Hei,

Jeg kom på en idé som kanskje kunne vært værd å ta litt i betrakning : Dempemateriale for høyttalere.

Det finnes flere typer bempemateriale rundt om. Det mest effektive av "ull"-typen må være glassvatt/glava eller steinull. Vel. Ingen av disse er spesiellt godt egnet under 1-2kHz. Så har jeg lest, og vet at en del høyttalere inneholder en del kompliserte matriser for å få bukt med resonnanser. Da kom jeg på en enkel metode å "etterfylle" høyttalerkabinetter med matriser.

Det du trenger er:

1. Et par bokser kontaktlim-spray.
2. En haug med billige innebandyballer.

Ta ut all dempemateriale inni kabinettet - hvis det er noe der fra før. Spray kabinettet innvendig med kontaktlim-spray. Det samme gjør du med alle innebandy-ballene (Du må ha MANGE). Etter noen minutter tar du det møysommelige arbeidet med å legge én og én ball i rekke og rad, så godt det lar seg gjøre, og stabler de opp til hele kabinettet er fyllt opp. Bare pass på at du sparer ut plass til elementer og bassporter. Kabler bør også trekkes ut av høyttalerelementåpningene først.

Det lukter sikkert "godt", så gjør dette i et godt ventilert rom (F.eks ved kjøkkenvifta ), eller utendørs.

Skru det hele sammenigjen, og lytt Hvem vil være prøvekanin? Jeg har nemlig ikke testet dette ut i praksis

Skal du bygge deg høyttalere, er kanskje det enkleste å skaffe en masse papprør som du kapper i passende lengder og å legge de vekselvis stående og liggende. Disse rørene borer du en masse hull i med f.eks 10mm bor på de liggende, og 5mm hull i de stående.

Dette skulle bli et rigid og stødig dempemateriale som skulle fungere nokså godt for lave som høye frekvenser. Det stiver opp kassa og skal i teorien forhindre oppbygging av stående bølger mellom de parallelle flatene inni kassa. Putt kanskje litt glava inni de ballene eller rørene som er inntil veggene i kassa.

Mvh.

Vidar