Hvordan dempe lukket kasse? (Kjapt gjerne :) )

C

Cyber

Gjest
Holder på å lage en ny og penere og forhåpentligvis bedre kasse til mitt Seas Lotus 12" element. Jeg prøvde meg på en 64 liters bassrefleks kasse og den fungerte bra da elementet var nytt, men jeg følte det ble litt løst og boomete etterhvert, kan være psykologisk og, uansett så har jeg nå laget en optimal lukket kasse og jeg har dempet alle sider utenom frontbaffel med 4-5 cm ullaktige greier jeg kjøpte. (Høyttalerdemping)

Men noen sier man skal fylle omtrent hele kassen med demping, spiller det bra?

Hva anbefaler dere? Må man feste all den ulla eller er det ok å fylle slik at magneten holder den sånn tålig på plass? Det kan ikke komme inni elementet?
 
A

audiosan

Gjest
personlig ville jeg ikke fylt hele kassa, ettersom det "lurer" elementet til å tro at kabinett volumet er større enn det er.
du kan jo prøve deg fram til det du synes spiller best.
 

Dogge

Medlem
Ble medlem
06.05.2008
Innlegg
31
Antall liker
0
Torget vurderinger
1
Jeg har "lekt" meg i noen år med diverse lukkede kabinetter, og det er blitt en del ganger inn og ut med noen av elementene før alt liksom er som det skal være.
Sist jeg gjorde dette var med en titommers bilelement, og der fungerte fullt kabinett best.
Ikke stappa fullt, men med dempematerialet (fra Eltek) strukket ut så det ble så luftig som jeg klarte å få det.
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.433
Antall liker
35.228
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
cybervision_ skrev:
... uansett så har jeg nå laget en optimal lukket kasse og jeg har dempet alle sider utenom frontbaffel med 4-5 cm ullaktige greier jeg kjøpte.
70 % fylling kan vel være en like grei tommelfingerregel som noe annet. Det vil dempe en del av refleksjonene inni kassa og hindre dem i å komme ut igjen gjennom membranen, og vil øke den effektive størrelsen av kassa med 15-20 %. Det vil vanligvis jevne ut frekvensresponsen og gi noe mer nivå i bassen. Vanskelig å vite om det er mer eller mindre fyllemateriale enn du har brukt nå, siden du ikke sier hvor stor kassa er.

Steinull, skumplast og lignende limes fast, mens acoustilux og lignende polyestervatt kan stappes mer løselig i kassa.

Men det gjør meg nysgjerrig: Mengden fyllmateriale bør hensyntas når man beregner "optimal" kassestørrelse. Hvis kassa ble beregnet for den mengden fyllmateriale som du har i nå, så er kanskje det riktig mengde for den størrelsen?
 
C

Cyber

Gjest
Jeg skal ha elementet i idag!!! ;)

Kassa er på ca 29,9 liter - Seas Lotus 12" altså.
 
C

Cyber

Gjest
Etter en kjøretur til jobben så kan jeg si at lyden ble veldig tight, men volumet ble nokså redusert i forhold til en mindre dempet kasse jeg har hatt på 1 liter mer.

Skal prøve å ta ut litt demping etter jobb og se.
 

sundkoien

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.01.2007
Innlegg
2.618
Antall liker
4.248
Sted
Kirkenær
Torget vurderinger
2
Med mindre dempemateriale får du mer output, men frekvensen flyttes oppover(altså ikke så dyp bass)

M
 
Topp Bunn