WM8 byggetråd i bilder

Snickers-is

Bransjeaktør
Ble medlem
05.02.2004
Innlegg
18.289
Antall liker
16.329
Sted
Østfold
Bildene funker ikke. Jeg er registrert medlem på Eurofoto og innlogget, men de virker altså ikke allikevel hos meg.
 

PAR

Overivrig entusiast
Ble medlem
02.04.2006
Innlegg
542
Antall liker
1
Bildene er ikke jpg format, eller andre kjente format for Yabb! Mulig bildene er lagret som jpg, men ser du på linken mangler denne "koden". Flere og flere nettsteder som bruker dette, da det blir vanskeligere å spre kopibeskyttede bilder! Tror de ;)
 

TEK

Overivrig entusiast
Ble medlem
10.02.2002
Innlegg
912
Antall liker
108
Sted
Trondheim
Torget vurderinger
1
Ser du har litt bygging igjen. Og masse moro ;D

Hva skal dette bli da? Ville nesten gjette på pre-amp, men er det ikke litt mange pot-meter?
 

frans

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.12.2003
Innlegg
1.457
Antall liker
2
WM8 Bass equalizer http://www.marchandelec.com/wm8.html

Dette er delene. Esken med WM8-K er hoveddelen, mens den andre esken er strømforsyningen. På bildet ses også nettkabelen og poser med pot-metrene og tilkoblingene.


Frontplaten og bakplaten er i aluminium i likhet med resten av kabinettet. Kvaliteten er solid.


Strømforsyningen til venstre og printet med komponentene i høyre eske.


Pakker nå ut delene. Alt er pakket i små plastposer og behørig merket med verdier.


Startet med strømforsyningen. Delene til strømforsyningen lagt utover. Motstanderne og likeretterdiodene er bøyd og lagt på plass.


Nærbilde av motstanderne og likeretterdiodene. Hvor komponentene skal stå er godt merket på printet. Viktig å passe på at likeretterne er satt riktig vei. Lodding gjenstår.


Strømforsyningen er nå ferdig.


Strømforsyningen er her montert inne i kabinettet. God plass.


Så er det å gå i gang med begge hovedprint. Ett til hver kanal. Delene ligger i merkede plastposer.


Motstanderne er nå loddet fast på printet.


Og så er hovedkortene ferdig loddet. De lyse gule kondensatorene skulle vise seg å være loddet på feil plass. Får skylder på dårlig merking. Verdien stod ikke på komponentet, men måtte finlese i manualen etterpå for å finne ut av det.


Ferdig å sette kitet sammen.


Bypasset 110/220V switchen oppe til høyre i bildet. Ikke behov for å switche til 110 volt.


Mye ledninger. Glemte en ledning til ”bypass” switchen på fronten. Det medførte at det ikke kom lyd i første omgang. Og så rotet jeg med å koble til audio signalkablene.


Bilde bakfra. God plass i kabinettet. Er også mulig å sette inn fire phonoplugger og lage ”tape-in” og ”tape-out” tilkoblinger.


Bilde forfra. Potmeterene gir inntrykk av innstillingsmulighetene. Kvaliteten på potmeterne oser kvalitet og ikke plastikk. De er tunge og god å dreie på. På venstre side av potmetrene finnes av og på knapp med rød lysdiode.

Justeringsmulightene omfatter
1) Boost (bass-extension). Justering: 0 – 24 db. For trykkammer høyttalere faller bassen med 12 db/oktav. En justering på 24db kan forlenge dypbassen med 2 oktaver. Eksempelvis dersom bassen ruller av ved 100 hz gir 24db boost flat bassnivå til 25 hz!
2) Fs hz som tilsvarer kassens resonansfrekvens
3) Qb som gir valgfri total Q for høyttalerne. Lavere Q gir stram bass, mens høy Q gir en mer oppsvulmet bass. En Qb på 0,5 gir en transientperfekt impuls.
Justeringsmuligheten er fra Qb 0,25 til 1.0.
4) Qs skal tilsvare kassens total Q før justering.

Ved å kombinere ulike justeringsmuligheter, er det mulig å få akkurat den bass som en vil ha.

På høyre side av fronten finnes 20 hz subsonisk filter og bypass switchen.


På baksiden finnes RCA tilkoblingene. Disse er gullforgylt.



Byggetid: 1/2 søndag pluss 3-4 ukekvelder. Gjorde noen feil som det tok tid å finne ut av. Manualen var ikke helt perfekt alle steder. Kanskje unødvendig å si at en må være 100% sikker på strømtilkoblingene.

Det er første gangen jeg gikk i gang med et slikt prosjekt og det endte bra. Neste prosjekt blir en XM-44 3-veis elektronisk delefilter med 8. ordens filtrering.

Bildene er tilgjengelig her:

Teknisk beskrivelse her

Pris ca. 3.000,- inkl. frakt og mva.

Kjøpte denne fordi jeg hadde penger til overs ;D
 

frans

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.12.2003
Innlegg
1.457
Antall liker
2
Noen freakere vil nok få spasmer og krampetrekninger av et slikt tiltak. Ulempene er en trenger flere gode signalkabler. Hvis man gjør slik som meg og bruker en slik enhet bare i bassen i tilknytning til bi-amping, vil ulempene med den uungåelige filtreringen gjennom signalkablene bli redusert og klart mindre hørbart.

Fordelen med å tilknytte det til bi-amping er at man får større kontroll med bassresponsen i rommet og samtidig unngår tilsløringen i mellomtonen og diskanten som to ekstra signalkabler vil medføre.

For de som mener at signalkabler lyder likt uansett, er tilkoblingsløsningen ikke så kritisk, men resultatet vil uansett bli et par klasser heving av basskvaliteten.

Prisen er lattelig lav. Ferdig bygget vil prisen ligge på i underkant av 5k.

Uansett pris og uansett kvalitet på forsterkeren vil man ikke oppnå tilsvarende kvalitetsforbedring i bassen ved å legge til 10-20.000 mere i effektforsterker.
 

frans

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.12.2003
Innlegg
1.457
Antall liker
2
Integrasjon mellom høyttaler og rom mener mange er den mest kritiske. Jeg lang på vei enig med dette. Men det gjelder ikke hele frekvensgangen. Mest kritisk er integrasjonen mellom høyttaler og lytterom i bassområdet. Bassproblemer er langt vanskeligere å håndtere enn problemer i diskanten.

Har man "bassproblemer" løser man det ved å senke total Q. Med WM8 kan total Q senkes til 0,25 - dvs. langt mere enn de mest fanatiske trykkammerfantastene eller dipolfanatikerene kan drømme om.
 
Topp Bunn