Side 1 av 2 12 SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 22
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Medlem idiot57's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2005
  Innlegg
  10
  Tagget i
  0 Innlegg

  hf 275 helios, sannkasser?

  noen som har tegninger til sannkassen til hf 275 helios?
  Vedlagte bilder Vedlagte bilder  
  Idiot57

 2. #2
  Hifi Freak el_mariachi's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2002
  Innlegg
  5,517
  Tagget i
  0 Innlegg

  hf 275 helios, sannkasser?

  Disse ble vel bare fyllt opp i bunnen vel.
  Former hellraiser & messageboard pyromaniac.............................

 3. #3
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Jul 2005
  Innlegg
  537
  Tagget i
  0 Innlegg

  hf 275 helios, sannkasser?

  Sitat Sitat fra el_mariachi
  Disse ble vel bare fyllt opp i bunnen vel.
  Stemmer det. Hadde et par for en del år siden. Tror det er en viss mengde sand som skal benyttes, husker ikke helt. Uansett blir det fort bare "klin og søl". Sand i delefilter, bak på elementene og i dempematr.

  Jon A

 4. #4
  Hifi Freak el_mariachi's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2002
  Innlegg
  5,517
  Tagget i
  0 Innlegg

  hf 275 helios, sannkasser?

  For å unngå dette sølet kan man blande sanden med lim.
  Former hellraiser & messageboard pyromaniac.............................

 5. #5
  Hifi Freak Jan_I's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2002
  Innlegg
  4,029
  Tagget i
  0 Innlegg

  hf 275 helios, sannkasser?

  Hei
  I byggebeskrivelsen står det at :
  Sanden veies, legges i poser som legges i bunnen av kabinettet.
  Mvh Jan I

 6. #6
  Medlem idiot57's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2005
  Innlegg
  10
  Tagget i
  0 Innlegg

  hf 275 helios, sannkasser?

  Hmmmm far min har hatt sånne høytalere før, å det er en kasse man skal ha unger dem, å den skal være fylt med sann å har nettopp ny restaurert høytalerene, å det er ikke noe problem med sannen, å delefilteret er ikke i nærheten av sannen en gang se på bildet selv jeg har hvertfall ikke hatt noe problem med dette
  Vedlagte bilder Vedlagte bilder  
  Idiot57

 7. #7
  Hifi Freak Jan_I's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2002
  Innlegg
  4,029
  Tagget i
  0 Innlegg

  hf 275 helios, sannkasser?

  Hei 57 ( vil helst ikke si det som står foran )
  Har den originale byggebeskrivelsen hvis du er interessert.
  Kan ikke se at det står noe om kasse som skal være under denne.
  Mvh Jan I

 8. #8
  Konrad_Johnsen
  Guest

  hf 275 helios, sannkasser?

  Hei

  Disse ble levert med noen sorte "klosser" med påmonterte spikes til å ha under selve høyttaleren.
  Disse "klossene" var ikke sandfyllte, men laget av MDF (?).

  Mvh
  Rolf

 9. #9
  Hifi Freak steinost's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2004
  Sted
  Skedsmo
  Innlegg
  6,384
  Tagget i
  3 Innlegg
  Album
  1

  hf 275 helios, sannkasser?

  Morsomt, høytaleren skal fylles med et vist antal liter med sand.Noe kan med fordel byttes med blyhagel.Kassene under skal også fyles med sand.har hatt slike i mange år.de er nå byttet ut til Ascolta Brennin.
  Dac Lynx. Pre Jriver. Platespiller Micro seiki bl 51 med fr 64 fx med B 60 base, Ortofon Cadanza Blue, NLE 17.
  8 stk 15" Dayton+4 stk 15" Dynabel i motfase. 48 stk 3,5" i linjekilde. Mundorf AMT 29.
  Kabler, rekker helt frem, 9m3 med isolasjon på de rette stedene for godlyden.

