HodeFon - En liten forsterker

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • slarssen

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    18.03.2003
    Innlegg
    679
    Antall liker
    13
    Hei!

    Driver for tiden å sysler litt med et lite prosjekt. Planen er å lage en liten forsterker til hodetelefonene mine på jobben. Denne skal kunne drive hodetelefoner med impedans på 32-250ohm. Fokuset er satt på å hovedsaklig benytte deler som jeg har liggende, slik at prisen blir så lav som mulig. Videre så skal jo en slik forsterker også måtte stå for seg selv uten å måtte skjemmes i det ganske kontorland. Dette er altså ikke tenkt å skulle bli noe High End sak, men jeg har håp om at lyden skal bli bra også :)

    Jeg har en liten ladning med D3a pentoder fra Siemens, og ved å triodekoble disse så får en en ganske fin triode både med fine kurver og gode parametre; u = 76, ra = 2.1k og gm = 36mA/V.

    Videre så har jeg to stykker 50VA ringkjerne trafoer liggende også. Disse har en 230V primær vikling og 2x 9V viklinger. Da har jeg muligheten for å få viklingsforhold på enten 12.8 (seriekoplede) eller 25.6 (parallel koplede).


    De hodetelefonene jeg har på jobb for tiden har 40ohms impedans. Dette vil gi en minimum reflektert primærimpedans på ca. 40*12.8^2 = 6.6k ved seriekoplede sekundærviklinger. Perfekt last for D3a Med andre ord.

    Jeg tok å testa disse ringkjernene her om dagen. Ville de duge som signal trafoer? Jeg satte opp en test rigg som emulerte D3a røret (ra, hovedsaklig) samt terminerte de seriekoplede sekundærviklingene med 39ohm. Da fikk jeg en båndvredde på under 10Hz og til litt over 60Khz! Slettes ikke værst for en trafo beregnet på 50Hz. Firkantpuls hadde noe ringing, men mye forsvant straks det kom noen smålige farads parallelt med 39ohmeren. Bilder fra dette kommer senere.

    Egentlig litt betenkelig at slike toroider faktisk går så høyt i frekvens. En vanlig mobiltelefon lader har vel en switchefrekvens på 4-50kHz, så eventuel støy fra slike ting som ligger på nettet vil jo gå rett igjennom trafoen når man bruker en slik som strømforsyningstrafo.

    Uansett, for å hoppe over masse mattematikk, så har jeg endt opp med følgende krets løsning:


    Teoretiske spesifikasjoner for denne er som følger:

    Ved 40 ohms last:
    Viklinger i serie
    Gain: 4.5
    Utg. impedans: 14 ohm
    Maksimal effekt: ca. 526mW.
    Dempefaktor: 2,86

    Viklinger i parallel:
    Gain: 2,75
    Utg. impedans: 4 ohm
    Maksimal effekt: ca. 296mW.
    Dempefaktor: 10

    Ved 250 ohms last:
    Viklinger i serie
    Gain: 5,65
    Utg. impedans: 14 ohm
    Maksimal effekt: ca. 217mW.
    Dempefaktor: 17,9

    Viklinger i parallel:
    Gain: 2,94
    Utg. impedans: 4 ohm
    Maksimal effekt: ca. 63mW.
    Dempefaktor: 62,7

    Dette viser at jeg vil få mest effekt med viklingene i serie, uavhengig av lasten. Men den lave dempningsfaktoren ved seriekobling kan bli et problem når jeg bruker min hodetelefoner med 40ohms last, så her blir det nødvendig med en impedansbryter. 2-500mW skulle også passe fint for de hodetelefonene jeg har.

