Tips om DIY høyttaler prosjekter til under ti watt.

Ø

Øivind

Gjest
Kjør på.. ;D

I hvilket DIY prosjekt finner en: god dynamikk, relativt kontrollert tonal balanse og riktig pris?

Finnes det noe som ikke er så enormt stort?

Finnes det step by step instruksjoner på noen diy-horn av glassfiber også f.eks?

..Og så flere kan få nytte av det: Alle prisklasser er lov.
 

JanR

Rubinmedlem
Ble medlem
26.01.2006
Innlegg
32.190
Antall liker
1.529
Sted
Sarpsborg
Tenkte meg ikke om.
Slenger flere linker opp etterhvert her i posten :)

/jan
 

Cobra2

Hi-Fi freak
Ble medlem
26.02.2003
Innlegg
4.980
Antall liker
1.055
Sted
Stavanger
Torget vurderinger
75
Noen som kan snekre meg et par "J-Low" (PassDIY) ?

Arne K
 

wilbur-x

Overivrig entusiast
Ble medlem
03.07.2006
Innlegg
844
Antall liker
1
Sjekk ut Troels Gravesens svar på Living Voice (iblandet Impulse H4-horn).
c17 mk4
( Vet om en som har alle deler liggende ::) )
 
Ø

Øivind

Gjest
Hørte noen "rykter" om at AN kit2 fra UA nå kommer med sånne hemp-mellomtone/bassere. Interesant.

En liknende kasse bør jo også være mulig etter litt research.
 

DIY_dude

Hi-Fi freak
Ble medlem
15.01.2007
Innlegg
1.313
Antall liker
66
Sted
OSLO
Torget vurderinger
8
Jeg ville ikke kjøpt noen AN-høyttalere uhørt i alle fall. Det er de mest latterlig dårlige høyttalerne jeg har hørt, men har skjønt at det finnes de som liker de.
 

Erland

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.04.2003
Innlegg
3.238
Antall liker
6
Øivind skrev:
Hørte noen "rykter" om at AN kit2 fra UA nå kommer med sånne hemp-mellomtone/bassere. Interesant.

En liknende kasse bør jo også være mulig etter litt research.
Det er ingen problem å kopiere en slik kasse som skal benyttes til AN/E høytaleren. Den er ikke spesielt komplisert eller forseggjort.
Men med tanke på pris/byggekvalitet på de originale kabinettene du kan kjøpe hos UA, så ville i alle fall ikke jeg begitt meg ut på å bygge selv. Jeg ville kjøpt kabinettene ferdige, og fokusert på andre deler av høytalerbyggingen.
 
Ø

Øivind

Gjest
Sikkert et godt råd generelt, men her i familien er det visst så stor stas når noen starter og fullfører prosjekter i egen regi at jeg regner ikke med å måtte gi en krone for materialene. :)

(Med unntak av litt fancy finish kanskje)

Leste forresten, på et annet forum, noe av en som ikke mente kit3 nødvendigvis trengte å låte særlig bedre enn kit2, at det kom mere an på hvordan balansen sølv/kobber var i resten av oppsettet, krav til følsomhet, osv... Noen kommentarer til det? ???
 

Nightpuma

Hi-Fi freak
Ble medlem
23.01.2005
Innlegg
2.432
Antall liker
495
Sted
Agder
Torget vurderinger
2

Erland

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.04.2003
Innlegg
3.238
Antall liker
6
Øyvind,
Jeg hadde regnet med at vi kom til å snakke sammen med det første, men likevel tillater jeg meg å uttrykke tanker vedr. DIY høytaler prosjekter;

Først motivet for å bygge høytaler. Klarer du å definere dette, er du et stykke på vei:

Ønsker man å bygge ht. for å spare penger, er et godt motiv. Da er det mer snakk om hvilke kompromisser man er villig til å gjøre senere på veien i forhold til hva sluttproduktet skal koste.

Å bygge ht for å lære er heller ikke noe galt motiv. Ikke behøver det å bli så dyrt heller.

Er man på Truls Gravesens nivå, kan motivasjonen være å videreutvikle. For oss andre er en slik motivasjon meget naivt.

Et reelt, men komplisert og tidkrevende motiv, kan være et ønske om å lage en klone av en allerede vellykket konstruksjon, til og med med et lite touch av personlig tweak, men da bør man absolutt vite hva en holder på med. Selv dette innebærer gjerne en del prøving og feiling med mindre man har en dyktig "mentor".

Når jeg besluttet å bygge mine Khorn, var motivet sistmenvnte. Uten Al Klappenberger og Klipsch forumet hadde jeg aldri turt å "tukle" med konstruksjonen. Resultatet ble takket være andres bidrag, slik jeg håpet.

Skal du bygge AN/E "kloner" med et visst tweak, er de jeg kan tenke meg som kan hjelpe deg, Rune S eller Truls Gravesen. Selvfølgelig er Olof, Lars Erik og PeterQ ressurspersoner, men det skal vel mye til at de er villige til å hjelpe deg med å bygge en kopi av produktet de selger?
Uten at jeg skal påberope meg å forstå alt, har jeg vanskelig for å se motivasjonen for å klone denne konstruksjonen. Prismessig og lydmessig tror jeg du kommer best ut ved et kit inkl kabinett fra UA. Å videreutvikle konsruksjonen eller filteret som PeterQ og andre til de grader har holdt på å tweake, er vel nærmest utopi.
Samtidig må du ta i betraktning de regnestykket jeg viste deg vedr volumet du får fra denne konstruksjonen med en forsterker på <10W. Vanlig høyt lyttevolum fungerer fint, men det vil nok ikke "rive tapeten av veggen".

Etter denne lange innledningen, er konklusjonen at det er få grunner til å bygge en AN/E klone fra scratch! Det er mye mer fornuftig å kjøpe et "entry level kit" og tweake på dette.
 

bambadoo

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
11.10.2002
Innlegg
22.082
Antall liker
10.485
Sted
Lørenskog
Torget vurderinger
16
Litt enig med Erland her. En klone av AN er nok vanskelig.
Will my kit 02 be an exact equivalent of the finished AN-E/LX?

No, it will be close provided the cabinet is made with fine tolerances and from the right grade of Baltic birch plywood, BUT it is important to appreciate that a finished AN-E is always likely to be better that any equivalent kit version, no matter which one, as the drivers we use in the kits have a slightly wider "spread" in performance than the ones used in the finished products, basically the kits get the drivers which cannot be matched within the very tight criteria used in our finished products.

Also we do not spend anywhere near the amount of time setting up the Kit speaker's driver - crossover matching, we allow a tolerance on the finished products of 0.2dB plus or minus, in the kits this is increased to 0.6dB plus or minus, mind you this is still several dB better than anything done by other manufacturers, but it is audible in the overall performance of the speakers, if you do a direct comparison on very good equipment

This and the fact that it is necessary to rematch the driver - crossovers to the actual cabinets when assembled to maintain the tightest possible match, this is not possible for any hobbyist building a kit and means that a kit can never get close to the consistency of a finished product.

Again this does not necessarily mean that a Kit 03 would not be as good as or even better than a standard AN-E/SPe provided you can make a cabinet that is on par with our, which I doubt you can, as the production methods used have takes years to develop and there is much we do not disclose, but is it possible to get quite close if close tolerances are achieved.
Alle elementer er matchet og med tilhørende matchede delefilter. Har et par AN/J på hytta og komponent verdiene på delefilterene er forskjellig mellom høyttalerene. Dette er vanlig for AN høyttalerene. En teknikk som ble introdusert av Peter Snell i sin tid (tror jeg)

Jeg ville rett og slett enten gått for et AN kit eller den HES varianten til Gravesen.
 
Ø

Øivind

Gjest
Erland skrev:
Først motivet for å bygge høytaler. Klarer du å definere dette, er du et stykke på vei:
Ved siden av det å spare litt penger og det å få god lyd for pengene, så setter jeg stor pris på den oppsamlede erfaringen av å bygge ting selv.

All øvelse i denne typen "problemløsning" tror jeg kan bli nyttig framover, på tross av at de neste prosjektene i køen kanskje verken blir hifi-relaterte eller i tre..

Så kanskje et diy-kabinett blir marginalt dårligere, mens jeg kanskje kan tweake lyden med dempematerialet litt bedre enn enkelte andre (Nettopp fordi jeg har gjort det en gang før...) Dette blir jeg nok godt fornøyd med !

(Elektronikken har jeg ikke tenkt til å kødde noe med ;) )
 

Erland

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.04.2003
Innlegg
3.238
Antall liker
6
Ingen grunn til at du ikke skal klare å lage et like godt kabinett selv.

Det første jeg reagerte på, var at finèren i AN/E var nokså tynn, men den skal være nettopp slik ble det sagt.

Å kopiere dette kabinettet krever ikke "magi", kun til tålmodighet og nøyaktighet. Tidsforbruket avhenger mye av hvor gode maskiner og verktøy du har.

Det jeg mente i tidligere innlegg, er at man med det verktøy folk flest har til rådighet, vil man sannsynligvis komme bedre ut med å ta jobb i pølsebu, og tjene pengene man trenger å for å kjøpe kabinettene ferdig, enn å bygge dem selv.

Gleden ved å lage noe selv (om man er påvirkelig for noe slik) er derimot uvurderlig, og kan ikke måles i penger.
 
Ø

Øivind

Gjest
Erland skrev:
Gleden ved å lage noe selv (om man er påvirkelig for noe slik) er derimot uvurderlig,
Er heldigvis en av de stadig færre, og takk gud for det.
 

el_mariachi

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
5.636
Antall liker
394
Øivind skrev:
Så kanskje et diy-kabinett blir marginalt dårligere, mens jeg kanskje kan tweake lyden med dempematerialet litt bedre enn enkelte andre
Hvorfor skulle det bli det?

Min erfaring er at de fleste kabinetter på ferdigprodukter er av langt lavere kvalitet enn det du kan lage selv.
 
Topp Bunn