Stor lyd i små esker? (byggetråd)

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.866
    Antall liker
    4.294
    Jeg hadde nå forventet en masse "please please..." etter denne teaseren, så dette var en nedtur :eek:

    Men jeg har nytt en usedvanlig strålende middag. Det var ovns-stekte potetskiver, marinerte lammekoteletter, en variert salat med hjemmelagd dressing, palmehjerter, ferske asparges og en Marquez reserva. Denne var nyinnkjøpt i dag og var nok litt for varm så den ble erstattet av en rest av en passe avkjølt Catena som vi åpnet i går. Mange vin best-buys har en utvikling av kvaliteten som er omvendt proporsjonal med etterspørselen. Når etterspørselen blir høyere enn tilbudet så selger de alt som kan puttes på flasker. Men Catena behager denne herren fortsatt. Godt kjøtt/fisk, god vin og gode grønnsaker er viktige ingredienser i et godt måltid. Og i dag var dette helt utsøkt. Men jeg slutter aldri å bli overrasket over hvor mye potetkvaliteten har å si for den gastronomiske opplevelsen. Poteter kan være himmel og helvete på et matfat. I dag var det himmelsk.

    De av dere som har barn vet at et hyggelig måltid fort kan utvikle seg til en tragedie for en av de yngre familiemedlemmene. Det kan være så enkelt som at de rett og slett er for sultnel. Eller at ketchupen havna på feil sted på fatet. Eller noe annet som er helt irrasjonelt og totalt irreversibelt. Derfra til et drama mellom to-tre stykker før alle er dratt inn i dragsuget av en ganske dårlig stemning. Men i dag stemte det meste. :D

    Nå er jeg såpass off-topic at det tar litt tid å komme til poenget. Men det kommer...... kanskje ;)

    Min filosofi når det gjelder høyttalere har alltid vært en renest lyd for pengeene og litt WAF preget. Har man store kasser så skal det pinadø spille jævli' bra for å forsvare pondusen og den gulvplassen dette tar. En god høyttaler er alltid så liten at det er vanskelig å forstå at "all den store musikken kan komme fra en så liten høyttaler". I dette perspektivet kan også en fysisk stor høyttaler være liten. I forhold til det den evner å formidle. Hvis man har en høyttaler som er 2 meter høy og veier 250 kilo - og ikke ser stor ut i det hele tatt når musikken blomster - så er sannsynligheten stor for at man er tett på hifi nirvana.

    Så dette er ikke en "hate store høyttaler tråd". Hovedhøyttalerne mine er ca 1.10 høye, 26 cm brede og drøyt 40 cm dype. Matchvekten er trolig drøyt 70 kilo. Dette er store høyttalere for folk flest - kanskje vulgært store. Men i mine øyne og ører så er de små. De spiller rent, de spiller rimelig høyt og de går dypt.

    Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for elementer med liten VAS og lav Qts. Det var nok mine gode gamle 10" fra TC Sounds som fikk meg inn på det sporet. Et element med etter den tids målestokk ekstremt lang slaglengde. Lignet på en mellomtone med ekstremt kraftig motor - bare et par skonummer større. Et element som med tradisjonell, passiv deling trives greit med kabinettvolum ned mot 30 liter, og som lurer høyttalersimulatorene til å tro at det ska ha en bassrefleks ved ca 100 Hz. De skrev også nåe sånt i dokumentasjonen: "We have discovered that increasing the FS basically produces the same frequency response as a lower FS. But it can work with smaller cabinets and it will be less dependant on the air-pressure spring effect from the cabinet and will thus behave better at high frequencies and below FS." Noe i den duren var det.

    Nok om det. Forrige gang jeg bygde høyttalere var det surround jeg skulle satse på. Jeg skippet senterhøyttaleren, for jeg har aldri hatt problemer med å høre senterstage fra et par stereohøyttaler. Så det ble to satelitter som skulle henge på veggen. Siden jeg er litt Accuton-frelst, så var det bare elementer med tilnærmet ren stempelbevegelse i sitt arbeidsområde som var aktuelle. Men Accuton får mye pepper for motorene sine. De har også en pill råtten logistikk og leveringsevne (dere som har kjøpt MÅrten Marten høyttalere vet ikke hvor heldige dere er ;D.

    MEN Seas er tross alt på høyde med det beste fra utlandet og litt til - i hvert fall på mellomtoner - og alle med peil sier at motorene er førsteklasses. Så jeg var egentlig mest sugen på å gå for Seas Excel.

    Siden de skulle henge på veggen, og siden jeg ikke ønsker at loftsstua skal være en hifi jungel, siden jeg er "stempel-stemplet", og siden en høyttaler må kunne spille rimelig høyt, så var det tre kriterier:

    1) Så nære 105 dB spl som mulig ned til 80 Hz. (= bassrefleks i dette tilfellet)
    2) Accuton eller Seas Excel Magnesium
    3) Minst mulig kabinettvolum.

    Uansett hvilke Seas elementer jeg simulerte og hvordan jegt simulerte dem - det var ingen som kom i nærheten av Accuton C95 ut fra mine krav. Jeg måtte hatt to Seas elementer og myye større kabinett for å få den SPL / frekvensytelse som jeg var på jakt etter. Seas kan ha verdens beste motor. Men hvis man må bygge ekstremt store kabinetter for å få en følsomhet på ca 85dB og med et maks lydtrykk som ikke er i nærheten av THX standarden en gang så hjelper det ikke. I hvertfall ikke den gangen jeg skulle ha små, snertne bakhøyttalere. Det talte nok også til Accuton sin fordel at jeg visste hva jeg kunne vente med C95 og C12. Men nok sagt om Accuton.

    Noen bør fortelle Seas hva kubikkmeterprisen på boliger er i Norge i dag. Og hvor mye penger det er i WAF. ;)


    På den annen side; Kanskje de har skjønt det nå?

    (Hint: Dette kommer til å handle om Seas)
     

    Valentino

    JB rünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    28.653
    Antall liker
    21.452
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    ...og jeg har poppet popcornet og jekket den første øllen.
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.866
    Antall liker
    4.294
    Fine...

    Hvis vi tar en trancendental tilnærming til hifi dydene så handler det jo om balsam for sjelen. Og da bør det jo ikke være noe i veien for å flette inn andre kvaliteter som kan berike livet. Selv er jeg ikke i tvil om at det man putter inn i kroppen har vel så mye å si for musikkgleden som 90% av de tweaks som diskuteres her på HFS.

    Popcorn og øl? Selv er jeg mer en peanøtter og øl type. Eller nærmere bestemt: 66% royal mix og 33% Cashew nøtter fra den lille nøttefabrikken. Sammen med Hansa Fatøl. Premium er bedre, men fatølet er mer peanut-vennlig.

    Jeg begynner kanskje å ligne mer og mer på fatters her. Han har også bestemt seg. Jeg kunne sikkert servert verdens beste øl fra verdens ende. Men han ville nok sagt at "dette er jo nesten like godt som Frydenlunds Fatøl". Etter at han sa det første gang så har jeg smakt litt nøyere på akkurat det ølet. Og det har kvaliteter så det suser. Men nå har Rignes også oppdaget dette, så nå er det ikke billig lengre.

    Bilde følger...
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.866
    Antall liker
    4.294
    Øivind skrev:
    Første bildet?...

    Edit: Please please... :D
    Der kom det forløsende ordet.

    Først litt bakgrunnsinfo: Det går nå en tråd her på HFS der det stilles spørsmål ved om MDF egentlig er så godt egnet til å bygge høyttalerkabinetter. Jeg har her laget en prototype, og dette materialet gir ikke mye gjenlyd på "knakketesten". Miljøvennlig er det også - for dette er resirkulering.

    "Here I Comes" som en venn av meg sa; Han hadde gitt seg en hel helg for å snu opp ned på alle konvensjoner i studentmiljøet i Trondheim.





    Edit: Det er ikke stavparkett. Så de er kanskje større enn de ser ut til. Men ikke mye ;)
     

    Vedlegg

    Animal

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    15.03.2005
    Innlegg
    239
    Antall liker
    0
    Var det middagen, eller en slags høyttaler som var intensjonen med tråden?
    Dårlig måte å starte en saklig diskusjon/byggetråd på spør du meg.

    Andreas
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.866
    Antall liker
    4.294
    I all beskjedenhet: Dette var noe jeg "rasket i hop en lørdags formiddag" ;D ;D ;D

    Jeg tror kanskje sånn brun pakketeip ikke er vibrasjonsoptimalt. Den sølvfargede McGyvertapen evner nok å absorbere mere vibrasjoner (og det blir det mye av her) - men jeg lurer på om sånn rød, bred stoffteip ikke er det beste?

