Rør forforsterker. For godt til å være sant??

Sleiven

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.12.2003
Innlegg
2.302
Antall liker
21
Jeg begynte med en kul rør preamp jeg fant på nettet. Takket være SWCAD simuleringsprogrammet(gratis) kunne jeg simulere ulike variasjoner av kretsen.
Utgangspunktet er verdens enkleste forsterker med kun ett rør uten feedback eller buffertrinn(katodefølger). Den er således inspirert av Conrad-Johnsons ART/ACT/CAT. Den oprinnelige kretsen hadde 0,3 % forvrengning ved 1 Volt ut og utgangstimpedans på over 1kohm.

Hvordan klarer C-J å få så mye bedre data enn dette tenkt jeg og bekynte å leke med ulike varianter med aktiv last (Constant Current Source), Led bias osv..
Resultatet er en krets som har 0.017%THD ved 1.15 Volt RMS ut, utgangsimpedans på 200 ohm, og en frekvensgang på 10-40kHz med +0.2db. (med 1.4Vrms inn får man 23Vrms ut med 0.3% forvrengning)
Ved å ta ut signalet direkte fra anoden istedet fra mu-utgangen stiger utgangsimpedansen til 1000ohm, ved å erstatte CCS lasten med 1.8k motstand faller utgangsimpedansen til 650 ohm, og forvrengningen øker til ca 0,12%. Med CCS er kretsen nærmest uforstyrret av ripple,variasjoner og støy fra strømforsyningen.

Dette er nesten for gode data til å tro, så selvsagt vil kabelføring og tilkårlige kapasistanser medføre redusert båndbredde og diverse støy.

Men det er meget fristende å bygge denne nå, men har jeg oversett noe eller det det noe som er uheldig med en slik design?
PSU'en er vist i denne tråden...http://www.hifisentralen.no/forum/index.php?topic=28246.0


Inspirasjonskilden fra PTsoundlab


Under vises kresten slik den endte opp og simuleringsresultatene ved bias ca -2V og 120V på anoden på 6N6P som gir ca 25mA pr triode

Kommentarer mottas med takk.. :)
Sleiven
 

Vedlegg

slarssen

Overivrig entusiast
Ble medlem
18.03.2003
Innlegg
679
Antall liker
13
Det er alltid morro med litt simuleringer! Artig krets det der, og 6N6 liker jeg godt :)

SwitcherCAD er et flott gratis program, jeg undres hvordan du har fått til så flotte FFT grafer, jeg har ikke funnet noen måte å få dette skikkelig til, jeg :)

Det finnes dog en del usikkerheter med slike simuleringer, men jeg antar du er kjent med det :) Den største usikkerheten vil vel være i spice modellen til trioden, ofte har jeg sett uforholdsmessig god linearitet i spicemodeller til trioder.

Andre ting det er vanskelig å simulere for er støy, jeg har vært plaget endel med støyete mosfeter i liknende kretser du viser her.

Ellers et par ting jeg undres litt på, for eksempel hvorfor du vil paralellkoble triodehalvdelene?

Du bør ha beskyttelses dioder mellom gaten og sourcen på mosfetene, da disse typene du viser er ganske ømfintlige. Jeg har brukt back to back 18V zenere.

Hva er tanken bak de zobel nettverkene i B+ og mellom mosfetene?

Du vil få rimelig høy gain også, trenger du virkelig det? I tillegg synes jeg kanskje -2V bias er litt i laveste laget, med tanke headroom i forhold til inngangsignalet.

Vil følge med på denne tråden :)

- Slarssen
 

Sleiven

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.12.2003
Innlegg
2.302
Antall liker
21
Takk for svar.
FFT funksjonen er i nedtrekksmemyen når du venstreklikker på plotter etter en Transient simulering.
FFT kurven får jeg ved å simulere LENGE dvs ca 0,5-1 sekund på tidsaksen. Setter også max tidstep i AC simuleringen til lav verdi ,1e-7,samt slår av compression i tool/Control panel. Så zoomer/velger jeg et bredst område på plottet som ikke har med start og slutt. ( det samme må gjøres for å få korrekte THD/.four beregninger)
Velger så 65000 samplepoints + use zoomed/window data+ Blackmann Wondiwing. Får jeg pussige plot så endret jeg litt på utvalgt område.

Paralellkoblingen av triodene er fordi det halverer utgangsimpedansen, det er viktigere når man har anodemotstand, eller tar utgangen fra direkte fra anoden på 6N6P.

Zobel ? Tipper det er navnet på RC som går til jord på transistor arrangementet..
Plukket det opp i en tråd som sa at det stabiliserer CCS og hindrer oscillasjoner, det samme gjelder R inn på Gate. Tak for tipset om Zenere for å beskytte G, det stemmmer at FET kan ryke uten dem, jegg bare "glemte" dem i denne simuleringen,hørte at de kan støye så jeg tok dem ikke med nå..

Jeg trenger egentlig ikke så mye gain, men det er en følge av rørenes operasjonspunkt og CCS/aktiv last på anoden.

Det skal være en volumkontrol før inngangen, så 2V peak inn på første rør er mer enn nok, det gir 30Volt ut!!
.

Sleiven
 
Topp Bunn