    Strømforsyning og kontrollkretser kommer siden. Til slutt et lite bilde av det som skal danne basisen for kassa til signaldelen. :)
     

    Vedlegg

    Audiomix

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    05.07.2004
    Innlegg
    13.102
    Antall liker
    4.946
    Sted
    Kongsberg
    Torget vurderinger
    28
    Legg litt flid i høyspentdelen. Det skal veldig lite brum til for å irritere når du har så kort avstand til trommehinnene.
    Lykke til!
     

    andreas

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    03.10.2003
    Innlegg
    2.366
    Antall liker
    146
    S - du er vårt svar på Ferdinand Porsche. Enkelt, billig og med herlig design.
    Mine inputs er kun av praktisk karakter: Har et blue velvet pot som fra støvsugern som ligger i skuffa mi. Si fra om du trenger det og et pec har jeg om lyden trenger litt tuning i varm/grov retning. To 30H/40mA choker kan du også låne om du vil. Batteribias, er ikke det litt komlpekst nå i startfasen. Hva med lading og slikt. Kunne ikke en Led gjort nytten i første oppsett?
     

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    3.065
    Antall liker
    1.057
    Sted
    '
    Dette var jo litt av et sammentreff, det er jo nesten de samme komponentene som ligger på bordet mitt, jo. ;)



    Du får fortelle hvordan det går og eventuelt hvor vanskelig det er å holde styr på sluggeren D3a.

    Jan E.
     

    VegardW

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.02.2007
    Innlegg
    4.046
    Antall liker
    2.800
    Sted
    Kolsås
    Torget vurderinger
    4
    Sammentreff er det flere av: jeg har også et knippe D3a på lur , og en pose smultringer fra noratel ;D
    mine d3a skal muligens gjøre tjeneste som katodefølgere...
    Lykke til med prosjektet.
     

    Mbare

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    25.02.2003
    Innlegg
    2.436
    Antall liker
    11
    Spennende! Du må ta den med hit engang når du er ferdig med den, så kan vi sammenligne med min hode-pre.
     

    slarssen

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    18.03.2003
    Innlegg
    679
    Antall liker
    13
    Audiomix;
    Godt poeng. Hodetelefoner er jo både veldig følsomme, ofte over 100dB, og veldig nært ørene.

    Andreas;
    Nåvel, det var litt av en sammenlikning må jeg si. Men takk likevel ;D

    Har et Blue Velvet selv som skal være førstemann inn. PEC poteten skal jeg jahhu ha i bakhodet :) Chokene også.
    Greia med batteriet er at jeg vil kjøre med en bias på ca. 1.38V og da blir det litt lite for en LED, som ligger rundt 1.8V (en rød en i allefall). Ifølge MJ så vil en NiMh celle gi ca. 1.35V med 15mA tror jeg det var. Effekten omsatt under ladding skal visstnok ikke være et problem, også i følge MJ. Har også et par slike celler liggende nemlig, så valget var ganske enkelt.

    Jane, vega65:
    Det må jeg si! Arti at det er flere som syssler med slike deler :) Har god tro å få de til å spille på lag uten alt for mye pes. Målinger og mye gøy kommer etterhvert.

    Mbare:
    HodeFon versus HodePre skal vi nok få til ;D
     

    KJ

    Æresmedlem
    Ble medlem
    10.10.2004
    Innlegg
    11.093
    Antall liker
    4.197
    Torget vurderinger
    1
    Det er flere sammentreff ute og spaserer ... jeg sysler med et «nytt» design til hodetelefonforsterker selv, dog med halvledere og batteriforsyning, det kan kanskje bli en egen tråd om det om litt ...

    mvh
    KJ
     

    slarssen

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    18.03.2003
    Innlegg
    679
    Antall liker
    13
    Takker for linken Vegard. Den var informativ. De D3a som jeg har er ikke i utgangspunktet matcede par, så jeg for håpe at de er noenlunde like. Har testet ett av de i en testreigg for noen år siden, eg med vanlige tiltak for å forhindre oscillasjon så kunne jeg ikke se noen oscillasjon med ett 1GHz scop. Skal sette meg ned å se på forskjellige tilltak for å forhindre oscillasjon.