    Det var for å få et visuelt inntrykk av høyttaleren. Excel er bra til sitt bruk, men man blir litt sliten i hue' av å prøve å se for seg hvordan noen dimensjoner ser ut i virkeligheten.

    Mer pappmache følger, men nå må jeg ta en liten sjekk på familien.

    Det må også sies at høyttalerne i skrivende stund ikke er ferdig. Spørsmålstegnet i overskriften er reelt.
     

    Animal

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    15.03.2005
    Innlegg
    239
    Antall liker
    0
    Jeg ville prøvd å lære meg sketchup om jeg var deg.
    Det har iallefall hjulpet meg mye med diverse konstruksjoner.

    Andreas
     
    Ø

    Øivind

    Gjest
    Noen som kan skaffe Inventor/Sollid works? :)

    Edit: Hjelper veldig å sette sammen ting på data`n. En blir gjort oppmerksom på masse mer eller mindre problematiske detaljer som en må finne en løsning på.
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.866
    Antall liker
    4.294
    Slapp av gutter,

    Denne modellen ble ikke bygd for å vinne en arkitektkonkurranse.

    Her kommer to høyttalersimuleringer og en gjettekonkurranse:

    Lukket kabinett:



    Med bassrefleks:




    Dette er ikke en høyttaler som kan spille kjellerdypt. Men hvis man kommer ned på den rette siden av 100 Hz så får man med seg det meste. Det kan også hende at den egner seg i toppen av en treveis løsning med store kvaliteter. Men det er for tidlig å si enda.

    Gjettekonkurransen har to deler:

    1) Hva er simulert kabinettvolum for lukket kabinett?
    2) Hva er simulert volum for bassrefleksløsningen?

    Nå blir det en liten pause fra min side.


    Edit: Rød linje er max lydtrykk fra elementet.
     

    Vedlegg

    Vidar Øierås

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.01.2003
    Innlegg
    3.202
    Antall liker
    341
    Gjetter på at pappesken kun er en modell, og ikke det kabinettet du har tenkt å bruke (?)...

    Det var ikke lett å gjette på hva som er hva i de to bildene gitt - jeg tipper at den øverste er responsen av enten en trykkammer i uendelig 4 pi space, eller responsen av en godt avstemt bassrefleks i lukket og tilpasset lytterom. Den nederste kan minne om responsen til slavebass i et lukket og tilpasset rom, eller en bassrefleks i uendelig 4pi space.

    Eller at de er det som er beskrevet. Hvem pokker skal en stole på? Hvem har rett? Ikke lett å si sånn på natta...

    Vidar
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.866
    Antall liker
    4.294
    Hei Vidar,

    Jeg kan bekrefte at jeg ikke skal bruke pappesken. Den ble lagt i et "svakt" øyeblikk da jeg ble lei av å telle centimeter og hadde lyst til å få et inntrykk av hvordan det skulle se ut.

    Simuleringene er foretatt i Unibox. Dette er et bra program, men jeg må innrømme at jeg ikke vet om det er 2Pi eller 4Pi som ligger til grunn. Men uansett så må man jo forvente en frekvensforandring fra ca 1000 Hz til ca 200 Hz med mindre.... :)

    Dette prosjektet har ligget klart en stund nå. Men i dag har saga vært i bruk. Kabinettet blir en slags sandwich konstruksjon. Med ...

    det er enten MDF eller HDF. Jeg gikk til byggmakker for noen år siden og bad om tynn MDF. Jeg fikk noen restplater på bakrommet som var alt jeg hadde drømt om og litt til. Tror jeg betalte 40 kroner eller noe sånt. Og det beste er at de holder til en runde til...

    Dengang lagde jeg sandwich konstruksjon med XDF -sand -XDF. Og jeg bygde sanden bokstavelig talt inn i veggene - før jeg satte sammen kabinettet. Det fungerer fortreffelig, men det blir tungt, det er mye arbeid og kabinettene blir store. Hovedprinsippet i kabinettet blir en sandwich med 8mm av dette stoffet, akrylpasta striper med ca 7 mm avstand og så en 8 mm til. Og så skal jeg presse de sammen akkurat sånn passe. Så kabinettveggene blir vel snaut 2 cm tykke. Dette er ikke helt på høyde med hva jeg har gjort før. Men jeg tror det blir bra lell.

    Bakteppet for hele konstruksjonen er sammensatt. En av begrunnelsene er at kona ønsker musikk på kjøkkenet. Det gjør jeg også.

    De andre grunnene skal jeg komme tilbake til senere.
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.866
    Antall liker
    4.294
    For å si som Henrik Schele når nikkerne gikk: Først vil jeg gi en stor takk til mor og far... osv.

    Men først og fremst en stor takk til Seas som var så sporty å gi meg disse elementene. Jeg var i kontakt med de for over 1/2 år siden vedrørende drømme-elementet. Og da jeg tok opp tråden for en tid siden så hadde de jamen lagd en prototyp som var midt i blinken for mine ønsker. Den er ikke lagd for mitt formål, men jeg kunne neppe ønsket dette annerledes.


    Mine første ordentlige høyttaler var B&W Matrix 1. De hadde en følsomhet på ca 83 dB, holdt koken til ca 100 Hz og hadde en vidunderlig mellomtone og øvre bass. Men nå kan man - i teorien - få enda bedre lyd utav en høyttaler på størrelse med et par melkekartonger!

    Svaret på oppgaven fra i sted var forresten 4 liter. 4 liter og 100+ dB ved 80 Hz - det er faktisk ganske enestående. Disse smårollingene har slaglengde!Simuleringene ser ikke så mye dårligere ut ved 3 liter. Og ikke så svært mye bedre ut ved 10 liter. My kind of element 8)

    Før vi går løs på elementet: De 4 literene skal fylles til randen med ren ull. (noen som kjenner en kurant forhandler forresten?)

    Feig som jeg er, så har jeg lagt på drøyt 20% for noe som ikke er så ullent. Det er derfor pappesken er så stor ;D

    Her er et bilde av baksiden, og noe av det jeg skal bruke de ekstra 20% til.
     

    Vedlegg

    Valentino

    JB rünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    28.653
    Antall liker
    21.452
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    B&O ICEpower200ASC. Kommer til å låte Cary dette her. ;D
     

    Vidar Øierås

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.01.2003
    Innlegg
    3.202
    Antall liker
    341
    Tror neppe du kommer til å bryte noen fysiske lover med disse elementene heller, men de høres da unektelig spennende ut :)

    MÅ du bruke ull? Du kan jo legge glava slik at fibrene ligger vinkelrett på frontbaffel. Du har bedre gjennomlufting for trykkbølgene fra elementet den retningen, og elementet møter ikke så mye motstand at det akustiske volumet går ned isf. opp.

    Vidar
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.866
    Antall liker
    4.294
    Valentino skrev:
    B&O ICEpower200ASC. Kommer til å låte Cary dette her. ;D
    Det er ICEPower50ASX2. 2x50 eller 1x170 watt ved 4 ohm.

    Dette er vel nærmest for en 20 watter å regne når man kjører den med to utganger. Men hvis den 20.watten holder mål så skal dette rekke et godt stykke.
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.866
    Antall liker
    4.294
    Low-Q skrev:
    Tror neppe du kommer til å bryte noen fysiske lover med disse elementene heller, men de høres da unektelig spennende ut :)
    Enn så lenge så forholder jeg meg til de gode, gamle TS parametrene. Men jeg er spent på hvordan det skal gå å kontrollere akustikken internt i kabinettet når de blir så små som her.

    MÅ du bruke ull? Du kan jo legge glava slik at fibrene ligger vinkelrett på frontbaffel. Du har bedre gjennomlufting for trykkbølgene fra elementet den retningen, og elementet møter ikke så mye motstand at det akustiske volumet går ned isf. opp.

    Vidar
    Jeg må ikke bruke ull, men jeg har gode erfaringer med ull. Det pleier å rydde opp i mellomtonen. Og denne høyttaleren kommer definitivt til å være i risikosonen hva angår returlyd gjennom høyttalermembranen. Men jeg er åpen for innspill her. Mener du at glava vil fungere bedre?
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.866
    Antall liker
    4.294

    Vedlegg

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.866
    Antall liker
    4.294
    Jeg har frisket opp innledningen med et bilde, men tar det med her også - til glede for gamle lesere. Her er modellen, med passende følge:


    Dette blir punktkilde. Her må man regne med noen betydelig diffraksjonsinterferenser som slår inn på frekvensresponsen til diskanten. Men ved litt skråstilling av elementet ift lytteposisjon og litt digital lydkorreksjon så håper jeg resultatet skal bli homogent og iørefallende.

    Det er mange tanker og ideer som jeg har lyst til å prøve ut med denne konstruksjonen.

    Først og fremst så trenger jeg høyttalere som jeg kan ta med meg for å demonstrere Audiolense. Hvis disse småkassene innfrir, så har jeg 2/3 av en treveis løsning klar. Da blir neste prosjekt å bygge basser. Jeg ser dog ikke bort fra at de innebygde forsterkerne blir litt for pinglete til den jobben, så jeg kommer til å sørge for rimelig fri tilgang direkte til elementene.

    Dernest så muliggjør de nye modulene til ICE at man dropper en boks i anlegget, og bygger effekttrinnet rett inn også i små høyttaler. Dette kan være en betydelig kostnadsbesparer såvel som en WAF-booster.

    Og sist men ikke minst: Jeg har forlengst akseptert en bestilling fra min kjære kone om musikk på kjøkkenet ;D ;D

    Jeg døyvet den dårlige samvittigheten til jul ved å gi henne en Squeezebox i julegave. Men uten høyttalere så er den jo bare til pynt. Nå er det på tide å sette den i sving.

    På kjøkkenet er det heller ikke aktuelt hverken med rack eller høyttalerstativer. Disse småtassene er utformet slik at det skal være mulig å henge de på veggen, oppunder taket og i hjørnet bakvegg / sidevegg - og at de kan stå som toppen av en 3-veis løsning.

    Det har også kommet over meg de siste dagene at jeg her kan bli sittende med et svært potent reisekit: Bærbar PC, Squeezebox og aktive høyttalere som spiller ringer rundt det meste man kan finne på å fylle bilen med når man skal på ferie - eller fylle kofferten med når man skal være lenge borte på forretningsreise.

    Kort og godt: Jeg tror det er et marked for stor lyd i små esker.

    Det er mange Squeezebox brukere som kjører Inguz med DRC eller Audiolense. Dette er en strålende løsning. Eneste store minus er at man er avskåret fra PC-basert delefilter. Da kan det være interessant å finne ut hvor bra det kan bli med et aktivt, analogt delefilter. Dessuten så har jeg lyst til å gjøre en sammenligning mellom Audiolense delefilter og analog, aktiv deling. Som dere ser på bildet med ICE-modulen så er det plass til mer elektronikk i kabinettet. Den plassen har jeg tenkt å benytte til noe sånt:



    Dette er et analogt toveis delefilter. Jeg har ikke anskaffet enda, da jeg må se hvordan elementene oppfører seg før jeg vet hva jeg trenger. Men hvis dette klaffer så skal jeg altså få testet ut en fullaktiv Inguz-høyttaler. Jeg skal også legge inn en bryter der delefilteret blir bypasset og man kan kjøre aktiv deling fra PC.
     

    Vedlegg

    Valentino

    JB rünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    28.653
    Antall liker
    21.452
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    Bx skrev:
    Valentino skrev:
    B&O ICEpower200ASC. Kommer til å låte Cary dette her.  ;D
    Det er ICEPower50ASX2. 2x50 eller 1x170 watt ved 4 ohm.

    Dette er vel nærmest for en 20 watter å regne når man kjører den med to utganger. Men hvis den 20.watten holder mål så skal dette rekke et godt stykke.
    Sorry for blingsingen. Den flisa der har jeg faktisk hørt drive mine egne dommedagsbasuner. Den er veldig god, og de 20 Wattene holder spec, ja.
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.866
    Antall liker
    4.294
    Det høres jo betryggende ut, Valentino.


    I dag var det saging og "fuging":



    Resultatet blir bedre enn standard MDF.

    Jeg la striper av akrylmasse på den ene halvdelen, og så brettet jeg dem sammen. Så skjøv jeg de to platene fram og tilbake på tvers av akrylstripene. Da suger de seg rimelig godt fast.

    Denne akrylmassen er av det halvmyke slaget. Jeg ser ikke bort fra at en mykere type fungerer enda bedre. På det første byggeprosjektet så brukte jeg et speselt hifi-lim. Det kostet en liten formue for en liter eller så. Men akrylmasse er faktisk ganske billig. Og akryl er et av de stoffene som har desidert best evne til å absorbere vibrasjoner.

    Jeg la det i striper med ca 1 cm avstand, og da holdt det med en halv tube til begge høyttalerne.
     

    Vedlegg

    pks

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.10.2006
    Innlegg
    3.451
    Antall liker
    3
    Synes det var et artig prosjekt! Kult at du bygger det aktivt :)

    Men hvor blir det av flere bilder?

    Mvh

    Pk
     
    K

    Kaare G. Opsahl

    Gjest
    Har du planer om å produsere for salg? glimrende løsning på hytte eller reise. Kult prosjekt :D
     

    Veggen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.04.2006
    Innlegg
    1.224
    Antall liker
    6
    Blir artig å følge med på dette Bx.

    Har selv lekt med tanken om å gå for aktiv deling og bygge inn noen klasse D forsterkere i høytalerne. Men har ennå ikke funnet helt ut hvordan delingen bør gjøres.

    Var det ikke noen dansker som solgte hardwarekit med digitale delefilter for innbygging?
    Mener de hadde USB interface for justeringer fra laptop.
    Skal se om jeg finner det igjen.
    Edit: Tror det var disse jeg tenkte på:
    http://groundsound.com/products.html

    Forøvrig er det noen studenter på HiØ som driver med en studentoppgave med samme høytalerelement hvor de skal lage et DSP basert delefilter i samarbeid med SEAS.
    http://www.dspfilter.net/
    Du kjenner kanskje til det?
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.866
    Antall liker
    4.294
    pks skrev:
    Synes det var et artig prosjekt! Kult at du bygger det aktivt :)

    Men hvor blir det av flere bilder?

    Mvh

    Pk
    Denne tråden er i sann tid. Jeg er godt fornøyd med framdriften. Nå har jeg masse grovskjærte biter. Disse må justeres før jeg kan begynne å sette sammen bitene til kabinetter. Det tar nok noen dager før det blir noe å vise bilde av.
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.866
    Antall liker
    4.294
    65finger skrev:
    Har du planer om å produsere for salg? glimrende løsning på hytte eller reise. Kult prosjekt :D
    Ikke konkrete planer. Men jeg har lenge tenkt tanken på en slik høyttaler ganske lenge. Hvis lyden blir bra og interessen er der så kanskje....
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.866
    Antall liker
    4.294
    Veggen skrev:
    Blir artig å følge med på dette Bx.
    Den studentoppgaven har jeg ikke hørt om, men den så jo artig ut.

    Jeg tok en kikk på ground sound sine løsninger her for en stund siden. De hadde mange fiffige moduler, men det faller litt mellom to stoler fra mitt ståsted. Jeg tviler på om delingen der er vesentlig bedre enn en analog løsning. Hvis man trenger et svært steilt filter så er de kanskje det. Men ellerss?

    Alt det andre tror jeg Inguz + Audiolense gjør mye bedre. Man innfører også ekstra AD+DA, og jeg var ikke overvettes imponert over noen målingene som ble presentert. Og så blir det dyrt. Men hvis jeg finner en liten billig oog bra modul med digital linærfase XO så stiller saken seg kanskje annerledes ;D ;D
     

    Veggen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.04.2006
    Innlegg
    1.224
    Antall liker
    6
    DCN28DAV modellen har jo SPDIF digital inn så der slipper du jo ekstra DA.

    Jeg kan ikke si noe om lydkvaliteten på groundsound sine løsninger, men tror heller ikke de holder sammeklasse som audiolense. Men så trenger du heller ikke en dedikert PC i anlegget.
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.866
    Antall liker
    4.294
    Jeg så først og fremst på DCN23. Ikke at det var noe galt med den. Men som du sier - det kommer jo an på hva man har fra før og hva man behøver.
     

    Sniff

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.09.2005
    Innlegg
    2.024
    Antall liker
    94
    Ser ut til at du har funnet frem til et veldig spennende element. Er det tilgjengelig for folk flest?

    Mvh
    Sniff
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.866
    Antall liker
    4.294
    Nei,

    Jeg tror Seas ser det litt an. Jeg tror de er litt skeptiske til om det går an å tjene penger på en så dyr coax. Men de har jo ikke tatt det fram bare for moro skyld. Hvis de registrerer en viss interesse så kanskje...

    Det nærmer seg sammenstilling av kabinettene. Håper jeg. Jeg har dessverre vært travelt opptatt på andre fronter i det siste. Og som alltid så blir det mer arbeid med enn jeg trodde på forhånd. Kabinettene har nærmest utviklet seg til et 3-dimensjonalt puslespill.

    Det blir flere bilder når kabinettene er klare til limings.
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.866
    Antall liker
    4.294
    Ting tar tid.

    Høyttalerbygging måtte vike for jobb og ferie en stund. Men nå har det skjedd en del ting. Det har gått med en del timer til skjæring, flikking og tilpasning av biter til puslespillet. Men i kveld har jeg limt det ene kabinettet.

    Klart til liming:







    Hver gang jeg setter i gang slike prosjekter slår det meg hvor mye plunder det er å få det til sånn nogenlunde. Denne gangen har jeg gått litt mer brutalt fram. Bitene passer bare men ting tar fortsatt tid.

    Det er en del skjønnhetsflekker ;D ;D her og der. Og i tillegg noen høyst "ufaglærte" skjøter. Verktøybeholdningen er beskjeden, og består for av det aller nødvendigste fra Biltema. Men når man bygger smått så tåles det noen skjevheter.

    Men jeg har store forhåpninger om at ekspanderende polyurethanlim, treplugger akrylpasta for tetning og sparkel av fineste sort skal redde sluttresultatet 8)
     

    Vedlegg

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.866
    Antall liker
    4.294
    Denne gangen har jeg nesten ikke kjøpt materialer. Polyurethanlimet er nesten gammelt nok til å begynne på skolen, og flaska hadde tre snerker innvendig. Det var klisterkonsistens. Som blåklister i 5 kuldegrader. Men jeg fikk da samlet bitene til slutt.
     

    Vedlegg

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.866
    Antall liker
    4.294
    Planen var å bruke to tvinger mellom sideveggene. Men den ene tvingen måtte ofres for å holde refleksporten på plass.

    Jeg har laget en sandwichkonstruksjon med akrylpasta mellom to lag MDF. Dette har jeg nok hatt større suksess med før. Jeg tror jeg brukte for lite pasta og fikk for dårlig kontaktflate mellom platene til å få full effekt. Men forhåpentligvis blir det tålelig bra allikevel.

    Baffelen er pinglete, men den er såvidt liten at sideveggene i stor grad vil gi støtte til elementet. Men på tampen så valgte jeg å legge inn en eikestav på oversiden av elementet for å stive av litt ekstra. Det er også aktuelt å sette på nok et baffel-lag til slutt - og benytte dette til å forsenke elementet. Tiden vil vise om dette behøves.
     

    draapen

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    21.02.2007
    Innlegg
    419
    Antall liker
    9
    Dette såg morsomt ut,gledeer meg til forsettelsen :)

    Mvh
     

    Vidar Øierås

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.01.2003
    Innlegg
    3.202
    Antall liker
    341
    Bx skrev:
    Low-Q skrev:
    Tror neppe du kommer til å bryte noen fysiske lover med disse elementene heller, men de høres da unektelig spennende ut :)
    Enn så lenge så forholder jeg meg til de gode, gamle TS parametrene. Men jeg er spent på hvordan det skal gå å kontrollere akustikken internt i kabinettet når de blir så små som her.

    MÅ du bruke ull? Du kan jo legge glava slik at fibrene ligger vinkelrett på frontbaffel. Du har bedre gjennomlufting for trykkbølgene fra elementet den retningen, og elementet møter ikke så mye motstand at det akustiske volumet går ned isf. opp.

    Vidar
    Jeg må ikke bruke ull, men jeg har gode erfaringer med ull. Det pleier å rydde opp i mellomtonen. Og denne høyttaleren kommer definitivt til å være i risikosonen hva angår returlyd gjennom høyttalermembranen. Men jeg er åpen for innspill her. Mener du at glava vil fungere bedre?
    Nå vet jeg ikke hvor langt du har kommet i skrivende stund, men jeg ville valgt glava eller steinull nettopp pga mellomtonen. I så små kasser kreves det større masse i dempemateriale for å drepe alle returer i mellomtonen. Ull vil sansynligvis ikke dempe det spøtt i de små kassene der.

    Vidar
     

    Othmas

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    10.10.2005
    Innlegg
    551
    Antall liker
    169
    Sted
    Trondheim
    Torget vurderinger
    1
    Jøss,dette har jeg ikke fått med meg.
    Artig prosjekt og jeg ser frem til fortsettelsen.

    Lykke til!

    mvh
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn