Resultater 1 til 5 av 5

Tråd: Lodding

Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi-interessert
  Ble medlem
  May 2007
  Innlegg
  83
  Tagget i
  0 Innlegg

  Lodding

  Har nettopp begitt meg ut i loddeverdenen og har loddet et delefilter, og internkabling til terminaler. Jeg har fått med meg såpass at jeg ser forskjellen mellom kaldlodding og varmlodding, men det jeg lurer på er om det er mulig å avsløre en utilstrekkelig lodding ved å slenge på et multimeter, og sjekke motstanden?

  Delefilteret gikk veldig bra, men å lodde terminalene var skikkelig pain in the ass, siden lederne var relativt store og hadde mange kordeller. Jeg peiset på med ca 400 grader og varmet opp mannskiten helt til jeg kunne mate på med loddetinn. Men jeg fikk bare et så-som-så resultat. Halve loddingen ble blank, mens halve loddingen ble matt. Jeg anslår at den fine delen av loddingen er stor nok, men er litt usikker. Alle loddongene målte samme motstand.. Loddetinn tråden var mye tykkere enn den jeg brukte på filteret. Kan dette ha noe å si for resultatet?

  Håper noen har et godt svar her til å hjelpe ut en rookielodder

  Mvh Andreas
  Andreas

 2. #2
  Bransjemedlem Audiomix's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2004
  Sted
  Kongsberg
  Innlegg
  11,140
  Tagget i
  5 Innlegg
  Album
  7
  Torget
  32

  Lodding

  Det er temmelig nytteløst å sjekke en lodding med ohm meter. I hvert fall et slikt digitalt multimeter. Hvis du har loddet uten å oppnå kontakt eller forbindelse, kan du avsløre dette med et ohm meter. Men da hr du egentlig ikke loddet.
  Ditt problem er at du ikke har loddebolt som kan holde temperaturen når loddepunktet stjeler mye varme. Til slikt bruk må du ha en større loddebolt. Ikke varmere.
  Hans - DIY'er

 3. #3
  Hifi-interessert
  Ble medlem
  May 2007
  Innlegg
  83
  Tagget i
  0 Innlegg

  Lodding

  Takker og bukker Audiomix! Skal se om jeg ikke får kloa i en bolt med høyere effekt.

  Andreas
  Andreas

 4. #4
  Medlem
  Ble medlem
  Jan 2008
  Innlegg
  11
  Tagget i
  0 Innlegg

  Lodding

  Tempen bør være ca. 350 grader, eller 360-370 med blyfritt tinn. Jeg tar tar gjerne litt tinn rett på spissen mens jeg varmer, da blir kontakten bedre og det går mye fortere å varme. Riktig spiss er også viktig, en stor og kanskje flat spiss er bra om man ikke trenger nøyaktighet.

  Flussmiddel er en fin ting å bruke for å bedre loddbarheten og få tinnet til å flyte bedre. Få hobbyloddere bruker det noe særlig, har jeg inntrykk av, men profesjonelle bruker det faktisk gjerne før hver eneste lodding, uansett hva slags (iallfall innen elektronikk, som er mitt fag).

  Det går fint å reparere en litt uheldig lodding, men når man er uerfaren gjør man det ofte bare verre.

  Ellers har vel Audiomix svart greit på det du egentlig spurte om. Det vil enten være 0 ohm eller brudd. En dårlig lodding kan virke greit i utgangspunktet, men er dårlig rent mekanisk, og kan skape vakkelfeil eller brudd etter hvert (sier seg vel selv).

  Hilsen loddefagmann

 5. #5
  Overivrig entusiast AAaF's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2007
  Innlegg
  914
  Tagget i
  1 Innlegg

  Lodding

  Sitat Sitat fra Aalstad
  Takker og bukker Audiomix! Skal se om jeg ikke får kloa i en bolt med høyere effekt.

  Andreas
  Varenummer 82-983-06(loddestasjon RDS 80) frå Ersa er fin. Den er ikkje ESD-godkjent, men det speler jo ingen trille for hobbybruk. Har denne sjølv med nokon dreparar av loddespissar(storleik blyant ). Ville prøvd å ringe inn og prute på prisen. Eg fekk den for 8-900kr+mva, men no spurde eg om eg kunne få rabatten til den gamle arbeidsgivaren min

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed