Hyperlinear preamp.

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
Litt teori:

Mange pentoder kan med hell benyttes som trioder ved å forbinde skjermgitteret til anoden. Røret vil da både måle og ellers oppføre seg som en triode. Det er sånn sett umulig å skille en triodekoblet pentode fra en tilsvarende triode. Mange produsenter oppgir kurver og karakteristikker for dette i databladene. Et eksempel er 6SJ7 som i triodemodus har følgende oppgitte data: mu=19, rp=7600, gm=2.5. Temmelig identisk med 6SN7 med andre ord.

En måte å betrakte en triodekoblet pentode er å se på den som en pentode med lokal feedback. Lokal feedback vil senke både den indre resistansen (rp) og forsterkningsfaktoren (mu). Hvor mye er avhengig av pentodens egenskaper (fysisk plassering av de ulike elektrodene, etc). I 6SJ7 sitt tilfelle vil rp synke med en faktor på om lag 100 (fra ~800k til ~8k) og forsterkning med en faktor i underkant av 10.

En mye brukt løsning i et gain-steg er kombinasjonen felles katode med påfølgende katodefølger. Felles katodetrinn til selve forsterkningen og katodefølger som buffersteg/lasttilpassing. Hvis vi realiserer det felles katodetrinnet med en triodekoblet pentode får vi to trinn med lokal feedback (skjermgitterfeedback i første trinn og degenerativ feedback i katodefølgeren).



Imidlertid har vi her muligheten til å utvide feedbackloopen i det første steget til å inkludere katodefølgeren. Katoden til katodefølgeren ligger på omtrent samme potensial som anoden i gain-steget og ac-messig svinger katoden i takt med trinnet foran. Ved å koble skjermgitteret (g2) til katodefølgerens katode istedenfor egen anode har vi inkludert katodefølgeren i feedbackloopen. Det betyr at trinnet er ytterligere linearisert og at utgangsimpedansen vil synke som følge av tilbakekopling.



Et lite tankeeksperiment for å se at dette fungerer er å påtrykke katodefølgerens katode en ekstern spenning. Løfter vi f eks katoden positiv vil også skjermgitteret gå positivt. Et positivt bidrag på skjermgitteret vil gjøre at det trekkes mer strøm i penoden noe som vil tvinge anoden ned. Siden anoden er direkte koplet til katodefølgerens gitter vil en hver endring her også reflekteres i katoden. Som vi ser vil en fremmedspenning på katodefølgerens katode bli forsøkt rettet opp via den utvidede feedbackkoblingen. Hvor mye er avhengig av graden av loopfeedback. Et annet moment er at inngangspentoden vil stabiliseres DC-messig slik at spredning i produksjonsparametrene vil ha liten innvirkning på arbeidspunktet.

I praksis (jeg har testet oppsett) vil en slik tilbakekobling senke utgangsimpedansen 3-4 ganger og THD ned til det halve. Dette er avhengig av open loop gain i kretsen, noe som bestemmes av arbeidsbetingelsene hos inngangspentoden (avkoblet/ikke avkoblet katode, anodelast etc). Best resultat med hensyn på distorsjon fikk jeg ved å kjøre 6SJ7 på rimelig lav strøm. Ved 20Vrms ut (56Vpp) ligger 2HD på 1.2% og 3HD på 0.04%. Dette er rimelig bra og ved normal utgangsspenning (1V) ligger THD i området 0.05%.


Praktisk tilnærming:

Jeg synes det var litt trist at denne ideen ble kastet tilbake i roteskuffen og jeg kontaktet derfor Lloyd Peppard som driver Mapletree Audio Design (MAD) i Canada. Lloyd er pensjonert professor i elektronikk og har spesialisert seg på blant annet rørpreamper. Designmessig vil preampen derfor ligne mye på en annen preamp jeg har, nemlig Voodoo som også har chassis fra MAD.

6F8G, Voodoo preamp:


Tanken bak å få preampen bygget hos MAD er blant annet å utnytte den lange erfaringen MAD har med å bygge preamper og få alt opp på pro-standard, Med litt Canadisk hjelp har kretsløsningen fått navnet Hyperlinear.

Rørene jeg kommer til å bruke er 6SJ7GT og EBC33.



EBC33 er pinnekompatibel med 6R7, men har litt høyere mu og gm. Begge deler er fordelaktig i en katodefølger. Utgaven av 6SJ7 jeg har plukket frem er en type som ofte noe feilaktig omtales som meshplate. Det er ikke anoden (plate) som er mesh-formet men skjermingen utenfor anoden. Samme kan det være, men det pynter jo litt opp.
For øvrig har jeg ganske mange utgaver av 6R7 å velge mellom hvis jeg ønsker å bruke det røret istedenfor EBC33, både G-utgave (ST-formet glass), GT (glass formet som 6SJ7 på bildet), sort metallutgave og en litt spesiell MG-utgave som er glass med blank metallskjerming på utsiden.

Jeg regner med å ha preampen om ca 3 uker.

Jan E Veiset
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
Tja, jeg kunne skrevet mye om dette, men veldig få er interessert i elektronikk vil jeg tro.

I praktiske termer har jeg endelig fått preampen fra Canada. Siden det har vært streik ved både Molde og Kristiansund lufthavn har den blitt liggende på toll-lager i Oslo en stund.

For å følge tidslinjen:

Norge, 6. Mai 08, siste versjon av skjema oversendt til Dr Peppard:




Canada 07-May-08, chassis ferdig, klar for kobling.
Her med 6R7GM og "red special" inngangsrør:



Canada 14-May-08, sendt med Xpresspost.

