jeg bygde zappulsene ble det anbefalt å bruke "bridge" ut fra denne referansen http://www.tpub.com/neets/book7/27c.htm. "bridge" gir minde spenningsfall til Vdc.

Hvordan forholder dette seg til "min" rørkonstruksjon. Gir en "full wave" høyere strøm, Idc, som er en fordel i rørkonstruksjoner.

Har også et sprsm ang trafoer. To leverandører er aktuelle, Hammond og Sowter

Hammond anbefales av alle og skal gi mye for pengene. Da kan jeg bruke 1650H, 378x + choke og 6,3V glød. Prisene er ikke avskrekkende.

Med Sowter liker jeg svært godt "drop trough" formen av rene estetiske grunner. Det blir en annen forsterker selv om det koster noe ekstra. Bør jeg da bruke UA21 som utgangstrafo, og en MO21 som høyspent + choke og glød?

En annen ting også med "drop trough" stil på trafoene er at de kanskje tar opp all plassen inni kabinettet, slik at det må bli et veldig stort kabinett. Jeg ønsker egnentlig å holde meg innenfor "normalen" på kabinett. 44 cm bredde og 40 - 50 i dybde. Blir det for trangt da med "drop trough" trafoer?
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
Når du skriver choke input, mener du da choke input uten kondensator på inngangen, eller mener du kondensator-choke-kondensator?
I tilfellet det siste så vil den Hammond trafoen du nevnte, 378X, gi deg en del høyere spenning enn hva du er ute etter. Omtrent 550V på tomgang i full wave oppsett. I så måte burde du lete etter en trafo som har en sekundærspenning rundt 330-360VAC.
Hvis du velger Sowter, vil jeg tro 9079 er et godt utgangspunkt (sjekk om den finnes i internasjonal 240VAC utgave). Den er opprinnelig beregnet for Dynaco ST70, en annen EL34 konstruksjon. Trafoen har 360-0-50-360VAC/300mA, altså også tapping for negativ bias. Men siden du går for solid-state likeretting, ligger du fortsatt på grensen til å kunne bruke standard 500V elektrolytter i strømforsyningen.
 

andreas

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.10.2003
Innlegg
2.366
Antall liker
146
Det blir kanskje et sprsm om "full-wave" kontra "bridge" likerettere dette?

Jeg tar utg.pkt i Byrith kretsen. Kondensator - choke - kondensator.

Om jeg går for Sowter 9079 og ligger på grensen med 500V lytter i en "full wave" konfig, er det slik at en  med "Bridge" likeretter taper noe spenning i forhold til "full wave" og at det kan være en løsning. Skjønner deg dit at da må man inn med flere kondensatorer slik som i byrith kretsen

9079 fra Sowter gir 10Vac mer enn trafoen oppgitt i Byrith kretsen. Er ikke dette en ganske grei plan, selv om jeg kunne fått noe mer effekt ut med enda høyere spenning.

Evt. kunne jeg kanskje bygge med MO14 trafo fra Sowter - 330-0-60 - 330 (om jeg skriver det rett) i en "full wave", og da spare kondiser (hva er inngangen du nevner, jane).

Kostnaden er den samme for 9079 som for MO14.

 
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
M014 virker å være et fornuftig valg, den er i tillegg oppgitt til å gi 500mA (vs ST70s 300mA). Med denne passerer du heller ikke 500V grensen som mange kondensatorer er ratet for. Full wave er en effektiv og god måte å lage høyspent-power på.

Inngangen? Tenker på benevnelsen choke input? Det er en beskrivelse av en topologi uten kondensator på inngangen.
Her finner du en grei oversikt over begreper: http://www.hammondmfg.com/pdf/5c007.pdf
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
Evt. kunne jeg kanskje bygge med MO14 trafo fra Sowter - 330-0-60 - 330
Hvor fant du disse spesifikasjonene?
For meg ser det ut som M014 er 330VAC uten CT og med separat 60VAC vikling.
 

andreas

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.10.2003
Innlegg
2.366
Antall liker
146
Hvor fant du disse spesifikasjonene?
For meg ser det ut som M014 er 330VAC uten CT og med separat 60VAC vikling.
CT - er lik sentertapping. Derfor 360-0-50-360. Så lærte jeg det. :)

Da skal jeg bygge en "Full Wave Choke Input"
Trafo - FW likeretter - Choke - kondensator.
Men det jeg ikke helt skjønner da er:

Vdc (peak)/ Vdc (avg) blir her med MO14 fra Sowter etter formlene på http://www.hammondmfg.com/pdf/5c007.pdf

148,5 Vcd (330Vac*0,45)

Hvor kommer 410 - 450 Vdc fra? Er ikke formlene her egnet til å regne ut Vdc høyspenning til utg.rørene.
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
Da skal jeg bygge en "Full Wave Choke Input"
Trafo - FW likeretter - Choke - kondensator.
Men det jeg ikke helt skjønner da er:

Vdc (peak)/ Vdc (avg) blir her med MO14 fra Sowter etter formlene på http://www.hammondmfg.com/pdf/5c007.pdf

148,5 Vcd  (330Vac*0,45)

Hvor kommer 410 - 450 Vdc fra? Er ikke formlene her egnet til å regne ut Vdc høyspenning til utg.rørene
Fordi du lenger oppe i tråden skriver:
Jeg tar utg.pkt i Byrith kretsen. Kondensator - choke - kondensator.
Noe som IKKE er choke input men capasitor input.
 

andreas

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.10.2003
Innlegg
2.366
Antall liker
146
Er vi da på det som heter

Full Wave Bridge kapasitor input load
hvor Vdc=Vac*1,41, slik at jeg får 465V peak med MO14 på 330Vac.
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
Er vi da på det som heter

Full Wave Bridge kapasitor input load
hvor Vdc=Vac*1,41, slik at jeg får 465V peak med MO14 på 330Vac
Ja.
 

andreas

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.10.2003
Innlegg
2.366
Antall liker
146
Om jeg har skjønt meg selv riktig (og det måtte endel rådgivning til) så:

Med 330 volt Vac trafo kan jeg til Byrith - kretsen bygge en psu som har FW bridge og C-L-C filter.
MO14 fra Sowter gir 330 - 0 - 330 + 60 volt ut.
FW Bridge og CLC filter gir 465 Vdc høyspenning
Kondensatorene kan da være feks 220uF/ 500V - 2stk. Choke på 5H/ 300 mA.
(Bør denne være på 500mA siden trafoen er det?)

Jeg lager ingen spenningsdobler som i Byrith skjemaet med kodiser i serie. Jeg sparer inn to 220uF/385V kodiser, men de jeg handler inn må være på 500V.

Denne psu-en gir B+ til utgangs og driverrør + negativ forspenning (Bias) til utgangsrørene

Til glød trenger jeg en 6,3Vac/ 8-10A trafo. Kan jeg finne en toroid trafo får jeg den kanskje inn i kabinettet. Glød trenger ikke likeretting, men er i Byrith kretsen balansert mot jord med to motstander.

Kapasitans i psu - en er ikke så kritisk. Her kan jeg prøve meg fra litt i Duncanamps. Går ut i fra verdiene i Byrith skjemaet.

Denne psu - en vil gi meg 30 til 35 watt ut, ikke så mye som forutsatt, men en ok løsning. Trafoen MO14 fra Sowter gir 500mA noe som er rikelig.
 

andreas

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.10.2003
Innlegg
2.366
Antall liker
146
Hammond 266N12 - 2x6,3V/8A kunne være en fin trafo å bruke til glød. Det er en "open frame dual bobbin". Den kan jeg skru i topplaten eller bakplaten uten at den stikker særlig dypere enn 7 cm. Det blir like kompakt som med en toroid.

