Bruk av Regnskogs tømmer i DIY

slarssen

Overivrig entusiast
Ble medlem
18.03.2003
Innlegg
679
Antall liker
13
Hei,

Eksklusive treverk er jo alltid populært å bruke i DIY forsterkere, Høytalere, etc...

I et forsøk på å bli mer bevisst på hva jeg bruker, og hvordan jeg kan få til alternativer, gjorde jeg et lite søk på nettet, og fant fram til følgende nyttige linker;

http://www.regnskog.no/rapporter/Tropiske_treslag_v2005-07.pdf
http://www.iucnredlist.org/search/search-basic

Den øverste er rett og slett en liste over kjente regnskogs treverk som er tilgjengelige for lovlig salg og bruk i Norge, samt kommentarer for hvor de ofte er benyttet. Men det at det faktisk er lovlig betyr ikke at de ikke er utrydningstruede.

Den nederste linken er en meget komplett og søkbar side som man kjapt kan finne "status" for en gitt tre-sort.

Jeg har søkt litt og lest litt rundt, mens jeg tenkte at jeg "kunne finne noen tresorter som er OK og bruke", men jeg har vel stort sett konkludert med at ALT av regnskog tømmer bør unngås.

F.eks. så selger biltema endel fin-fine Teak planker/lister som er helt ypperlig til å bruke som "pynte tre" på forsterker. Et kjapt søk på IUCN viste at denne tre-sorten er listet som "not threatened", men mest på grunn av at den globale etterspørselen har sunket de siste årene, og ikke fordi den naturlige tilveksten er "sunn" eller "i balanse". Altså burde man unngå å bruke Teak.

Så hvilke alternativer har man? Vel, det finnes jo mye gøy i Beis og Lakk. Med litt selektering kan man finne mye fint Norskt treverk som ser veldig fint ut (j.fr. Sclalars ypperlige oversikt), og med beis kan man gi treverket den fargetoningen man ønsker. Voksing og Olje er også tenknikker man kan benytte.

Jeg håper at kanskje noen med erfaring med beising, voksing, oljing etc. kanskje kan komme med sine erfaringer og tanker (og kanskje bilder).

- Slarssen
 

Nightpuma

Hi-Fi freak
Ble medlem
23.01.2005
Innlegg
2.432
Antall liker
495
Sted
Agder
Torget vurderinger
2
Hei

Respekt for at du tenker på jordens velferd :)

Jeg har brukt et produkt som heter Osmo oljevoks http://www.agwoodcare.co.uk/gbu0-catshow/Osmo.html vel og merke på hardtre, men jeg tror den kan være fin på hardt tre fra våre breddegrader også. Jeg har fått godt resultat ved å smøre godt på, og våtslipe med 400 papir for deretter å tørke godt av. Det gir en silkematt finish.

Asbjørn
 

andreas

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.10.2003
Innlegg
2.366
Antall liker
146
Du har jo sett mine prosjekter der det stort sett er brukt eik som etterpå er oljet, og med beis under. Liker godt når det er litt mønster i treverket og det får men jo fort der det har vokst litt utenom det vanlige, som rundt kvist, knoller eller rot. Derfor mener jeg at emnene er like viktige som treslaget. Farge og finish kan man jo justere etterpå. Viktig er også emnenes/ treets egenskaper. Eik har den ulempen at det er litt "porøst" samtidig som det er hardt å bore i. Ikke egentlig ideelt sånn sett. Har sett mange fine emner fra oliventre http://nn.wikipedia.org/wiki/Oliventre, slik som i fjøler andre bruksgjenstander men jeg vet ikke hvordan det er å få tak i eller å arbeide med.
 
Topp Bunn