 10. #10
  Medlem erys's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2007
  Innlegg
  5
  Tagget i
  0 Innlegg

  hf 275 helios, sannkasser?

  Jeg har hatt disse "glimrende" høyttalerne (siste Helios versjonen - bygget av NAT) siden 1998. Har lånt og testet utrolig mange andre høyttalere (i prisklasse opp mot 40 k) for å finne noen som overgår de (i mitt oppsett og min stue). HF'ene er fortsatt beholdt.
  HF 275 ble gjennom årene levert i 5 oppgraderingsversjoner (+ HF275 Exclusive), der 3 eller 4 versjon fikk sokler (de sorte mdf-klossene). Årsaken var at diskanten i utgangspunktet er montert "lavt" i kabinettet - og soklene ble laget for å få de litt "opp" fra gulvet (ca. 5 cm). Soklene ble fyllt med sand (for å øke vekten) før de ble limt igjen.

  Det ble anbefalt å dempe kabinettet med sand, ved å skru ut sub-bassen og a)fylle sand løst oppi / b) fylle sand i poser og legge nedi. Testing frem og tilbake har resultert i at jeg har halvert den anbefalte sandmengden (løst oppi).

  Står "dine" HF på spikes - så er det kun en anbefaling - erstatt spikes'n med dempegummi (klosser/matte) og du vil få en helt annen "ro". Den antydning til hardhet i mellomtonen (som kanskje er eneste svakhet ved HF275) blir da dempet - og de får en mørkere lydkarakter.
  OBS! En del som bygget HF275 Helios selv "skjønte" ikke at diskantene skal "peke" svakt oppover - og monterte de vertikalt.

 11. #11
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jul 2007
  Innlegg
  2,787
  Tagget i
  1 Innlegg
  Jeg har pr i dag to par HF 275. Ett par Helios som jeg spiller på og ett par i grunnversjon før Helios. Det siste paret bygde jeg selv i 1994 tipper jeg. Etter en omflakkende tilværelse er de nå kommet tilbake til 'far'. Men i en heller sørgelig forfatning; diskantene er såpass grundig inntrykt at de neppe står til å redde, alt av dempematter i diskantrommet er kloret opp av katter under innkjøring osv. Men selve kabinettet og mellomtone/bass-elementene ser ut til å være OK.

  Jeg trenger for så vidt ikke enda et sett HF275 når jeg nå har et par Helioser stående, og det er vel bare neppe regningssvarende å pusse de opp med nye diskanter osv for så å selge de? Kabinettene ble kjøpt sammen med resten av kittet og er således ikke selvlaget. De er ikke finert, bare malt i sin tid. Men de er dønn solide og egentlig like fine.

  Så derfor: Hva med å bruke opp igjen kabinettene og evt noe av innmaten i et helt nytt DIY-prosjekt? Bass/mellomtonetårn med tre 6,5-tommere med løsdiskant på toppen? En mellomtone/diskant coax montert oppovervendt i toppen for å gi størrelydbilde/romfølelse enn det de forovervendte greier alene? Med trinnløs volumregulering av den oppovervendte i forhold til fremover (omnipolar av valgfri grad, så og si). Eller kanskje bakoverrettede elementer også?

  Har altså lyst til å legge de gamle HFene på forskningens alter/obduksjonsbord og se hva som skjer når man leker seg både med delefilter/elementer og spredningsmønster. Men jeg er mye flinkere til å lodde/lime/frese enn jeg er til å forstå hva jeg egentlig holder på med så derfor er det nødvendig med gode innspill fra dere med peiling.

  Er det noen som har lyst til å komme med spreke tips? Kjør på!

 12. #12
  Hifi-entusiast CarstenS's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2005
  Innlegg
  212
  Tagget i
  0 Innlegg
  Morsomt at se at de høyttalere som fremdeles (siden 91) står i stuen kommer frem! Har fra tid til annen prøvehørt diverse andre - men egentlig ikke sålangt funnet noe som innen en fornuftig prisramme (20-40k) høres ut som en rimelig klar oppgradering. Jeg har første versjon (men påkostede at få delefilter-komponenter parret) - og byggede en form for ytterkabinett - hvor mellomrom ble fyldt med sand. Vekten kom med dette opp mot 65kg pr stk.

