Fostex FE167E. Erfaringer?

SOEDAL

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.03.2002
Innlegg
3.099
Antall liker
497
Hei

Jeg har bestilt meg et par Fostex FE167E fulltoner. Etter å ha eksperimentert mye med mindre fulltoner (Tangband, Vifa, Audax, Jordan, Seas) ville jeg se hva en litt større enhet kan klare. Det er jo forsåvidt bare en 6,5" men jeg håper på en større effektivitet samt litt mer dynamikk i de nedre delene av frekvensområdet. Skal bruke dem i en bassrefleksløsning. http://www.fostexinternational.com/docs/speaker_comp/pdf/recom_enclose/167e_enclrev.pdf

Noen som har erfaringer med dette elementet?

 

Svein_B

Overivrig entusiast
Ble medlem
07.04.2005
Innlegg
729
Antall liker
22
Sted
Lillestrøm
Jeg har ikke selv førstehåndserfaringer med akkurat dette Fostex elementet. Men er naturligvis frempå alikevel.

Fostex sine kasseforslag kan være brukbare, men kan også være minde optimale.
Uansett hvilken kasse du velger, så kan du finne interesant info som er relavant for disse elementene her:
http://www.geocities.com/rbrines1

Edit:
Ellers så tror jeg du kan gå ut fra at disse, som de fleste Fostex, vil låte forholdsvis jæ****, og gi vil gi en del frustrasjon - i begynnelsen. Med litt (eller mye) innspilling og litt tweaking, samt bra matching (gjerne rør), kan imidlertid muligheten for riktig stor nytelse være tilstede. ;D

Svein.
 

SOEDAL

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.03.2002
Innlegg
3.099
Antall liker
497
Ja, jeg har sett at Bob Brines har laget konstruksjoner rundt dette elementet, men disse er voight-horn. Jeg skal bygge en relativt letthåndterlig bassreflekskasse, da jeg kun skal bruke dette som en ekstrahøyttaler som skal tas frem ved enkelte anledninger. Den må derfor være av forholdsvis liten størrelse pga begrenset lagringsplass.

Høyttalerne skal brukes på rørforsterkere ja. Jeg venter på en Music Angel m/EL34 samt en Yarland(heter noe annet men det er samme forsterker) med EL84. I tillegg har jeg et par Antique Sound Lab wave 8, T-amp og Trends 10.1. Behovet for en kompakt og lettdrevet høyttaler er tilstede. Det er vel uungåelig med et notch-filter til å korrigere baffel-step, så dette vil jo drepe litt effektivitet, men lasten er vel ganske grei uansett. Jeg synes uansett at fulltoner er spennende saker, og rør og fulltoner er en kombinasjon som jeg har litt tro på.
 

Svein_B

Overivrig entusiast
Ble medlem
07.04.2005
Innlegg
729
Antall liker
22
Sted
Lillestrøm
Bob Brines' sine gulvstående kasser er MLTL (mass loaded transmission line) som forsåvidt er bassrefleks, og ikke Voigt-pipe.

Jeg ser at den miste til Bob for FE167 er 21 liter tunet til 60 Hz. Fostex sitt forslag er 15 liter. Det kan være en god ide å simulere disse variasjonene med WinIsd el.lign. Bob argumenterer ofte med at bassrefleks kan være bra bare det gjøres riktig. Riktig (ifølge ham) er å øke volum og senke tuningsfrekvensen i forhold til klassisk QB3. Dette vil gi bedre transientrespons og litt mindre typsik bass-reflex boom i typske rom.

Svein.
 

