The TJL - Loudspeaker (Part II )

O

OivindJ

Gjest
Lovte flere bilder en gang for lenge lenge siden... Da W18e001 elementene skulle ut (ønsker meg et par EX.. (Part III?)), var det en fin mulighet til å ta noen nye bilder med noe langt bedre enn et simpelt mobil kamera.

Ser at det forsatt er endel "inperfections" som ikke kommer tydlig fram, men oppløsningen var da i alle fall en god del bedre enn forrige gang og jeg håper at disse bildene gir dere et litt bedre inntrykk.

Finishen er fugleøyelønn(utenpå MDF) dekket med "Silkematt" klarlakk. Rakk dessværre å starte med å lime litt før jeg fikk høre at trelim var fy i store mengder (se den lange sprekken på bilde 2.. :'( ).

Frontene ble tatt med kontaktlim.








 
O

OivindJ

Gjest
Ingen "tung teori" bak dempingen ;) .

Utgangspunktet er Troels Gravesen sine instrukser. Bitumen på alle flater unntatt rundt hullet til mellomtonen. Acoustilux på de plassene han skriver.

Polyester skummet fra Eltek er 30mm tykt i motsetning til 10mm slik Troels har brukt. På grunn av dette har jeg fulgt den løsningen Henrik ( http://www.troelsgravesen.dk/TJL_Henrik.htm ) kom fram til. Altså ikke slikt skum på sideveggene bak mellomtone/bass-elementet.

Veien videre ble å finne rett mengde demping (for bass og for diskant), og å finne ut hvordan det kunne plasseres for å unngå å sperre veien imellom elementene og bass-refleks porten for mye.




 
O

OivindJ

Gjest
Nåværende demping rundt/diskant elementet. Større og mindre mengder har vært prøvd, også andre typer "layout". Til slutt ble det altså slik som på bildet fordi det var rett mengde uten å "sperre for mye" for luftveiene imellom toppen og bunnen av kabinettene.

- Den største biten polyester skum (og acoustilux) sitter "i taket".
- Den biten polyester skum (og acoustilux) lengst til høyre sitter imot bakveggen.
- De minste bitene med polyester skum og acoustilux sitter på sideveggene etter hverandre, slik som på bildet.



 
O

OivindJ

Gjest
Hvordan de låter?

Tja, det er ikke så greit å være særlig objektiv når det gjelder lyden på noe en har laget selv, men la meg i alle fall si at jeg er svært godt fornøyd.

Svært godt fornøyd med den "tonale balansen", og bånddiskantene spiller nydelig. Kanskje litt veeel "bass-glade", men det passer godt på mange typer musikk. Overgangen imellom mellomtone og diskant opplever jeg som svært god.

Bassen går dypere enn alt annet jeg har hørt med et like stort element, men mellomtonen er ikke like "kvikk" som på de kjente høyttalerene som designet er basert på. Det fører til videre eksperimentering.. :)
 
L

Ludo

Gjest
Artig det her da, om du er fornøyd med lyden etter selvbygget så er jo alt perfekt :)

Grattis!
 
O

OivindJ

Gjest
Ludo skrev:
Artig det her da, om du er fornøyd med lyden etter selvbygget så er jo alt perfekt :)

Grattis!
Takker.

Tror det "modde viruset" går på HFS igjen.

Ble meget godt fornøyd med disse, men mye vil ha mer.. (sub).

Enda dypere bass OG mye raskere mellomtone høres ENDA morsomere ut.. ;D
 
L

Ludo

Gjest
Hehe, kjenner godt til det ja - mye vil veldig ofte gjerne ha bare litt mer... :D
 
Topp Bunn