  Ad nevnte sandfylling ovenfor - så fyldte jeg det volum som skullle i rett ned i bunnen av høyttaleren og heldte over ca. en liter polyester som med en "pinne" ble mixet godt inn i topplaget - og har ikke hatt noen problemer i etterkant med "løs sand".

  De spiller fremdeles veldig bra, ikke en avgrundsdyb bass - men med god forsterker fast, presis og Dyb nok til at kontrabasser får leve. Der de fremdeles stiller i øverste klasse er at lydbildet i bredden går langt ut over hvor høyttaleren fysisk er plassert. I tillegg et dybt og presist lydbilde.

  Ulempen er at O-ringene som holder diskanten (som helt korrekt - og som det blir om byggeveiledning vart fulgt er tiltet litt oppover mot lytteren) har en moderat levetid og med mellomrom må skiftes. En annen ulempe er at en kan oppleve at bass-sangere i et kor står litt lavere end øvrige koret qua den lave posisjon for "hjelpebassen".

  Mellomtonen og diskanten (men mest av alt lydbildet) er etter min mening fremdeles i allerøverste toppskiktet.

  Ad forskning og obduksjon på vitensskabens alter - blir det at hoppe etter Virkola. Utgangspunktet er noe som fungerer MEGET bra. Men i og med du har noe som er litt bedre, Odd J - bør det være lov! Jeg ville da ha prøvd noe i stil med:


  1. Kutte 10-15 cm av bunnen på høyttaleren (den del som uansett er fyldt av sand)
  2. Kompensere for dette ved at bygge et ytterkabinett slik jeg byggede mine. På midten av sideflatene (vertikalt) satte jeg en ca. 1x1 cm. "lekte" og skrudde/limte over en 8mm kryssfiner. Ny bunn, og ny topp - med 2 huller for fylle i ovntørret fugesand. På mine havde jeg i tillegg dobbelt bak-plate og toppplate med sann i mellomrom - men tror i etterkant at det er sidefylling med sand som gør susen mer end noe.
  3. Når du har sagt av bunnen - får du tilgang til der hvor boksen til diskanten er montert. Jeg ville her ha limt opp en skillevegg - slik primære bas/mellomtonen får eget kabinett. Bruk liberale menger med Tech 7 - så blir det tett.
  4. Delefilteret inneholdte en rekke med kompensasjoner for primære bass/mellomtone - men og diskanten. Sistnevnte har ikke du lengre - og får neppe tak i heller (Dynaudio Esotec D2. Før jeg gav meg helt - ville jeg prøve at søke på nett og se om likevel kunne søke denne diskanten frem. Du kan da "blokke" nedre bass med en håndfuld parallellkoblede effektmotstander på 8 ohm, og la delefilter forsyne den forrygende gode "Rex"- bass-mellomton og nyinnkjøpte diskanten. Alternativt må du få en ny diskant - og et nytt delefilter. Jeg ville her tenke litt på Vifa's ring-radiator - som er forrygende god til prisen - og nyttes i mange påkostede systemer. Og - så nytte en Hypex 100 dsp - forsterker (aktiv 2-kanal med programmerbare filtre). I og med diskanten allerede på grunnkonstruksjonen er litt for lavt plassert - og du nå sager av 10-15 cm - ville jeg ha plassert den på toppen av høyttaleren - gjerne "flytende opphengt" som tidligere.
  5. Jvf. pkt. 3 - får du da et isolert kabinett under bunnen på diskant-boksen. Her ville jeg ha tatt ut refleksporten, og installert 2 6,5" 8 ohms paralellkoblede bassenheter med relativ lav FS i lukket kabinett. Og drevet desse aktivt med en plateforsterker (hypex på 175 watt (dynabel.no)) og så kompensere bassen elektronisk.