Valg av choke: Er det slik at kravene til strøm håndtering i en choke skal stå til strømmen som dras av kretsen som helhet, men at et CLC filter har lavere krav til strøm kapasitet i choken enn et LC filter har. Kan det være like lurt å velge en 10H/100-200mA som en 5H/300mA når pris og størrelse spiller inn, da fordi en 10H choke glatter bedre enn en 5H?

kilde:http://www.aikenamps.com/Chokes.html
 

Audiomix

Bransjeaktør
Ble medlem
05.07.2004
Innlegg
13.100
Antall liker
4.944
Sted
Kongsberg
Torget vurderinger
28
Glødetrafo: Jeg har ikke sjekket den du nevner, men jeg ville valgt en med 2 x 3.15 V og tilstrekkelig kapasitet. Da kobler du midtpunktet til jord og ytterpunktene vil gi deg 6.3 volt. Velg en trafo som gir nok strøm til alle rørene + 10% minimum. Og kanskje 3-4 amp ekstra i tilfellet du finner på noe som trenger gløding utover det du har i dag.
Choke: Den må i det minste tåle max strøm pluss litt til. Ikke alle choker er laget for å fungere optinmalt i et choke input filter. Sjekk!
 

andreas

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.10.2003
Innlegg
2.366
Antall liker
146
På Byrith skjemaet er det oppgitt en choke på 200mH og jane nevner 250mH. Nå, når jeg har plukket ut en trafo på 330V/ 500mA er spørsmålet om strømtrekket i kretsen kan komme opp i 500mH, fordi jeg velger en trafo som har denne kapasiteten. Da bør jeg velge en 5H / 500mH choke. En slik choke fra f.eks Sowter veier 2,6 kg!

Mener du at 8A ikke er nok kapasitet til glød? Skulle jeg trenge noe mer er det også 6,3V viklinger på hovedtrafoen. Skal kikke etter 2x3,15V trafo.
 

Audiomix

Bransjeaktør
Ble medlem
05.07.2004
Innlegg
13.100
Antall liker
4.944
Sted
Kongsberg
Torget vurderinger
28
Tja. Ting bør jo henge på greip som en sier. Du trenger jo strengt tatt ingen choke. Men når du først har bestemt deg, bør du velge en som er langt på vei ideell. Ikke bare 50%. Har ikke veid min Hammond choke på 10H/300mA, men 2-3 kg veier den sikkert.
OK med glødekapasistet. Tenkte ikke over at du også har en del fra selve nett trafoen. Jeg benytter 6.3 volt viklingen i min Hammond til EL34 rørene og to andre trafoer (med 2 x 6.3V og 2 x 5V) til andre rør.
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
500mA choke trenger du neppe. Choker er ofte oppgitt i nominell belastning, peak kan være høyere en dette. I en krets som dette (~440V, EL34, klasse AB1) er det normalt å sette bias på utgangsrørene til rundt 40mA. 40mAx4=160mA (pluss det drivertrinnet trekker), det er hva forsterkeren drar via choken på tomgang og så lenge den spiller i klasse A. Til rundt 2x40W (og husk dette ikke er kontinuerlig) ved spenningen du har valgt, er en choke i størrelsesorden 250-300mA et greit valg.
 

andreas

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.10.2003
Innlegg
2.366
Antall liker
146
Flott, da sparer jeg både litt penger, vekt og rom. Så har jeg hatt en hyggelig prat med Motron, og funnet frem til en glødetrafo 266N12. Da kan jeg gløde alt via den, eller EL 34 fra den og hente glød til driver rørene fra 6,3V viklingen på MO14.
 

andreas

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.10.2003
Innlegg
2.366
Antall liker
146
I psud2 (Duncanamps) får jeg et greit resultat når:

Trafo=330V (30Ohm) (Sowter MO14)
Bridge likeretter
C-filter = 220uF          
L = 5H (40 Ohm)  (5H/ 300mA fra Sowter)
C = 440 uF
I= 250 mA

Spenningen stabiliserer seg rundt 420V og peak ca 450V i starten. Er den siste C bare 220uF får jeg peak opp mot 500V. Det er vel greit å ha litt margin der, om kondisene som handles inn er 500V.