    -SL
     

    VegardW

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.02.2007
    Innlegg
    4.046
    Antall liker
    2.800
    Sted
    Kolsås
    Torget vurderinger
    4
    Motron har et solid lager av d3a om du trenger matchede.Mine 10 ble kjøpt av en kjeltring på Ebay (det har jeg sluttet med siden brorparten av det jeg har handlet ikke holdt hva som ble lovet).

    Forøvrig interessent å se hvor forskjellig kapasiteter som SY og Schlangen vurderer d3a
     

    slarssen

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    18.03.2003
    Innlegg
    679
    Antall liker
    13
    Jess, da er det på tide med litt fremgang i prosjektet. Har hatt litt lite fremgang i det siste, men jeg holder fortsatt på. Har sett litt på strømforsyninga idag. Hvor mye rippel jeg kan tolerere ut av strømforsyninga bestemmes av 3 ting:

    - Mine egne krav til Signal/Støy forhold
    - PSSR til det aktuelle trinnet
    - Viklingsforholdet til trafoen

    Som krav til signal støyforhold for brum til denne forsterkeren har jeg gått ut ifra CD mediets teoretiske dynamiske
    område: 16 bits data mhp. 2VRMS gir meg -96.3dB.

    Videre så har jeg gått ut ifra at CCSen min har ca 10Mohm impedans ved 100Hz. Dette skaper jo en enkel spenningsdeler i forbindelse med ra til røret, som er 2.1k. Dette gir en PSSR demping på -73.4dB.

    Til slutt så får jeg det minste viklingsforholdet (minst neddeling) når sekundærviklingnene er i serie. Da har jeg et viklingsforhold på 12.8 og dette gir ytterligere -22.1dB dempning.

    Da har jeg altså 95.5dB rippel reduksjon, worst case, i kretsen. Da må B+ ha en rippel som er -96.3dB-95.5dB = -0.8dB. Ved 1V på utgangen blir dette da ca. 91mV, noe som er rimelig greit å få til.

    Etter et lite dykk i skattekista så fant jeg deler til følgende strømforsyning:


    Høyspenningsdelen er standard greier. Har brukt en liten kondis rett etter likeretterbroa for å minimere store ladestrømmer igjennom diodene og HV viklingen. Denne løsningen gir meg temelig nært 30mV rippel, noe som er godt under kravet på 91mV.

    De to spenningsregulatorene skal forsyne henholdsvis glød og andre ting. Siden denne forsterkeren skal stå på jobb, så har jeg tatt endel hensyn til å ha en fleksibel standby løsning, inspirert av Morgan Jones. Jeg skal enkelt kunne trykke på en knapp som gjør at høyspenningen frakobles og glødespenning reduseres til 63% for å øke levetiden på røret, men samtidig ha en kjapp oppstartstid igjen. I tillegg må jeg ha mute som automatisk kobles til og fra under denne prosessen.

    Jeg ser meg nødt til å bruke shottky dioder og low dropout regulatorer i disse lavspennings forsyningene siden jeg kun har 6.3VAC og gå på. Dette blir litt marginalt, men det går akkurat :) Er åpen for innspill, og si gjerne ifra hvis noen ser noen blundere :)

    Men hva er det som bruker 5V, og hva skal styre reléene, og hvor skal "ACinn" egentlig kobles til? Vel, det får bli til neste gang, men her er en liten smakebit:
     

    Vedlegg

    andreas

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    03.10.2003
    Innlegg
    2.366
    Antall liker
    146
    Du skal ikke ha en slik sikkerhetsdiode tilbake over 1085ene. Ganske vanlig å ha det selv om databladet sier det ikke er helt nødvendig, har jeg lagt merke til.
     

    slarssen

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    18.03.2003
    Innlegg
    679
    Antall liker
    13
    God idé. De hadde jeg glemt! Er vel lurt å ha de der, spesielt med tanke på hvis jeg skrur på strømmen uten rør i, under testing. Da vil regulatorene kunne ta kvelden tenker jeg.

