kjeder meg - bygge høyttalere?

kjeltring

Medlem
Ble medlem
19.06.2008
Innlegg
20
Antall liker
0
Hei folkens, jeg har lite å gjøre i sommer og vurderer og bygge meg noen høyttalere. Er relativt ny innen DIY og kan ikke så veldig mye om elektronikk, men det går vel an å få hjelp til delefilter en eller annen plass! Har bygget en 18" sub for noen år siden, og vært med på diverse prosjekt i biler. Jeg har bra solid state elektronikk så det kan være så tungdrevent som det bare vil, og har tenkt prisklasse ~20000. Er det kit som anbefales? Jeg har god tid og skal ha det så bra som mulig gjennomført så det gøyeste er vel å gjøre alt selv(med en god del research på nettet såklart). Har lest mye bra om Manger og Seas Excel ihvertfall.. Noen tips eller innspill?
 

kjeltring

Medlem
Ble medlem
19.06.2008
Innlegg
20
Antall liker
0
Hei, det så jo ut som en morsom høyttaler! Men jeg tror nok det blir litt for avansert for meg.. Men jeg ser det ligger et par med brukte manger msw elementer her på hifisentralen så de frister jo! Tenker litt på et 2veis system med dem kanskje
 

Gjest.

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.09.2006
Innlegg
5.734
Antall liker
497
Se på DIY sidene til Troels Gravesen. Mye inspirasjon og tips.
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.423
Antall liker
35.206
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Manger-elementene er noen krevende beist. Jeg så litt på muligheten for å bygge noe rundt dem selv, men slo det fra meg pga forvrengningskarakteristikk og frekvensgang. Det kan sikkert bli veldig bra resultat, men du må i praksis ha aktiv deling og digital høyttalerkorreksjon (type Overkill Audio Encore) for å få det beste utav dem. Hvis Orion er for komplisert, så er DIY med Manger-elementer nybrottsarbeid i ulendt terreng. IMHO.

Regner med at du kjenner nettsidene til Eltek. dynaBel Euforia er noe av det beste som kan skaffes for fornuftige penger, og nokså tungdreven er den også...

Jeg vil nok anbefale å bygge et kit eller to før du setter i gang med å bygge helt etter eget hode. Det er litt mer med det enn det kan ser ut til, spesielt interaksjonen mellom kabinett og elementer, så du vil trenge lærebok, måleinstrument og programvare, bl.a. Alt det finner du hos Eltek.

Lykke til!
 

Rhesus

Hi-Fi freak
Ble medlem
23.11.2006
Innlegg
2.466
Antall liker
11
Enig med Asbjørn. Jeg har laget noen, og hvis du ikke har erfaring og utstyr er sjansen ganske stor for frustrasjon og fiasko. Bedre da å gå for en kjent konstruksjon. Du kan jo alltids tweake litt på egen hånd likevel.
 

kjeltring

Medlem
Ble medlem
19.06.2008
Innlegg
20
Antall liker
0
Mange takk for svar folkens, men jeg legger dette prosjektet litt på is foreløpig. Kommer til å beholde mine Klipsch RF-83 og bygge opp et surround anlegg. Så nå skal jeg mekke lerret og media center PC først.

Så tror jeg nok heller jeg satser på en eller to DIY passive subwoofere av en del høyere kvalitet enn den jeg laget forrige gang. Virker som subwoofer er greit prosjekt å starte med :) Har en CAV A-12 2x250watt kinaforsterker jeg skal bruke til dette, får ikke solgt den så hvorfor ikke!?
 
Ø

Øivind

Gjest
"OT": Skulle vært kult å bygd noe ala det Valentino har for rør. Altså bruke elementer med høyere følsomhet. (kanskje bassrefleks bak på de gulvstående)

For eksempel de elementene som ble brukt i det "Integris" anlegget i Fidelity, hadde sikkert fungert strålende.
 

Valentino

JB rünnhilde
Ble medlem
23.04.2008
Innlegg
28.645
Antall liker
21.428
Sted
Ottestad
Torget vurderinger
1
Det hadde vært kult å se mer av sånt som Integris-systemet, ja. Kunne ikke denne svindyre nye SEAS-coaxen vært kjernen i et slikt? Uansett tror jeg at Klasse D og ELF er veeeldig lurt til bass, så kan man røre med resten, hehe. Gjerne digital deling, det er langt enklere å få til framifrå resultater med slikt. Integrissystemet bruker kun rør til mellomtone og diskant. Resten av signalveien er transistorer og (grøss ;D) opamper, men filtrene er analoge. Trur eg.

/ot
 
Ø

Øivind

Gjest
Nja... ;) Coaks? Fulltone? den til 12k?

Tenkte sånn "SET slede sak" til hoved-ht, uten å røre signalet.

Noen OP-amper før basskassene, altså dele opp de store ht`ene i noe mindre, ingen ekstra "adda-fram og tilbake". Kunne f.eks vært ELF, og til og med klasse-d :eek: ;D

..også sorte, bare på trass.. ;D

Edit: Men dette er ikke noe mere enn en våt drøm i dag.
 
Topp Bunn