Dual mono KT66 effektforsterker

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
Dette er en klasse A forsterker. Grunnen til at jeg har valgt KT66 er at dette røret i triodemodus har rimelig lav forvrengning. På papiret har det ganske like kurver som PX4. Et rør som har en rimelig attraktiv forvrengningskarakteristikk, i alle fall hvis man ønsker å lytte til hva Hiraga [1] har å si om temaet.

Utgangstrinn:


Uansett, utgangstrinnet er utstyrt med katodefeedback noe som er en effektiv måte å senke utgangsimpedansen på med moderat grad av feedback. Noe som ofte er nødvendig for å drive normale høyttalere, som f eks Klipsch RF5 som denne forsterkeren er ment å drive. For de som måtte være interessert i hvordan dette fungerer har jeg laget et regneark som beregner dette. [2]

Det jeg finner mest interessant i denne konstruksjonen er drivertrinnet. Det er i utgangspunket en LTP (Long Tail Pair) splitter [3] men det har en del detaljer som du neppe finner i konstruksjoner hvor kostnader er avgjørende. Det første er bruken av anodechoke. Dette gjør en del gode ting, for det første at trinnet ser inn i last kun begrenset av inngangsresistansen til neste trinn, omtrent som å forholde seg til en konstantstrømkilde og for det andre at det virtuelt dobler forsyningsspenningen. For det tredje så har vi magnetisk kobling mellom fasene og det undertrykker 2HD ganske effektivt.

Inngangstrinn/LTP:


For å ballansere drivertrinnet er der brukt bootstrapping av tail-motstanden. Når jeg leser dette innrømmer jeg at denne setningen høres rimelig sær ut, men det hele går ut på å øke den tilsynelatende verdien av katodemotstanden i fasevenderen. Hvorfor ønsker jeg det? Jo nærmere denne er uendelig jo nærmere er trinnet i ballanse. Dette kan lett vises ved at IRk=0 betyr at Ik1=Ik2. For de som fortsatt leser så er IRk strømmen i katodemotstanden og Ik1/Ik2 katodestrømmene i LTP-trinnet.
Forsterkningen i et fullstendig ballansert LTP-trinn er det samme som i et felles katodetrinn del på 2. Med anodechoker som last blir dette rimelig nært rørenes µ/2. I tilfellet med 6FQ7/6SN7 blir dette ~10x.

Inngangstrinnet består av en dobbel diode/single triode 6SR7. Dette er et rør i samme klasse om 6J5, med andre ord et godt audiorør.
Tja, da har jeg noe å henge fingrene i de neste ukene. Når det gjelder chassis har jeg tenkt monoblokker, kanskje Dynaco Mk3 chassis levert fra Triode Electronics kan være noe i denne sammenheng.

Dynaco Mk3 chassis:



Jan E Veiset

[1] http://www.tcaas.btinternet.co.uk/hiraga1.htm
[2] http://www.veiset.net/tech/CFB.xls
[3] http://www.freewebs.com/valvewizard/acltp.html
 

andreas

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.10.2003
Innlegg
2.366
Antall liker
146
Du sa i en annen tråd her for litt siden at det kan by på problemer å inkludere to trafoer i en feedbackloop. Ikke at jeg skjønner hvorfor eller hva du mente, men gjør du ikke akkurat det i denne kretsen?
 

roger

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.03.2002
Innlegg
1.578
Antall liker
471
Sted
Nøtterøy
Alltid spennende å følge prosjektene dine Jan, men hva i himmelens navn gjør du med alle disse forsterkerne?
Roger
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
Hyller er nevnt.


Når disse tar slutt kan man alltid bruke ledig gulvplass.


Det siste har betydelig lavere WAF.

Jan E Veiset
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
Andreas skrev:
Du sa i en annen tråd her for litt siden at det kan by på problemer å inkludere to trafoer i en feedbackloop. Ikke at jeg skjønner hvorfor eller hva du mente, men gjør du ikke akkurat det i denne kretsen?
Det vil alltid være forbundet med problemer å inkludere reaktive komponenter i en feedbackloop.
Feedbackloopen i dette tilfellet (se bort fra den stiplede linjen) er brukt til bootstrapping. Dette er positiv feedback og burde sånn sett være en forkastelig ting å innføre i en audio-forsterker. Men vent litt, hvor mye feedback er dette egentlig? For det første utgjør motstanden på 8k2 og resistansen sett inn i katoden på LTP-trinnet en heftig spenningsdeler for signalet forsøkt fødet tilbake (du kan regne inngangsresistansen som ca 1/2 x (1/gm), altså ~200 ohm i denne kretsen). For det andre, og kanskje det viktigste, vil feedbacksignalet være common mode og bli utballansert. Graden av feedback vil i teorien være null.
På den annen side vil den tilsynelatende verdien av tail-motstanden øke med en faktor på {Rtail/(1-n)}, hvor n er forholdet mellom spenningssvinget på katodene og feedbacksignalet. Ganske effektivt med andre ord.

Jan E Veiset
 

Svein_B

Overivrig entusiast
Ble medlem
07.04.2005
Innlegg
729
Antall liker
22
Sted
Lillestrøm
Loddebolten er knapt kald etter forrige prosjekt før neste er på beddingen ;D

Triodekoblet KT66 bør sikkert bli bra.
Det var en D. T. N. Williamson som også valgte dette i kjent PP forsterkerkonstruksjon publisert i 1947. Han skrev at "Triode-connected it has characteristics almost identical with those of the PX25."

Den bootstrap koblingen av tail motstanden mener jeg jeg har sett på noen Marshall gitarforsterkere, uten at jeg den gang forsto hensikten. I teorien bør det funke som du beskriver, men jeg er litt skeptisk til hva som kan skje med litt forvrengningskomponenter, faseforskyvninger, back-emf fra høyttalere m.m. En transistor-CCS er vel en mere trygg løsning, dersom nå perfekt balansert fasesplitter er viktig.

Ellers morsomt valg av 6SR7 i metallhus som inngangsrør (finnes vel også som GT, samt en lignende high gain type 6SQ7).


Svein
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
Svein_B skrev:
I teorien bør det funke som du beskriver, men jeg er litt skeptisk til hva som kan skje med litt forvrengningskomponenter, faseforskyvninger, back-emf fra høyttalere m.m. En transistor-CCS er vel en mere trygg løsning, dersom nå perfekt balansert fasesplitter er viktig.
Dette er et av de spørsmålene man ikke får svar på før man har prøvd det. Og det er faktisk mer interessant dersom noe går galt enn om alt fungerer etter teoriene.
Årsaken til at jeg ønsker ballanse i splitteren er magnetisk kobling mellom fasene i anodechokene. Dette bør senke likeharmonisk forvrengning til et veldig lavt nivå, men det krever god ballanse slik at rørene ikke starter å kjempe mot hverandre.

Jan E Veiset
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
Jeg har regnet litt på hva som må til og det jeg ønsker er en tail på 100k+. Det er ikke umulig å greie dette vha bootstrapping men da balanserer man på grensen. I det komplekse domenet med positiv tilbakekobling via reaktive komponenter skal det veldig lite til før loopgain blir høyere enn 1 og tail motstanden blir forvandlet til en negativ resistans med de problemer det måtte medføre.
Med en CCS er akkurat denne problemstillingen ute av bildet og CCS-en representerer en motstand i megaohm området. En CCS kan realiseres ved hjelp av en pentode men det er enklere å putte inn en halvlederkrets. Og slik kan man jo selvfølgelig fortsette å argumentere og ende opp med en fulltransistorert løsning. :p



Det betyr at frontend-delen i utgangspunket blir seende slik ut:



Graden av global feedback vil være moderat, på skjemaet er det antydet 6dB gNFB. Det krever at alle trinn i forsterkeren arbeider i et lineart område som i utgangspunket gir lav harmonisk forvrengning. 6dB gNFB betyr i praksis en halvering av THD. Målet er at forsterkeren gir mindre enn 1% THD 1dB under full effekt.
På grunn av katodefeedback i utgangstrinnet kreves det rimelig høyt spenningssving fra drivertrinnet, omtrent 110Vpp må kunne leveres med minimal forvrengning til utgangstrinnet. Det betyr at dette trinnet, i denne sammenheng er kritisk. For det første må det velges et driverrør som i utgangspunket er lineart og for det andre må kretsløsningen bygge opp under dette. Ved å bruke an dual anodechoke oppnås to ting: 1) Den praktiske anodespenningen dobles (anodespenningen kan svinge langt over forsyningsspenningen). 2) Magnetisk kopling mellom fasene vil utligne tendenser til usymmetrisk spenningssving.

For å se hva 6CG7/6FQ7 er god for i et slikt oppsett kan man se på lastlinjen for hvert rør med anodechoke og en last inn i neste trinn på 120k.



På figuren er arbeidspunket Vak=207V, Ia=6mA og Vut=~190Vpp. Selv med så høyt utgangsspenning er det vanskelig å se forskjell i amplituden mellom positivt og negativt halvperiode. Det betyr at 2. harmoniske forvrengning (2HD) er veldig lav. Hvis vi regner på det (V0=207V, Vp=110V/300V) finner vi ut at 2HD ligger i området 1% ved 190Vpp. Hvis vi antar at 2HD synker proporsjonalt med amplituden vil forvrengningen ved 110Vpp være ca 1% x (110/190) = 0.6%. Siden vi har magnetisk kobling mellom hvert rør/fase vil denne forvrengningen midles ut og resultatet vil i teorien bli 0% 2HD. Det vi sitter igjen med da er odde harmonisk forvrengning (3, 5, 7. harmoniske, etc) Den er noe vanskeligere å beregne ut i fra grafen, men all erfaring tilsier at når utgangspunket (2HD) er bra vil odde harmonioske også innta en lav verdi. Eksakt svar får jeg ikke før jeg utfører målinger, men det vil overraske meg mye om THD overstiger 0.5% ved full utstyring inn til effekttrinnet.

Det var dagens kjedelig teoretisering over et drivertrinn.

Jan E Veiset
 

VegardW

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.02.2007
Innlegg
4.045
Antall liker
2.796
Sted
Kolsås
Torget vurderinger
4
Det er ikke kjedelig å lese trådene dine .Du er flink til å forklare en dag det regner og/eller du kjeder deg , kunne du tenke deg å utdype litt forholdene rundt anodechoken? Virtuell dobling av forsyningsspenning og konstant strøm samtidig ser jeg litt lenger opp i tråden.Jeg har brukt en solskinnsdag til å drøvtygge på dette og jeg tygger fanden hakke meg fremdeles :).
mvh V
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
vega65 skrev:
kunne du tenke deg å utdype litt forholdene rundt anodechoken?


Ovenfor ser du Va/Ia karakteristikken for 6FQ7. Den blå lastlinjen viser et trinn med anodechoke og B+ på 210V. Den røde linjen viser samme trinnet med anodemotstand og B+ på godt over 400V. Spenningen over røret er i dette tilfellet 225V.

Kort forklart vil en anodechoke ha et veldig lavt DC spenningsfall noe som medfører at anodespenning blir tilnærmet lik forsyningsspenningen (B+). I en vanlig kobling med anodemotstand vil spenningsfallet over anodemotstanden være betydelig. For å få nok plass til spenningssving er det ikke uvanlig at droppet over anodemotstanden er i samme område som spenningen over røret.
Som du ser klarer man å få samme spenningssving ved omtrent halve B+ når man bruker en anodechoke. Sagt på en annen måte: man virtuelt dobler B+ ved å innføre en anodechoke.

En annen ting å merke seg er hellingen på lastlinjene. I det ene tilfeller domineres denne av anodemotstanden, i det andre tilfellet, med anodechoke, bestemmes hellingen av inngangsmotstanden i neste trinn. Når det gjelder trioder er det en fordel at lastlinjen er mest mulig horisontal, dette med tanke på linearitet. Som man ser starter den røde lastlinjen å bevege seg i et område (på høyre side) hvor kurvene begynner å flate ut og klumpe seg sammen.

Jan E Veiset
 

VegardW

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.02.2007
Innlegg
4.045
Antall liker
2.796
Sted
Kolsås
Torget vurderinger
4
Takk for god forklaring :).
Om vi ser bort i fra kjedelige forhold som plass og kostnader:
Rent fagelig : Noen ulemper med anodechoke?
mvh V
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
vega65 skrev:
Om vi ser bort i fra kjedelige forhold som plass og kostnader:
Rent fagelig : Noen ulemper med anodechoke?
Man innfører (nok) en frekvensavhengig komponent i kretsløsningen og slik sett må man i alle fall passe på at dette påvirker audiobåndet minimalt (blant annet nedre knekkfrekvens).
Verken trafoer eller choker er perfekte komponenter og vil i tillegg til ren (primær)induktans også slite med viklingskapasitans pluss andre reaktive og magnetiske fenomener som kan kludre til ting. Men som regel er det mindre problemer med å innføre en choke enn en trafo i sigalveien.

Jan E Veiset
 

slarssen

Overivrig entusiast
Ble medlem
18.03.2003
Innlegg
679
Antall liker
13
Meget intressan forsterker Jane! Dette er virkelig helt i takt med det jeg har hatt lyst til å prøve å lage til mitt eget anlegg. Fin vri å bruke anode spoler viklet på samme kjerne i drivertrinnet! Er enig med valget ditt å gå for en CCS istedet for det 'tullet' med å bootstrappe hale motstanden ;D :)

Hvor mye utgangseffekt forventer du? ca 10W kanskje? 15 i nedoverbakke? :)

Jeg undres om du ikke vil kunne få noen intressanne effekter ved litt gjennomtenkt og kløktig plassering av anode spolen til 6CG7, ved å plassere den nært utgangstrafoen? Da vil det jo kunne oppstå en viss magnetisk kobling mellom disse som kanskje kan fungere som en slags indirekte tilbakekobling... tja, bare en tanke, har ikke tenkt nøye igjennom dette.

Uansett, venter spent på fortsettelsen av dette prosjektet, og ikke minst på de etterfølgende målingene :)

- Slarssen
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
Siden jeg ønsker å kjøre forsterkeren i ren klasse A blir vel utgangseffekten begrenset til omtrent 12W når jeg bruker KT66 i utgangstrinnet. Noe særlig mer er det neppe realistisk å presse ut av disse rørene og samtidig forvente normal levetid.



En av de bedre PP-forsterkerne jeg har konstruert er en CFB-løsning med PX25, den har både rimelig lav THD (~0.2%@15W) og rimelig lav utgangsimpedans uten bruk av global negativ feedback. Om det samme er mulig å oppnå (med veldig moderat bruk av gNFB) med indirekte glødede rør gjenstår å se..

Jeg tar ingenting for gitt, før jeg har fakta å komme med. :)

Jan E Veiset
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
En liten oppdatering av prosjektet:



Metall- og chassis-arbeid er unnagjort (slikt tar lengre tid enn man ønsker å tro). Som vist på bildet har jeg fått ordnet sortlakkert trevirke som dekker sidene på forsterkeren. I fronten er det plassert to mA-meter til kontroll av bias og siden disse er av den typen med innebygd LED har jeg sløyfet noen annen form for pilotlampe. Utgangstrafoene (6500CT:2x10%CFB:8/4R) er montert på toppen.

Undersiden er det foreløpig kaotisk men noe har kommet på plass. I hvert hjørne foran i kabinettet sitter de doble anodechokene fra Lundahl og i bakkant, festet til braketten som avstiver chassiset, er glødetrafoen plassert. CCS-ene er også montert på samme brakett.



Da er det stort sett punkt-til-punkt koblingsarbeid som gjenstår, og det bør være overkommelig.

Jan E Veiset
 

VegardW

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.02.2007
Innlegg
4.045
Antall liker
2.796
Sted
Kolsås
Torget vurderinger
4
Det er kjempefint at du linker til info i trådene dine.Mye er forklart på en forståelig måte på "valve wizard".
Med en hale i megaohm området blir vel ubalansen i splitteren rimelig liten, har du beregnet hva den blir?
Så ser jeg en diode mellom gitter og katode på 6cg7 første halvdel.Hvilken funksjon har denne dioden?
 

LMC

Æresmedlem
Ble medlem
03.08.2006
Innlegg
24.898
Antall liker
13.155
Sted
Drøbak
Torget vurderinger
45
strøkent som vanlig
forresten;hvor kjøper du de meterne?
mvh
Leif
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
vega65 skrev:
Med en hale i megaohm området blir vel ubalansen i splitteren rimelig liten, har du beregnet hva den blir
Balansen blir så godt som perfekt.
Så lenge det ikke går noe strøm i katodemotstanden vil strømmen (ac-messig) være lik i begge faser av splitteren. Endringer i katodestrømmen på inngangssiden vil forplante seg uforstyrret over til katoden på den andre siden. Det medfører at Ik1+Ik2=0, fortsatt ac-messig, og dermed at anodestrømmene også varierer likt. I det øyeblikk vi innfører en motstand mellom katodene og jord er ikke lenger Ik1+Ik2=0, men Ik1+Ik2+Ir=0 hvor Ir er strømmen i katodemotstanden. Jo større prosentandel av den totale strømmen (ac-messig) som svies av i katodemotstanden jo mer i ubalanse blir trinnet.

vega65 skrev:
Så ser jeg en diode mellom gitter og katode på 6cg7 første halvdel.Hvilken funksjon har denne dioden?
B2+ er i motsetning til B+ matet fra en solid-state likeretter. Det vil si at forsyningsspenningen til inngang/drivertrinnet i løpet av noen hundre millisekunder er oppe i 300V. Siden inngangstrinnet er DC-koblet til neste trinn opptrer følgende situasjon før rørene er varme og starter å trekke strøm: Anodespenningen i inngangstrinnet og dermed gitterspenningen inn i neste trinn (LTP) ligger på 300V mens katodespenningen i LTP-en trekkes ned mot 0V av CCS-en. Altså ligger det ca 300V positiv spenning mellom gitter/katode. En diode vil begrense denne spenningen til ~0.7V. Så det er rett og slett for å være snill med 6CG7 rørene.



Under normal drift er gitterspenningen negativ i forhold til katode, dioden forspennes i sperreretning og er dermed ute av bildet.


LMC skrev:
hvor kjøper du de meterne?
Fra en eller annen luring på ebay.


Jan E Veiset
 

VegardW

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.02.2007
Innlegg
4.045
Antall liker
2.796
Sted
Kolsås
Torget vurderinger
4
Jeg ser det er ulike driverrør i de ulike skjemaene.Noen spesiell grunn til at du endret til 6cg7?
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
vega65 skrev:
Jeg ser det er ulike driverrør i de ulike skjemaene.Noen spesiell grunn til at du endret til 6cg7?
6FQ7 og 6CG7 er praktisk talt samme røret. Ett av dem har internt skjerming mellom triodene og det andre ikke, eller er de (så og si) elektrisk identiske.
Jeg har en god del ulike merker liggende og slenge og på mange av eskene står det 6FQ7/6CG7 uten noen nærmere spesifisering.

Jan E Veiset
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
På bildet nedenfor vil du se mye av innmaten i forsterkeren sånn halvveis under arbeid. Sånn halvveis vil si at inngangstrinnet er ferdig koblet (nederts til høyre i bildet) pluss at CCS-ene er justert opp til ~14mA. Videre vil du se en av de doble chokene som sitter i drivertrinnet. Nei, det er ikke tvinnede glødekabler ved utgangsrørene, og jeg tror ikke at jeg trenger det heller.



Noe som ikke vises så godt på bildet over er ground bussen som går tvers gjennom alle de fire loddegreiene montert på braketten bakerst i bildet. Groundbus høres veldig flott ut, men i realiteten er dette bare noe kobberkabel jeg kjøpte på en helt normal El-fortetning.
Når det gjelder strømforsyningen har jeg regnet litt på ripple & venner, og funnet ut at jeg tror at jeg ønsker å separere inngangstrinnet med en egen forsyning avledet fra drivertrinnet. 6SR7 har i utgangspunket heller ikke all verdens PSRR så jeg vil tro at 1k-47u gjør susen her.

B2+ og B3+ forsyning.



For å si det på en annen måte: dett var dagens dont.

Jan E Veiset
 

slarssen

Overivrig entusiast
Ble medlem
18.03.2003
Innlegg
679
Antall liker
13
Toppers greier Jane! Følger spent med her!

Tar du noen spesielle hensyn for å minimere kapasitiv virkning mellom katode og anode kablingen (eller andre plasser) til utg. rørene, med tanke på at du bruker CFB viklinger i utgangstrinnet?

Mulig du har allerede nevnt dette, men hvor mange dB CFB har du i utg. trinnet?

- Slarssen
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
Slarssen skrev:
Mulig du har allerede nevnt dette, men hvor mange dB CFB har du i utg. trinnet?
10% CFB, sammen med KT66, tilsvarer ca 4dB.

Jan E Veiset
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
To steg frem og ett til sides.
For å ta det siste først. Strømforsyningen til forsterkeren er ekstern men glødespenningen etableres i selve forsterkeren vha 230VAC som mater en glødetrafo. I dette tilfellet induserte glødetrafoen brumspenning inn i anodechokene i drivertrinnet. Brumspenningen var riktignok commonmode og ble delvis utballansert i utgangstrinnet men allikevel ønsket jeg ikke å ha det slik. Det ble gjort forsøk på å orientere glødetrafoen i et annet plan, men uansett hvordan jeg snudde og vendte på den så ble ikke resultatet tilfredsstillende. Derfor blir trafoen flyttet ut til den eksterne strømforsyningen.

Så over til det mer positive.
Jeg skrev i et tidligere innlegg at jeg ville bli forbauset hvis drivertrinnet hadde høyere THD enn 0.5% ved full utstyring (~110Vpp) av utgangstrinnet. Måling viser 0.25% THD ved 120Vpp. Hovedsaken av dette er 2HD som stammer fra inngangstrinnet mens under 0.1% er 3HD fra selve drivertrinnet. Dette målt ved alle frekvenser mellom 30Hz - 10kHz. Over 10kHz øker 3HD noe pga manglende magnetisk kobling mellom anodechokene ved økende frekvens, men dette bør være uten betydning siden 3HD da havner i det ultrasoniske området.

En kanal i utgangstrinnet er ferdig oppkoblet og denne ble testet uten global feedback. Maks utgangseffekt er 12.5W (forventet). -3dB punktene ligger under 20Hz og ved ~50kHz (forventet). THD ligger på ~1% målt 1dB under full effekt (forventet) og utgangsimpedansen ligger på ~3 ohm (litt høyere enn forventede 2.4 ohm). Støymålinger vil ikke bli foretatt før glødetrafoen er flyttet til den eksterne strømforsyningen.

Uansett så har jeg en forsterker som er et veldig godt utgangspunkt å arbeide videre på. Ved å innføre beskjeden bruk av global NFB (~7dB) regner jeg med å redusere THD til under 0.5% målt 1dB under full effekt og utgangsimpedansen ned mot 1 ohm. Båndbredden er allerede høy nok, så forbedringer der er egenlig kun av akademisk interesse.

Jeg får komme tilbake med noen bilder (og litt mer info) når dette er unnagjort.
Her er komplett skjema uten strømforsyning:



Spenningen merket Vh på skjemaet er for heving av glødespenningen til ca +35V.


Jan E Veiset
 

VegardW

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.02.2007
Innlegg
4.045
Antall liker
2.796
Sted
Kolsås
Torget vurderinger
4
Imponerende :).Vedr driveren du skriver 10khz mener du 100khz?
110v pp sving og disse måleresultatene: godt regnet i forkant ser jeg.Men har du testet lyden?
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
vega65 skrev:
Vedr driveren du skriver 10khz mener du 100khz?
Nei, jeg mener 10kHz.
10kHz er ikke båndbredden ut fra driveren men 10kHz er i det området hvor magnetisk kobling mellom chokene går betraktelig ned og chokene starter å opptre som to separate choker. Magnetisk kobling mellom fasene vil si at alt som skjer i en fase overføres 1:1 til den andre fasen. Tenk på det som en 1:1 trafo der det som foregår på primærsiden blir overført til sekundærsiden. At magnetisk kobling avtar kan elektrisk beskrives som lekkasjeinduktans, i dette tilfellet mellom chokene.

Tanken ved å bruke en dual choke med magnetisk kobling i LTP var å oppnå kansellering av THD. For å si det enkelt så vil ulinearitet i en fase av LTP speiles i motfase i den andre siden av LTP siden overføringskarakteristikken for hver fase er lik. Dette medfører at like harmoniske så godt som ulignes ved hjelp av magnetisk kobling mellom fasene. I det koblingen mellom fasene forsvinner, forsvinner også denne utligningen. Siden dette, i oppsettet ovenfor, først skjer ved omtrent 10kHz er evt overharmoniske utenfor det hørbare området.


vega65 skrev:
Men har du testet lyden?
Så langt har jeg ikke kommet.

Jan E Veiset
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
Ja, hvordan låter det?
Den beste måten å unngå å svare på akkurat det er å vise til tekniske data. Relevante tekniske data sier vel noe, i alle fall litt, om hva som rører seg under overflaten. Så jeg kan ta akkurat det først:

o Bestykning: 2x KT66 + 6FQ7 + 6SR7 per kanal.
o Max Po: 2 x 13 W
o Frekvensrespons 10Hz – 100kHz (Low power +0/-3dB)
o Utgangsimpedans: 0.8 ohm
o THD (1dB under max Po): 0.4% (-48dB)
o THD (1W Po) ~0.05%

Pluss at jeg liker å vise scoopbildet av forsterkere som fungerer bra ved 10kHz firkantrespons.. Dette bildet pleier å si en del for de som interesserer seg for sånt.



Og for den måtte lure: Den låter slik:


Og ikke minst slik:


Elles så låter både gammel Purple og middelaldrende J P Walker flott som f. for å si det sånn.
Dette er en konstruksjon jeg vil anbefale til de litt mer erfarne selvbyggerne. Bytter du ut KT66 med 6550/KT88 vil du få 2x16-18W med samme resultat.

Jan E Veiset
 

VegardW

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.02.2007
Innlegg
4.045
Antall liker
2.796
Sted
Kolsås
Torget vurderinger
4
Imponerende fremdrift.Det er da ikke mange dagene siden det chassiet var tomt.Minner om tempoet vi holdt dengang vi bygget med airfix.Det ble ofte 6 dager å vente fra ferdigstillelse til neste ukelønn og neste innkjøp.
Du skriver at forsterkeren er et godt utgangspunkt å arbeide videre på.Noe spesielt i tankene?
Foresten ikke ofte du har sagt noe om lyden.Hyggelig som f at det låter bra som f og at ikke driveren blåste choken til h. :)
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
vega65 skrev:
Imponerende fremdrift.Det er da ikke mange dagene siden det chassiet var tomt.Minner om tempoet vi holdt dengang vi bygget med airfix.Det ble ofte 6 dager å vente fra ferdigstillelse til neste ukelønn og neste innkjøp.
Du skriver at forsterkeren er et godt utgangspunkt å arbeide videre på.Noe spesielt i tankene?
Foresten ikke ofte du har sagt noe om lyden.Hyggelig som f at det låter bra som f og at ikke driveren blåste choken til h. :)
Et chokebasert drivertrinn (choke loaded LTP), som bare leverer og leverer og leverer, burde få noen og en hver til å nappe seg i loffen. Det egner seg veldig godt til å dra utgangstrinn som krever høyt spenningssving, som for eksempel design basert på CFB.
Siden sist har jeg byttet ut KT66 med 6550 og har dermed fått noen ekstra watt, i klasse A leverer nå forsterkeren ~2x15W pluss at den peaker opp mot 2x20W. Det passer meg utmerket klokka 9 på en lørdags morgen, hvis vi ser bort fra det med loffen da.
Pluss at det er en veldig god følelse å lage noe fra scratch som fungerer som forventet.



Og fortsatt svinger Buddy Guy som f, --guess you better slow your Mustang down...

Jan E.
 

andreas

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.10.2003
Innlegg
2.366
Antall liker
146
Dæven steike som jeg tror på at denne låter bra. Råtøff og ikke minst noe en bare får veldig lyst til å kopiere.
 

slarssen

Overivrig entusiast
Ble medlem
18.03.2003
Innlegg
679
Antall liker
13
Gratulerer Jane!

Som Andreas sier så er dette noe som man virkelig får lyst til å kopiere. Flotte tall og målinger også. Har du noe ca. tall på hva denne har kostet deg i deler? Hvor mye effekt er utgangstrafoene gode for?

- Slarssen
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
Slarssen skrev:
Gratulerer Jane!

Har du noe ca. tall på hva denne har kostet deg i deler? Hvor mye effekt er utgangstrafoene gode for?
Utgangstrafoene er spesifisert for ~30W/20Hz før de går i frø, en del mindre hvis det er uballanse i utgangsrørene.
Kostnader ja, ca 3000+frakt/MVA for et par customtrafoer pluss alt det andre dillet; rør, passive komponenter, chassis, etc, etc. Strømforsyningen er den samme som jeg bruker til en PX25 forsterker. Jeg vet ikke, men alt medregnet så passerer man sikker 10-12-tusen, eller noe slikt?

Jan E Veiset
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
Audiomix skrev:
Hvordan har du fått til den "kommersielle" blåfargen i instrumentene?
Og det "MAD - like" skiltet?
Blåfargen er innebygd i instrumentene (Blå LED).
Det som ser ut som MAD-logoer har jeg fått fra MAD (Mapletree Audio Design).



Jan E.
 

kwil

Hi-Fi freak
Ble medlem
16.09.2003
Innlegg
2.272
Antall liker
905
Ser jo svært flott ut (som vanlig fra denne kanten). Eneste minus for meg er jo denne hærs.... blå dioden (her også), DEN hadde jeg bytta ut :)

Skulle vært artig å vite dine betraktniger de forskjellige konstruksjonene du har laget imellom: regner med de låter litt ulikt. Skulle vært artig å høre hvilken konstruksjon du lydmessig er mest fornøyd med!

mvh.
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
kwil skrev:
Skulle vært artig å vite dine betraktniger de forskjellige konstruksjonene du har laget imellom: regner med de låter litt ulikt. Skulle vært artig å høre hvilken konstruksjon du lydmessig er mest fornøyd med!
He, he, du forsøker å få meg ut på glattisen nå? :)
Men OK:

Ekkofisk basert på 6EM7 har jeg alltid vært glad i. Jeg vet egentlig ikke hvorfor, den måler ikke spesielt bra, kan også være ekkel å justere opp, men som sagt en av mine favoritter.
http://www.veiset.net/6EM7/

842VHD og PX25 er to ganske like forsterkere rent kretsmessig (Vel, PX25 har ~6dB katodefeedback, men begge er basert på DHT). Begge spiller veldig bra, 842VHD har nok krefter til å blåse ut basselementene i RF5-ene mine. Man kan av og til få inntrykk av at det ikke finnes noen grenser i den forsterkeren. PX25 har cirka en fjerdedel av effekten til 842VHD men har slik som storebroren en unik overload/recovery karakteristikk.
http://www.veiset.net/PX25/
http://www.veiset.net/842/

PP66 (som denne tråden handler om) er en forsterker man på sett og vis bare liker. Den gjør det den skal og ikke så mye annet. Men alt som er nytt er jo spennende da, pluss at den er litt pen å se på (i forhold til mye annet jeg har).

Unity forsterkeren med quad EL86 (BigMac) er permanent oppkoblet på Avantgarde hornene mine. En referanseforsterker med utrulig båndbredde og muskler. Vanskelig å toppe denne.
http://www.veiset.net/unity/

T100 single ended er den av SE forsterkerne jeg har som jeg egentlig liker best (jeg har 3-4 andre å velge mellom). T100 er rett og slett veldig kontant og veldig SE.
http://www.veiset.net/T100/

Jeg har sikker glemt av noen, men disse havner jevnt og trutt på HiFi-alteret. De 7-8 andre rørforsterkerne som står og samler støv er det egentlig ikke noe feil med, men av en eller annen grunn så har de bare blitt stående og samle støv.

Det er vel det jeg kan si om den saken.
Pluss at jeg har diverse rørpreamper og annet tøys.


Jan E Veiset

Edit: typos
 
Topp Bunn