  TRUR dette kunne bli bra, men som allerede nevnt - at endre på HF275 - blir som at hoppe etter Virkola!

 13. #13
  Hifi Freak
  Ble medlem
  May 2012
  Innlegg
  5,220
  Tagget i
  6 Innlegg
  Sitat Sitat fra el_mariachi Se Innlegg
  For å unngå dette sølet kan man blande sanden med lim.
  Klaphat men det overrasker mig ikke når det gælder dig.

 14. #14
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jul 2007
  Innlegg
  2,787
  Tagget i
  1 Innlegg
  Sitat Sitat fra CarstenS Se Innlegg
  Morsomt at se at de høyttalere som fremdeles (siden 91) står i stuen kommer frem! Har fra tid til annen prøvehørt diverse andre - men egentlig ikke sålangt funnet noe som innen en fornuftig prisramme (20-40k) høres ut som en rimelig klar oppgradering. Jeg har første versjon (men påkostede at få delefilter-komponenter parret) - og byggede en form for ytterkabinett - hvor mellomrom ble fyldt med sand. Vekten kom med dette opp mot 65kg pr stk.

  Ad nevnte sandfylling ovenfor - så fyldte jeg det volum som skullle i rett ned i bunnen av høyttaleren og heldte over ca. en liter polyester som med en "pinne" ble mixet godt inn i topplaget - og har ikke hatt noen problemer i etterkant med "løs sand".

  De spiller fremdeles veldig bra, ikke en avgrundsdyb bass - men med god forsterker fast, presis og Dyb nok til at kontrabasser får leve. Der de fremdeles stiller i øverste klasse er at lydbildet i bredden går langt ut over hvor høyttaleren fysisk er plassert. I tillegg et dybt og presist lydbilde.

  Ulempen er at O-ringene som holder diskanten (som helt korrekt - og som det blir om byggeveiledning vart fulgt er tiltet litt oppover mot lytteren) har en moderat levetid og med mellomrom må skiftes. En annen ulempe er at en kan oppleve at bass-sangere i et kor står litt lavere end øvrige koret qua den lave posisjon for "hjelpebassen".

  Mellomtonen og diskanten (men mest av alt lydbildet) er etter min mening fremdeles i allerøverste toppskiktet.

  Ad forskning og obduksjon på vitensskabens alter - blir det at hoppe etter Virkola. Utgangspunktet er noe som fungerer MEGET bra. Men i og med du har noe som er litt bedre, Odd J - bør det være lov! Jeg ville da ha prøvd noe i stil med:


  1. Kutte 10-15 cm av bunnen på høyttaleren (den del som uansett er fyldt av sand)
  2. Kompensere for dette ved at bygge et ytterkabinett slik jeg byggede mine. På midten av sideflatene (vertikalt) satte jeg en ca. 1x1 cm. "lekte" og skrudde/limte over en 8mm kryssfiner. Ny bunn, og ny topp - med 2 huller for fylle i ovntørret fugesand. På mine havde jeg i tillegg dobbelt bak-plate og toppplate med sann i mellomrom - men tror i etterkant at det er sidefylling med sand som gør susen mer end noe.
  3. Når du har sagt av bunnen - får du tilgang til der hvor boksen til diskanten er montert. Jeg ville her ha limt opp en skillevegg - slik primære bas/mellomtonen får eget kabinett. Bruk liberale menger med Tech 7 - så blir det tett.
  4. Delefilteret inneholdte en rekke med kompensasjoner for primære bass/mellomtone - men og diskanten. Sistnevnte har ikke du lengre - og får neppe tak i heller (Dynaudio Esotec D2. Før jeg gav meg helt - ville jeg prøve at søke på nett og se om likevel kunne søke denne diskanten frem. Du kan da "blokke" nedre bass med en håndfuld parallellkoblede effektmotstander på 8 ohm, og la delefilter forsyne den forrygende gode "Rex"- bass-mellomton og nyinnkjøpte diskanten. Alternativt må du få en ny diskant - og et nytt delefilter. Jeg ville her tenke litt på Vifa's ring-radiator - som er forrygende god til prisen - og nyttes i mange påkostede systemer. Og - så nytte en Hypex 100 dsp - forsterker (aktiv 2-kanal med programmerbare filtre). I og med diskanten allerede på grunnkonstruksjonen er litt for lavt plassert - og du nå sager av 10-15 cm - ville jeg ha plassert den på toppen av høyttaleren - gjerne "flytende opphengt" som tidligere.
  5. Jvf. pkt. 3 - får du da et isolert kabinett under bunnen på diskant-boksen. Her ville jeg ha tatt ut refleksporten, og installert 2 6,5" 8 ohms paralellkoblede bassenheter med relativ lav FS i lukket kabinett. Og drevet desse aktivt med en plateforsterker (hypex på 175 watt (dynabel.no)) og så kompensere bassen elektronisk.

  TRUR dette kunne bli bra, men som allerede nevnt - at endre på HF275 - blir som at hoppe etter Virkola!
  Takk for for spenstig innspill! Liker ideen om et bass/mellomtonetårn drevet av en Hypex. Vil en kunne omgå kompliserte delefilterberegninger ved å gå aktivt med Hypex eller tilsvarende? Kabinettet er jo ganske stort og dybt og det skulle dermed gå an å felle inn en slik enhet i bakplata. Er enig i at diskanten originalt er montert litt lavt (men samtidig synes jeg subjektivt at Heliosene mine er en anelse bedre tonalt balansert når jeg reiser meg ekstra godt opp i stolen og har hodet et godt stykke over høyttalerne - merkelige greier, må sjekke litt mer der).

  Søkte på de diskantene men fikk ingen treff, så det enkleste er nok å gå for en ny modell av god kvalitet. Kan man se for seg diskanten montert i et eget lite hus/kabinett stående på toppen av høyttaleren? Det virker som om ganske mange fabrikanter har løsninger der diskanten står ensom på toppen i et bittelite hus, B&W f,eks. Vil tro at en får god spredning av diskanten da? Men dette vet andre mer om enn meg.

  Selve kabinettet er veldig solid og stødig i seg selv så jeg venter med å bygge på ekstra vekt til jeg ser hvordan det hele blir.

 15. #15
  Hifi Freak el_mariachi's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2002
  Innlegg
  5,517
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra Drossel Se Innlegg
  Sitat Sitat fra el_mariachi Se Innlegg
  For å unngå dette sølet kan man blande sanden med lim.
  Klaphat men det overrasker mig ikke når det gælder dig.
  Hva er klaphat?

  Hvorfor?

 16. #16
  Hifi Freak ptb's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2008
  Sted
  MDG´s forsøkslaboratorium
  Innlegg
  8,356
  Tagget i
  10 Innlegg
  Torget
  7
  ^ Om man blander lim/polyester inn i sanden så ødelegger man jo den dempende effekten sanden skal ha. Eneste alternativ for å unngå løs sand er å legge sanden i tynne plastposer.
  Is there anybody out there?
  Hi-Fi oppsett loftsstue: Leben CS-600/Sugden A21ai, Meridian 508.24, Sonus Faber Liuto, Linn Sondek LP12, Thorens TEP 302. Hi-Fi oppsett stue: NAIM Uniti Star, VA Mozart Grand, Beogram 4500
  Hobbyrom- og Head-Fi komboer: Pro-Ject MaiA, Klipsch Icon, DIY Thorens TD150 MkII, Meridian 508.20, Beogram CD X,
  Stax SR-007 MkI/SRM 007tII, Ultrasone Edition 8, Oppo PM-1, B&W P5 S2, Violectric V200, Thorens TD 2001, Beogram 9000, Whest Two, Inertia BDT/1, Muffsy

