SUB til Dynaudio BM6A basert på Eminence 15LFA?

TJ

Overivrig entusiast
Ble medlem
26.08.2003
Innlegg
754
Antall liker
2
Jeg har tidligere opplevd hvordan en sub har gittet overraskende stort løft i lyden selv fra godtlydende høyttalere.

Fetter Anton (som jeg kaller alle fettrene mine ;)) har et sett av Aktive Dynaudio Monitorer:
http://www.dynaudioacoustics.com/Default.asp?Id=280&AjrNws=112&AjrNwsPg=1

Jeg har 4 15" basselementer stående - http://www.eminence.com/pdf/delta-15lfa.pdf til et annet prosjekt som aldri har kommet i gang. Kan disse brukes til kjapt å lage en enkel sub som kan gi en pekepinn på hva en Sub kan være god for sammen med disse?
Er verdt å nevne at pre-ampen til monitorene er en større Surroundreceiver som vi ser for oss å bruke både som pre, effekt og "delefilter" (?) via prosessoren i denne receiveren.

Tenkte at en dipol Sub, (Såkalt IKEA-sub)kunne vært en mulighet, men jeg finner ikke igjen tråden om denne - var jo mye skriverier om denne for 1-2 år siden(?).

Rommet det skal spilles i er ca 25kvm
 

TJ

Overivrig entusiast
Ble medlem
26.08.2003
Innlegg
754
Antall liker
2
Ingen som har noe å komme med?
 

oyvine

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
03.11.2005
Innlegg
184
Antall liker
1
Hei,
jeg fant tråden om IKEA-suben:
http://www.hifisentralen.no/cgi/yabb/YaBB.cgi/YaBB.cgi?board=diy2;action=display;num=1112794938
Tråden ligger i den gamle utgaven av forumet og finnes lettest med google. Synd at bildene fra tråden er borte.

Elementet du foreslår er ikke et førstevalg for en klassisk dipol. Det har litt lav xmax. Du vil få omtrent samme max lydtrykk fra dette elementet som for ett stk 10" XLS element. Tast inn verdier i dette regnearket for å se:
http://www.linkwitzlab.com/spl_max1.xls

Elementet har også litt høy fs og litt lav Qts. Det siste(Qts) lar seg lett fikse med en seriemotstand på elementet (se mer info i tråden om ikea-suben). Høy fs er ikke så lett å gjøre noe med. Kanskje du skulle prøve å lime på noen vekter eller coate elementet? Ekstra vekt burde gi høyere Qts også. Du har jo såpass høy følsomhet uansett at det er litt å gå på. Forsterkerkraft er jo så billig nå om dagen ;)

Et annet problem du må løse, er dipol-avrullingen. Dette løses vha equalizer. Se Ikea-sub-tråd og linkwitz:
http://www.linkwitzlab.com/models.htm#F1
(Du bør forøvrig lese så mye som du orker på Linkwitz sine sider)

Dette var mine tanker. Jeg har kun begrenset erfaring med dipol-bass å øse av. Om et års tid er jeg kanskje ferdig med mine Orion-looalikes. I mellomtiden kan jo du smelle sammen en dipol-sub og fortelle oss andre hvordan den låter. Det er mulig det låter helt ok uten equaliser også om du har høy nok seriemotstand. Jeg vil tippe en verdi mellom 2 og 4 ohm. Husk at disse blir varme(!) og må tåle en del effekt.

mvh,
Øyvin
 

muzak

Overivrig entusiast
Ble medlem
13.07.2003
Innlegg
503
Antall liker
16
Hei TJ

Det var min tråd som du tenker på. Beklager at bildene er borte. Men prinsippet var at elementen settes ned i kassen, slik at det blir som en W. Er usikker på om du får plass til 2 stk 15" ned i en slik kasse. Eventuelt kan du jo lage en egen W-baffel.

Dette er ett eksempel på en med 18"


Forøvrig mange fine prosjekter samme adresse: http://www.mfk-projects.com/my_projects.htm

Bare for å teste kan du bare sette elementene på gulvet med en klosse under magneten (uten baffel). Dersom du bruker 2 stk pr. kanal, så får du en god pekepinn på hvordan det kan låte. Med det arealet, er det ikke sikkert du trenger så mye eq. heller. Men for å øke Qts kan du kople en liten effektmotstand i serie med elementet. Det vil lure effektforsterekeren din til mere output i de laveste frekvensene.

På AudioCircle er det en egen dipolavdeling. Open Baffle Circle
Mye fint å lese.

Feks denne: Passive LF boost
og denne: MJK's OB Bass study

Gjør en enkel test bare på gulvet uten baffel. Du vil bli overrasket :)

Mvh
Bjørn
 

TJ

Overivrig entusiast
Ble medlem
26.08.2003
Innlegg
754
Antall liker
2
Takk. Jeg kommer til å lese linkene deres etterhvert, sikkert allerede senere i dag, men jeg klarer ikke dy meg for å stille følgende spørsmål :-* :

Hvorfor står ikke elementene symmetrisk i V 'en?
Spiller de i fase eller motfase?

TJ
 

muzak

Overivrig entusiast
Ble medlem
13.07.2003
Innlegg
503
Antall liker
16
Hei TJ

Elementene blir plassert slik noen ganger for å spare plass. De må da spille i motfase for å skape ett homogent under- og overtrykk på baffelen. De vil også til en viss grad kanselere mekanisk ulinjariteter i elementene og vibrasjoner ved å spille hver sin veg. Jeg tror det siste alternativet et tilfelle ved denne 18". Det ser jo ut som det er plass til å snu det ene elementet.

Mvh
Bjørn
 
Topp Bunn