    - Slarssen
     

    slarssen

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    18.03.2003
    Innlegg
    679
    Antall liker
    13
    Ramlet over en intressant artikkel hvor det testes forkjellige CCS'er.

    http://www.audioxpress.com/magsdirx/ax/addenda/media/jung2779.pdf

    Denne fikk meg til å tenke litt, og jeg satte meg ned med LTspice fra Linear Technology, og simulerte 4 aktuelle CCS kandidater som jeg har mulighet for å lage med de delene jeg har.

    Her er skjema over de fire typene;


    CCS C er den jeg opprinnelig hadde tenkt å lage. Tanken var å putte komponentene på et lite PCB. Men hadde jeg sluppet unna med enda færre komponenter, så hadde jo det vært flott. Jeg har tidligere brukt CCS D, og denne er jo fantastisk enkel å lage, men lageret med DN2540 begynner å bli tomt, og dessuten så viser følgende graf at den er betydelig dårligere enn alle andre (lyseblå, øverste graf).



    -36dB demping ved 100Hz er ikke spesielt bra egentlig, så denne er helt uaktuel. Videre så viser grafen at CCS C (rød graf) også simulerer betydelig under de ~73dB demping som jeg tok som utgangspunkt tidligere. Litt overraskende egentlig.

    CCS B (blå graf) er bare litt bedre ved lave frekvenser, men er veldig dårlig allerede ved 20kHz, og bruker minst like mange deler.

    Den mest intressanne av alle er da den grønne grafen, CCS A. -85dB ved 100Hz. og bedre enn alle andre over hele fjøla. Det beste er dog at den bruker færre komponenter, pluss at jeg slipper en stor effektmotstand som CCS C trenger (den på 47k). Tror jeg blir å gå for en slik.

    Til sist et DC sweep også. CCS A vises her også i grønt, og grafen forteller at den krever minst 3V over seg for å fungere, noe som er bedre enn CCS C's 16V. Da kan signalet svinge nærmere B+ uten at CCSen faller ut av regulering.


    - Slarssen
     

    Vedlegg

    andreas

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    03.10.2003
    Innlegg
    2.366
    Antall liker
    146
    Har du sett den mosfet HV shunt reggen som "Salas" på diyaudio mekket i hop. Så også veldig enkel ut. Kanskje den også kunne være et alt. Sender deg info i morra da det ligger på jobbpcen.
     

    slarssen

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    18.03.2003
    Innlegg
    679
    Antall liker
    13
    Nei den har jeg ikke sett, så da venter jeg spent på mail ;)
     

    andreas

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    03.10.2003
    Innlegg
    2.366
    Antall liker
    146
    Prøver igjen med skjema. Dette er en versjon med likeretteing og glatting. Finnes også skjema med kun dc-inn.
     

    Vedlegg

    slarssen

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    18.03.2003
    Innlegg
    679
    Antall liker
    13
    Takker for skjema! Den var veldig fristende den der, og skjema går rett i "arkivet". På baksiden så har jeg desverre nesten ingen av delene som den bruker, så jeg blir nok ikke å prøve den ut i dette prosjektet. Men tror jeg må lage noen kort med en slik reg. Kjekt å ha. :)

    Eller så har jeg sett litt mer på brukervennligheten. Jeg nevnte såvidt forrige gang at jeg ville ha muligheten til å spare levetiden på rørene, da jeg sitter like ofte ved kontoret som jeg er vekk. Videre vil jeg ha kort oppvarmingstid, slik at jeg kan høre på musikk raskt etter at jeg har satt meg.

