Oppgradering av Cayin CDT-15A

slarssen

Overivrig entusiast
Ble medlem
18.03.2003
Innlegg
679
Antall liker
13
Hei!

I helga som var så hadde vi en intensiv oppgradering av CD spilleren til brodern, når vi ikke var på HiFi messa! ;D

CDT-15A er godt oppbygd og bruker philips 1202 drivverk, BB PCM1732 DAC chip og en CS8420 reciever. I tillegg har den både transistor og rør- utganger. Vi fokuserte oppgraderingene rundt rør-trinnet, DACen og recieveren.

Budsjettet var ca. 3.000,- og pengene gikk til følgende deler;

- LClock XO3
- Black gate / OsCon kondensatorer rundt DACen og Recieveren.
- Motstander i rørtrinnet (Riken Ohm og Kiwame)
- Ny utgangskondensator til rørtrinnet samt ny koblingskondis mellom DACen og analogfilteret.

Fra før av så har vi byttet ut OPA604 som står som et inverternede aktivt 2.ordens filter mellom DACen og rørtrinnet med en OPA627. Jeg vurderte å prøve å by-passe hele dette filteret, men pga. liten tid så ble dette ikke prioritert.


Startet med rør utgangstrinnet. Her er skjema av det originale trinnet:


Plastikk ble fjernet på alle kondensatorer. Likeretter diodene i HV strømforsyninga ble erstattet med ultrafast typer. Jeg hadde fått plukket ut noen fine Mullard ECC88 fra et gammelt oscilloscop et par dager tidligere, og på HiFi messa her i Trondheim var Brynjar Kvanlid (Motron) så snill å teste disse gratis! De viste seg å være i topp stand, så disse erstattet de originale EH9622.



De aller fleste "viktige" motstandene ble byttet ut med Riken ohm og Kiwame motstander. I tillegg fjernet jeg helt en 1M motstand som var koblet mellom anoden og jord på det første trinnet. Noen som vet om noen plausible grunner til en slik motstand forresten?

Erstattet også motstandene i katodefølgeren med en aktiv CCS i form av en enkel DN2540. Syntes katodefølgeren originalt jobbet med litt lav last, 10.2k, som i paralelle med inngangs impedansen til forforsterkern kan komme helt ned i kanskje 5k. En CCS som den jeg benytter her har en AC impedans på flere MegaOhm, og i praksis så ser røret en mye lettere last, som igjen fører til mindre forvregning.

Jeg har desverre iikke noe "før" bilde, men bare et litt kornete "etter" bilde;


Videre var det hovedkortet. Fjernet også her plastikk på de fleste kondensatorene. Byttet også likeretterdiodene (1N4007) med ultrafast typer (MUR120). Samtlige 100nF avkoblingskondensatorer var originalt polyester typer, og hele 17 stykker av disse rundt DACen, reciveren, Opampen og analog og digital supply, ble byttet med BlackGate NX-HiQ. Videre ble digital supply elektrolytter erstattet med OsCon SG, og kondiser på analog supply til DACen ble byttet til NX-HiQ. Elektrolytter i den analoge supplyen til Opampene ble byttet til BlackGate FK og Standard typer. Tilsammen 33 kondensatorer ble byttet. Koblings kondensatoren mellom DACen og opampen ble byttet til en BlackGate N type.

LClock XO3 var fryktelig enkel å installere, 3 loddinger, 2 skruer og alt fungerte på første forsøk! Stjal +12V fra hoved kondisen for digital supplyen. Bilde av hovedkortet etter alle oppgraderinger:


I tillegg padda brodern selv hele chassiset med asfaltmatter.

Og resultatet? Vel, vi hørte bare en liten stund på den her hos meg, men fytti rakkern, dette var virkelig vel investerte penger!

Bassen har nå en helt annen kvalitet, fast og kontant! Detaljene sprer seg over hele lydbildet, stereo perspektivet er 3 doblet! Den spiller mye mer oppløst og musikken har mye mer liv! Vi AB testet LClock'en, og den alene vil jeg si står for 80% av lydforbedringen! Anbefaler virkelig andre å prøve en klokke oppgradering!