Norge 22. Mai 08, preamp mottatt og testet i et av oppsettene mine.
For øyeblikket med 6R7G og 6SJ7GT. Det første vil bli byttet ut med EBC33 når jeg har fått laget kabler som matcher høyden på disse rørene (legg merke til at toppen på rørene (gridcap) er koblet til en RCA-plugg nede på chassiset).




Dett var dett.
Jan E Veiset
 

slarssen

Overivrig entusiast
Ble medlem
18.03.2003
Innlegg
679
Antall liker
13
Artig!

Morsomt prinsipp Jane. Fine tall på forvregning. Hvordan så utg. impedansen ut? Gjorde du noen støymålinger?

Jeg begynnte også å tenke på at det ville vært morro å prøvd ut denne kretsen med en 1:1 trafo på utgangen istedet for R5. Hadde blitt en fin Hodetelefonforsterker! Eller hva med å erstatte pentoden med en kaskode kobling av trioder?

Uansett, flott kasse du har fått ordnet også. venter spent på fortsettelsen og lytteinntrykk!

- Stig
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
Utgangsimpedansen ligger rundt 200 ohm, hvis man ønsker enda lavere Zo kan R2 avkobles med en kondensator noe som øker kretsens interne loopgain og feedback som i sin tur vil senke utgangsimpedansen ytterligere. Minimum teoretisk utgangsimpedans er stort sett gitt av to faktorer: katodefølgerens transkonduktans og graden av g2-feedback. I dette tilfellet ligger teoretisk min Zo rundt 100 ohm.

For å dra hodetelefoner ville jeg brukt step-down trafo i utgangen, noe i området 6:1. Det hadde senket Zo til noen få ohm og fortsatt hadde du hatt mer enn nok spenningsving.
Her er et bilde av utgangssignalet ved 75Vpp (mange solid-state konstruktører vil misunne meg den grafen der):




Det er tatt spesielle hensyn med tanke på brum/støy i denne forsterkeren, 230V tilkoblingen foregår via en line conditioner unit plukket ut fra noe gammelt pro-utstyr, all dirty spenning er separert fra signalveien ved å plassere dirty ting inne i boksen på oversiden av forsterkeren. Nettbryteren sitter også der og det finnes ikke 230V kabling i nærheten av signalet. Glødespenningen er for sikkerhets skyld DC.



Signal støyforholdet ligger ned mot 80dB ref 1Vrms. Det vil si at målt støy på utgangen ligger under 100uV. Jeg har litt problemer med å måte så lav støy nøyaktig så jeg måler den indirekte ved å forsteke opp utgangssignalet, noe som i seg selv tilfører støy, men ~80dB S/N er ikke langt fra sannheten.

Jan E Veiset
 

sofferud

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
08.02.2004
Innlegg
233
Antall liker
81
Sted
Kjeller
Interessant, og ikke minst imponerende, selv om jeg dessverre ikke klarer å følge mye av elektroteorien her. Fint ser det i alle fall ut.

Hvordan er det med rettighetene til denne konstruksjonen, altså med tanke på at MAD har bygget den? Blir dette et kommersielt produkt?

-M
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
Det er ikke et kommersielt produkt så det er fritt frem for alle som måtte ønske det å bruke informasjonen i denne tråden til å lage noe tilsvarende.

Hvis du ser nøye på bildet av forsterkeren lenger oppe i tråden ser du at den bærer et annet "merkenavn" enn de vanlige produktene til MAD. ;)

Et bilde fra arbeidsbordet mitt i kveld med Fivre 6SJ7GT og røde Mullard EBC33:


Jan E Veiset
 
S

slowmotion

Gjest
Dette ser jo unektlig veldig interessant ut.
Har fundert på et pentode linjetrinn
( som nok ikke kommer til å bli bygget på et år eller to ),
så dette kan være et fint alternativ.
Takk for at du deler med oss!

;)
 

VegardW

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.02.2007
Innlegg
4.045
Antall liker
2.796
Sted
Kolsås
Torget vurderinger
4
Dette ser ut til å være et interessent alternativ til tradisjonell felleskatode- katodefølger topologi.Hva skjer med psrr sett i forhold til den "tradisjonelle løsningen"
Jeg har forstått det slik at en katodefølger ikke er spesielt kresen på strømforsyningen.Hva var begrunnelsen for ekstratiltakene mhp "strømhygiene" her ?
hvilke konklusjoner har du trukket av evalueringen så langt?
Flott at du legger ut teoretiske drypp.Tror vi er flere som prøver å lære :)
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.063
Antall liker
1.054
Sted
'
vega65 skrev:
Hva var begrunnelsen for ekstratiltakene mhp "strømhygiene" her ?
Det var ingen spesielle grunner til å gjøre noe ekstraordinært med hensyn på strømforsyning i denne forsterkeren, men et nettfilter skader neppe noen småsignalkrets. Undertrykkelse av ripple i selve kretsen er høyere enn for et tradisjonell felles katode/CF-trinn. Imidlertid er nok internkabling og jordingsopplegg det som gir høyest uttelling for å få forsterkeren så støyfri som mulig.

Jan E
 

kjetinho

Overivrig entusiast
Ble medlem
22.03.2005
Innlegg
788
Antall liker
22
Flott konstruksjon! Eg er temmeleg misunneleg på dei som har peiling nok til slike bygg. Korleis spelar den?

Eg må innrømme at eg er litt nyfiken. Du har jo hatt ein del byggetrådar her etterkvart. Har du mange anlegg/komponentar, eller sel du unna litt etterkvart?

Mvh Kjetil
 
Topp Bunn