    Jeg skal ha 2 trykkbrytere på fronten; Mute og Standby. I tillegg så har jeg hovedstrømbryteren på primærviklinga til powertrafoen. Jeg har 3 stk reléer som skal styres; ett relé til B+, ett relé til gløden og ett relé til Mute.
    Følgende sekvens skal implemetneres med disse reléene:

    1. Hovedstrømbryter skrus på:
    - Glød Relé er AV (4V), B+ relé er AV og Mute er PÅ.
    - Standby LED er PÅ.

    2. Standby knappen trykkes:
    - Glød går til 6.3V (gløde relé går PÅ)
    - B+ relé slås PÅ etter 10 sekunder
    - Mute relé skrus AV etter 12 sekunder.
    - Standby LED skrus AV.

    3. Mute knappen trykkes:
    - Mute reléet går PÅ hvis det er AV, og omvendt.

    4. Standby trykkes:
    - Mute relé slås PÅ
    - B+ kobles fra
    - Glød relé skrus AV (4V)

    Denne sekvensen skal som hintet tidligere programmeres inn i en 8-bits mikrokontroller av typen ATtiny25 fra Atmel. Denne rakkeren er en illsint liten krabat med 2k byte Flash minne og kan klokkes på opptil 20MHz. Den har 6 pinner som fritt kan konfigurerers som inngang eller utgang, samt interrupt funksjoner fra eksterne signaler på samtlige. I tillegg så har den en intern oscillator som gjør at jeg har kan bruke alle 6 IO pinner helt fritt (slipper eksternt klokke krystall).

    Ved å bruke mulighetene med eksterne interrupts så kan jeg i prakis la mikrokontrolleren 'sove' ved normal drift, slik at den interne klokka, som jeg skal kjøre på 1MHz, er skrudd av. Da unngår jeg risikoen at 'digitalt' støy smitter over til de kritiske audio kretsene. Ingenting å frykte altså :)

    Her er skjema av oppkoblingen til Mikronkontrolleren:


    En annen liten feature som jeg skal prøve å få til er koblet på 'PB0'. Ideén er at den skal automatisk Mute utgangen hvis strømmen skulle gå. Hvis forsterkeren skrus rett av uten at den er i standby eller i Mute så vil det sannsyneligvis komme en diger 'BUMP' lyd i hodefonene, som kan skade de.

    Den lille kretsen koblet til PB0 er et forsøk på å føle når AC fra nettet forsvinner. Det er i praksis kun en enkel énveis likeretter, som raskt lades ut når AC forsvinner. Rippelet varierer mellom ca. 2V og 5V, som er akkurat over det nivået som mikrokontrolleren tolker som digitalt 0 (LAV). Når AC forsvinner, så ramler DC nivået på PB0 raskt ned til under ~1.5-2V, som trigger mikrokontrolleren til å skru Mute reléet PÅ, FØR et evetnuelt 'BUMP har nådd fonene. Vi får se :)

    HV strømforsyningen, glød og kontrollenheten skal bygges på et enkelt PCB tenkte jeg. Mer kommer.

    - Slarssen
     

    Vedlegg

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    3.065
    Antall liker
    1.057
    Sted
    '
    Kult! 8)
    Det er duket for en del moro realtime programmering med andre ord. Interrupt som skal betjenes, digital anti-prell for trykk-knappene osv. Pluss et hav av muligheter for logikk/funksjonalitet som kan implementeres..
    Tar du det i assembler eller går du via mid-nivå ala PL/M eller lignende?

    Jan E.
     

    slarssen

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    18.03.2003
    Innlegg
    679
    Antall liker
    13
    Jepp, man har endel morsomme muligheter når man involverer litt digital kode :)

    Har også planer, når alt annet er ferdig, og implementere en slik 'sovende LED' på standby LED'en. En slik som MacBooks blandt annet har, en LED hvor lys intensiteten sveipes sakte (under en Hz) opp og ned. Tror Mac'ene bruker noenlunde triangel formet spenningssveip, eller kanskje en grov sinus. Mikro'n har en hendig Timer/Counter som kan konfigureres til å gi ut PWM på noen av IO pinnene, slik at jeg bare trenger å dumpe en gitt verdi inn i ett register, så endres pulsbredden ut på pinnen.