Gir denne modellen noe grunnlag for å si mer spesifikt hvilken effekt to EL34 rør gir med en slik psu. Etter det som har blitt sagt tidligere i tråden regner jeg med noe over 30 watt max. Byrith sier 38W før clipping med 440V/ 40mA per rør.
 

andreas

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.10.2003
Innlegg
2.366
Antall liker
146
Da fikk jeg tak i et par utgangs trafoer:

HW-40-5 (40W, 5K Ohms)

from Hashimoto Electric Co., Ltd.

Tokyo, Japan.

De var noe rimeligere enn Sowter og Hammond "potted" selv med frakt fra usa, og de har samme specs som de fra Lundahl i Byrith skjemaet.
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
HW-40-5 (40W, 5K Ohms)
from Hashimoto Electric Co., Ltd.
Gratulerer!
Hashimoto er regnet som noe av det beste du kan få tak i.
Hva ble prisen på dem inkl. frakt?
 

andreas

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.10.2003
Innlegg
2.366
Antall liker
146
Gratulerer!
Hashimoto er regnet som noe av det beste du kan få tak i.
Det var hyggelig å høre. Jeg fant jo endel "nettside-skryt" men slikt er vanskelig å feste så mye lit til. For meg var det greit at prisen var grei i forhold til alternativene, at det virket som god kvalitet, håndlagde og dobbelt så tunge som Sowter med samme specs og ikke minst at de gjør innfestingen enklere. Trenger bare å sage et rundt hull, og ikke stanse et firkantet som på Sowter. Det var et am. IT firma som importerte fra Japan. Etter selgerens navn å dømme var også han asiat
 

andreas

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.10.2003
Innlegg
2.366
Antall liker
146
...Og en svært hyggelig asiat også, som ordnet med "airmail" uten merkostnad på 10 istedet for 30 dager som jeg hadde betalt for :)
 

andreas

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.10.2003
Innlegg
2.366
Antall liker
146
Holder på med delelisten. Er det mulig å få bekrftelse/ svar på følgende fra skjemaet.

PSU
2AT (ved 230V inntak) = 2 ampere sikring
0,2 AF (etter likeretter og CLC) = ?
200V/1W = diode (til negativ forspenning)
120E resistor = 120 Ohm
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
Holder på med delelisten. Er det mulig å få bekrftelse/ svar på følgende fra skjemaet.

PSU
2AT (ved 230V inntak) = 2 ampere sikring
0,2 AF (etter likeretter og CLC) = ?
200V/1W  = diode (til negativ forspenning)
120E resistor = 120 Ohm
2AT = 2 Ampere Treg (Slow blow)
0,2AF = 200mA Kvikk (Fast)

200V/1W er en noe uvanlig betegnelse på en diode. De er ofte oppgitt i max spenning/strøm, f eks 200V/1A.

Jepp, 120E = 120R = 120 ohm.

Kommentar: Synes det var litt optimistisk å sikre B+ med 200mA (fast). Jeg er rimelig sikker på at det vil trekkes peaker på mer enn 200mA i B+.
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
200V/1W  = diode (til negativ forspenning)
Når jeg ser på skjemaet, er dioden ikke til negativ forspenning men en zenerdiode for å beskytte iinngangstrinnet mot overspenning (ved oppstart). Zenerdioder oppgis i zenerspenning/effekt. Denne dioden er helt ukritisk så lenge du holder deg til specen 200V zenerspenning og 1W maks effekttap. Den er ikke aktiv under normale driftsforhold.
 
Topp Bunn