SOEDAL

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.03.2002
Innlegg
3.099
Antall liker
497
Ser at Bob Brines har eget forum. Her var det mye godsaker angående FE167E :)

http://www.audioroundtable.com/Brines/index.html

Meget mulig at jeg bør øke volumet i kassene litt ja, spesielt hvis jeg skal legge inn et baffelstepfilter som jo vil bety en serieresistans. Selv liker jeg godt å bruke store kasser med tanke på mellomtonen. Kassestørrelsen er jo alltid satt ut fra ønsket bassrespons, men min erfaring er at kassestørrelsen og kasseutformingen er minst like relevant for mellomtonegjengivelsen som for bassen. En stor kasse med mye dempemateriale er etter min mening en nødvendighet for å oppnå naturlig mellomtonegjengivelse. Dette gjør meg forsåvidt noe skeptisk til å bruke en lettmembranet fulltone i en liten kasse, da jeg tror at mye av lyden vil stråle ut gjennom membranet igjen, reflektert fra bakvegg+++. En kasse på 20-25 liter vil forsåvidt tillate meg å støffe kassene skikkelig med demping
 

frans

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.12.2003
Innlegg
1.457
Antall liker
2
De trenger lang innspillingstid. Minst 100 timer. Mine har nå stått snart ett år i provisorisk kammer (faktisk en keramisk krukke på 15 liter). Kasselagingen tar ft. lang tid hjemme hos meg.

FE167E fungerer helt utmerket til bassrefleks i motsetning til andre Fostex elementer som fungerer best i hornkabinetter.

24-25 liter innvendig volum og 67 - 70 hz tuning bør gi bra resultat. Det må nok regnes med baffelstep kompensering.

Faktisk fungerer Fostexen utmerket i en slik keramisk krukke hvor den spiller rett opp mot taket. Behovet for baffelstep-kompensasjon er da ikke påtrengende. Bruker disse til TV, Sat og DVD. De drives av en reboxet og modifisert T-amp. Lyd en fra TV, Sat og DVD lyder ikke kombinasjonen Fostex/T-amp full rettferdighet.

Orginal T-amp bør modifiseres med 2,2uF kondensatorer for å få trøkk i bassen.
 

Vedlegg

SOEDAL

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.03.2002
Innlegg
3.099
Antall liker
497
Hva synes du om lyden i disse elementene totalt sett?
 

frans

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.12.2003
Innlegg
1.457
Antall liker
2
De spiller såpass bra i disse keramiske vasene at jeg har ikke stresset med planene om nytt kabinett. Det er antakelig også en svært god løsning som bakhøyttalere i et kringlyd oppsett. Har ikke fått testet de med andre kilder og i andre oppsett enn det som er på bildet. Har dog prøvd med mobilen tilkoblet t-ampen. Med mobilen skilles det godt mellom ulike bitrater på komprimert musikk. Det skyldes disse elementenes evne til å gjengi mikrodetaljer. Dypbass får man ikke, men de går faktisk forbausende dybt i bassen. Styrken er jazz, klassisk og akustisk musikk. De mangler også litt "luft i toppen". Satt på Diana Kralls Live in Paris DVDen her om dagen. Det låt faktisk overraskende bra etter man fant "korrekt" signalnivå. Man fikk faktisk en "livefeeling". Høyttalerne er svært så dynamisk og detaljert. Det gjør det moro å spille musikk med de.

På en måte er kombinasjonen t-amp (modifisert) og FE176E svært så bra. Så bra at man faktisk lurer på vitsen med all den oppgraderingen i hovedanlegget med stadig noe dyrere og bedre.

Man må se an konstruksjonen og hvordan den lyder når alt er på plass, før man begynner å fikle med "baffelstep" kompensasjon. Det "stjeler" i beste fall 2-3 db av følsomheten og bør unngås mest mulig. Cluet er at man lytter og måler når "alt er på plass".
 

frans

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.12.2003
Innlegg
1.457
Antall liker
2
Et annet interessant alternativ med disse elementene er å bruke dem i en dipolløsning med egen SUB i tillegg.
 

SOEDAL

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.03.2002
Innlegg
3.099
Antall liker
497
Har fått elementene nå og har satt dem i et par provisoriske kasser. Med et baffelstepfilter på 1.7mH+5.6ohm låter det egentlig veldig lovende (hadde disse komponentene liggende). Bassen er ganske begrenset og det er en svak tendens til skrik i mellomtonen. Håper disse tingene kan rettes opp etterhvert som en skikkelig kasse og et mulig notch-filter kommer på plass.
Diskanten er imponerende god :) Dette er en god fulltone. I mine ører spiller denne enheten en del bedre enn Jordan JX92s. Ikke verst!
 
Topp Bunn