Brodern får selv komme med en bedre beskrivelse av hva han synes om spilleren i sitt eget anlegg, men det var med stor sorg at jeg lot han ta den med seg når han dro!

Uansett, håper dette kanskje inspirerer andre til å prøve oppgraderinger av liknende art, og kanskje flere som allerede har prøvd slike oppgraderinger kan komme med sine erfaringer?
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.064
Antall liker
1.055
Sted
'
Kan du si noe om hva som er bakgrunnen for å velge DN2540 og ikke en BJT-løsning som CCS? (Jeg spør av nysgjerrighet og uvitenhet)

Jan E Veiset
 

Dr.Evil

Overivrig entusiast
Ble medlem
09.10.2007
Innlegg
635
Antall liker
8
Torget vurderinger
2
Har også en oppgradert CDT-15A med Philips E188CC rør, XO clock3 m/ separat strømsforsyning (som visstnok skulle være viktig). STOR forbedring!! Cd spilleren låter (nesten?) high-end etter dette!

Jeg lurer litt på hvorfor du tok av plastikken på kondensatorene?
 

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
11
Nå skal vi se.

Spm fra Jane får brodern svare på. Plastikk av kondiser er et gammelt Duelund-triks som var, mildt sagt, heftig debatert på sentralen for noen år siden.

Utover det: hvordan låter det? Helt fantastisk! Jeg er virkelig imponert over hvor mye spilleren har hevet seg etter oppgraderingene. Lydbildet er svært, sannsynligvis kun begrenset av litt teit plassering av høyttalere. Det er organisk, lettflytende, detaljert og anlegget mitt spiller musikk som aldri før. Det er vilt mye mer bass, mer trøkk, mer kropp, mer av alt jeg ville ha mer av - og ikke minst mer enn eg trudde var mulig å få til. Kanskje det viktigste for min del er at det ikke lengre høres hardt og klinisk ut, noe som var en stor lettelse for min del.

For ei tid tilbake hadde vi en cd-spiller shoot-out hjemme hos meg (se tråden om hi-fi laug i Tromsø) hvor Cayin-spilleren min ble fullstendig mosa, omtrent. Nå hadde den holdt helt fint følge, til og med kanskje slått de fleste av de andre spillerne - IMHO. Den spiller i hvert fall vesentlig bedre enn Copland spilleren til Andreas som fremdeles står hos meg.

Konklusjon: eg er så strålende fornøyd at eg vet ikke helt ka eg skal gjøre med det. :D
 

slarssen

Overivrig entusiast
Ble medlem
18.03.2003
Innlegg
679
Antall liker
13
Jane:

Valget for en DN2540 ccs er enkelt å greit fordi den er så enkel å implementere, 2 motstander, 2 zenere (strangt tatt ikke nødvendig) og en DN2540. Jeg lagde for en tid tilbake siden noen enkle kort til slike ccs'er. De fungerer over et bredt justeringsområde, og kan fungere helt ned i 4 volt før de nærmer seg cut off. I forhold til enkelte bjt typer så slipper jeg også å ha en ekstra spenning / tilkobling. I tillegg så tåler de høye spenninger. Bare fordeler, altså ;)
Gary Pimm har gjordt endel målinger på slike CCSer, men siden hans er for tiden nede. KandK audio selger også liknende ccs'er. Jeg bruker også av og til en kasode verjson med 2 stk DN2540, men jeg så ikke behovet for en slik her (og i tillegg så hadde jeg ikke flere kort til kaskode versjonen).

Det er mulig at disse mosfetene støyer noe mere en alternative BJT løsninger, men det var ikke noe merkbart mere støy i denne applikasjonen.

Dr. Evil:

Flott å høre! Jeg vurderte også å legge til den ekstra PSUen til XO3, men hovedsaklig så valgte jeg å ikke kjøpe den pga dårlig plass i spilleren. Du har jo tydeligvis fått plass da... :) I tillegg så stod det fint lite på LCaudio siden om denne PSUen og hvor viktig den var... :-\

- Stig
 

andreas

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.10.2003
Innlegg
2.366
Antall liker
146
Mbare skrev:
Den spiller i hvert fall vesentlig bedre enn Copland spilleren til Andreas som fremdeles står hos meg.
Gla du ikkje har TVC på gang ;D
 
Topp Bunn