DIY; OAlex bygger aktivt filter

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • OAlex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2006
    Innlegg
    3.048
    Antall liker
    1.407
    Sted
    Trondheim
    Jeg er i ferd med å ferdigstille et aktivt filter til mine Monitor Audio R452 høyttalere. I den anledning ønsker jeg å dele erfaringer med interesserte her på sentralen.

    Etter stadige oppgraderinger og tweaks på høyttalerne fant jeg tiden inne til å implementere en løsning med aktiv deling. Det starta som en konseptstudie med analog aktiv filtrering basert på opamper på linjenivå. Det endelige målet var å lage et digitalt filter. Nå er planene om digitalt filter lagt på hylla, og fokus er flyttet over til å realisere et analogt filter med gode komponenter.

    Filteret er 24dB/oct Linkwitz-Reilly i realisert med opamper i Sallen Key konfigurasjon. Hjelp til filterdesign fant jeg http://www.linkwitzlab.com/filters.htm. Figuren under viser skjema benyttet under simulering i Linear Technology SwCAD III. Det inkluderer høy- og lavpass, samt krets for faseskift.



    Filterets delefrekvens (-6dB) er gitt ved 1/(2.83*pi*R*C). Frekvensrespons ved R=68k og C=0.68n er vist i plottet under.



    En prototype ble bygget på et kretskort med overflatemonterte komponenter (0805 motstander og 0805 keramiske kondensatorer). Strømforsyningen er enkel serieregulator. Prototypen har nå gjort en grei jobb i fire år, men stadige modifikasjoner/oppgraderinger har satt sitt preg.



    Noen mål kan settes opp:
    • Enheten skal ha mulighet for intern volumkontroll og kunne fungere i et system uten ekstra forforsterker.
    • En skal kunne koble filteret direkte til utgang fra DAC.
    • Enheten skal ha mulighet for en ekstra inngang for tilkobling til PC el. liknende.
    • En god strømforsyning skal taes fram.
    • Gode komponenter skal benyttes.

    Fortsettelse følger.

    Mvh Ola
     

    Vedlegg

    slarssen

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    18.03.2003
    Innlegg
    679
    Antall liker
    13
    Alltid flott å følge en DIY tråd 8) Husk å pøs med bilder.

    Dette blir spennende altså.

    Slarssen
     

    norcad

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.02.2006
    Innlegg
    1.262
    Antall liker
    22
    Har du noen planer for å løse f.eks baffle step? Eq?
     

    OAlex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2006
    Innlegg
    3.048
    Antall liker
    1.407
    Sted
    Trondheim
    Strømforsyningen.

    Etter tips fra Slarssen falt valget på shuntregulator basert på kretsen TL431. TL431 regulerer en konstant spenning ved å shunte overskytende strøm til jord. En konstantstrømskilde setter opp en strøm som er betydelig større en lasten/elektronikken nominellt forbruker. Ved transienter og liknende, hvor elektronikken behøver ekstra strøm, vil regulatoren fordele mer strøm til kretsen. Denne løsningen er selvfølgelig effektsløsende og genererer endel varme, men jeg syntes den hørtes gøyal ut.

    Skjemaet viser resulterende krets for en strømforsyningsmodul. Høyre og venstre kanal skal ha hver sin modul. Bass og diskant forsynes av hver sin powerutgang. En utgang er dermed ment å forsyne tre eller fire opa627, som har et nominellt strømtrekk på 7mA ved +/-15V. LM317 og 22 Ohm setter opp en strøm på 59mA som er omtrent det dobbelte av nominellt strømtrekk (4*7mA). TL431 med gitt spenningsdeler regulerer 14.6V på utgangen.



    Simulering viser god dempning av frekvenskomponenter fra vekselsstrømmen. Figuren viser frekvenskomponenter på utgengen når lasten trekker 35mA. -130dB (referert til 1Vrms) tilsvarer pow(10, -130/20) = 0.3uVrms. Godkjent!



    Simulering av abrupt endring av laststrømmen fra 26mA til 35 mA viser en endring på 14 mV. TL431 regulerer spenningen hurtig inn. Også godkjent.



    Effekten som brennes av i TL431 og LM317 er ikke ubetydelig. Effekten i LM317 er konstant, mens effekten brent i TL431 vil øke hvis lasten trekker mindre strøm. Spenningsdroppet over LM317 er 8V, som gir en effekt P = UI = 8V*59mA = 470mW. Strøm gjennom TL431 er 59mA-28mA=31mA, som gir en effekt P = UI = 14.6V*31mA = 450mW. Det kan bli nødvendig med kjøling.

    Noen timer senere: Vips! Bildet under viser kretskortet som ble tatt fram. Dimensjonene er 132mm*81mm. Regulatorene ble satt på linje for å kunne montere en 3mm aluminiumsplate imellom LM317 og TL431 (Takk for tipset, Ronny!). En 2.2uF polypropylen Vishay kondensator på utgangen tar stor plass, men vil se sexy ut. Er ganske fornøyd med kortet. Kortet er framstillt gjennom pcbcart.com.



    Et til..



    Fortsettelse følger.

    Mvh Ola
     

    Vedlegg

    OAlex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2006
    Innlegg
    3.048
    Antall liker
    1.407
    Sted
    Trondheim
    Montering av strømforsyning.

    Bildet viser strømforsyning med komponenter:


    Ved montering og initiell test fant jeg to feil:
    1. Pad for GND mangler thermal reliefe. -Bagatell!
    2. Komponentdefinisjon for TL431 var feil. -Au da!

    Det var heldigvis pin 1 og 3 som var bytta på TL431, slik at jeg kunne snu komponenten på kortet. Fikk da finfin regulering. Resultat ved to strømtrekk på last er ikke 100% i henhold til simuleringene, men bra nok i massevis. Pulsresponsen og rippel er ikke målt enda:
    26mA: 14.50V
    35mA: 14.53V

    En kjapp måling av temperatur viste at LM317 ble 70'C, mens TL431 ble 60'C. Det er nok tryggest å montere kjøling. Men siden TL431 er rotert 180 grader så er avstand mellom regulatorene mindre enn 3mm. Fant en løsning som vist på bildet under.





    Monteringshull for kjøleribbe:



    Sett fra siden. En ekstra TL431 ble benyttet som avstandsstykke mellom aluminiumsplatene:



    Sett ovenfra:



    En urovekkende tanke: Hva om TL431 brenner av? Da vil spenningen øke ukontrollert på lasten, og elektronikken vil brenne opp. Hvis jeg er ekstra uheldig vil effektforsterkerne også få seg en smell, avhengig av failure mode til opa627. Har bestemt meg for å montere en zenerdiode for klamping av uregulert spenning til jord, med en lysdiode i serie. Lysdioden vil da indikere om feil oppstår. Kretskortet for strømforsyningen må da modifiseres, men det er nok plass og ganske uproblematisk.

    Neste gang: Filteret.

    Mvh Ola
     

    Vedlegg

    OAlex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2006
    Innlegg
    3.048
    Antall liker
    1.407
    Sted
    Trondheim
    Figuren viser en 3D-tegning av filtermodulen. Alle motstander er lagt ut med 0603 overflatemontert pakke. Filterkondensatorene er 5mm pitch polypropylene (feilaktig avbildet). Avkoblingskondensatorene er overflatemonterte Panasonic 100nF metallfilmkondiser.



    Filtermodulen er realisert som vist i skjemaet innledningsvis. To inngangsbuffer er lagt til. Det ene er tiltenkt tilkobling direkte til utgangen fra min AYA II DAC. Den andre inngangen har en kondensator i serie for å kunne beskytte mot høy DC-spenning generert av switchmode spenningsforsyningeel. Baner må kuttes ved evt tilkobling av volumkontroll og inngangsvelger.



    Prototypen hadde 1 ohms motstander i serie med strømforsyningen, plassert foran avkoblingskondensatorene. Jeg tar sjansen på at disse kan fjernes. Avkoblingskondensatorene er montert tett på kretsene. Doble vias er stormannsgalskap, kanskje.



    Hver filterutgang har mulighet for faseskift. Mulighet for dempeledd er lagt til. Tanken med spaltene er å montere skjerm til koaksialkabler direkte til kretskort jord.



    Kortet er under bestilling fra pcbcart.com, og ankommer i romjula. Gleder meg.

    Mvh Ola
     

    Vedlegg

    OAlex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2006
    Innlegg
    3.048
    Antall liker
    1.407
    Sted
    Trondheim
    Da var PCB for filteret kommet ;D Arealet er bittelitt større enn for spenningsforsyningen.



    Jeg var ganske spent på om fingrene for montering av skjermet kabel ble riktig. Det ble de :D



    Deilig å holde i.




    Neste punkt er å bestille komponenter. OPA627 bestilles fra futurlec.com, som er mye billigere enn elfa og farnell. Men den stigende dollarkursen har gjort innkjøpet 40% dyrere enn planlagt (jeg behøver 14 stk). Mulig jeg går for en rimeligere krets til aux-inngangen.

    Mvh Ola
     

    Vedlegg

    Cobra2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.02.2003
    Innlegg
    4.980
    Antall liker
    1.055
    Sted
    Stavanger
    Torget vurderinger
    75
    Jeg har en haug OPA627,(og AD825), men de er i SMD-størrelse...
    -Jeg "fant" mer enn 16 OPA627 i PDIP også!
    Interesert? Send bud på PM.

    Arne K
     

    slarssen

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    18.03.2003
    Innlegg
    679
    Antall liker
    13
    Stilige kort OAlex! ;D

    Likte den termineringan av kablene du har laget til. Nå er det vel bare å hive seg rundt med loddebolten å få dette opp å spille asap! Skal du bruke sokler til opampene i starten for å prøve forskjellige op's eller skal du bare schmokke inn OPA627 med en gang?

    Slarssen
     

    OAlex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2006
    Innlegg
    3.048
    Antall liker
    1.407
    Sted
    Trondheim
    Mange takk!

    Slik terminering benyttes i kretskort for høyfrekvensapplikasjoner, for å oppnå best mulig impedansmatch i overgangen fra coax til mikrostriplinjer ol. Til audiformål drar jeg kun nytte av robustheten i tilkoblingen, samt at det ser tøft ut :D

    Er litt usikker på om jeg skal benytte sokler. Har diskutert det med Cobra2. Hvis/når dette spiller vil jeg sannsynligvis ikke bry meg om å eksperimentere med alternative opamper. Det måtte isåfall være om jeg skulle lodde opp en til.

    Mvh Ola
     

    OAlex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2006
    Innlegg
    3.048
    Antall liker
    1.407
    Sted
    Trondheim
    Her er noen bilder fra dagens dont. Alle komponentene er nå på plass. OPA627 kjøpte jeg fra Cobra2 for en gunstig pris.


    Jeg tror dette blir pent.


    Planen er å få all elektronikken ferdig iløpet var morgendagen, og montasje i kasse i løpet av uka.

    Mvh Ola
     

    Vedlegg

    AAaF

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    12.01.2007
    Innlegg
    1.034
    Antall liker
    147
    Kva med å senke resistansane og auke kapasitansane for å få mindre seriemotstand med signalkjelda sett ifrå opampen? Sjølv om den trekk lite strøm på inngangen, ville eg nok ikkje gått noko særleg over 10k ohm.

    Og som eit inngangsbuffer vil eg kanskje sei at AD797 er vel så egna med sin låge støy, men på denne er du avhengig av låg kjelderesistans(>1k ohm), men det er jo som regel tilfellet.
     

    OAlex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2006
    Innlegg
    3.048
    Antall liker
    1.407
    Sted
    Trondheim
    AAaF skrev:
    Kva med å senke resistansane og auke kapasitansane for å få mindre seriemotstand med signalkjelda sett ifrå opampen? Sjølv om den trekk lite strøm på inngangen, ville eg nok ikkje gått noko særleg over 10k ohm.

    Og som eit inngangsbuffer vil eg kanskje sei at AD797 er vel så egna med sin låge støy, men på denne er du avhengig av låg kjelderesistans(>1k ohm), men det er jo som regel tilfellet.
    Et bra tips. Ser nå at Linkwitz benytter 2.37k i sitt kretseksempel. Jeg valgte 22k på måfå, så det er ikke nødvendigvis ideellt. Men i prototypen benyttes 3.3k (15nF) foran opa2604, med brukbart resultat. Og opa627 har ti ganger høyere inngangsimpedans enn opa2604.

    Jeg ble litt betenkt nå. Har noen kort til overs, så en variant med lavere resistanser vil nok bli testa ut etterhvert. Mange takk!

    Mener du AD797 som et alternativ til opa627 eller ad825?

    EDIT: Jeg ser at skjemaet ikke er helt oppdatert. Filterkomponentene er valgt til R=22k og C=2.2nF, som gir en fc=2.32kHz.

    Mvh Ola
     

    AAaF

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    12.01.2007
    Innlegg
    1.034
    Antall liker
    147
    Mener du AD797 som et alternativ til opa627 eller ad825?
    Ikkje som eit alternativ til filtra. For høg inngangsstrøm. Med 500 ohm pr resistans ender du fort opp med litt store kondensatorar og tung å drive for foregåande ledd. Men til inngangsbuffer veit eg ikkje om noko med betre data. Her bør denne være ein inner-10'er. Den driv også låge laster med glans.
     

    OAlex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2006
    Innlegg
    3.048
    Antall liker
    1.407
    Sted
    Trondheim
    Hvilke data for AD797 tenker du på spesiellt? I en kaskade av forsterkere er det er fordel at første buffer har lav støyfaktor og høy gain ihht Friis' formel: http://en.wikipedia.org/wiki/Friis_formulas_for_noise

    Men i dette filteret er det ingen forsterkning. Dermed drar man ikke fordel av det lave støytallet på samme måte. Mulig jeg misforstår her.

    Mvh Ola
     

    AAaF

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    12.01.2007
    Innlegg
    1.034
    Antall liker
    147
    Ikkje på samme måte, nei. Men det er jo framleis fordel å ha støytalet så lågt som mogleg.

    Trudde også at 797 hadde lågare forvregning, men stusser litt på datablada: Hos Analog Devices (side 1) seier dei at 0,0001%/-120dB er "Measurement limit", mens BB/Texas Instruments måler 627 til 0,00002%(side 6). Synast det er rart at Texas sine måleapparat kan måle så mykje lågare forvrenging enn Analog sine? Lurer nesten på om dei har rekna annerledes på det i dei to leirane.

    Ved 0,0001%(faktor 0,000001, ikkje sant?)THD= 20 log(0,000001)=-120dB.

    Ved 0,00002%(faktor 0,0000002)THD=20 log(0,0000002)= -134dB.

    Føler det er feil ein av plassane eigentleg, men det er jo litt skummelt å påstå noko slik i og med at dei som har laga desse datablada kan eit og anna om matematikk.

    Kan nokon oppklare dette?
     

    Rhesus

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.11.2006
    Innlegg
    2.466
    Antall liker
    11
    Tipper at TI har regnet seg fram til tallet, mens ADI har målt direkte.

    Når det gjelder støy, så har det fint lite for seg å tyne den ned langt under støygulvet til resten av anlegget. Grensen er avhengig av hvordan anlegget er satt opp, men hvis effektforsterkeren har 106dB f.eks. så ville jeg satset på minimum 106dB på filteret og.

    La oss si at innsignalet er 1Vrms for full utstyring, 20kHz båndbredde. 106dB S/N vil da kreve en operasjonsforsterker med input noise på ca 35nVHz-1/2. Du kan gå lengre ned, men du vil tjene lite på det i form av signal/støy.
     

    OAlex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2006
    Innlegg
    3.048
    Antall liker
    1.407
    Sted
    Trondheim
    Hvis opa627 er bedre enn ad797 er vel alt i skjønneste orden :D Må innrømme at jeg ikke har studert databladene så nøye. opa627 ble valgt kun utfra sitt gode rykte, og at jeg benytter opa2604 i prototypen. BB/TI er visstnok kjent for en viss varme i lydgjengivelsen.

    Forøvrig, ang valg av en relativt høy filterresistans, R=22kOhm. Det var egentlig kapasitansverdiene som ble valgt først. Jeg antok (muligens feilaktig) at en lavere kapasitans er enklere å produsere, og dermed blir mer vellydende. Men hva med resistansverdi mhp støy? Støyspenningen er gitt av følgende:

    Un = sqrt(4*kb*T*R*df) = 2.6uVrms

    kb=1.38*10-23 (Boltzmans konstant)
    T=273+45 (absolutt temperatur, antar 45 grader i kassa)
    R=22kOhm (valgt resistans)
    df=18kHz (båndbredde for diskanten)

    Hvis en antar innsignal UInn=1Vrms er støynivå gitt ved:

    20log(Un/UInn) = 20log(2.6uV/1V) = -111dB

    Ser ut til at jeg har grei margin for bruk av 16 bits digitale lydkilder (96dB).

    Mvh Ola
     

    Rhesus

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.11.2006
    Innlegg
    2.466
    Antall liker
    11
    På side 4 i OPA627 databladet ser du at over 10k kildeimpedans er støyen fra kilderesistansen dominerende. Det er fordi den har fet input. Derfor kan du glatt se bort fra alt annet en støyen i motstanden hvis du velger 22k.

    Du bør kanskje ha høyere margin enn 96dB, avhengig av hvordan du har tenkt å koble ting opp. Om volumkontrollen sitter før filteret må du ta hensyn til dette. Det enkleste er da å ta utgangspunkt i S/N til utstyret som sitter nedstrøms, f.eks. effektforsterkerene.
     

    AAaF

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    12.01.2007
    Innlegg
    1.034
    Antall liker
    147
    Rhesus skrev:
    Tipper at TI har regnet seg fram til tallet, mens ADI har målt direkte.
    Takk for den oppklaringa, om ein kan sei det om tipping. No har du jo ein stygg tendens til å ha rett.
    Rhesus skrev:
    Når det gjelder støy, så har det fint lite for seg å tyne den ned langt under støygulvet til resten av anlegget. Grensen er avhengig av hvordan anlegget er satt opp, men hvis effektforsterkeren har 106dB f.eks. så ville jeg satset på minimum 106dB på filteret og.

    La oss si at innsignalet er 1Vrms for full utstyring, 20kHz båndbredde. 106dB S/N vil da kreve en operasjonsforsterker med input noise på ca 35nVHz-1/2. Du kan gå lengre ned, men du vil tjene lite på det i form av signal/støy.
    Tja, men no er det vel greit å gjere det nærare like godt som dei beste forsterkarane som er på markedet dersom det ikkje krev for mykje? Er det ikkje DP som er oppe i 120dB...? Så slipper du å gjere jobben på nytt når du får ny effektforsterkar.
    OAlex skrev:
    Hvis opa627 er bedre enn ad797 er vel alt i skjønneste orden :D
    OPA627 er jo utan tvil ein framifrå opamp, men eg synast bare den er dyr.

    Og bare for å gnage litt til: Ser i databladet til AD8610/8620 side 17 at dei samanlikner seg med 627(det er jo eit kvalitetsstempel for 627) og kjem marginalt betre ut, så og sei likt vil eg sei. THD+N er på 0,008% for begge, men ikkje heilt på 0,00002% nivået som TI sjølv hevder. Då kan det jo tyde på at AD797(med 0,0001%) er betre som eit inngangsbuffer. Den er jo nesten halv pris av 627 om den skal kjøpast på Elfa. Og for 3/4 av prisen av ein 627 får du AD8620 som er dobbel. Tviler på om eg ville hørt noko forskjell på dei marginale betringane, men det vil jo være ein prisforskjell også.

    Men ikkje misforstå meg, dette kjem til å bli heilt supert. Meiner ikkje å rakke ned på komponentane du har valgt. Hadde eg fått 627 til ein bra pris slik som du sikkert gjorde ville eg bare valgt den billigaste og greiaste løysinga mtp krinskort- utlegg.

    No gler eg meg til fortsettelsen. Blir det endingar på R og C komponentverdiar?
     

    OAlex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2006
    Innlegg
    3.048
    Antall liker
    1.407
    Sted
    Trondheim
    Jeg innser at valg av R=22k nok var litt overilt. Men filterkortene er lodda opp, og opampene er ikke satt på sokkel. Et evt bytte av R og C -verdier vil muligens komme etter at jeg har lytta en periode.

    Premissene for mitt forrige regnestykke er kanskje litt uheldige. 1Vrms antagelig vil gi ganske høyt volum. Burde anta nærmere 250mVrms som fullt utslag, som gir et støygulv på -100dB ved moderate lyttevolum.

    Leste et sted, muligens i TI/BB egne appnotes/reklame, at bruk av deres produkter som utgangsdriver gir "den karakteristiske varme BB lyden". Jeg antar/gjetter at utgangsbufferet har tyngre last enn de andre, og burde huse den beste komponenten. Derfor kunne det vært interessant å teste en konfigurasjon av opa627 på utgangene, og rimeligere opamper på de andre punktene. Er helt enig i at opa627 er i overkant dyr.

    Forøvrig: Jeg setter stor pris på de innspill som er kommet. Ingen grunn til å unnskylde kommentarer og forslag. Det er stor takhøyde for forbedringsforslag og kritikk i denne tråden :)

    Arbeidet går tregt, men framover. Stay tuned!

    Mvh Ola
     

    AAaF

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    12.01.2007
    Innlegg
    1.034
    Antall liker
    147
    Har tenkt på å lage eit 4.ordens filter til diskant og mellomtone av ei så enkel transistorkopling som mogleg, noko liknande bildet under, to ledd etter kvarandre.

    Lurte då på:
    1. Korleis vil forvregning og støy utarte seg med bipolar kontra FET transistor? Lågare støy med FET? Eller er det beste bipolar med relativt låge impedansar, td 1-2k resistansar.
    2. Korleis vil forvrenging utarte seg? I passområdet vil jo impedansen være høg, men rundt grensefrekvensane og etter vil jo då impedansen gå mot ei halvering.Det er inga tilbakekopling som reduserer forvregninga ved belastning. Kva vil det ha å sei? Er det evt nokon som kan simulere det
     

    OAlex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2006
    Innlegg
    3.048
    Antall liker
    1.407
    Sted
    Trondheim
    AAaF skrev:
    Har tenkt på å lage eit 4.ordens filter til diskant og mellomtone av ei så enkel transistorkopling som mogleg, ..
    Høres ut som et morsomt prosjekt. Jeg vil anbefale at du laster ned LTspice: http://www.linear.com/designtools/software/

    LTspice er et meget bra simuleringsverktøy, som burde befinne seg i verktøykassa til enhver med DIY-planer. Gratis er det også. Jeg har brukt det under simulering av filteret og strømforsyning, samt skjemategningene lenger opp i tråden.

    Mvh Ola
     

    OAlex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2006
    Innlegg
    3.048
    Antall liker
    1.407
    Sted
    Trondheim
    Rhesus skrev:
    På side 4 i OPA627 databladet ser du at over 10k kildeimpedans er støyen fra kilderesistansen dominerende. Det er fordi den har fet input. Derfor kan du glatt se bort fra alt annet en støyen i motstanden hvis du velger 22k.

    Du bør kanskje ha høyere margin enn 96dB, avhengig av hvordan du har tenkt å koble ting opp. Om volumkontrollen sitter før filteret må du ta hensyn til dette. Det enkleste er da å ta utgangspunkt i S/N til utstyret som sitter nedstrøms, f.eks. effektforsterkerene.
    Bra poeng. Saksa fra datablad:


    Skjemaet under viser filterkretsen med dagens verdier. Jeg har simulert med opa2604, og får en delefrekvens på 2.33kHz. R2=10k på inngangen representerer volumkontrollen (full guff). Faseleddet på lavpassdelen gir 51 grader faseskift til bassen. 220 ohm i serie med utgangen sikrer en resistiv last (fra sidene til Linkwitz). Simuleringene gir eksakt samme resultat som målinger på kretsen.


    I denne konfigurasjonen er støyen dominert av filterresistansen, som er høyere enn maks kilderesistans fra volumkontrollen.

    Mvh Ola
     

    Vedlegg

    slarssen

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    18.03.2003
    Innlegg
    679
    Antall liker
    13
    Når det gjelder impedansen til volum potmeteret så kan man vel anta at ved full guff så er hele potmeteret kortsluttet av kilde impedansen, altså CD spillerens utgang, hvis man antar at den har rimelig lav utg. impedans. Videre så vil maksimal impedans som inngangen til filteret ser være størst når volum potmeteret står (resistivt) i midposisjon. Da vil impedansen være 1/4 av potmeterets verdi, altså 2.5k i ditt tilfelle siden begge 'halvdelene' av potmeteret vil være parallelkoblet.

    I tillegg så vil vanligvis et potmeter være laget av et mer støyete materiale enn SMD motstander, f.eks. karbon. Men uansett så vil jeg ikke tro at du vil få problemer med støy.

    - Slarssen
     

    OAlex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2006
    Innlegg
    3.048
    Antall liker
    1.407
    Sted
    Trondheim
    Slarssen skrev:
    Når det gjelder impedansen til volum potmeteret så kan man vel anta at ved full guff så er hele potmeteret kortsluttet av kilde impedansen, altså CD spillerens utgang, hvis man antar at den har rimelig lav utg. impedans. Videre så vil maksimal impedans som inngangen til filteret ser være størst når volum potmeteret står (resistivt) i midposisjon. Da vil impedansen være 1/4 av potmeterets verdi, altså 2.5k i ditt tilfelle siden begge 'halvdelene' av potmeteret vil være parallelkoblet.
    Har jeg ikke gjort hjemmeleksa denne gangen heller!? Du har helt rett, selvfølgelig :)

    Mvh Ola
     

    OAlex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2006
    Innlegg
    3.048
    Antall liker
    1.407
    Sted
    Trondheim
    Vinter i Trondheim, strålende vær, gnistrende skiføre.. Men loddebolten lokker mer.


    Arbeidet med kassa er påbegynt. Baksiden:


    Luftehull er for bedre kjøling. PG-nippler montert.


    Følg med, følg med..
     

    Vedlegg

    OAlex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2006
    Innlegg
    3.048
    Antall liker
    1.407
    Sted
    Trondheim
    En powermodul:


    To powermoduler:


    Her går det unna. Det var litt trangt å montere kjøleribbene, men det gikk egentlig greit.


    Beskyttelseskrets bestående av noen zenerdioder og en lysdiode i serie. Denne shunter spenningen til 17V hvis 15V regulatoren brenner av. Ved feil vil lysdioden lyse kraftig. Svakt lys betyr 15V og alt normalt. Har lagd en krets for hver regulator.


    Dagens dont.


    Mvh Ola
     

    Vedlegg

    OAlex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2006
    Innlegg
    3.048
    Antall liker
    1.407
    Sted
    Trondheim
    Det er tid for å ferdigstille prosjektet. Filterkortene er lodda opp, og testa. De tynne strappeledningene er montert kun for test.


    Signalkablene loddes rett til kortet. Metoden som vist er genial hvis kablenes dielektrikum tåler varme, såsom teflon. Hvis ikke, er dette et mareritt. Jeg fikk etterhvert dreisen på det, men usikker på hvor bra det egentlig ble.


    Filterkortene montert i kassa, og tilkoblet +-15V.


    Et bilde til.


    Så, endelig. -Klar for lytt :)


    Mvh Ola
     

    Vedlegg

    andreas

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    03.10.2003
    Innlegg
    2.366
    Antall liker
    146
    Spennende O! Spent på hva du hører med denne i systemet.
     

    OAlex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2006
    Innlegg
    3.048
    Antall liker
    1.407
    Sted
    Trondheim
    Andreas skrev:
    Spennende O! Spent på hva du hører med denne i systemet.
    Jeg er ikke helt fornøyd enda. Håper at innspilling skal ha en effekt. Vet dog ikke om innspilling fører til endringer i lyden, eller i oppfattelsesevnen. Derfor kjekt å vite at noen fysiske parametre i elektronikken kan justeres.

    En delegasjon gullører kommer på besøk imorgen. Er spent på deres tilbakemelding.

    Mvh Ola

    Edit: Oppdatering av sprog
     

    Rhesus

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.11.2006
    Innlegg
    2.466
    Antall liker
    11
    Var jeg deg, ville jeg i det minste sørget for et skikkelig jordplan. Legg en plate av metall nederst i boksen, og koble denne til 0V i et strategisk punkt. Aller helst skulle boksen din vært skjermet, men et jordplan er nest best. Ingenting er bingo....
     

    OAlex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2006
    Innlegg
    3.048
    Antall liker
    1.407
    Sted
    Trondheim
    Hvert PCB har jordplan, mener du at det ikke er tilstrekkelig? Det er vel få kommersielle komponenter som har skjerming. Aluminium har jo begrenset egenskaper som skjerm.

    Mvh Ola
     

    Rhesus

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.11.2006
    Innlegg
    2.466
    Antall liker
    11
    Aluminium skjermer like bra som andre materialer når vi snakker om elektriske felter.

    Et av problemene med å ha diverse kretskort liggende slik du har er at et høyfrekvent elektrisk felt kan sette igang strømmer mellom kortene. Dette kan demoduleres og skape støy. Hvis du legger et ledende materiale under alle kretskortene vil det dempe feltene til en viss grad. Omslutter du elektronikken, dempes det svært godt, men alle monner drar.
     

    OAlex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2006
    Innlegg
    3.048
    Antall liker
    1.407
    Sted
    Trondheim
    Det er et veldig bra tips du kommer med her. Skal legge inn skjerming etterhvert. En plate i bunn, og finmasket netting på sidene og toppen kan kanskje utgjøre forskjell.

    Presisering: Tilstrekkelig er kanskje et uegnet ord innenfor audiokomponenter.. Og bruk av skjerming er selvfølgelig utbredt i dyrere utstyr.

    Mvh Ola
     

    OAlex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2006
    Innlegg
    3.048
    Antall liker
    1.407
    Sted
    Trondheim
    Det er vel på tide å poste noen lytteinntrykk.

    Jeg forventa egentlig at dette filteret skulle være bedre enn prototypen på alle parametre. Den er tross alt bestykket med langt bedre opamper, bedre avkoblingskondensatorer, dyrere filterkondensatorer, bedre power (?), nye rene baner og mindre fjas og tant. Men første lytteinntrykk var litt annerledes.

    Idet jeg skulle powre opp enheten kom jeg på at jordforbindelse mellom power og filter var avglemt. Kun +-15V var kobla til. Jeg tok alikevel sjansen på å sette på strøm. Et kraftig BLOPP hørtes fra høyttalerne da jeg slo på effektforsterkerne. Dette fenomenet var tilstede på prototypen også. Men jeg hadde et lønnlig håp om at det skulle være forsvunnet (uten at jeg har undersøkt årsaken til problemet). På med cdspiller og musikk hørtes fra høyttalerne. Evalueringen kunne begynne.

    Lyden var slapp og litt baktung. Det var tilsynelatende mer dyp bass, men denne var ikke veldig stram. Dynamikken jeg var vant til fra prototypen mangla i stor grad. Det var rett og slett sidrumpa og kjedelig. Noe forbedring var imidlertid kommet: Høyttalerne var blitt mer usynlig i lydbildet. Dessuten var en råhet i klangen forsvunnet.

    Jeg konkluderte med at jeg hadde for lite overhead-strøm i shuntregulatoren (TL431), kun 20mA per 20mA last, og at mangel på jordtilkobling gjorde at avkoblingskondensatorene ikke fikk optimale arbeidsbetingelser. Jeg ville på dette tidspunkt sjekke temperaturen på kjøleribbene i poweret. Jeg reiste meg fra sofaen, og genererte statisk elektrisitet idet mine lange benklær gnissa mot sofastoffet. Så satte jeg fingeren på kjøleribba. Den høyre høyttaleren sa klart ifra: BAM! Så ble den stille. Jajamenn. En slukket lysdiode indikerte at noe hadde skjedd med en -15V forsyning.

    Neste: Reparasjon av power, og justering av shuntstrøm. Følg med folkens :D

    Mvh Ola
     

    andreas

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    03.10.2003
    Innlegg
    2.366
    Antall liker
    146
    Krasj på nybygg kjenner jeg til. Blåste TL431 - regulatorn på en nybygd preamp for et års tid siden. Stå på O, du kommer i mål til slutt.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn