Spørsmål angående rørforforsterker

alaudan

Fersking
Ble medlem
21.08.2007
Innlegg
2
Antall liker
0
Jeg har fått i hus Beyerdynamic DT990 og er knallfornøyd! Det er et par ting som burde rettes på, hvilket er diskant og en noe tilbakeholdt mellomtone. Dette har en rørforsterker potensiale for å gjøre, og etter å ha googlet både på kommersielle og DIY løsninger, endte jeg opp (selvfølgelig?!?) med sistnevnte!
Jeg skal til å bestille komponenter for en rørforsterker til hodetelefoner, og er et par ting ved designet jeg stusser på. Utgangspunktet er dette:



lenke til siden er: http://headwize.com/projects/showfile.php?file=barbour_prj.htm

Jeg har bestemt meg for å bruke 6SN7GT og 6BL7GT. Det jeg ikke forstår, er hvorfor det er et høypassfilter på utgangen? Såvidt jeg forstår, kan det være fordi det ikke er kapabel til å spille frekvenser under ca 25 hz, men dette filteret er noe jeg helst ville unngått å ha med...(vil selvfølgelig eventuelt korrigere verdier for impedansen på mine øreklokker, som er på 250 ohm)

Neste spørsmål, er til 6SN7GT røret. Slik jeg har lest fra wiki, skal dette ha 6,3 V og 600 mA på filamentene. Da er det rart at artikkelforfatteren sier at "converting to 6SN7 means simply changing the hookup to the 24V filament transformer"??. Har funnet en transformator som gir 250 - 0 - 250 og 6,3V, 2,5A ut, lenke: http://www.radiodaze.com/hammond03.htm (Utgave HX-369JX)
Hadde håpet at dette skulle være tilstrekkelig, og at en ekstra trafo som gir ut 24 VDC ikke er nødvendig....6BL7GT rørene skal da også kunne bruke samme utgang fra trafoene til filamentene (dvs 6,3 V og 2,5A).

Til slutt selve kraftforsyninga. Da det ikke må være rør her, så da vil jeg heller gå for en diodeløsning, hvilket er denne;



Eneste endringene blir å gå til innkjøp av 400V kondiser for C1 til C3, og D1,D2 800V. Vurderer å ha 6 stk zenerdioder på 51 V i serie slik originaldesignet er. Da får man veldig stabil spenning på nøyaktig 306 V, men samtidig går det jo effekt bort til dette. Er det kanskje unødvendig?

Takker veldig for innspill, da jeg må innrømme at dette ikke er det sterkeste feltet.....

MVH

alaudan
 

Vedlegg

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.072
Antall liker
1.069
Sted
'
Høypassfilteret er der for å blokkere DC, du har godt over 100V på den ene siden av kondensatoren. Det ønsker du ikke å sende inn i hodetelefonene.

Når det gjelder glødingen virker det som om forfatteren forsøker å gjøre noe umulig: Skal man først seriegløde må rørene være ratet likt med hensyn på strømtrekk. (6BL7 krever etter boka 1.5A, 2 x 12SN7 i parallell 0.6A). Det gir riktignok 24V til sammen, men spenningen over hvert rør blir feil.




Jan E Veiset
 

alaudan

Fersking
Ble medlem
21.08.2007
Innlegg
2
Antall liker
0
Da er DC filteret definitivt noe som ikke skal unngås!
Ser at 6SN7-gt (2 stk krever totalt 1,2 A) og 6BL7-gt (2 stk krever totalt 3 A) da ikke får tilstrekkelig med gløding fra trafoen som er foreslått (gir maks 2,5 Ampere). En rask løsning da, er vel å legge til en trafo til i parallell, f.eks en som leverer 4 A med lik spenning;

http://parts.digikey.com/1/parts/997403-transformr-115-230vac-12-6vct-2a-160h12.html

Planen er deretter å koble dette til en felles likeretter som gitt fra tegning nr 2. Da primærsiden ser nettet likt, antar jeg at faseproblemer ikke oppstår, men at den indre motstanden til trafoene vil endre seg. Forhåpentligvis vil ikke dette ha betydning....Når jeg så har nok strøm og spenning, så blir spørsmålene;
Vil dette fungere, forutsatt at rørene kobles i parallell fra likeretteren?
Er det pin 7 og 8 jeg skal koble på til 6SN/ og 6BL7 rørene for glødingen?

Takker for svar og vil selvfølgelig legge ut bilder når bygging pågår!!

MVH

alaudan
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.072
Antall liker
1.069
Sted
'
Jeg tror ikke jeg ville ha parallellkoblet forskjellige glødetrafoer, ulike trafoer har ulik tomgangsspenning og ulik Rdc.

En mu-follower, som i dette oppsettet, har ofte så stor potensialforskjell mellom katodene på nedre og øvre rør at det kan lønne seg å bruke to glødetrafoer (eller en trafo med to separate viklinger). Med separat gløding (og forspenning) av øvre og nedre rørpar unngår du å stresse isolasjonen mellom filament og katode på noen av rørene.

Jan E Veiset
 
Topp Bunn