    Jeg blir nok å programmere i C regner jeg med. Assemlbly er morro det, men det går rett og slett kjapper å skrive kode i C, i alle fall for meg :)
     

    slarssen

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    18.03.2003
    Innlegg
    679
    Antall liker
    13
    En liten oppdatering er på sin plass.

    Jeg har lagt ut et kretskortutlegg for store deler av HV og LV strømforsyningen. Et simpelt 1-lags design som er etset manuelt. ble ganske bra, men har ennå til gode å teste det. Kanskje iløpet av helgen.

    Ikke så mye å si egentlig. Jeg oppdaget en aldri så liten regne-feil i mine rippel kalkulasjoner. Maks rippel skal være 910mV, og ikke 91mV som jeg skrev i et tidligere innlegg. Jeg slipper da i praksis unna å bruke en choke, og kan benytte en mye lettere og mindre effekt motstand. Da blir boksen for (ekstern) strømforsyning betraktelig lettere og mindre. Passer meg ypperlig.

    Noen snapshots:

    PCB på 1-2-3:

    1:

    2:

    3:


    Noen flere vinkler:
     

    Vedlegg

    slarssen

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    18.03.2003
    Innlegg
    679
    Antall liker
    13
    En liten revisjon av signal delen. Har måttet kasere de gamle NiCd batteriene jeg hadde planer om å bruke som bias pga. at de var betraktelig svakere enn det jeg trodde. De var også fysisk ganske store.

    Med tanke på at jeg skal dytte alt dette i et alt for lite chassis (som vanlig) så har jeg bestemt meg for å gå for LED bias. Jeg hadde en IR diode liggende som faktisk målt 1.36V ved 20mA, noe som passer meg perfekt (1.375V var 'target').

    I tillegg har jeg lagt til en impedansbryter for å kunne velge mellom høyimpedante og lavimpedante hodefoner, samt eksperimentere med dempingsfaktor. Er litt usikker hvor mye DF egentlig betyr for hodetelefoner, med relativt lav masse i membranene og slikt.
    Planen er å kunne bruke minst mulig step-down, slik at forvregningen blir minst mulig. Dobbel så mye stepdown i trafo tilsier dobbelt så mye spenningsving på anoden, som blir tilnærmet dobbelt så mye forvregning, hvis vi ser bort fra endringen i last impedansen som røret ser.

    Videre kommer jeg til å putte ferrit kjerner på anode, katode og gitteret, helt nært sokkelen, for å (prøve) å forhindre oscillasjoner i D3a, j.fr. linken som Vegard posta tidligere.
     

    Vedlegg

    slarssen

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    18.03.2003
    Innlegg
    679
    Antall liker
    13
    Takk RoDa!

    Vel, lenge siden nå! Man kan vel si at jeg har hatt en liten kreativ pause, og brukt litt tid på å redefinere hvordan denne forsterkeren skal bli seende ut.

    Første utkastet ble skrinlagt. Nyeste idé er som følger. Kun en liten prinsipptegning å vise frem egetnlig, mest for å holde litt liv i tråden.



    Fant frem et litt gammelt plot av testing av trafo. Her vises en 1Vp-p 2kHz firkant med seriekoblede sekundærviklinger og 39R last. Husker ikke om jeg terminerte med noen kondis i tillegg.

    Uansett, pittelitt ringing på stigende flanke, og en litt artig overshoot på negativ flanke. Er litt usikker på om det er trafoen selv som fører til denne overshooten eller om det er synergien mellom last/generator/trafo som skaper dette. Den ble i allefall ikke påvirket av kapasitiv last i parallel med den resistive lasten.



    - Stig
     

    Vedlegg

    R

    Ronny_D

    Gjest
    Hei, på tegningen har du tegnet ferittebead's på Anode, Gitter og Katode.
    Jeg vil tro det ikke skulle være feritt på Katoden, samt at den skulle koples "hardt" til jord hær ved å kople avkopling over IR dioden. Ellers flyter hele røret mtp HF slik jeg ser det. Skal det være slik?
    mvh
     

    OAlex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2006
    Innlegg
    3.048
    Antall liker
    1.407
    Sted
    Trondheim
    Fin tråd. Flott dokumentert med nydelige bilder.

    Mvh Ola
     

    slarssen

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    18.03.2003
    Innlegg
    679
    Antall liker
    13
    Obsolete Audio;

    Takk for kommentaren. Da skal jeg fjerne den. Du har jo helt rett. Er vel egentlig kun på katodefølgere at slike tiltak på katoden har noe for seg.

    Oalex;

    Takk!


    Så, har benyttet fridagen til litt metalarbeid, og har kommet et lite stykke på vei. Chassis blir å bestå av en indre boks, en topp plate samt to sideplater. Den indre boksen og topp platen er av 2mm aluminium, og sideplatene skal være av akrylplater. Akrulplatene blir å være transparente og skal lakkeres på innsiden.

    Topp platen vil jeg prøve å polere, etter å ha sett Jeff Spall tråden til Andreas, og målet blir å få topp plata like blank og fin. Topp plata blir å dekke hele toppen og bli bøyd i en bue (r=1cm) nedover langs fronten, og til slutt enda en bøy mot undersiden av den indre boksen. Denne plata skal festes med et minimalt med skruer og skal i praksis dekke over alle andre skrue hull på den indre boksen.

    Har jobba på den indre boksen så langt. Startet først med en 2mm aluminiums plate fra Clas Ohlson. Merket opp kutte og bøye streker:


    Så litt kutting og saging (bruker CRC565 som smøremiddel):



    Liker at boksen ser litt bra ut også så jeg sveipa over med en sirkulær børste montert på drillen:


    Så da var det å knekke opp sidene. Tok meg meget god tid med dette, slik at alt fikk rette kanter og vinkler. Kuttet et spor langs etter linjene som skulle knekkes med en Dremel, da jeg ikke har noen plateknekker. Var lett å knekke sidene opp etter å ha laget disse sporene:



    Fronten blir der jeg holder hånda. På grunn av bøyen som skal være på topp plata så har jeg kutta ut stykker lik radiusen i hjørnene. Boksen skal da stå på høykant slik den står på siste bilde der.
     

    Vedlegg

    slarssen

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    18.03.2003
    Innlegg
    679
    Antall liker
    13
    Jess, videre så er det jo alltid en liten milepæl å bore opp hullene til rør-soklene.

    Dette blir utørt med en 22mm hull-sag. Veldig enkelt og greit, og lett å få fine hull.



    Prøvemontering er obligatorisk:




    Videre arbeid fremover blir nitidig måling og boring for å få munteringshuller til alt av delene som skal inn. Boksen er i utgangspunktet akkurat så stort som jeg følte det kunne være, og det blir spennende å se hvordan dette blir seende ut til slutt.

    Boksen er overhodet ikke lagt ut for optimal og symetrisk kabling og plassering, men 100% fokusert på utseende. Litt morro det også. ;D

    Men likefullt har jeg god tro på at jeg skal få til god ledningsføring også, da.

    - Slarssen
     

    Vedlegg

    andreas

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    03.10.2003
    Innlegg
    2.366
    Antall liker
    146
    Herlig, herlig, med flotte byggebilder. Veldig spent på hvordan akrylplata kommer til å ta seg ut. Har ikke sett maken til slikt design før. Ser for meg at hele jobben din står i kø for å høre godmusikk i lunsjpausene ;D. Også la jeg merke til frihåndstegningen også. Flere skjulte talenter på lur?
     
    R

    RoDa

    Gjest
    Jeg er imponert! Gleder meg til videre fremskritt med denne :)

    R
     

    slarssen

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    18.03.2003
    Innlegg
    679
    Antall liker
    13
    Andreas:

    Takk for gode ord. Når det gjelder frihåndstegning så vil jeg ikke akkurat påberope meg noen bemerkelsesverdige talenter der. Jeg tenker best når jeg sitter med en blyant i hånda enn når jeg sitter forran en PC, så det blir som regel håndtegnede bygge tegninger :)

    Har brukt litt akryl tidligere. Fordelen er at man kan lakkere det på innsiden, og få det til å se helt profft ut på utsiden. Her er ett bilde av et eldre prosjekt der jeg brukte varmluftspistol til å bøye hjørnene (prosjektet var en for-forsterker til en iPod).


    RoDa:

    Artig at du følger med. Da blir jeg ikke lat og mister fokuset :)
     

    Vedlegg

    R

    RoDa

    Gjest
    Har veldig sansen for måten du kombinerer aluminium og andre materialer!
    Riaa-en din er jo også lekker, genial touch med dioden bak frontplata.
    Usynlig frem til påslag 8) 8)

    Følger med jeg ;)

    R
     

    Mbare

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    25.02.2003
    Innlegg
    2.436
    Antall liker
    11
    Jeg vet hvem som skal få lov til å bygge ny forforsterker til meg når den tida kommer. Jepp. ;D
     
    R

    RoDa

    Gjest
    Mbare skrev:
    Jeg vet hvem som skal få lov til å bygge ny forforsterker til meg når den tida kommer. Jepp. ;D
    "få lov" du liksom.
    Stakkars mann, betalingen er sikkert knapper og glansbilder i tillegg..... ;D
     

    VegardW

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.02.2007
    Innlegg
    4.046
    Antall liker
    2.800
    Sted
    Kolsås
    Torget vurderinger
    4
    Stig har du rukket å gå d3 a etter i sømmene ?
    Jeg er spent på hva du finner ut.
    Flott chassis jobb :)
     

    slarssen

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    18.03.2003
    Innlegg
    679
    Antall liker
    13
    Vegard;

    Nei jeg har ikke kommet så langt ennå. Hadde tenkt å bare koble opp rett i chassis, uten å teste noe først. Men du har fått meg på andre tanker. Trur jeg skal koble opp en kanal nå i helgen for å teste forskjellige tiltak. Det kan fort bli tungvindt å måtte modifisere ting når alt er montert i chassis... Strømforsyningskortet er jo klart, så det er egentlig bare å koble opp resten, og det går fort.

    Idag skal jeg måle litt mer på trafoene. Har lyst å få vekk den overshooten på negativt gående flanke på screenshotet over. Tror det har med at trafoen har noen ubalanserte kapasitanser mellom viklingene. Primær viklingen er jo innerst, slik at det er hovedsaklig én av sidene på primærviklingen som vil ha størst kapasitans til sekundærviklingene. Tror den overshooten kan fjernes med å koble 'riktig' side av primæren mot katoden (høyest kapasitans koblet til llaveste impedans) på D3a, og eventuelt leke med hvordan start og stopp på sekundærviklingene er faset i fohold til dette. Vi får se. Skal ta masse screenshots!
     

    andreas

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    03.10.2003
    Innlegg
    2.366
    Antall liker
    146
    Slarssen skrev:
    Tror det har med at trafoen har noen ubalanserte kapasitanser mellom viklingene. Primær viklingen er jo innerst, slik at det er hovedsaklig én av sidene på primærviklingen som vil ha størst kapasitans til sekundærviklingene.
    Det var dette Lynn Olsen snakket om i den PP300B tråden. Har du tenkt å gjøre samme type måling i powertrafoen?
     

    slarssen

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    18.03.2003
    Innlegg
    679
    Antall liker
    13
    Jepps, det var der jeg leste om det ;) Får se om jeg prøver med slike XY-scop målinger, blir vel først bare vanlig firkantpuls.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn