Billig, enkel DIY rørpre (buffer)?

roffe

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.01.2005
Innlegg
3.677
Antall liker
6
Hei.

Jeg vurderer sterkt å lage meg en rør-pre som essensielt sett kun er en rørbuffer med volumkontroll. Noen som vet om det finnes noe slikt som er rimelig og bra, gjerne balansert?

Kommer vel også til å bygge en prosessor-inngang for å bypasse hele greia, men det kan jeg klare å lage selv. Ser for meg at dette er veien å gå for å få både god stereolyd og surround i samme anlegg.

Hvorfor buffer? Vel, mine ICE-baserte Oberon-blokker har ganske lav inngangsimpedans (8kohm), og vil sannsyligvis fungere dårlig med kun passiv pre hvis jeg finner ut at jeg skal bygge en DDDAC, for eksempel.
 

roffe

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.01.2005
Innlegg
3.677
Antall liker
6
Jeg har kjørt en CD-spiller med rørbuffer på utgangen via solid state pre til mine effektblokker, og likte rørbuffer-lyden. Derfor rørbuffer istedenfor trafo. Liker også tweakingspotensialet som rør gir.
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.073
Antall liker
1.069
Sted
'
Hvis du greier deg med gain rundt 0dB ser jo trinnet som det er linket til ovenfor greit ut. (uten at jeg kjenner til det) Det er en katodefølger basert på ECC189, et rør med rimelig høy transkonduktans (gm). Høy gm er ofte avgjørende for å dra lavohmige laster. Zut for et CF-trinn er grovt regnet 1/gm||Rk (i dette tilfellet under 100 ohm).
Et annet rør i samme klasse er ECC88.
Begge disse rørene er regnet som gode audiorør.
 

roffe

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.01.2005
Innlegg
3.677
Antall liker
6
Må nok uansett gå for noe ferdigdesignet, siden jeg er rimelig grønn på rørkonstruksjoner.

century/jane: Har dere hørt TLP-preampen som dere forteller om?
Er en tanke skeptisk til "Its purpose is strictly to add that indefinable tube romance to a spectacular, solid state amplifier."
Jeg er ikke ute etter å mykne noe på en romantisk måte, for å si det slik. Vanskelig å sette ord på hva jeg er ute etter. Sist jeg forsøkte rør, så var det en enkel rørbuffer på en CD-spillerutgang som ga et bredt, organisk lydbilde sammenlignet med transistorutgangen. Det var også en viss oppmykning av transienter der, men det var ikke den egenskapen som tiltalte meg aller mest.
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.073
Antall liker
1.069
Sted
'

roffe

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.01.2005
Innlegg
3.677
Antall liker
6
OK. Det viktigste utgangspunktet mitt for å ha en buffer i det hele tatt er at jeg vurderer DDDAC 1543mkII DACen. Den har ikke utgangsbuffer, og trives visstnok best mot preamper med høyere inngangsimpedans enn 20kohm. Nivået skal visst være godt nok til ikke å kreve forsterkning(?) Å plassere kun en volumkontroll mellom denne DACen og mine Midgard Oberon effekttrinn med 8kohm inngangsimpedans er derfor helt uaktuelt.
Hele poenget med bufferen er dermed å ha unity gain, men en mer tolerant pre-utgang i forhold til effekttrinnet.
Når jeg først skal inn med en buffer, så er rør veldig fristende.

Mulig jeg kan vente litt. Audio Note har kanskje byggesett som kan oppfylle kravene? De er visst i ferd med å etablere seg i Norge igjen.
 

roffe

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.01.2005
Innlegg
3.677
Antall liker
6
Sendte en mail til mannen bak http://www.diyparadise.com/simplepreamp.html (som også er mannen bak denne DDDAC 1543mkII) angående den lave inngangsimpedansen på effekttrinnet mitt, og det skal visst være uproblematisk å bruke en koblingskondensator på 2.2 eller 4.7 uF på utgangen for å kunne spille bra mot en såpass lav inngangsimpedans som Midgard Audio Oberon har.

Så det er nok en kombinasjon av Simple 5687-based preamp og DDDAC 1543mkII som er mest aktuelt for meg akkurat nå. Ganske enkelt fordi kompleksiteten ser svært lav ut på denne preampen.
 

Sleiven

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.12.2003
Innlegg
2.302
Antall liker
21
- Matchmat
- Welborne labs (Borbely-modul)

http://www.aksaonline.com/products/products_tlp.html

"The tubalizer" (italiensk) kommer snart

Hvorfor ikke trafo ?
Den er sikkert bra.
Jeg bygde en full rør pre (kit) som koster omtrent det samme, inklusive volumkontroll og 3 innganger og 2 utganger.

http://www.bottlehead.com/et/adobespc/foreplay3/foreplay3.htmPerformance



Performance
Maximum output is 10V rms (28V pk-pk) before clipping. Gain is 10 dB. Signal to noise ratio is 90 dB at 2V rms output (a typical CD player max output level), and 114 dB at 10V rms output. Input impedance is 33K ohms-48K ohms (variable shunt attenuator). Output impedance is 700 ohms - recommended output load is 10K ohms or greater. Frequency response is +/- 0.5 dB from 2Hz to 50kHz. Phase is inverted.


Inngangsfølsomneten kan trimmes, så jeg har 180-390 kOhm inngangsimpedans. Aner ikke hvilken inngangsimpedanse slutttrinnet mitt har..

Kan høres i Stavanger om ønskelig.

Sleiven
 
Topp Bunn