Tips og tweaks til Avantgarde Solo

L

Ludo

Gjest
Vi hadde en egen tråd under Hifi Generellt som omhandlet endel info om hva man kan gjøre for å makse ut potensialet til Avantgarde Solo. Jeg tenkte at det ville bli best om vi kunne samle den infoen her slik at det blir lettere for andre å finne frem dersom det skulle være et behov for det... Kommer straks med litt mer info, fyr gjerne løs dere andre om dere har tips og tweaks til disse småhorna... :)
 
L

Ludo

Gjest
På mitt lytterom sitter jeg ganske nær høyttalerne, avstanden fra diskanthornet til øra er vel omtrent 1,5 meter. På den korte avstanden hører jeg at det suser
i diskanten, det er altså litt egenstøy fra den innebyggede forsterkeren i Solo jeg hører. Jeg tok kontakt med Avantgarde Acoustics ang dette og i løpet av kort tid fikk jeg svar fra Mr Armin Krauss og han hadde en løsning på dette. Her er et utklipp fra mailen :

"Thank you very much for your eMail. We made sure to obtain minimum noise levels with SOLOs, but a certain residual noise is inevitable in our circuit concept, especially as the amplifier comes very close to the driver magnets. However, there is a possibility to modify the gain characteristics of the SOLO by exchanging just a couple of resistors, thus reducing the residual noise by another 3-4 dBs. Please see attached BMP file.

The respective resisistors are marked with orange lines and feature values (56kOhm and 560 Ohm). Just exchange the currently present resistors by the values mentioned, 0.25 Watt metal film types will do."




Det er disse som er merket med brunt på skjemaet som skal byttes. Jeg bestilte AN Tantalum motstander fra Partsconnexion - mulig dette er overkill, men man tar jo ingen sjanser :) Dette skal etter sigende dempe støyen med 3-4 dB og for meg som sitter såpass nærme håper jeg det kan gjøre 'susen' :)

Jeg kommer tilbake med mer info så snart disse er montert og testet!
 

eviltwin

Hi-Fi interessert
Ble medlem
10.02.2002
Innlegg
53
Antall liker
0
Volumkontrollen bak på Solo'ene er verdt å bruke litt tid på. Jeg har hatt mulighet til å prøve to par Solo'er, det ene parret viste seg å være følsomt for hvor volumknotten på den integrerte forsterkeren stod. Jo lengre unna max volumknotten stod, jo mer nasal og tynn ble lyden. På mitt eget par derimot synes ikke denne effekten å være gjeldende. Har prøvd meg frem mellom fullt til halvt volum uten å kunne si jeg opplever det samme der.

Jeg har også byttet ut op-ampen i den integrerte forsterkeren, TL071CN, til OPA627. Effekten av dette er at lyden ble en smule varmere og fyldigere. Det oppleves også som om det er litt mer nivå i bassen og at diskanten ble litt mindre frempå.
 
L

Ludo

Gjest
Hvor kjøpte du disse? Er det noe Elfa selger eller finnes det noe nærmere kanskje?
 

eviltwin

Hi-Fi interessert
Ble medlem
10.02.2002
Innlegg
53
Antall liker
0
Regner med at Elfa eller RScomponents har opa627. Ellers så kan du jo høre med Morten på NAT, vet han har skaffet ved ett par anledninger.
 
L

Ludo

Gjest
Ok, fant ut at Elfa har. Jeg antar man skal ha DIL-type? Men hvor mange trenger man tilsammen?

Takker for svar :)
 

eviltwin

Hi-Fi interessert
Ble medlem
10.02.2002
Innlegg
53
Antall liker
0
Du trenger 1 stk til hver høyttaler, og det er dil8 utgaven, ja.
 
L

Ludo

Gjest
Idag fikk jeg en liten konvolutt fra Partsconnexion med motstander for å dempe gain på forsterkeren, endelig blir det litt å pusle med igjen :)

Først må de løftes av stativet:



Deretter åpnes slik at man kommer til forsterkeren:



Disse motstandene skal byttes, se forøvrig skjema litt lengre opp i tråden:

 
L

Ludo

Gjest
Her er kortet til effektdelen tatt ut og klar til en liten justering:



Selve jobben tok ca 20 minutter pr høyttaler og var en ganske enkel sak. På det siste bildet i det forrige innlegget ser man også opamp'en som foreslås byttet ut med OPA627. Denne har jeg bestillt og ventes inn i løpet av kort tid. Det blir også spennende.

Hva kan sies om endringen etter denne modden? Jo, slik Armin Krauss hos produsenten sa så løste dette en stor del av problemet med sus i diskanthornet. Jeg vet ikke helt om denne susingen er årsaken til at de anbefaler lytterom fra 14 m2 og oppover, men i mitt rom ble dette et problem - og det er nå løst. Heldigvis :) Men det skal sies at den totale gain på forsterkeren nå har blitt nedjustert med x antall dB, lyden ble endel lavere. Samtidig så kan jeg ha volumet på forstereren i Solo på max og da våkner dem virkelig til liv. Det er dynamikk og smekk, ganske artig. Og det suser ikke lengre, ihvertfall ikke slik det var før. Om man legger øret inntil hornet så hører man at de er påslått, men med litt avstand så går dette helt fint!

Artig det her, og det var jo ikke så vanskelig heller.

Til slutt et lite bilde av elementene i Solo:

 

Otrivin

Hi-Fi interessert
Ble medlem
07.12.2007
Innlegg
80
Antall liker
3
Du kan vel også bytte de diodene som sitter der.
 
L

Ludo

Gjest
Har hørt noe om det også ja, men er usikker på hvilken type man bør velge. Er litt grønn på valg av komponenter så jeg tar gjerne imot flere tips :)
 

Vermin

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.09.2006
Innlegg
6.999
Antall liker
5.918
Sted
Bjerkreim
Torget vurderinger
45
Hei Ludo

Takk for flotte bilder og god dokumentasjon av arbeid, kjekt og lese :)
 
Topp Bunn