 17. #17
  Hifi Freak ptb's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2008
  Sted
  MDG´s forsøkslaboratorium
  Innlegg
  8,356
  Tagget i
  10 Innlegg
  Torget
  7
  Sitat Sitat fra Odd J Se Innlegg
  Søkte på de diskantene men fikk ingen treff,
  Ser ut til at de finnes her

  Dynaudio Acoustics D260 DA Tweeter AIR AIR 6 og AIR 15, Esotec D-260 DA i grå - Prolyd
  Is there anybody out there?
  Hi-Fi oppsett loftsstue: Leben CS-600/Sugden A21ai, Meridian 508.24, Sonus Faber Liuto, Linn Sondek LP12, Thorens TEP 302. Hi-Fi oppsett stue: NAIM Uniti Star, VA Mozart Grand, Beogram 4500
  Hobbyrom- og Head-Fi komboer: Pro-Ject MaiA, Klipsch Icon, DIY Thorens TD150 MkII, Meridian 508.20, Beogram CD X,
  Stax SR-007 MkI/SRM 007tII, Ultrasone Edition 8, Oppo PM-1, B&W P5 S2, Violectric V200, Thorens TD 2001, Beogram 9000, Whest Two, Inertia BDT/1, Muffsy

 18. #18
  Hifi Freak el_mariachi's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2002
  Innlegg
  5,517
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra ptb Se Innlegg
  ^ Om man blander lim/polyester inn i sanden så ødelegger man jo den dempende effekten sanden skal ha. Eneste alternativ for å unngå løs sand er å legge sanden i tynne plastposer.
  Ehh, ja. Men tanken var å kun ha lim e.l i øverste laget, noe som ikke herder helt, det burde jeg vel skrevet.

  Men nå legger vel ikke poser seg så godt inntil kabinettet heller, da tror jeg mer på en harrytur for å hente et par spann blyhagl, nr.10 for eksempel (Ø1,5mm).

 19. #19
  Hifi Freak steinost's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2004
  Sted
  Skedsmo
  Innlegg
  6,384
  Tagget i
  3 Innlegg
  Album
  1
  Jeg hadde blanding av bly og sand i mine.
  både i fot og kasse, lot det ligge helt løst i ht kassa.
  det har jo ingen betydning att det ligger løst så lenge man ikke skal legge ht.
  Jeg varveldig fornøyd med denne ht, men hargåt over til storebror Ascolta.
  Et STORT løft

  Steinar.
  Dac Lynx. Pre Jriver. Platespiller Micro seiki bl 51 med fr 64 fx med B 60 base, Ortofon Cadanza Blue, NLE 17.
  8 stk 15" Dayton+4 stk 15" Dynabel i motfase. 48 stk 3,5" i linjekilde. Mundorf AMT 29.
  Kabler, rekker helt frem, 9m3 med isolasjon på de rette stedene for godlyden.

 20. #20
  Hifi Freak steinost's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2004
  Sted
  Skedsmo
  Innlegg
  6,384
  Tagget i
  3 Innlegg
  Album
  1
  Idioten er min sønn.
  Er ikke så tett i pappen som navnet sier
  Det var også jeg som overtalte de han hadde, nå har han dem ikke lenger.
  Han har angret noen ganger.
  men han liker å spille mye høyere en det disse klarer.

  Steinar.
  Siste redigert av steinost; 06.01.2014 kl. 14:02.
  Dac Lynx. Pre Jriver. Platespiller Micro seiki bl 51 med fr 64 fx med B 60 base, Ortofon Cadanza Blue, NLE 17.
  8 stk 15" Dayton+4 stk 15" Dynabel i motfase. 48 stk 3,5" i linjekilde. Mundorf AMT 29.
  Kabler, rekker helt frem, 9m3 med isolasjon på de rette stedene for godlyden.

Side 1 av 2 12 SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed